Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Δύσκολες ώρες για τον «υπηρέτη του λαού»

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Δύσκολες ώρες για τον «υπηρέτη του λαού»

«Βάλτε (στα γραφεία) φωτογραφίες των παιδιών σας και κοιτάζετέ τες όταν παίρνετε αποφάσεις», είπε σε αξιωματούχους ο Ζελένσκι.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτή είναι ίσως η τελευταία φορά που με βλέπετε ζωντανό», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στους Ευρωπαίους ηγέτες, με τους οποίους συνομίλησε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Εκτοτε, ο Ζελένσκι ανεβάζει τακτικά βίντεο στα οποία εμφανίζεται όλο και πιο κουρασμένος, αλλά το ίδιο αποφασισμένος να μείνει στη χώρα του και να διακινδυνεύσει τη ζωή του αμυνόμενος απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Ο 44χρονος Ζελένσκι, γεννημένος το 1978 με διαφορά ενός μήνα από τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, είχε και άλλες φορές στο παρελθόν την επιλογή να φύγει. Η οικογένειά του, Εβραίοι από τη μικρή βιομηχανική πόλη Κρίβι Ρι της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, ήταν από τις λίγες που πήραν την απόφαση να μείνουν στη χώρα όταν το Ισραήλ άνοιξε τις πόρτες στους Εβραίους της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και αυτοί την εγκατέλειψαν κατά εκατομμύρια.

«Βάλτε (στα γραφεία) φωτογραφίες των παιδιών σας και κοιτάζετέ τες όταν παίρνετε αποφάσεις», είπε σε αξιωματούχους ο Ζελένσκι.

Η αγάπη του για το μπλοκ πολυκατοικιών στο οποίο γεννήθηκε και η αδιαφορία του για τις σπουδές Νομικής τις οποίες ακολούθησε στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου τον οδήγησαν να ιδρύσει ένα θίασο που ονομάστηκε «Μπλοκ 95», ο οποίος περιόδευε επί πέντε χρόνια στη Ρωσία και σε άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Η μητρική του γλώσσα είναι τα ρωσικά και όλη του η τηλεοπτική καριέρα ως κωμικού (που άρχισε αφού είχε κερδίσει σε ένα τηλεοπτικό τάλεντ σόου για χορευτές) ήταν στη ρωσόφωνη τηλεόραση. Στην πιο επιτυχημένη σειρά στην οποία πρωταγωνιστούσε, με τίτλο «Ο υπηρέτης του λαού», ο Ζελένσκι υποδυόταν έναν καθηγητή μέσης εκπαίδευσης, ο οποίος ανεβάζει ένα βίντεο με το οποίο καταγγέλλει τη διαφθορά στην πολιτική, γίνεται πασίγνωστος και τελικά εκλέγεται πρόεδρος. Η πολιτική του πορεία έχει ομοιότητες με την τηλεοπτική του προσωπικότητα, καθώς στις εκλογές του 2019 θεωρείτο αουτσάιντερ, το οποίο κατάφερε τελικά να εκλεγεί προξενώντας έκπληξη.

Προεκλογικό μήνυμα

Προεκλογικά, το μήνυμά του προς τους ψηφοφόρους ήταν μήνυμα συμφιλίωσης με τη Ρωσία και τερματισμού της διαμάχης για το Ντονμπάς, κάτι τελείως αναντίστοιχο με την πορεία που ακολούθησε στη συνέχεια, υπό την πίεση της Ρωσίας, των Ουκρανών εθνικιστών και υπό την ενθάρρυνση της διεθνούς κοινότητας. Τώρα το μήνυμα που μεταφέρει με τον πιο ξεκάθαρο, σαφή και συγκινητικό τρόπο είναι ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αφήσει μόνη της την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επίθεση. Οταν εξελέγη, ο Ζελένσκι, που είναι πατέρας δύο παιδιών, είπε στους κρατικούς αξιωματούχους ότι δεν θέλει το πορτρέτο του στα γραφεία τους. «Βάλτε φωτογραφίες των παιδιών σας και κοιτάζετέ τες όταν παίρνετε αποφάσεις», τους είπε. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι ηγέτες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, αποφασίζοντας αν οι εκκλήσεις του Ζελένσκι, που κάνουν ακόμη και τους μεταφραστές να χάνουν τα λόγια τους, πρέπει να εισακουσθούν ή ενέχουν σοβαρούς κινδύνους. Μέχρι στιγμής, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτό που ζητάει ο Ουκρανός –η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από το ΝΑΤΟ πάνω από την Ουκρανία– δεν πρόκειται να συμβεί γιατί θα φέρει το ΝΑΤΟ σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Και τότε κανείς δεν θα έχει χρόνο να ασχοληθεί με τον Ζελένσκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή