Πόλεμος στην Ουκρανία: Βαρύ το κόστος των υλικών καταστροφών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βαρύ το κόστος των υλικών καταστροφών

Οι ρωσικές επιθέσεις ισοπεδώνουν κατοικίες, κρατικές δομές και κρίσιμες υποδομές στις ουκρανικές πόλεις. Το κόστος των καταστροφών από την έναρξη της εισβολής ανέρχεται σε δεκάδες δισ. δολάρια

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καταιγισμός βομβαρδισμών, οι επιθέσεις με ρουκέτες και οι αεροπορικές επιδρομές ισοπεδώνουν δομές, κατοικημένες περιοχές και εγκαταστάσεις στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, στόχος του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι να προκαλέσει τον απόλυτο πανικό και το χάος, ώστε να καταστρέψει κάθε αμυντική δύναμη των Ουκρανών και να εξαναγκάσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παραδοθεί, προκειμένου να σώσει τον λαό του.

Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη, Οδησσός, Ιρπίν, Μπούχα, Χοστομέλ και πολλές άλλες πόλεις δέχονται ρωσικό σφυροκόπημα. Κατοικίες έχουν καταρρεύσει, κτίρια διοίκησης έχουν μετατραπεί σε σωρούς από συντρίμμια, δρόμοι έχουν καταστραφεί, ενώ απροσδιόριστος είναι ο αριθμός των θυμάτων και των τραυματιών. Σύμφωνα με τον κορυφαίο Ουκρανό οικονομικό σύμβουλο, Όλεγκ Ουτένσκο, το κόστος των καταστροφών σε υποδομές και κατοικίες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανέρχεται τουλάχιστον σε 100 δισ. δολάρια.

«Προσπαθούν να εξαφανίσουν την πόλη»

«Από την πρώτη κιόλας μέρα του πολέμου άρχισαν να μας βομβαρδίζουν… Προσπαθούν να εξαφανίσουν την πόλη», είπε. «Νομίζω ότι κάποιος στη Ρωσία καταστρέφει την πόλη ως υπενθύμιση του τι μπορεί να πάθει κάποιος που δεν σπάει μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα. Στην πόλη δεν υπάρχει κανένα κτίριο που να μην έχει υποστεί καταστροφές. Ορισμένα κτίρια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, κάποια άλλα μικρές, ενώ ορισμένα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς», τονίζει κάτοικος της πόλης Βολνοβάκα, βόρεια της Μαριούπολης.

Την έκταση της καταστροφής που υπέστησαν τα περασμένα 24ωρα από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς μη στρατιωτικοί στόχοι στην πολιορκούμενη Μαριούπολη, μεταξύ αυτών εμπορικά κέντρα αλλά και περιοχές με κατοικίες, καταδεικνύουν φωτογραφίες που δημοσίευσε η εφημερίδα New York Times. Στην ίδια περιοχή βομβαρδίστηκε την Tετάρτη νοσοκομείο παίδων.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βαρύ το κόστος των υλικών καταστροφών-1

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στο Χάρκοβο. Βίντεο του πρακτορείου Anadolu δείχνει τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί. Κατεστραμμένα σπίτια, μεγάλες τρύπες στο έδαφος από εκρήξεις, διαλυμένα κτίρια και καταστήματα, αυτοκίνητα που έχουν σταματήσει στη μέση των δρόμων.

Την Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεκσί Ρέζνικοφ, ανακοίνωσε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει πάνω από 200 σχολεία, 34 νοσοκομεία και 1.500 κτίρια κατοικιών. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών, Αλεξάντερ Κουμπράκοφ, δήλωσε ότι το κόστος των καταστροφών στις ουκρανικές υποδομές από την έναρξη της ρωσικης εισβολής ανέρχεται περίπου σε 10 δισ. δολάρια. «Η πλειονότητα των εγκαταστάσεων που έχουν υποστεί καταστροφές θα επισκευαστεί σε ένα χρόνο και οι πιο δύσκολες σε δύο χρόνια», δήλωσε.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις από τη 15η μέρα ρωσικής εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT