Πόλεμος στην Ουκρανία: Βαρύ το κόστος για τη Ρωσία και για τους αμάχους στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βαρύ το κόστος για τη Ρωσία και για τους αμάχους στην Ουκρανία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύνοψη 14ης ημέρας από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία 

  • Συμπληρώθηκαν δύο εβδομάδες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ημέρα σημαδεύτηκε από τον βομβαρδισμό ενός Νοσοκομείου Παίδων και Μαιευτηρίου στη Μαριούπολη. Οι εικόνες από την περιοχή είναι εξαιρετικά σκληρές και αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.
  • Η βομβιστική επίθεση στο νοσοκομείο προκάλεσε έντονη καταδίκη παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Βατικανού.
  • Νωρίτερα, τοπικός αξιωματούχος είχε αναφέρει από την έναρξη της εισβολής έχουν χάσει τη ζωής τους στην πόλη 1.200 άνθρωποι
  • Η κατάπαυση του πυρός προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι εφαρμόστηκε μερικώς στις πόλεις Σούμι, Μαριούπολη, Κίεβο, Ενερχοντάρ και Χάρκοβο. Η Ουκρανία κατηγορεί τις Ρωσικές δυνάμεις ότι κρατούν ομήρους 400.000 ανθρώπους στη Μαριούπολη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σημειώθηκε σφοδρός βομβαρδισμός και στο Χάρκοβο.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένκσι δήλωσε στο Sky News ότι η χώρα του δεν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο με τη Ρωσία μόνη της, λέγοντας: «Κλείστε τον ουρανό και σταματήστε τους βομβαρδισμούς».
  • Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου αντιτάχθηκαν στις εκκλήσεις της Ουκρανίας για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, λέγοντας ότι «στόχος τους είναι να τερματίσουν τον πόλεμο και όχι να τον επεκτείνουν».
  • Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, αλλά είναι ανοιχτό να συνεργαστεί με συμμάχους για άλλους τρόπους ενίσχυσης των δυνατοτήτων αεράμυνας της Ουκρανίας. 
  • Το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι η Ρωσία παραδέχεται πως χρησιμοποιεί θερμοβαρικά όπλα στην Ουκρανία. Λίγο νωρίτερα, η Ρωσία για πρώτη φορά αναγνώρισε ότι χρησιμοποιεί στρατεύσιμους (κληρωτούς) στην εισβολή. 
  • Η πρώτη συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Κουλέμπα αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Αττάλεια της Τουρκίας. Ο πήχης των προσδοκιών βρίσκεται χαμηλά.
  • Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι σχεδόν 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. 
  • Την ίδια ώρα, στη Ρωσία αρχίζει να φαίνεται το αποτύπωμα των αυστηρών κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης. Το ρούβλι κατρακυλάει, η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ εμφανίζονται ελλείψεις σε ινσουλίνη και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα αντιμετώπισης του διαβήτη που παρασκευάζονται στο εξωτερικό.
  • Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η αποχώρηση πολυεθνικών: Η Sony διέκοψε κάθε δραστηριότητές στη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη έπραξαν το ίδιο τα McDonald’s, τα Starbucks και η Coca-Cola.
  • Νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας και Λευκορωσίας, αποφάσισε η ΕΕ. Ειδικότερα, στη μαύρη λίστα προστέθηκαν 160 Ρώσοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους 14 ολιγάρχες.

Λεπτό προς λεπτό η κάλυψη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βαρύ το κόστος για τη Ρωσία και για τους αμάχους στην Ουκρανία-1
Κρατήρας στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου που δέχθηκε Ρωσικά πλήγματα, AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT