Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις από τη 15η μέρα ρωσικής εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-live-όλες-οι-εξελίξ-561756046
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις από τη 15η μέρα ρωσικής εισβολής

Ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποιεί ότι εξαντλούνται σε επικίνδυνο βαθμό τα αποθέματα τροφίμων και νερού στη Μαριούπολη. Διεθνής κατακραυγή για τις επιθέσεις στην πόλη. Στις παρυφές του Κιέβου έφτασαν ρωσικά άρματα. Ο μισός πληθυσμός του πρωτεύουσας έχει εγκαταλείψει την πόλη, δήλωσε ο δήμαρχος. Άκαρπες, νωρίτερα, οι συνομιλίες Λαβρόφ - Κουλέμπα στην Τουρκία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
11:22

Λονδίνο: Πιθανός στόχος το Κίεβο τις επόμενες ημέρες

Οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία πιθανώς επιδιώκουν να ανασυνταχθούν και να αναδιαταχθούν ώστε να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις τις προσεχείς ημέρες, εκτιμά το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Στην πρωινή ενημέρωση για τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, το υπουργείο αναφέρει πως αυτές οι νέες επιθέσεις πιθανότατα θα περιλαμβάνουν επιχειρήσεις κατά του Κιέβου.

 

Πάντως σημειώνεται ότι παραμένει εξαιρετικά πιθανό η Ρωσία να μην έχει επιτύχει τους στόχους που είχε θέσει με το σχέδιο εισβολής.

Προστίθεται ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις εξακολουθούν να σημειώνουν μόνο μικρή πρόοδο. «Τα ανεφοδιαστιοκά ζητήματα που έχουν εμποδίσει τη ρωσική προέλαση επιμένουν, όπως και η σθεναρή ουκρανική αντίσταση», συμπληρώνει το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

 

00:13

ΗΠΑ: Οι Ρωσικές βάλλουν από απόσταση

Οι ΗΠΑ έχουν παρατηρήσει «αύξηση» στη χρήση «πυρών μεγάλου βεληνεκούς, βομβαρδισμών, εκτοξεύσεων πυραύλων, τόσο από αεροσκάφη» όσο και «κινητών» εκτοξευτών πυραύλων από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ.

Τόνισε ότι οι ΗΠΑ περίμεναν οι ρωσικές δυνάμεις να «προσαρμοστούν» και να «ξεπεράσουν» τις αρχικές υλικοτεχνικές προκλήσεις που αντιμετώπιζαν και αυτό φαίνεται στην αυξανόμενη  χρήση πυρών μεγάλης εμβέλειας σε μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα στην Ουκρανία.

«Μόλις τα τελευταία 24 καθώς αρχίζουν να πλησιάζουν λίγο πιο κοντά στο Κίεβο από τα βορειοδυτικά», είπε.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν «κυκλώσει τη Μαριούπολη», αλλά δεν την έχουν καταλάβει, πρόσθεσε. 

23:56

Ουκρανός υπουργός Παιδείας: Οι Ρώσοι έχουν βομβαρδίσει περισσότερα από 280 σχολεία

23:54

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Ύποπτη Ρωσική εμμονή με βιολογικά ή χημικά όπλα

«Η μανιακή εμμονή με την οποία διάφοροι Ρώσοι αξιωματούχοι φαντασιώνονται για ανύπαρκτα βιολογικά ή χημικά όπλα ή κινδύνους στην Ουκρανία είναι βαθιά ανησυχητική και μπορεί στην πραγματικότητα να δείχνει ότι η Ρωσία προετοιμάζει άλλη μια φρικτή επιχείρηση προβοκάτσιας. Αυτό το tweet είναι για την ιστορία».

23:51

Περισσότεροι άμαχοι νεκροί, παρά στρατιώτες

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξέι Ρεζνίκοβ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερους αμάχους από στρατιωτικό προσωπικό της Ουκρανίας, περιγράφοντας τη ρωσική εισβολή ως «τρομοκρατικό πόλεμο».

23:44

Οι Ουκρανικές Κρατικές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης εξουδετέρωσαν βόμβα από ρωσικό μαχητικό που κατέρριψαν στο Τσερνίχιβ

Οι Ουκρανικές Κρατικές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης (SES) δημοσίευσαν βίντεο που δείχνει τα μέλη του προσωπικού τους να εξουδετερώνουν βόμβα από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος που κατέρριψαν στην πόλη Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας.

Ο ουκρανικός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

23:42

Πυρκαγιά στο Χάρκοβο κοντά σε ινστιτούτο φυσικής και τεχνολογίας

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ινστιτούτο στο Χάρκοβο που φιλοξενεί έναν πειραματικό πυρηνικό αντιδραστήρα, ανακοίνωσε το ουκρανικό κοινοβούλιο.

Σε tweet, ο επίσημος ιστότοπος του κοινοβουλίου ανέφερε ότι οι μάχες κοντά στο Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας συνεχίζονται.

23:40

Οι πυροσβέστες βοηθούν μια γυναίκα να απομακρυνθεί από πολυκατοικία που έχει υποστεί ζημιές από βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη

AP Photo/Evgeniy Maloletka
23:36

Reuters: Το Facebook αλλάζει προσωρινά την πολιτική για τη ρητορική μίσους σε κάποιες χώρες

Η Meta Platforms θα επιτρέψει στους χρήστες του Facebook και του Instagram σε ορισμένες χώρες να κάνουν αναρτήσεις, στις οποίες ζητείται βία κατά Ρώσων αξιωματούχων και στρατιωτών στο πλαίσιο της εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, σε μια προσωρινή αλλαγή της πολιτικής για τη ρητορικής μίσους.

Η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επιτρέπει επίσης ορισμένες αναρτήσεις που καλούν σε θάνατο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ή τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

23:34

Άνδρας περπατά σε βομβαρδισμένο δρόμο στη Μαριούπολη

AP Photo/Evgeniy Maloletka
23:29

Πεντάγωνο: Δεν θα στείλουμε Patriot στην Ουκρανία

Σε ενημέρωση των συντακτών, το Πεντάγωνο ενημέρωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν συστοιχίες πυραυλικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία, καθώς τέτοια ενέργεια θα ανάγκαζε τη χώρα να στείλει και στρατεύματα.

23:23

Ρόντρικ Μπίτον στην «Κ»: Ο Πούτιν είναι πανομοιότυπος με τον Ξέρξη

Αυτές τις ημέρες, είναι τόσες οι γεωπολιτικές αναλύσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι τέτοιο το γενικό ενδιαφέρον για τη στάση που κρατάει απέναντι στον πόλεμο η διεθνής κοινότητα, ώστε σπάνια βρίσκεται χώρος στον δημόσιο λόγο για μια ιστορική πλαισίωση των εξελίξεων ή έστω για έναν κάποιο παραλληλισμό της επικαιρότητας με γεγονότα του παρελθόντος. Μέσα σε όλα, η Ελλάδα, στα μεθεόρτια της 200ετηρίδας μιας επανάστασης που υποστηρίχτηκε από δυνάμεις σαν τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία, βλέπει εδώ και καιρό παλιούς δεσμούς της να μεταβάλλονται από τον ρου της Ιστορίας και από αποφάσεις δημοκρατικών ή αυταρχικών ηγετών. Η εξωτερική ματιά ενός ιστορικού και νεοελληνιστή όπως ο Σκωτσέζος Ρόντρικ Μπίτον, ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας στο King’s College του Λονδίνου (και πρώην κάτοχος επί τριακονταετία της έδρας «Κοραής» του βρετανικού ιδρύματος), θα μπορούσε να συμβάλει στη συζήτηση για τη μεταβολή τέτοιων δεσμών.

23:11

ΔΝΤ: Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, δεν αποκλείει χρεοκοπία της Ρωσίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι μαζικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας έχουν προκαλέσει συρρίκνωση του παγκοσμίου εμπορίου και οδήγησαν σε απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ενώ θα υποχρεώσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναθεωρήσει επί τα χείρω τον επόμενο μήνα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σύμφωνα με την ίδια, οι άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία προκάλεσαν ραγδαία συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με «βαθιά ύφεση» φέτος. Προειδοποίησε μάλιστα ότι μία χρεοκοπία της Ρωσίας δεν είναι πλέον «απίθανη».

Η Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι το ΔΝΤ δεν είχε κάποιο πρόγραμμα σε σχέση με τη Ρωσία στην παρούσα φάση και το γραφείο του στη Μόσχα δεν λειτουργεί. Τα μέλη του έχουν καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν υπήρξε συζήτηση για τον τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας στο ΔΝΤ.

22:52

Ο άνδρας που είδε την οικογένειά του νεκρή στα πρωτοσέλιδα

Κρατάει τρεις φωτογραφίες, δίπλα του έχει τα διαλυμένα ρούχα των δικών του ανθρώπων. Το πρόσωπο του κενό, σκοτεινό, γεμάτο απόγνωση – τα μάτια του βαθιά, πρησμένα, τα έχει κυριεύσει η θλίψη. Ο 43χρονος Σέρχιι Περεμπούινις, σύζυγος και πατέρας, προσωποποιεί όλη την τραγικότητα της εν εξελίξει εισβολής στην Ουκρανία.

Τον 43χρονο άνδρα συνάντησε στο Κίεβο ο δημοσιογράφος των New York Times Άντριου Κράμερ, μίλησε μαζί του και κατέγραψε την ιστορία που είναι γροθιά στο στομάχι.

22:49

Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο και η άρνηση του Βερολίνου για εμπάργκο

Η άρνηση του Βερολίνου να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αντανακλά τη μακροχρόνια και βαρύτατη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία. Οπως επισημαίνει η Deutsche Welle, επί σχεδόν 50 χρόνια η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη φυσικού αερίου στον κόσμο προμηθεύει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που εισάγει περίπου το 50% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία. Η Γερμανία πήρε σχεδόν το 20% των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου το 2020 και ήταν σαφώς ο μεγαλύτερος πελάτης της.

22:42

«Παρά τον πόλεμο, η Μαριούπολη συνεχίζει να ζει»

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ότι 24 μωρά γεννήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, μία είδηση που ρίχνει λίγο φως στο σκοτάδι του πολέμου.

«Μακάρι οι νέοι μικροί κάτοικοι της Μαριούπολης να μην ζήσουν άλλον πόλεμο. Μακάρι να μην ξαναγίνει πόλεμος στην πόλη μας. Η Ουκρανία θα νικήσει. Κουράγιο, Μαριούπολη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

22:37

Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι που χρησιμοποίηθηκαν σήμερα

22:23

Η Walt Disney Co ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία

22:23

Η ακριβή ενεργειακή ελευθερία της Ε.Ε.

Η εισβολή του Ρώσου προέδρου στην Ουκρανία αποδείχθηκε μια τραγική αφύπνιση.

22:20

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Καλεί τη Μόσχα να επιτρέψει την ασφαλή απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από τις πολιορκημένες πόλεις

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σήμερα από τη Μόσχα να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν με ασφάλεια τις πόλεις της Ουκρανίας που πολιορκούνται από τον ρωσικό στρατό, συμπληρώνοντας ότι ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις περικυκλώνουν πόλεις-κλειδιά αφότου κατέστρεψαν πολλές υποδομές ζωτικής σημασίας.

«Το στρατιωτικό σχέδιο του Πούτιν για ταχεία κατάληψη της Ουκρανίας, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έχει αποτύχει. Έτσι, καταφεύγει σε μια στρατηγική ερήμωσης των μεγάλων αστικών κέντρων για να κάμψει το ηθικό του ουκρανικού λαού, κάτι που δεν θα μπορέσει να επιτύχει», είπε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

22:08

Βρετανία: Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων επιβραδύνθηκε επειδή επιχειρούν να περικυκλώσουν πόλεις-κλειδιά

Η Ρωσία έχει δώσει εντολή σε μεγάλο μέρος των στρατιωτικών της δυνάμεων στην Ουκρανία να περικυκλώσουν πόλεις-κλειδιά, επιβραδύνοντας έτσι την προέλασή της, υποστήριξε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

«Εξαιτίας της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση έχει δεσμεύσει αυξημένο αριθμό των δυνάμεων που έχει αναπτύξει για να περικυκλώσει πόλεις-κλειδιά. Ως εκ τούτου έχουν μειωθεί οι διαθέσιμες δυνάμεις που θα συνέχιζαν την προέλασή τους και επιβραδύνεται περαιτέρω η ρωσική πρόοδος», αναφέρει σχετική ανάρτηση στο λογαριασμό του βρετανικού υπουργείου Άμυνας στο Twitter.

22:03

Η Μόσχα θα επιτρέψει σε Ουκρανούς ειδικούς να προσεγγίσουν τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας γύρω από το Τσερνόμπιλ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει σε ομάδα Ουκρανών συντηρητών να προσεγγίσει τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Νωρίτερα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε ότι οι επικοινωνίες με το Τσερνόμπιλ αλλά και με τον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια ήταν προβληματικές και ότι η κατάσταση ήταν ανησυχητική.

21:47

Λευκός Οίκος: Η αύξηση στην τιμή της βενζίνης και της ενέργειας θα είναι προσωρινή

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά πως η αύξηση στην τιμή της βενζίνης και της ενέργειας, που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα είναι προσωρινή. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι «Περιμένουμε πράγματι ότι οι τιμές της βενζίνης και της ενέργειας θα αυξηθούν. Αυτό είναι κάτι που ο πρόεδρος έχει μεταφέρει απολύτως ξεκάθαρα στους Αμερικανούς. Πιστεύουμε επίσης ότι θα είναι κάτι προσωρινό και δεν θα διαρκέσει πολύ».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι υψηλότερος τους επόμενους μήνες από ό,τι θα ήταν χωρίς… τον πρόεδρο Πούτιν και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ειδικά εξαιτίας των αυξημένων τιμών στην ενέργεια», συμπλήρωσε.

21:40

Ουκρανία: Πόσο κοντά είμαστε στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Οι μάχες που μαίνονται εξακολουθούν να είναι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, αλλά ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν ήταν ποτέ πιο κοντά.

21:39

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ θα πρέπει να μπλοκάρει τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι θα προτείνει ένα σχέδιο.

«Πρόταση για ένα σχέδιο RePowerEU για τη σταδιακή κατάργηση των εξαρτήσεών μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027», έγραψε στο Twitter καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βερσαλλίες για να συζητήσουν το θέμα.

21:33

Νότια Αφρική: Ο πρόεδρος Ραμαφόζα έτοιμος να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία 

Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα δήλωσε ότι είχε σήμερα επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα την εκτυλισσόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Βάσει των σχέσεων που έχουμε με τη Ρωσική Ομοσπονδία και ως μέλος των BRICS, η Νότια Αφρική προσεγγίστηκε για να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο», αναφέρει ο Ραμαφόζα στον λογαριασμό του στο LinkedIn.

Ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως η χώρα του θεωρεί πως η κρίση μπορεί να επιλυθεί μέσω διαμεσολάβησης και διαπραγματεύσεων.

21:19

Μόσχα: Θα ανοίγουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Ρωσία κάθε μέρα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι θα ανοίγει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση Ουκρανών προς τη Ρωσία στις 10 π.μ. (ώρα Μόσχας) κάθε μέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε παρόμοια προσφορά από τη Μόσχα τις προηγούμενες ημέρες, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι προτάσεις για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων προς τη Ρωσία είναι «παράλογες».

21:01

IAEA: Οι επικοινωνίες με δύο πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας «υποβαθμίστηκαν» και η κατάσταση προκαλεί «ανησυχία»

Η υπηρεσία επιτήρησης των πυρηνικών του ΟΗΕ δεν επιβεβαιώνει ότι η ηλεκτροδότηση στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ έχει αποκατασταθεί.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της υπηρεσίας, τονίζει ότι η συλλογή δεδομένων τόσο από το Τσερνόμπιλ όσο και από τη Ζαπορίζια έχει «παραβιαστεί».

Σημείωσε επίσης ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας εξέφρασαν ενδιαφέρον για ένα νέο πλαίσιο ασφάλειας για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές «έθεσαν ερωτήματα» σχετικά με το ζήτημα.

20:59

ΟΗΕ: 549 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Τουλάχιστον 549 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (OHCHR).

Τα στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν μέχρι την Τετάρτη και δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, ανέφεραν ότι άλλοι 957 έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής, αλλά η υπηρεσία του ΟΗΕ πιστεύει ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι «σημαντικά υψηλότεροι». 

20:59

Guardian: Πλάνα από drone δείχνουν την καταστροφή ρωσικών τανκς μετά από ενέδρα των ουκρανικών δυνάμεων

20:53

CIA: Ο Κινέζος πρόεδρος είχε άγνοια

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είναι «αναστατωμένος» από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς «οι δικές του υπηρεσίες πληροφοριών δεν φαίνεται να του είπαν τι επρόκειτο να συμβεί», σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA, Μπιλ Μπερνς.

Μιλώντας στην επιτροπή πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ, είπε ότι ο Σι ανησυχεί για τη «ζημία» που θα μπορούσε να υποστεί η Κίνα από τη σύνδεση της με την «ασχημία» της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο ίδιος τόνισε: Ο Πρόεδρος Σι είναι μάλλον αναστατωμένος, καθώς παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο ο Πούτιν οδήγησε Αμερικανούς και Ευρωπαίους σε πιο στενή σχέση μεταξύ τους και ενίσχυσε τη διατλαντική συμμαχία με τρόπους που θα ήταν λίγο δύσκολο να φανταστούμε πριν ξεκινήσει η εισβολή.

20:47

Εικονικές κρατήσεις για «οικοδεσπότες σε ανάγκη»

Μέσω της Airbnb, χιλιάδες ταξιδιώτες κλείνουν δωμάτια στην Ουκρανία. «Θα κτίσουμε ακόμα πιο όμορφες πόλεις και θα σας περιμένουμε», λέει ο Ιβάν.

20:46

Και η CIA ανησυχεί για τη χρήση χημικών όπλων

Ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, ρωτήθηκε από την επιτροπή πληροφοριών της Γερουσίας σχετικά με την πιθανότητα χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία και τόνισε: «Αυτό είναι κάτι, όπως όλοι γνωρίζετε πολύ καλά, που αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μέρος του "εγχειρίδιο δράσης" της Ρωσίας. Έχουν χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα εναντίον των πολιτών τους. Έχουν τουλάχιστον ενθαρρύνει τη χρήση στη Συρία και αλλού. Οπότε είναι κάτι που παίρνουμε πολύ σοβαρά». 

20:46

Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών: 400.000 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις πολιορκημένες πόλεις

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ντένις Μοναστίρσκι, ανακοίνωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις.

Νωρίτερα σήμερα, πραγματοποιήθηκαν εκκενώσεις αμάχων στην πόλη Σούμι.

Ωστόσο, η κατάπαυση πυρός δεν τηρήθηκε σε άλλες περιοχές, με συνέπεια χιλιάδες πολίτες να μένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη.

20:43

Η Stellantis αναστέλλει τις εξαγωγές αυτοκινήτων στην Ρωσία και σταματάει τις εισαγωγές από την Ρωσία 

Η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis, ανακοίνωσε ότι ανέστειλε όλες τις εξαγωγές αυτοκινήτων προς όπως και όλες τις εισαγωγές από την Ρωσία. «Όλες οι εξαγωγές αυτοκινήτων της Stellantis προς την Ρωσία και οι εισαγωγές από την Ρωσία ανεστάλησαν» αναφέρει η εταιρεία. 

H Stellantis που είναι η 4η αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, έχει εργοστάσιο στην πόλη Κάλουγκα της Ρωσίας όπου σε συνεργασία με την Mitsubishi κατασκευάζει αυτοκίνητα τύπου van.

20:43

«Κλειδί» η Αλεξανδρούπολη

Κομβικής σημασίας για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στο πλαίσιο και της ενίσχυσης των συμμαχικών δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ παραμένει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προ ολίγων ημερών από την αμερικανική πλευρά εξετάστηκε η δυνατότητα μεταφοράς μέσω της Αλεξανδρούπολης δύναμης έως και 3.000 ανδρών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, σε περίπτωση που αποφασιστεί η περαιτέρω ενίσχυση των ήδη ανεπτυγμένων δυνάμεων σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

20:41

Πάνω από 80.000 πολίτες απομακρύνθηκαν από πολιορκημένες πόλεις τις τελευταίες 48 ώρες

Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες από το Σούμι, μια πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία και από τα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική κυβέρνηση.

Στα βορειοανατολικά, από το Τροστιάνετς, το Σούμι και την Κρασνοπίλια αναχώρησαν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι με προορισμό την Πολτάβα, 150 χιλιόμετρα νοτιότερα, όπως ανέφερε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ σε βίντεο που ανάρτησε στο Telegram.

20:34

Σύνοψη 15ης ημέρας από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (20.30)

  • Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο. Οι Ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν προς την Ουκρανική πρωτεύουσα – ο μισός πληθυσμός έχει ήδη εκκενώσει την πόλη.
  • Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι φοβάται ότι ο Πούτιν μπορεί να κάνει χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοιο βγαίνει «κατευθείαν από "εγχειρίδιο δράσης" της Ρωσίας». Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι «συνεχίζει να αξιολογεί» πιθανή χρήση χημικών και βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.
  • Το υπ. Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε ότι βομβάρδισε ένα μαιευτήριο και ένα παιδικό νοσοκομείο στη Μαριούπολη την προηγούμενη ημέρα, κατηγορώντας την Ουκρανία για «στημένη πρόκληση».
  • Ο ΟΗΕ, πάντως, ανακοίνωσε ότι, πριν από το χτύπημα της Ρωσίας σε εγκαταστάσεις στη Μαριούπολη, άλλα δύο ουκρανικά μαιευτήρια δέχθηκαν επίθεση. Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι, χθες, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο στη Μαριούπολη, μεταξύ των οποίων ένα εξάχρονο κορίτσι.
  • Τουλάχιστον 71 παιδιά σκοτώθηκαν στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, δήλωσε η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια επίτροπος της ουκρανικής Βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στη Μαριούπολη. Η πόλη δεν έχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τελειώνουν και οι προμήθειες σε τρόφιμα. Υπάρχουν δε πτώματα, τα οποία ενταφιάζονται σε ομαδικούς τάφους.
  • Ο Πούτιν παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν έγιναν αισθητές. «Είναι σαφές ότι σε τέτοιες στιγμές η ζήτηση εκ μέρους του κόσμου για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών αυξάνεται, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα εργαζόμενοι με ήρεμο τρόπο», δήλωσε.
  • Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την καταστροφή υποδομών στη χώρα αξίας 100 δισ. δολαρίων, δήλωσε Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος.
  • Η Ρωσία θα εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της προς το εξωτερικό σε ρούβλια, αν οι λογαριασμοί συναλλάγματος που διαθέτει στο εξωτερικό η Κεντρική Τράπεζα και η κυβέρνηση παραμείνουν μπλοκαρισμένοι λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.
  • Η Goldman Sachs αποχωρεί από τη Ρωσία και γίνεται η πρώτη μεγάλη τράπεζα της Wall Street που το ανακοινώνει μετά την εισβολή.
  • Δεν σημειώθηκε πρόοδος ως προς την κατάπαυση του πυρός μετά τις συνομιλίες μεταξύ των ΥΠΕΞ της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην Τουρκία. Οι δηλώσεις Λαβρόφ έδειξαν ότι η Μόσχα παραμένει αμετακίνητη, ενώ αίσθηση έκανε η εξής αποστροφή: «Δεν σχεδιάζουμε να επιτεθούμε σε άλλες χώρες», είπε, προσθέτοντας ότι «ούτε στην Ουκρανία επιτεθήκαμε». 
  • Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, προστέθηκε στη λίστα κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • Το Google Cloud δεν θα δέχεται νέους πελάτες στη Ρωσία, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών αμερικανικών εταιρειών. Περισσότερες εταιρείες αποχώρησαν από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων Hyatt και Hilton. Η Hitachi ανέστειλε τις εξαγωγές στη Ρωσία και σταμάτησε την παραγωγή.
  • Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι 2,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής.
20:30

Ουκρανός υπουργός Υγείας: Τουλάχιστον 60 νοσοκομεία έχουν υποστεί ζημιές

Ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας, Βίκτορ Λιάσκο, ανακοίνωσε ότι πάνω από 60 δομές Υγείας στη χώρα έχουν υποστεί ζημιές από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Σημείωσε επίσης ότι οι θάνατοι πέντε εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης οφείλονται σε «σφαίρες Ρώσων τρομοκρατών».

Χθες, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωη τους από την αεροπορική επιδρομή σε μαιευτήριο στη Μαριούπολη.

20:21

Η Ρωσία και η οπισθοδρόμηση της παγκοσμιοποίησης

Η ταχύτητα με την οποία αποσυνδέθηκε η Μόσχα από τον προηγμένο κόσμο είναι πρωτοφανής.

20:19

Καμία επικοινωνία με τη Μαριούπολη

Ουκρανός δημοσιογράφος περιγράφει την κατάσταση: «Ο συγκάτοικός μου ο Ιβάν δεν έχει ιδέα αν η αδελφή του στη Μαριούπολη είναι ακόμα ζωντανή. Και οι δυο μας έχουμε εκατοντάδες φίλους και συγγενείς σε αυτή την πόλη. Έχουν περάσει σχεδόν 5 ή 6 ημέρες από τότε που δεν μπορούμε να πάρουμε κανέναν στο τηλέφωνο. Οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί». 

20:17

Χίλαρι Κλίντον: Εάν η ρωσική ηγεσία προτιμά να μην κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, θα πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει νοσοκομεία

20:12

Μακρόν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αλλάξει την Ευρώπη

«Η Ευρώπη άλλαξε υπό την επίδραση της πανδημίας και θα αλλάξει γρηγορότερα και ισχυρότερα, λόγω του πολέμου», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις Βερσαλλίες.

20:07

Το Google Cloud δεν δέχεται νέους πελάτες στη Ρωσία

Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών αμερικανικών εταιρειών, ο διαδικτυακός κολοσσός ανακοίνωσε ότι δεν δέχεται νέους πελάτες. 

Νωρίτερα, η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Ρωσία και γίνεται η πρώτη μεγάλη τράπεζα της Wall Street που το ανακοινώνει μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

20:04

Ο Λευκός Οίκος «συνεχίζει να αξιολογεί» πιθανή χρήση χημικών και βιολογικών όπλων στην Ουκρανία

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε το φόβο του ότι ο Πούτιν μπορεί να κάνει χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν βγαλμένο «κατευθείαν από "εγχειρίδιο δράσης" της Ρωσίας».

19:52

Οι ΗΠΑ «υποτίμησαν» τη βούληση των Ουκρανών να πολεμήσουν

Η Ρωσία χρησιμοποιεί όπλα ακριβείας για να επιτεθεί σε νοσοκομεία και κατοικίες στην Ουκρανία, δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Σκοτ ​​Μπέριερ. Πρόσθεσε επίσης ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί πυραύλους, πυροβολικό και πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών.

Σε ενημέρωση το απόγευμα της Πέμπτης, παραδέχτηκε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές πληροφορίες υποτίμησαν τη βούληση των Ουκρανών να αγωνιστούν κατά των ρωσικών δυνάμεων.

19:48

Ο Μπόρις Τζόνσον φοβάται ότι ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι φοβάται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να κάνει χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν «κατευθείαν από "εγχειρίδιο δράσης" της Ρωσίας».

Μιλώντας στο Sky News, τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι εάν ο Ρώσος πρόεδρος συνειδητοποιήσει ότι έχει κάνει ένα «καταστροφικό λάθος».

«Αρχίζουν να λένε ότι υπάρχουν χημικά όπλα που έχουν αποθηκευτεί από τους αντιπάλους τους ή από τους Αμερικανούς. Και έτσι όταν οι ίδιοι αναπτύσσουν χημικά όπλα, όπως φοβάμαι ότι μπορούν, έχουν έτοιμη μία ψεύτικη ιστορία. Το έχετε δει στη Συρία. Το είδατε ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό κάνουν. Είναι μια κυνική, βάρβαρη κυβέρνηση».

19:47

Το Twitter «κατέβασε» ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο για την επίθεση στο νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη

Το Twitter «κατέβασε» ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο, στην οποία ισχυριζόταν ότι η επίθεση σε μαιευτήριο στη Μαριούπολη ήταν σκηνοθετημένη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι τρία άτομα, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επιδρομής στο νοσοκομείο.

19:41

ΟΗΕ: Το μαιευτήριο της Μαριούπολης είναι το τρίτο που καταστρέφουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι, πριν από το χτύπημα της Ρωσίας σε εγκαταστάσεις στη Μαριούπολη, άλλα δύο ουκρανικά μαιευτήρια δέχθηκαν επίθεση, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το νοσοκομείο στη Μαριούπολη «δεν είναι το μόνο» που έχει δεχθεί επίθεση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Jaime Nadal, επικεφαλής του Ταμείου Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών (UNFPA) στην Ουκρανία.

19:35

Η Ρωσία θα πληρώνει το εξωτερικό της χρέος σε ρούβλια αν οι λογαριασμοί της στο εξωτερικό παραμείνουν μπλοκαρισμένοι

Η Ρωσία θα εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της προς το εξωτερικό σε ρούβλια, αν οι λογαριασμοί συναλλάγματος που διαθέτει στο εξωτερικό η Κεντρική Τράπεζα και η κυβέρνηση παραμείνουν μπλοκαρισμένοι λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση, φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Οι δεσμεύσεις της Ρωσίας προς τους ξένους επενδυτές θα τηρηθούν σε κάθε περίπτωση δήλωσε ο Σιλουάνοφ, σύμφωνα με το TASS.

19:29

Κίεβο: Πώς οι Ουκρανοί έκαναν τις ρωσικές δυνάμεις να κολλήσουν στη λάσπη (φωτό)

Οι Ουκρανοί λέγεται πως πλημμύρισαν σκοπίμως περιοχές βορείως του Κιέβου από τις οποίες επρόκειτο να περάσουν οι ρωσικές δυνάμεις. Δορυφορικές φωτογραφίες φαίνεται να το επιβεβαιώνουν.

19:28

 

Μ. Ντράγκι για Ουκρανία: Η απάντηση σε αυτό το δράμα δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, πριν από την έναρξη της άτυπης συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, που διεξάγεται στις Βερσαλλίες, δήλωσε αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία ότι «η απάντηση σε αυτό το δράμα δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή».

«Είχα μακρά συνάντηση με τον πρόεδρο (της Γαλλίας, Εμανουέλ) Μακρόν. Μιλήσαμε για τον πόλεμο και για τις συνέπειές του για την Ευρώπη και την Ιταλία. Η Γαλλία και η Ιταλία είναι ευθυγραμμισμένες με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, τόσο σε ό,τι αφορά την απάντηση των κυρώσεων, όσο και την αναγκαία στήριξη που θα χρειαστούν οι χώρες μας, λόγω των κυρώσεων αυτών», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

19:24

Λιθουανία: Σε οδό «Ουκρανών Ηρώων» μετονομάστηκε ο δρόμος που βρίσκεται η ρωσική πρεσβεία στο Βίλνιους

19:22

Ντράγκι: «Η απάντηση σε αυτό το δράμα δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, πριν από την έναρξη της άτυπης συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, που διεξάγεται στις Βερσαλλίες, δήλωσε ότι «η απάντηση σε αυτό το δράμα δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή».

«Είχα μακρά συνάντηση με τον πρόεδρο (της Γαλλίας, Εμανουέλ) Μακρόν. Μιλήσαμε για τον πόλεμο και για τις συνέπειές του για την Ευρώπη και την Ιταλία. Η Γαλλία και η Ιταλία είναι ευθυγραμμισμένες με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, τόσο σε ό,τι αφορά την απάντηση των κυρώσεων, όσο και την αναγκαία στήριξη που θα χρειαστούν οι χώρες μας, λόγω των κυρώσεων αυτών», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

 

19:11

Μπορέλ: Ο  Πούτιν απέτυχε στην πεποίθησή του ότι θα κατακτούσε την Ουκρανία

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «πίστευε ότι επρόκειτο να κατακτήσει την Ουκρανία», αλλά «απέτυχε».

«Πίστευε ότι επρόκειτο να μας διχάσει, απέτυχε. Πίστευε ότι επρόκειτο να αποδυναμώσει τη διατλαντική σχέση και δεν τα κατάφερε. Τώρα πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε κατά την είσοδό του στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βερσαλλίες της Γαλλίας.

Τόνισε ότι αφού οι ευρωπαϊκές χώρες μειώσουν την εξάρτηση από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, «θα είμαστε πολύ πιο ασφαλείς. Πρέπει να ξοδεύετε λιγότερο φυσικό αέριο, να χρησιμοποιείτε λιγότερο φυσικό αέριο, το κλίμα το απαιτεί. Για μια φορά, γεωπολιτική και κλίμα πάνε μαζί».

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι αυτή ήταν «μια καθοριστική στιγμή για την Ευρώπη και είναι μια στιγμή που βλέπουμε ότι ο πόλεμος του Πούτιν είναι ζήτημα ανθεκτικότητας των δημοκρατιών».

19:06

Εκκενώσεις πόλεων στην Ουκρανία

  • Στην πολιορκημένη Μαριούπολη, η Ουκρανία υποστηρίζει ότι ούτε ένας άμαχος δεν μπόρεσε να διαφύγει. Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν, παρά τη συμφωνηθείσα προσωρινή κατάπαυση του πυρός.
  • Στη βορειοανατολική πόλη Σουμί, 12.000 άνθρωποι μπόρεσαν να διαφύγουν με αυτοκίνητα και λεωφορεία. Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί άμαχοι έφυγαν επίσης από την περιοχή την Τετάρτη, καθώς επιτεύχθηκε η κατάπαυση του πυρός.
  • Η κατάσταση σχετικά με τους προγραμματισμένους ανθρωπιστικούς διαδρόμους σε Βολνοβάνκα, Ιζιούμ, Τρόστιανετς, Κρασνόπιλ και στην περιοχή του Κιέβου παραμένει ασαφής. 
19:02

Οδόφραγμα μπροστά από το Εθνικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου της Οδησσού

REUTERS/Αλέξανδρος Αβραμίδης
19:00

Κ. Μητσοτάκης: Κάνω ακόμα μία φορά μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός

«Θέλω να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για όσα συνέβησαν χθες στην Μαριούπολη: οι τραγικές εικόνες που είδαμε με τον βομβαρδισμό ενός μαιευτηρίου. Και να κάνω ακόμα μία φορά μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός όσο το δυνατόν πιο σύντομα, αλλά και για ανθρωπιστικούς διαδρόμους έτσι ώστε όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες, να μπορέσουν να το κάνουν με ασφάλεια», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βερσαλλίες.

18:58

Ρωσία: Δεν υπήρξε αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο της Ουκρανίας

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε την Πέμπτη ότι βομβάρδισε ένα μαιευτήριο και ένα παιδικό νοσοκομείο στη Μαριούπολη της Ουκρανίας την προηγούμενη ημέρα, κατηγορώντας την Ουκρανία για «στημένη πρόκληση».

Το υπουργείο είπε ότι η Ρωσία δεν πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε χερσαίους στόχους σε αυτήν την περιοχή την Τετάρτη, σεβόμενη την κατάπαυση πυρός.

Νωρίτερα ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι το μαιευτήριο στη Μαριούπολη «είχε καταληφθεί από το τάγμα Αζόφ, έχοντας γίνει η βάση του», τονίζοντας ότι «όλες οι έγκυοι και το προσωπικό εκδιώχθηκαν απ’ εκεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος, Ρωσικές Πρεσβείες ανά την Ευρώπη διακίνησαν την πληροφορία ότι στις φωτογραφίες των εγκύων ήταν μοντέλα. Η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού έκανε λόγο για fake news από την Μόσχα.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία για γενοκτονία, δήλωσε την Πέμπτη ότι τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί σκοτώθηκαν στην αεροπορική επιδρομή της Τετάρτης στο νοσοκομείο.

18:57

Ερντογάν σε Μπάιντεν: Ώρα να αρθούν οι «άδικες» κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας

Άρση των κυρώσεων οι οποίες έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια επικοινωνίας των δύο προέδρων.

18:48

Βρετανία: Κυρώσεις 1,8 δισ. ευρώ στον Αμπράμοβιτς και άλλους έξι Ρώσους ολιγάρχες

Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις στον ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβτς και τον Ιγκόρ Σέτσιν, διευθύνοντα σύμβουλο του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, προχωρώντας σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, λόγω των σχέσεών τους με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο δισεκατομμυριούχοι κι άλλοι πέντε Ρώσοι ολιγάρχες είναι οι πιο υψηλές προσωπικότητες που προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων των Βρετανών, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

18:45

Ρωσικά άρματα μάχης έχουν φθάσει στις βορειοανατολικές παρυφές του Κιέβου

Ρωσικά άρματα μάχης έφθασαν στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν αφού έφθασαν ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της.

Μια ομάδα του AFP είδε στήλες καπνού να υψώνονται από το χωριό Σκιμπίν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το τελευταίο φράγμα των ουκρανικών δυνάμεων πριν από τη βορειοανατολική είσοδο του Κιέβου.

Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πολέμησαν σκληρά στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου πριν από την πρωτεύουσα, βασικής βορειοανατολικής εισόδου της.

Σήμερα προς το μεσημέρι, βροχή ρωσικών πυραύλων Grad έπεσε στο έρημο χωριό Βελίκα Ντιμέρκα, περίπου πέντε χλμ. από τα όρια του Κιέβου, μερικοί από τους οποίους προσγειώθηκαν λίγα μέτρα από την δημοσιογραφική ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου.

18:42

Ρούτε: Δεν υπάρχουν ταχείες διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ

«Είναι σημαντικό ότι η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως δεν υπάρχει κάποια ταχεία διαδικασία ένταξης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βερσαλλίες.

Η Ουκρανία ζήτησε την ένταξή της στην ΕΕ λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στο έδαφός της, πριν από δύο εβδομάδες.

18:32

Μεγάλες δισκογραφικές ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία

Η Warner Music Group ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις δραστηριότητές της στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η δισκογραφική εταιρεία, στην οποία ανήκουν οι Atlantic Records, Elektra Music Group, Parlophone, and Warner Records, εκπροσωπεί κορυφαίους μουσικούς όπως ο Ed Sheeran, ο Neil Young και οι Coldplay. 

18:27

Το παρασκήνιο της αποστολής πολωνικών MIG στην Ουκρανία – Πώς ακυρώθηκε η συμφωνία

Μια συμφωνία για αποστολή μαχητικών αεροσκαφών για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας τέθηκε εκτός ατζέντας – μόλις πέντε ημέρες αφότου ο Λευκός Οίκος αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι μπορούσε να επιτευχθεί.

Με το Κίεβο να εκλιπαρεί τους Δυτικούς συμμάχους για μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη, η προοπτική της Ουκρανίας να προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη MIG τράβηξε τα φώτα των διεθνών μέσων, καθώς η χώρα αντιστέκεται στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής. Αλλά μετά από μια σειρά από δημόσιες δηλώσεις, διπλωματικά μηνύματα και ένα άτυπο παζάρι περί ανταλλαγής ρωσικής κατασκευής αεροσκαφών με μεταχειρισμένα αμερικανικά μαχητικά, όλα κατέρρευσαν.

18:25

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φέρνει άνοδο στις τιμές των τροφίμων – Ηλιέλαιο και φοινικέλαιο στα ύψη

Λιπάσματα, σιτηρά και μαγειρικά έλαια «βλέπουν» τις τιμές τους να ανεβαίνουν. Σκηνές πανικού στα σούπερ μάρκετ και επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές από πολλές χώρες.

 

18:18

Το Twitter εγκαινιάζει νέα υπηρεσία με στόχο την παράκαμψη του αποκλεισμού της Ρωσίας

Το Twitter κυκλοφόρησε μια έκδοση του ιστότοπού του για να παρακάμψει την παρακολούθηση και τη λογοκρισία αφού η Ρωσία περιόρισε την πρόσβαση στην υπηρεσία του στη χώρα.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη ροή πληροφοριών σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία απέκλεισε την πρόσβαση στο Facebook και περιόρισε το Twitter για τους πολίτες της.

Και οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι εργάζονται για την αποκατάσταση της πρόσβασης σε άτομα εντός της Ρωσίας.

Γνωστή ως υπηρεσία Onion, οι χρήστες μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε αυτήν την έκδοση του Twitter εάν κατεβάσουν το πρόγραμμα περιήγησης Tor, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε ιστότοπους στο dark web.

Αντί για .com, οι ιστότοποι onion έχουν .onion.

18:12

kyiv Independent: «Οι αρχές της Ουκρανίας ερευνούν 38 περιπτώσεις Ουκρανών αξιωματούχων και αξιωματικών επιβολής του νόμου που βοηθούν Ρώσους κατακτητές»

18:09

Λευκός Οίκος: Από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε τη στρατιωτική συγκέντρωση στα ουκρανικά σύνορα, η τιμή του φυσικού αερίου στην Αμερική αυξήθηκε κατά 75 σεντς

Στο thread του στο Twitter ο Λευκός εξηγεί τι έχει συμβεί στις τιμές.

18:08

Λαβρόφ: Το μαιευτήριο στη Μαριούπολη είχε καταληφθεί από το τάγμα Αζόφ

Το επιχείρημα της Μόσχας ότι το μαιευτήριο στη Μαριούπολη της Ουκρανίας «είχε καταληφθεί από το ριζοσπαστικό τάγμα Αζόφ, έχοντας γίνει η βάση του», επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι «όλες οι έγκυοι και το προσωπικό εκδιώχθηκαν απ’ εκεί».

18:07

Ρώσοι εμποδίζουν την απομάκρυνση αμάχων από τμήμα της πόλης Ιζιούμ

Τα ρωσικά στρατεύματα εμπόδισαν τους Ουκρανούς αμάχους να απομακρυνθούν από την πόλη Ιζιούμ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο περιφερειάρχης Oleh Synegubov.

Οι ουκρανικές αρχές βοήθησαν περίπου 1.600 ανθρώπους να απομακρυνθούν από περιοχές της πόλης που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους.

18:02

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έγκλημα πολέμου ο βομβαρδισμός στο μαιευτήριο της Μαριούπολης

«Η βομβιστική επίθεση στο μαιευτήριο της Μαριούπολης είναι απάνθρωπη, σκληρή και τραγική. Είμαι πεπεισμένη ότι αυτό μπορεί να είναι έγκλημα πολέμου. Χρειαζόμαστε πλήρη έρευνα», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. 

18:00

Ξεκινά η Σύνοδος της ΕΕ στις Βερσαλίες

17:53

Βρετανίδα υπ. Πολιτισμού: Fake News από τη Ρωσική Πρεσβεία

Η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Ναντίν Ντόρις άφησε αιχμές κατά ενός tweet από τη Ρωσική Πρεσβεία στο Λονδίνο αναφορικά με τη βομβιστική επίθεση στο νοσοκομείο της Μαριούπολης, το οποίο ισχυριζόταν ότι το μαιευτήριο που βομβαρδίστηκε στην Ουκρανία ήταν «για πολύ καιρό μη λειτουργικό».

Στο δικό της tweet προσθέτει ένα μεγάλο «Fake» πάνω από το tweet της Ρωσικής Πρεσβείας.

17:47

Σουηδία: Αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες

«Σήμερα η Σουηδία ανακοινώνει ότι σκοπεύουμε να αυξήσουμε τις στρατιωτικές μας δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ μας. Από το 2014 και έως το 2025, η Σουηδία έχει ήδη αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 85%», σημείωσε σε tweet της η υπουργός Εξωτρικών της Σουηδίας.

17:45

Ρώσος υπουργός Οικονομικών: Η Δύση εξαπέλυσε έναν χρηματοοικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας

17:42

Tweet της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα: Δεν παρακαλάμε τη Δύση

Η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα ανάρτησε ένα tweet με δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Λαβρόφ: «Η Ρωσία δεν χρησιμοποίησε ποτέ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ως όπλο. Η Ρωσία δεν θα παρακαλεί τη Δύση να αγοράζει το πετρέλαιο και το αέριό μας, έχουμε άλλες αγορές».

17:38

Ουκρανία: 71 παιδιά έχουν σκοτωθεί αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή

Τουλάχιστον 71 παιδιά σκοτώθηκαν στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, δήλωσε η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια επίτροπος της ουκρανικής Βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο χθεσινός βομβαρδισμός κτιρίου που στέγαζε παιδιατρικό νοσοκομείο και μαιευτήριο στη Μαριούπολη προκάλεσε τρεις θανάτους, εκ των οποίων ενός μικρού κοριτσιού.

Στη Μαλίν (δυτικά), πέντε άνθρωποι εκ των οποίων τρία μικρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους όταν επτά σπίτια καταστράφηκαν από αεροπορικά πλήγματα.

Την περασμένη νύχτα, δύο γυναίκες και δύο παιδιά σκοτώθηκαν όταν μια οβίδα έπεσε στο σπίτι τους στο Σλομπογιάνσκε, ένα χωριό της επαρχίας Ιζιούμ.

Στο Ιρπίν ένα δεκάχρονο κοριτσάκι τραυματίστηκε σοβαρά και βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου στο νοσοκομείο.

17:37

Ουκρανία: Οι ζημιές του πολέμου ξεπερνούν τα 100 δισ. δολ.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την καταστροφή υποδομών -δρόμων, γεφυρών και επιχειρήσεων- στη χώρα αξίας 100 δισ. δολαρίων (περίπου 90 δισ. ευρώ), προκαλώντας τεράστιο πλήγμα στην οικονομία, δήλωσε Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

17:34

Ουκρανική κυβέρνηση: Περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την ανατολική πόλη Ιζιούμ

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι 44 λεωφορεία εκκένωσης μετέφεραν περίπου 2.000 άτομα από την ανατολική πόλη Ιζιούμ. Οι εκτοπισμένοι θα μεταβούν στην κεντρική πόλη Ντνίπρο.

Το νοσοκομείο της πόλης υπέστη ζημιές από βομβαρδισμούς την Τρίτη και μεγάλο μέρος της πόλης είναι χωρίς ρεύμα και νερό.

17:31

Ο Ζελένσκι υπογράφει νόμο που επιτρέπει την κατάσχεση ρωσικής περιουσίας στην Ουκρανία

Επιτρέπει στην Ουκρανία να κατάσχει ακίνητα που ανήκουν στη Ρωσική Ομοσπονδία ή στους κατοίκους της χωρίς καμία αποζημίωση.

Το κοινοβούλιο ψήφισε το νομοσχέδιο αυτό στις 3 Μαρτίου.

17:29

Δήμαρχος Μαριούπολης: Είναι αδύνατο να αναγνωριστούν πολλοί από τους θαμμένους

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης είπε ότι ήταν αδύνατο να ταυτοποιηθούν πολλοί από τους θαμμένους στους ομαδικούς τάφους που έχουν σκάψει. «Δεν έχουμε την ευκαιρία να τους θάψουμε σε ιδιωτικούς τάφους», τόνισε.

Τα νεκροτομεία ξεχειλίζουν και οι σοροί παραμένουν σε σπίτια. Οι ντόπιοι δένουν τα χέρια και τα πόδια του σώματος, τα καλύπτουν και να τα αφήνουν έξω από το σπίτι.

Ο αντιδήμαρχος είπε χθες ότι τουλάχιστον 1.200 Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς της πόλης. «Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να είναι τρεις ή τέσσερις φορές μεγαλύτερος», πρόσθεσε.

17:25

Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ μελετά τρόπους για να στηρίξει την Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «μελετά» την πιθανότητα να αναπτύξει νομισματικά «εργαλεία» για να στηρίξει την Ουκρανία, δήλωσε η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ. Ένας από τους στόχους είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση του Κιέβου στη διατραπεζική αγορά, διευκρίνισε.

«Εξετάζουμε, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αγορά, πώς θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε εργαλεία για τη στήριξη του λαού και των ουκρανικών αρχών», είπε, διευκρινίζοντας ότι αυτά θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στα ήδη υπάρχοντα εργαλεία ανταλλαγής συναλλάγματος ή να στηριχθούν σε «άλλες μεθόδους».

17:20

Η γερμανική κυβέρνηση δεν συμμετείχε σε συνομιλίες του Σρέντερ με τον Πούτιν για την Ουκρανία

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει συμφωνήσει σε καμία συνάντηση του πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο Reuters, απαντώντας σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Politico, ότι ο πρώην καγκελάριος είχε συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο στη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

17:17

Πούτιν και Λουκασένκο θα έχουν συνομιλίες στη Μόσχα την Παρασκευή

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί την Παρασκευή στη Μόσχα με τον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η Λευκορωσία είναι σύμμαχος της Ρωσίας και το έδαφος της χρησιμοποιείται ως σημείο εκτόξευσης των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

17:09

Ερυθρός Σταυρός: Κάτοικοι της Μαριούπολης «επιτίθενται ο ένας στον άλλον για φαγητό»

Ο Σάσα Βόλκοφ, της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, περιέγραψε μία φρικτή κατάσταση στη Μαριούπολη. Η πολιορκημένη πόλη βρίσκεται επί μέρες χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και υπηρεσίες διαδικτύου, καθώς αντιμετωπίζει συνεχή βομβαρδισμό από τα ρωσικά στρατεύματα.

Πολυάριθμες προσπάθειες εκκένωσης αμάχων και μεταφοράς προμηθειών στη Μαριούπολη απέτυχαν.

Ο κ. Βολκόφ τόνισε ότι οι άνθρωποι «άρχισαν να επιτίθενται ο ένας στον άλλον για φαγητό» και συνέχισε περιγράφοντας πώς «πολλοί αρρωσταίνουν λόγω του κρύου. Δεν έχουν πού να πάνε. Ειδικά οι άνθρωποι που είναι περιορισμένοι σε μικρούς χώρους. Ορισμένοι εξακολουθούν να έχουν φαγητό, αλλά δεν είμαι σίγουρος πόσο θα διαρκέσει...».

17:06

The Economist: Η σταλινοποίηση της Ρωσίας

16:51

Ρωσία: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο Τσερνομπίλ

Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι Λευκορώσοι ειδικοί αποκατέστησαν την ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, στην Ουκρανία.

Το Τσερνομπίλ είχε μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εν μέσω των μαχών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

16:51

NEXTA: Η Ρωσία σχεδιάζει να αλλάξει τους κανόνες στρατολόγησης

Η Ρωσία σχεδιάζει να αλλάξει τους κανόνες στρατολόγησης ώστε να μπορεί να σταλεί κλήτευση ταχυδρομικώς, αναφέρει το Nexta.

Εάν ένας στρατεύσιμος δεν λάβει επιστολή και δεν μεταβεί ο ίδιος στο γραφείο πρόσληψης, θα θεωρείται ποινικό αδίκημα. 

16:47

Η Ρωσία κατέστρεψε περιουσιακά στοιχεία της Ουκρανίας αξίας 100 δισ. δολ.

Κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της Ουκρανικής κυβέρνησης κάλεσε για πλήρες, παγκόσμιο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, περιγράφοντας τις πληρωμές για τα ενεργειακά προϊόντα της Ρωσίας ως «χρήματα αίματος».

Ο Όλεγκ Ουστένκο περιέγραψε το οικονομικό κόστος που έχει η εισβολή της Ρωσίας στην οικονομία της Ουκρανίας.

Εκτίμησε ότι μέχρι στιγμής έχουν χαθεί και καταστραφεί ουκρανικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η κατάσταση είναι πολύ πιο βαθιά από ό,τι μπορεί να φανταστεί κάποιος», είπε.

Ο επιχειρηματικός τομέας της χώρας έχει ακρωτηριαστεί, είπε, με το 50% των επιχειρήσεων να μην λειτουργούν.

Πρόσθεσε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και το νόμισμα της Ουκρανίας παρέμειναν σταθερά, δεδομένων των συνθηκών.

Το κόστος ανοικοδόμησης που θα αντιμετωπίσει η Ουκρανία όταν τελειώσει ο πόλεμος θα είναι τεράστιο, κατέληξε.

16:46

Μηταράκης: Η Ελλάδα θα στείλει αεροσκάφη για να παραλάβουν Ουκρανούς πρόσφυγες από την Πολωνία

Η χώρα μας θα στείλει αεροσκάφη ή λεωφορεία στην Πολωνία για να πάρει εθελοντικά πρόσφυγες μετά από αίτημα της Βαρσοβίας, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

16:37

Η Goldman Sachs φεύγει από τη Ρωσία

Η Goldman Sachs αποχωρεί από τη Ρωσία και γίνεται η πρώτη μεγάλη τράπεζα της Wall Street που το ανακοινώνει μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Η Goldman Sachs τερματίζει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία σύμφωνα με τις κανονιστικές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις αδειοδότησης», δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας.

Η απόφαση της εταιρείας να φύγει από τη Ρωσία προκαλεί ακόμα ένα οικονομικό πλήγμα στη Μόσχα.

«Είμαστε επικεντρωμένοι στην υποστήριξη των πελατών μας σε όλο τον κόσμο για τη διαχείριση ή το κλείσιμο προϋπαρχουσών υποχρεώσεων στην αγορά και τη διασφάλιση της ευημερίας των ανθρώπων μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Goldman Sachs.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου η τράπεζα αποκάλυψε νωρίτερα πιστωτική έκθεση 650 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία.

Η Citigroup επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι συνεχίζει τις προσπάθειές της για έξοδο από τη Ρωσία.

16:34

Κάμαλα Χάρις: Η δέσμευση των ΗΠΑ στις αρχές του ΝΑΤΟ είναι ισχυρή

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται στην Πολωνία για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ντούντα.

Σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ - «και η δέσμευσή τους στο άρθρο 5 είναι σιδερένια».

Για τον λαό της Ουκρανίας, είπε ότι «έχει υποφέρει πάρα πολύ και αυτό που τους συμβαίνει είναι ανήθικο». 

16:18

Πούτιν: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν είναι νόμιμες

Ο Πούτιν πραγματοποιεί συνάντηση με μέλη της κυβέρνησης του, με θέμα τα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών των κυρώσεων για τη ρωσική οικονομία.

Στην αρχική του εισήγηση ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε:

  • Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν περαιτέρω εάν τα δυτικά έθνη εντείνουν την οικονομική πίεση στη Ρωσία
  • Oι κυρώσεις της Δύσης δημιουργούν κάποια προβλήματα και δυσκολίες, αλλά θα τα ξεπεράσουμε
  • «Θα λύσουμε τα προβλήματα που θα προκύψουν».
  • «Η Δύση απατά τους δικούς της πληθυσμούς».
  • Αναφερόμενος στο ενεργειακό εμπάργκο από τις ΗΠΑ, είπε: «Η Δύση προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στη Ρωσία για τα δικά της σφάλματα».
  • «Ο πληθωρισμός ανεβαίνει», πρόσθεσε.
  • «Η Ρωσία εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της για την παροχή ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη», τόνισε κάνοντας λόγο για «ασφαλείς χώρες».
  • «Έχουμε καλή δυνατότητα για εξαγωγές στη γεωργία» και «ο σχεδιασμός της συγκομιδής μας πάει καλά».

16:17

Μπορέλ: Η Μαριούπολη είναι υπό πολιορκία

Ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισε: «Ο βομβαρδισμός του μαιευτηρίου από τη Ρωσία είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου. Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως τα πλήγματα σε κατοικημένες περιοχές από τον αέρα και τα τετράγωνα πρόσβασης σε νηοπομπές βοήθειας. Απαιτείται ασφαλής διέλευση, τώρα». 

16:13

Ζελένσκι: Δεν γίναμε σκλάβοι και δεν θα γίνουμε ποτέ

Σε νέο μήνυμα του, μέσω βίντεο στο Facebook, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε:

«Όλοι υπερασπιζόμαστε το κράτος μας για 15η ημέρα, αντέχουμε. ο ουκρανικός στρατός αποκρούει επιθέσεις σε σημεία-κλειδιά. Χάρη στον στρατό μας, τους Εθνοφρουρούς, τους συνοριοφύλακες, την αστυνομία, την εδαφική άμυνα και όλους όσους συμμετείχαν στην υπεράσπιση του κράτους, δεν γίναμε σκλάβοι και δεν θα γίνουμε ποτέ! Γιατί αυτό είναι το πνεύμα μας, αυτό είναι το πεπρωμένο μας».

Επιβεβαίωσε προηγούμενες αναφορές ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσική αεροπορική επιδρομή σε μαιευτήριο στη Μαριούπολη χθες, μεταξύ των οποίων ένα εξάχρονο κορίτσι.

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι δεν υπήρχαν ασθενείς στο νοσοκομείο δεν ήταν αληθινοί. «Λένε ψέματα με αυτοπεποίθηση όπως πάντα», είπε και τόνισε: «Τα εγκλήματα πολέμου είναι αδύνατα χωρίς να τα καλύπτει η προπαγάνδα»

Πρόσθεσε ότι 65.000 Ουκρανοί άμαχοι κατάφεραν να φύγουν από περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί σοβαρά, καθώς οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι κρατούνται σε ορισμένες περιοχές. 

16:09

Τα Βρετανικά πρωτοσέλιδα μιλάνε για βαρβαρότητα και γενοκτονία

AP Photo/Alastair Grant
16:05

Sky News: Η Ρωσία δεν βρίσκεται στο σημείο που είχε σχεδιάσει

Ο Στρατάρχης της Αεροπορίας Φίλιπ Όσμπορν είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται από την Κριμαία για να κατακτήσουν την Οδησσό και τη Μαριούπολη. Ο έλεγχος της περιοχής θα επέτρεπε στη Μόσχα να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε το 2014, και των ανατολικών περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Επισήμανε ότι η Ρωσία «δεν βρίσκεται εκεί που σχεδίαζε να είναι» σε αυτό το σημείο.

15:58

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε για πρώτη φορά την κατάσταση στην Ουκρανία «πόλεμο»

Η Κίνα ελπίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα σταματήσει το ταχύτερο δυνατό, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος υπ. Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, χαρακτηρίζοντας για πρώτη φορά την κατάσταση στην Ουκρανία «πόλεμο».

«Ελπίζουμε να δούμε τις συγκρούσεις και τον πόλεμο να σταματούν το ταχύτερο δυνατό», μετέδωσε το κινεζικό κρατικό δίκτυο CCTV, επικαλούμενο τις δηλώσεις που έκανε ο Ουάνγκ σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Ο Ουάνγκ κάλεσε όλες τις πλευρές να ηρεμήσουν και να κάνουν περισσότερες ενέργειες για να προληφθεί κλιμάκωση στην Ουκρανία, μετέδωσε επίσης το CCTV.

Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, την οποία επίσης δεν έχει χαρακτηρίσει «εισβολή».

15:57

Πάνω από 100 δισ. δολάρια το κόστος των υλικών καταστροφών στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τον κορυφαίο Ουκρανό οικονομικό σύμβουλο, Όλεγκ Ουτένσκο, το κόστος των καταστροφών σε υποδομές και κατοικίες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανέρχεται τουλάχιστον σε 100 δισ. δολάρια.

15:56

Politico: Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ σε «ειρηνευτική» αποστολή σήμερα στη Μόσχα

Στόχος του Γερμανού πρώην καγκελάριου: να πείσει τη ρωσική πλευρά να σταματήσει τον πόλεμο.

15:54

Σύνοψη 15ης ημέρας από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (15.30)

  • Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο, καθώς οι Ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν την Ουκρανική πρωτεύουσα – ο μισός πληθυσμός έχει ήδη εκκενώσει την πόλη.
  • Ο πρόεδρος Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση σε νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη χθες, μεταξύ των οποίων ένα εξάχρονο κορίτσι. Ακόμα 17 άτομα τραυματίστηκαν.
  • Η Ρωσική πλευρά αμφισβητεί τις αναφορές –παρά τα φωτογραφικά ντοκουμέντα- και υποστηρίζει ότι το νοσοκομείο ήταν εγκαταλελειμμένο και πεδίο δράσης Ουκρανών μαχητών.
  • Σε εξέλιξη προσπάθεια εκκένωσης αμάχων από περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά - συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, όπου οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν τις τελευταίες ώρες. Τουλάχιστον 65.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν την Τετάρτη από Ουκρανικές πόλεις στα βορειοανατολικά και στα νότια.
  • Σήμερα, άνοιξαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε πολιορκημένες ουκρανικές πόλεις: Μαριούπολη, Βολνοβάχα, Ίζιουμ, Σούμι, Τροστιάνετς και Κρασνοπίλ. Επιχειρούνται εκκενώσεις από διάφορες πόλεις γύρω από το Κίεβο.
  • Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στη Μαριούπολη. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή που προσπαθούσε να φτάσει στην περιοχή επέστρεψε λόγω των μαχών.
  • Δεν σημειώθηκε πρόοδος ως προς την κατάπαυση του πυρός μετά τις συνομιλίες μεταξύ των ΥΠΕΞ της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην Τουρκία.
  • Ο Ντμίτρο Κουλέμπα σημείωσε ότι «υπάρχει συμφωνία στο να συνεχιστούν οι προσπάθειες για  εξεύρεση λύσης στο ανθρωπιστικό πεδίο».
  • Οι δηλώσεις Λαβρόφ έδειξαν ότι η Μόσχα παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις τις, ενώ αίσθηση έκανε η εξής αποστροφή: «Δεν σχεδιάζουμε να επιτεθούμε σε άλλες χώρες», είπε σε Τούρκο δημοσιογράφο, προσθέτοντας με νόημα ότι «ούτε στην Ουκρανία επιτεθήκαμε». 
  • Επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία για να διασφαλίσει τη δική της ασφάλεια. 
  • Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στις Βερσαλίες της Γαλλίας, 103 χρόνια αφότου οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν εκεί για να υπογράψουν τη συνθήκη που τερμάτισε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναμένεται να συζητήσουν το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας.
  • Οι ΗΠΑ ενέκριναν νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε αρωγής προς την Ουκρανία. Τα χρήματα μοιράζονται μεταξύ στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας και είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που είχε αρχικά προταθεί. 
  • Περισσότερες εταιρείες αποχωρούν από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων ξενοδοχείων Hyatt και Hilton. Η Hitachi ανέστειλε τις εξαγωγές στη Ρωσία και σταμάτησε την παραγωγή.
  • Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς προστέθηκε στη λίστα κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι 2,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής.
15:48

ΕΕ: Νέα ιστοσελίδα για τα δικαιώματα των Ουκρανών προσφύγων

Οι Ουκρανοί πολίτες, που εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω της ρωσικής εισβολής, θα μπορούν να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους στην ΕΕ και το καθεστώς προσωρινής προστασίας σε μια ιστοσελίδα που εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η νέα ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες στα ουκρανικά και σε άλλες γλώσσες, σχετικά με τη διέλευση των συνόρων, τα δικαιώματα των Ουκρανών προσφύγων κατά την άφιξή τους στην ΕΕ, τις δυνατότητες ταξιδιών εντός της ΕΕ, καθώς και χρήσιμες διευθύνσεις στα διάφορα κράτη-μέλη.

15:40

Μουσικοί από την Κλασική Ορχήστρα του Κιέβου πραγματοποιούν μια συναυλία στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου, με επικεφαλής τον μαέστρο Χέρμαν Μακαρένκο

15:29

Μαριούπολη: Δορυφορικές φωτογραφίες φανερώνουν το μέγεθος της καταστροφής

Δορυφορικές φωτογραφίες φανερώνουν το μέγεθος της καταστροφής που έχουν υποστεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς μη-στρατιωτικοί στόχοι στην περιοχή της Μαριούπολης.

15:15

Ο μισός πληθυσμός του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη

Ο μισός πληθυσμός του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο.

Πριν τη ρωσική εισβολή, το Κίεβο εκτιμάται πως είχε πληθυσμό περίπου 2,8 εκατ. κατοίκων.

15:01

Σύνοδος Κορυφής: Διάσταση απόψεων για ένταξη Ουκρανίας, ευρωομόλογο

Περίπου οι μισές χώρες δεν βλέπουν θετικά μία πιο ξεκάθαρη διατύπωση υπέρ της μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε., ενώ κράτη μέλη όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία εμφανίζοντα απρόθυμα να εξετάσουν το ενδεχόμενου νέου κοινού δανεισμού στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης. 

14:59

Λονδίνο: Μεγάλη ανησυχία για πιθανή χρήση χημικών στην Ουκρανία 

H Βρετανία δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχη για πιθανή χρήση χημικών από ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

«Θα ήταν βαρύτατο λάθος για τον Πρόεδρο Πούτιν να το διαπράξει», προειδοποίησε η επικεφαλής του Φόρειν Όφις, Λις Τρας, μιλώντας στο CNN.

14:45

Οχυρώνοντας τα παράθυρα με βιβλία  

14:41

(Και) η Unilever αποσύρεται από τη Ρωσία

H Unilever ανέστειλε όλες τις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων της προς και από τη Ρωσία και διέκοψε κάθε διαφημιστική δαπάνη. Θα συνεχίσει ωστόσο να πουλά τρόφιμα και προϊόντα υγιεινής που κατασκευάζονται στη Ρωσία.   

14:27

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας – Έδωσε στη δημοσιότητα νέο απολογισμό:

Οι αυτονομιστές του Λουγκάνσκ σημειώνουν νίκες στα ανατολικά, αποκτώντας τον έλεγχο νέων εδαφών.

Οι ρωσικές επιχειρήσεις για την «απελευθέρωση» της Μαριούπολης από τους Ουκρανούς «εθνικιστές» συνεχίζονται.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πλήττουν τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας.

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν «καταστραφεί» 2.911 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Οι Ρωσικές δυνάμεις «έχουν καταστρέψει» μέχρι στιγμής: 97 αεροσκάφη, 107 drones, 141 πυραυλικά συστήματα αεράμυνας, 86 θέσεις ραντάρ, 986 τανκς και τεθωρακισμένα, 107 πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης και 749 στρατιωτικά οχήματα.

Παράλληλα, η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται πως εξετάζει «ντοκουμέντα» προερχόμενα από ουκρανικά βιολογικά εργαστήρια τα οποία φέρονται να σχετίζονται με «μυστικές βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ εντός των ουκρανικών συνόρων».  

14:23

Η Ρωσία απαγορεύει τις εξαγωγές εξοπλισμού σε σειρά τομέων

Απαγόρευση στις εξαγωγές εξοπλισμού μέχρι το τέλος του 2022 σε μία σειρά από τομείς επιβάλλει η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας, με φόντο τις κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η ρωσική κυβέρνηση απαγόρευσε μεταξύ άλλων τις εξαγωγές εξοπλισμού στους τομείς της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και του αυτοκινήτου. Παράλληλα, απαγορεύονται οι εξαγωγές ηλεκτρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού. Συνολικά, περισσότερα από 200 είδη συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο αναστολής εξαγωγών.

14:12

Δηλώσεις τώρα της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις   

  • Παραδώσαμε συστοιχίες πυραύλων Patriot στην Πολωνία
  • Θα προσφέρουμε άλλα 50 εκατομμύρια ανθρωπιστικής βοήθειας
  • Είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε κάθε εκατοστό νατοϊκού εδάφους
  • Στην Ουκρανία γίναμε μάρτυρες φρικαλεοτήτων 

13:50

Λαβρόφ: Ούτε στην Ουκρανία επιτεθήκαμε...

Διαβεβαιώσεις ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί σε άλλη χώρα έδωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος βρήκε πάντως έναν περίεργο τρόπο να υπερασπιστεί το επιχείρημά του αρνούμενος ότι όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία συνιστούν επίθεση.

 

«Δεν σχεδιάζουμε να επιτεθούμε σε άλλες χώρες. Άλλωστε ούτε στην Ουκρανία επιτεθήκαμε», ήταν τα λόγια του.

Η δήλωση Λαβρόφ έγινε σε απάντηση Τούρκου δημοσιογράφου.

13:45

Μακρόν και Σολτς σε Πούτιν: Άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός, κατά τη συνομιλία τους με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

13:30

Τσαβούσογλου για συνάντηση Κουλέμπα – Λαβρόφ: Δεν υπήρξαν φωνές - Καμία ένταση

Δεν υπήρξε καμία ένταση και φωνές κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας, Ντμίτρο Κουλέμπα και Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αττάλεια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι δεν ανέβηκαν οι τόνοι.

13:13

Κυρώσεις: Οι Κινέζοι «ποντάρουν» στη Ρωσία και οι Αμερικανοί προειδοποιούν

13:08

Υπό την «εποπτεία» Λουκασένκο η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στo Tσέρνομπιλ 

Παρότι εκτός λειτουργίας εδώ και χρόνια, ο πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ, ουδέποτε έχει πλήρως εγκαταλειφθεί και απαιτεί συνεχείς εργασίες συντήρησης.

Reuters

Χθες έγινε γνωστό ότι ρωσικές δυνάμεις απέκοψαν τον σταθμό από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. 

Σήμερα, προς επίρρωση των ανησυχιών, έγινε γνωστό ότι ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει αναθέσει σε Λευκορώσους ειδικούς να διασφαλίσουν ότι θα αποκατασταθεί η παροχή ενέργειας  προς τον ουκρανικό σταθμό.

Την πληροφορία μετέδωσε το Reuters.

Χθες η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι υπάρχει κίνδυνος διαρροής από το εργοστάσιο λόγ του μπλακ άουτ. Ωστόσο η αρμόδια υπηρεσία του ΗΠΕ ανέφερε ότι η διακοπή στην ηλεκτροδότηση δεν επηρεάζει την ασφάλεια.

13:02

Το ανθρωπιστικό κονβόι προς τη Μαριούπολη γύρισε πίσω λόγω των μαχών

Ανθρωπιστικό κονβόι που προσπαθούσε να φθάσει στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω σήμερα λόγω των μαχών, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ, ενώ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ανακοίνωσε πως σημειώνονται νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί.

«Οι βόμβες χτυπούν σπίτια», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης σε διαδικτυακή ανάρτησή του.

12:06

Δηλώσεις Λαβρόφ μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του

    • Υπενθυμίσαμε στην Ουκρανία ότι η Ρωσία έχει ήδη παρουσιάσει τις προτάσεις της.
    • Η Μόσχα επιθυμεί μία απάντηση.

  • Η Δύση δημιουργεί κινδύνους στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια.
  • Δεν είναι σαφές αν οι εκτοξευτήρες πυραύλων που έχει παράσχει η Δύση στην Ουκρανία, θα σταματήσουν.
  • Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν βιολογικά προγράμματα στην περίμετρο της Ρωσίας. 
  • Αυτοί που προμηθεύουν με όπλα την Ουκρανία και οι μισθοφόροι θα πρέπει να καταλάβουν τον κίνδυνο αυτού που κάνουν.
  • Η Δύση δημιούργησε αυτήν τη σύγκρουση αναγκάζοντας την Ουκρανία να επιλέξει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. 
  • Η Ουκρανία εξελίχθηκε σε δυτικό φερέφωνο.
  • Πώς είναι δυνατόν το ΝΑΤΟ να αποφασίσει για τη δική μας ασφάλεια;
  • Δεν θέλουμε τη στρατικοποίηση της Ουκρανίας.
  • Δεν θέλουμε δίπλα μας μία χώρα που ελέγχεται από τους ναζί.
  • Θέλουμε η Ουκρανία να είναι ουδέτερη.
  • Από αυτήν την κρίση θα βγούμε με μια νέα αντίληψη για τον κόσμο, χωρίς ψευδαισθήσεις για τη Δύση.
  • Θα προσπαθήσουμε πλέον να μην εξαρτώμαστε ποτέ ξανά από την Δύση.
  • Δεν μπορεί να γίνει συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι απλά και μόνο για να γίνει. Πρέπει να υπάρχει μία βάση για να γίνει μία τέτοια συνάντηση.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες τριγυρίζουν στον κόσμο και διατάσσουν κυρίαρχες χώρες τι να κάνουν. Αυτό δεν είναι το στυλ της Μόσχας.
  • Ο «θείος Σαμ» δεν θα είναι ποτέ σε θέση να καταστρέψει ξανά την οικονομία μας.
  • «Θα γίνει πυρηνικός πόλεμος;» Απάντηση: Δεν θέλω να το πιστεύω και δεν το πιστεύω
12:01

Live οι δηλώσεις του Ντ. Κουλέμπα 

11:58

Δηλώσεις Κουλέμπα μετά τη συνάντηση με Λαβρόφ 

  • Δεν υπήρξε πρόοδος ως προς την κατάπαυση πυρός
  • Έτοιμοι για νέο γύρο συνομιλιών υπό αυτή τη σύνθεση 
  • Ο Λαβρόφ δεν δεσμεύτηκε για τον ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη
11:57

Λονδίνο κατά Αμπράμοβιτς: Το έγγραφο των κυρώσεων  

Στο έγγραφο με το οποίο οι βρετανικές οικονομικές αρχές αιτιολογούν τις επιβληθείσες κυρώσεις, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς περιγράφεται ως «ένας ολιγάρχης υπέρ του Κρεμλίνου», με στενές σχέσεις προς τον Πρόεδρο Πούτιν.

11:55

Στιγμιότυπα από τη συνάντηση Κουλέμπα - Λαβρόφ στην Αττάλεια

Turkish Foreign Ministry/Handout via REUTERS

11:52

«Παγώνει» το σχέδιο πώλησης της Τσέλσι 

Η Βρετανία, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά Ρώσων ολιγαρχών, μεταξύ τους και του Ρομάν Αμπράμοβιτς, διευκρίνισε ότι η Τσέλσι μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται κανονικά στην Πρέμιερ Λιγκ, ωστόσο «παγώνει» τα σχέδια του Ρώσου για πώληση του συλλόγου, σύμφωνα με το Reuters. 

11:33

Η Μόσχα θα κρατικοποιήσει τις εταιρίες που οι Δυτικοί έκλεισαν

Η Ρωσία προτίθεται να κρατικοποιήσει όσες εταιρίες, είτε franchise είτε αντιπροσώπους, έλαβαν εντολή να κλείσουν από τις μητρικές τους πολυεθνικές. Αυτό μπορεί να αφορά έως και 60 εταιρίες, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε Ρωσία και Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε την Πέμπτη ότι εφόσον οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προβούν σε αντίποινα για τις κρατικοποιήσεις, με την κατάσχεση ρωσικών ακινήτων στο εξωτερικό, η απάντηση της Μόσχας θα αφορά σε αμοιβαία αρνητικές συνέπειες.

11:18

Βρετανικές κυρώσεις κατά Αμπράμοβιτς και άλλων Ρώσων επιχειρηματιών

Η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε την προσθήκη τεσσάρων επιφανών Ρώσων επιχειρηματιών στη λίστα των προσώπων που υφίστανται σειρά κυρώσεων, καθώς θεωρείται ότι στηρίζουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιονκαι την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η βρετανική κυβέρνηση αφαίρεσε από τους Ρομάν Αμπράμοβιτς, Ίγκορ Σέτσιν, Όλεγκ Ντεριπάσκα και Ντμίτρι Λεμπέντεφ τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων στη Βρετανία.

Η εξέλιξη έρχεται μία εβδομάδα μετά την εκδήλωση πρόθεσης του Ρόμαν Αμπράμοβιτς να πωλήσει την κάτοχο του Τσάμπιονς Λιγκ, Τσέλσι.

11:16

Κρεμλίνο: Λαβρόφ - Κουλέμπα συζητούν για πιθανή συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι 

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, το Κίεβο πιέζει για συνάντηση κορυφής μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ζήτημα το οποίο συζητείται αυτή την ώρα στη συνάντηση των ΥΠΕΞ Λαβρόφ και Κουλέμπα στην Αττάλεια 

11:06

 

Μόσχα: Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν μηχανισμό για την εξάπλωση ιών στην Ουκρανία

 

Στον ισχυρισμό ότι οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την κρυφή εξάπλωση παθογόνων παραγόντων στην Ουκρανία προέβη την Πέμπτη το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, είπε ότι ο ρωσικός στρατός βρήκε στοιχεία σε έγγραφα από βιοεργαστήρια στην Ουκρανία ότι το Πεντάγωνο έχει χρηματοδοτήσει έρευνα για έναν κρυφό μηχανισμό εξάπλωσης θανατηφόρων παθογόνων μικροοργανισμών.

«Στα βιολογικά εργαστήρια που δημιουργήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν στην Ουκρανία, όπως δείχνουν τα έγγραφα, πραγματοποιήθηκαν πειράματα με δείγματα κορωνοϊού νυχτερίδων. Ο σκοπός αυτών και άλλων βιολογικών μελετών που χρηματοδοτήθηκαν από το Πεντάγωνο στην Ουκρανία ήταν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για την κρυφή εξάπλωση θανατηφόρων παθογόνα», ισχυρίστηκε.

10:56

Έρχονται πρόσθετες κυρώσεις της ΕΕ σε 100 Ρώσους αξιωματούχους

Νέες κυρώσεις σε βάρος άλλων περίπου 100 Ρώσων αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι χώρες-μέλη εργάζονται προς ένα πακέτο κυρώσεων για σχεδόν 100 άτομα που βρίσκονται σε διάφορα επίπεδα της [ρωσικής] κυβέρνησης», είπε ο Ισπανός αξιωματούχος της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

10:39

Μπορέλ: Συμμετοχή του ΝΑΤΟ θα σήμαινε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο

Το ΝΑΤΟ δεν θα γίνει συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση για την Ουκρανία, γιατί διαφορετικά θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ. 

10:38

Σε εξέλιξη η συνάντηση Κουλέμπα - Λαβρόφ στην Αττάλεια 

Φωτ. Twitter@ Oleg Nikolenko 

 

10:35

Ζελένσκι: Απόδειξη γενοκτονίας η επίθεση στη Μαριούπολη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε τη ρωσική επίθεση στο νοσοκομείο παίδων στην πολιορκούμενη Μαριούπολη μιλώντας για «απόδειξη γενοκτονίας».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανήρτησε βίντεο που δείχνει τεράστιες καταστροφές στο 600 κλινών νοσοκομείο και στο μήνυμά του ανέφερε:

«Ένα παιδικό νοσοκομείο, ένα μαιευτήριο. Πώς απείλησαν τη Ρωσική Ομοσπονδία; Τι είναι αυτή η χώρα που φοβάται νοσοκομεία, μαιευτήρια και τα καταστρέφει;» 

«Νοσοκομεία και σχολεία έχουν καταστραφεί. Εκκλησίες και απλά κτίρια καταστρέφονται. Σκοτώνονται άνθρωποι. Παιδιά σκοτώνονται. Ο αεροπορικός βομβαρδισμός ενός νοσοκομείου παίδων είναι η απόλυτη απόδειξη ότι συμβαίνει γενοκτονία Ουκρανών».

10:26

Ρώσος εκπρόσωπος: Θέλαμε να προλάβουμε μια ουκρανική ατομική βόμβα

Η πιθανότητα η Ουκρανία να δημιουργήσει μια λεγόμενη βρώμικη ατομική βόμβα ήταν ένα από τα κίνητρα για την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες στη Βιέννη για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των όπλων, Κονσταντίν Γκαβρίλοφ.

«Ένα από τα κίνητρα που ώθησαν τη Ρωσική Ομοσπονδία να ξεκινήσει μια ειδική επιχείρηση είναι ο κίνδυνος δημιουργίας μιας "βρώμικης" ατομικής βόμβας. Το μόνο ερώτημα ήταν ο χρόνο που θα την παρήγαγαν», είπε ο κ. Γκαβρίλοφ.

10:24

Reuters: Ξεκίνησε η συνάντηση Κουλέμπα - Λαβρόφ στην Αττάλεια

10:16

CNN: Ρωγμές στο πλάνο Πούτιν  

«Δύο εβδομάδες αφότου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε  την εισβολή του στην Ουκρανία , τα «πλήγματα ακριβείας» της Ρωσίας έχουν γίνει πολύ λιγότερο ακριβή και οι χερσαίες δυνάμεις της πασχίζουν να καταλάβουν εδάφη.

EPA/ROMAN PILIPEY

 

Την παραμονή της επίθεσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι προέβλεπαν ότι το Κίεβο θα έπεφτε μέσα σε 48 έως 72 ώρες από την έναρξη των εχθροπραξιών. Ωστόσο, η γαλαζοκίτρινη σημαία της Ουκρανίας εξακολουθεί να βρίσκεται στα κτίριά της.

Αν, όπως υποστήριζε ο Πούτιν, η Ουκρανία δεν ήταν πραγματική χώρα, σίγουρα θα είχε καταρρεύσει μέχρι τώρα. Αλλά ακόμη και με 150.000 Ρώσους στρατιώτες εντός των συνόρων της, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ, οι Ρώσοι ελέγχουν, το πολύ, περίπου το 10% της Ουκρανίας.

Στο έδαφος: Σοβαρές οχυρώσεις και αμέτρητα σημεία ελέγχου έχουν ξεφυτρώσει γύρω από το Κίεβο. Οι ουκρανικές δυνάμεις -προς έκπληξη πολλών παρατηρητών- υπήρξαν ευέλικτες και αποτελεσματικές ενάντια στα ρωσικά τεθωρακισμένα που προσπαθούν να προχωρήσουν.

Μικρές, κινητές μονάδες με γνώση της περιοχής έχουν αποκόψει τις ρωσικές φάλαγγες. Τα αντιαρματικά όπλα που αποκτήθηκαν κυρίως από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αφήσει φλεγόμενα (ρωσικά) οχήματα σε δρόμους όλης της χώρας. Τα τουρκικής κατασκευής επιθετικά drones που έχουν αναπτυχθεί είναι ακριβή και αποτελεσματικά.

Στις λίγες περιοχές που καταλαμβάνονται από τις ρωσικές δυνάμεις —ακόμα και εκείνες που είναι κατά κύριο λόγο ρωσόφωνες— πλήθη εκατοντάδων ανθρώπων επιτίθενται στους σαστισμένους Ρώσους στρατιώτες . Έχουν φτιάξει βουνά από λάστιχα για να υπερασπιστούν τις πόλεις τους και έχουν ζωγραφίσει στους δρόμους σημάδια.

Όχι όμως ότι οι Ουκρανοί έχουν το πάνω χέρι: Δεν μπορούν να νικήσουν την πολύ ανώτερη ρωσική δύναμη, αλλά τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι -ενισχυμένοι με όπλα και άλλη βοήθεια που ρέει πέρα από τα σύνορα- μπορούν ακόμη να αρνούνται τη νίκη στον Πούτιν».

10:14

Κίεβο: Η Ρωσία θέλει να ελέγχει το Τσερνόμπιλ ως μέσο εκβιασμού

Σκοπός της Μόσχας για τη διατήρηση του ελέγχου του σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Τσερνόμπιλ είναι να το χρησιμοποιήσει ως μέσο εκβιασμού, δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, στενός συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Καταρχήν, εάν οι Ρώσοι ξεκίνησαν έναν πόλεμο για να κατακτήσουν τους γείτονές τους στο πνεύμα των μεσαιωνικών πολέμων, τότε σε ένα τέτοιο ιδεολογικό πλαίσιο δεν υπάρχει απολύτως καμία θέση για τη σύγχρονη επιστήμη, τη σύγχρονη υποδομή. Επομένως, δεν είναι περίεργο που πυροβολούν κατά πυρηνικές μονάδες, πολεμούν στις τοποθεσίες των πυρηνικών εγκαταστάσεων, προκαλούν ζημιές στα τροφοδοτικά συστήματα, κλπ. Όλα αυτά τα συστήματα είναι ακατανόητα γι' αυτούς αλλά ίσως χρησιμοποιηθούν ως αντικείμενα εκβιασμού», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου του κ. Ζελένσκι.

10:02

Φωτογραφία με βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς που δεν εξερράγη, στην πόλη Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία, δημοσίευσαν οι Ουκρανικές Αρχές.

09:59

Τι προβλέπεται για τη συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα

Η σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ στην Αττάλεια αναμένεται να έχει διάρκεια 90 λεπτών και να ακολουθήσουν χωριστές συνεντεύξεις Τύπου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ.

Η συνεργασία των δύο υπουργών αρχίζει στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος.

Κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί της Πέμπτης ο κ. Κουλέμπα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η ουκρανική πλευρά φέρεται να ζήτησε απο την Τουρκία να απαγορεύσει τη χρήση των ρωσικών πιστωτικών κρατών στην επικράτειά της.

09:57

Τρεις νεκροί από τον βομβαρδισμό στη Μαριούπουλη

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν από τον ρωσικό βομβαρδισμό παιδιατρικού νοσοκομείου στη Μαριούπολη χθες, Τετάρτη, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές της πόλης αυτής στην Ουκρανία.

"Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι", ανέφεραν οι αρχές στον λογαριασμό τους στο Telegram.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 17 τραυματίες.

09:47

Συναντήσεις Τσαβούσογλου με Κουλέμπα και Λαβρόφ

Συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ Ουκρανίας και Ρωσίας είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν από το τετ α τετ Λαβρόφ - Κουλέμπα στην Αττάλεια 

09:45

Οι Ρώσοι δηλώνουν ότι κατέχουν πλέον κομμάτι της Μαριούπολης

Το ρωσικό πρακτορείο Ίντεφαξ επικαλείται το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα για να αναφέρει ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις έχουν πλέον υπό τον έλεγχό τους τμήμα της Μαριούπολης, στα νότια της περιφέρειας του Ντονμπάς.

Έχει προηγηθεί εκτεταμένος βομβαρδισμός της πόλης που είναι πάνω στην Αζοφική Θάλασσα, με πολλούς αμάχους μεταξύ των θυμάτων.

09:40

 

Ιταλία: Η ENI σταματά να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία

Η δημόσια εταιρεία ενέργειας της Ιταλίας, η ENI, ανακοίνωσε σήμερα πως αποφάσισε να σταματήσει την αγορά πετρελαίου από την Ρωσία.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου έως τώρα συνεχίζονται κανονικά. Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι όμως έχει διαμηνύσει πως μέχρι τα τέλη του Ιουνίου θα έχει μειώσει κατά 50% τις εισαγωγές ρωσικού αερίου.

Όπως σημειώνει ο ιταλικός Τύπος, πρόκειται για απόφαση που επεκτείνεται σε πεδίο το οποίο δεν είχε θιγεί ακόμη από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Μόσχας.

H ιταλική εταιρεία εξήγησε με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ότι «αναστέλλει την υπογραφή νέων συμβολαίων για την αγορά πετρελαίου από την Ρωσία» και παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα του φυσικού αερίου.

Την περασμένη εβδομάδα η ENI ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τον Blue Stream, τον αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Τουρκία. Η ENI ήταν μέτοχος στην κοινοπραξία που λειτουργεί τον αγωγό, μαζί με την Gazprom.

 

 

09:37

Βρετανία προς Ρώσους διοικητές: Θα είστε υπόλογοι για εγκλήματα πολέμου

Υπόλογοι για εγκλήματα πολέμου θα είναι οι Ρώσοι διοικητές στην Ουκρανία, δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι.

«Οι Ρώσοι διοικητές πρέπει να θυμούνται ότι τα εγκλήματα πολέμου δεν διαπράττονται μόνο από τα κορυφαία στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης», είπε ο Βρετανός αξιωματούχος στο δίκτυο Sky News. «Αυτά μπορεί να διαπράττονται σε όλη την αλυσίδα διοίκησης από όσους ενέχονται σε αυτές τις φρικαλεότητες που βλέπουμε, καταγράφονται και οι υπεύθυνοι θα είναι υπόλογοι», πρόσθεσε, μετά τις εικόνες από το βομβαρδισμένο μαιευτήριο στη Μαριούπολη.

09:25

Παύει να συμμετέχει η Ρωσία στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Εκτός του Συμβουλίου της Ευρώπης βρίσκεται πλέον η Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ μεταδίδει ότι η Μόσχα κρίνει πως «το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπονομεύουν έναν ευρωπαϊκό οργανισμό ο οποίος υποτίθεται ότι έχει δημιουργηθεί για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την προώθηση της νομιμότητας και της δημοκρατίας».

08:48

Βρετανικό Υπουργείο Αμυνας: Ο Πούτιν θα επιστρατεύσει και άλλες δυνάμεις 

Για μικρή πρόοδο των ρωσικών δυνάμεων κάνει λόγο και το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελευταία του έκθεση σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

 

Το υπουργείο είπε ότι υπήρξε «αξιοσημείωτη μείωση στη συνολική ρωσική αεροπορική δραστηριότητα» πάνω από την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανό αυτό να οφείλεται στην «απροσδόκητη αποτελεσματικότητα και αντοχή» των ουκρανικών δυνάμεων αεράμυνας.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η μεγάλη ρωσική φάλαγγα βορειοδυτικά του Κιέβου έχει «σημειώσει μικρή πρόοδο εδώ και πάνω από μια εβδομάδα» και υφίσταται «συνεχείς απώλειες» από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Καθώς αυξάνονται οι απώλειες, ο Πούτιν θα αναγκαστεί να αντλήσει (ισχύ) από όλες τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και άλλες πηγές για να αντικαταστήσει τις απώλειες», εκτιμά η έκθεση.

08:26

Κίεβο: Η ρωσική προέλαση επιβραδύνεται

Ο ουκρανικός στρατός δημοσίευσε την καθημερινή επιχειρησιακή του έκθεση , υποστηρίζοντας ότι η ρωσική προέλαση σε τμήματα της Ουκρανίας έχει επιβραδυνθεί.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν επιβραδύνει την προέλασή τους προς το Κίεβο και περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας  συμπεριλαμβανομένων των Ντόνετσκ, Σλομποζάνσκι.

Οι ουκρανικές πόλεις Χάρκοβο, Οχτίρκου και Τσερνίχιβ παραμένουν προστατευμένες ενώ η άμυνα της Μαριούπολης συνεχίζεται, προσθέτει η έκθεση.

Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει ότι οι κύριες προσπάθειές του είναι να αποτρέψουν την πρόοδο της Ρωσίας από τα νοτιοανατολικά.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν «μειώσει τον ρυθμό» και το προσωπικό «αποθαρρύνεται» ενώ «ο αριθμός των περιπτώσεων ερημοποίησης και λεηλασίας έχει αυξηθεί σημαντικά», προσθέτει η έκθεση.

08:09

Mόσχα: Fake news η επίθεση στο μαιευτήριο

Για «fake news» κάνει λόγο η Μόσχα αναφερόμενη στον βομβαρδισμό μαιευτηρίου στη Μαριούπολη.

Ο Ντίμτρι Πολιάνσκι, αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη υποστήριξε ότι το κτίριο είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από ουκρανικά στρατεύματα.

«Ετσι γεννιούνται τα fake news» έγραψε στο Twitter.

 

07:39

Το σκληρό πρωτοσέλιδο των ΝΥΤ

Ένας Ουκρανός έμαθε ότι η γυναίκα του και τα δύο παιδιά του σκοτώθηκαν από ρωσική οβίδα βλέποντας μια ανάρτηση στο Twitter.

«Αναγνώρισα τις αποσκευές και έτσι κατάλαβα», είπε ο Σέρχι Περεμπίνις στους ΝΥΤ.

Η Tetiana Perebyinis και τα δύο παιδιά τους - η Mykyta, 18, και η Alisa, 9 - πέθαναν στην πόλη Irpin ενώ διέφευγαν. Το 2014, διέφυγαν από την ανατολική Ουκρανία για να εγκατασταθούν στο Κίεβο εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Η φωτογραφία της νεκρής οικογένειας ξαπλωμένη δίπλα σε ένα μνημείο για τα θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έγινε το πρωτοσέλιδο των New York Times.

07:35

Η νέα έκκληση Ζελένσκι για απαγόρευση πτήσεων μετά τον βομβαρδισμό στη Μαριούπολη 

07:28

Ανοίγουν τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Oι ουκρανικές αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν τρεις ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην περιοχή της πόλης Σούμι (βορειοανατολικά), ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Ντμίτρο Ζιβίτσκι.

Οι διάδρομοι αυτοί θα επιτρέψουν άμαχοι να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, περίπου 170 χιλιόμετρα νότια, διευκρίνισε ο κ. Ζιβίτσκι μέσω Telegram. Υπενθύμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, σχεδόν 50.000 κάτοικοι έφυγαν από τη Σούμι προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη.

07:27

ΣΥΝΟΨΗ

Συμπληρώθηκαν δύο εβδομάδες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ημέρα σημαδεύτηκε από τον βομβαρδισμό ενός Νοσοκομείου Παίδων και Μαιευτηρίου στη Μαριούπολη. Οι εικόνες από την περιοχή είναι εξαιρετικά σκληρές και αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.

  • Η βομβιστική επίθεση στο νοσοκομείο προκάλεσε έντονη καταδίκη παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Βατικανού.
  • Νωρίτερα, τοπικός αξιωματούχος είχε αναφέρει από την έναρξη της εισβολής έχουν χάσει τη ζωής τους στην πόλη 1.200 άνθρωποι
  • Η κατάπαυση του πυρός προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι εφαρμόστηκε μερικώς στις πόλεις Σούμι, Μαριούπολη, Κίεβο, Ενερχοντάρ και Χάρκοβο. Η Ουκρανία κατηγορεί τις Ρωσικές δυνάμεις ότι κρατούν ομήρους 400.000 ανθρώπους στη Μαριούπολη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σημειώθηκε σφοδρός βομβαρδισμός και στο Χάρκοβο.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένκσι δήλωσε στο Sky News ότι η χώρα του δεν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο με τη Ρωσία μόνη της, λέγοντας: «Κλείστε τον ουρανό και σταματήστε τους βομβαρδισμούς».
  • Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου αντιτάχθηκαν στις εκκλήσεις της Ουκρανίας για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, λέγοντας ότι «στόχος τους είναι να τερματίσουν τον πόλεμο και όχι να τον επεκτείνουν».
  • Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, αλλά είναι ανοιχτό να συνεργαστεί με συμμάχους για άλλους τρόπους ενίσχυσης των δυνατοτήτων αεράμυνας της Ουκρανίας. 
  • Το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι η Ρωσία παραδέχεται πως χρησιμοποιεί θερμοβαρικά όπλα στην Ουκρανία. Λίγο νωρίτερα, η Ρωσία για πρώτη φορά αναγνώρισε ότι χρησιμοποιεί στρατεύσιμους (κληρωτούς) στην εισβολή. 
  • Η πρώτη συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Κουλέμπα αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Αττάλεια της Τουρκίας. Ο πήχης των προσδοκιών βρίσκεται χαμηλά.
  • Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι σχεδόν 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. 
  • Την ίδια ώρα, στη Ρωσία αρχίζει να φαίνεται το αποτύπωμα των αυστηρών κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης. Το ρούβλι κατρακυλάει, η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ εμφανίζονται ελλείψεις σε ινσουλίνη και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα αντιμετώπισης του διαβήτη που παρασκευάζονται στο εξωτερικό.
  • Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η αποχώρηση πολυεθνικών: Η Sony διέκοψε κάθε δραστηριότητές στη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη έπραξαν το ίδιο τα McDonald’s, τα Starbucks και η Coca-Cola.
  • Νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας και Λευκορωσίας, αποφάσισε η ΕΕ. Ειδικότερα, στη μαύρη λίστα προστέθηκαν 160 Ρώσοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους 14 ολιγάρχες.