Ουκρανία: Οι ζημιές του πολέμου ξεπερνούν τα 100 δισ. δολ.

Ουκρανία: Οι ζημιές του πολέμου ξεπερνούν τα 100 δισ. δολ.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την καταστροφή υποδομών στη χώρα αξίας 100 δισ. δολαρίων (περίπου 90 δισ. ευρώ), προκαλώντας τεράστιο πλήγμα στην οικονομία, δήλωσε Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την καταστροφή υποδομών -δρόμων, γεφυρών και επιχειρήσεων- στη χώρα αξίας 100 δισ. δολαρίων (περίπου 90 δισ. ευρώ), προκαλώντας τεράστιο πλήγμα στην οικονομία, δήλωσε Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο ανώτατος οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Όλεγκ Ουστένκο, ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής έχουν καταστρέψει μέχρι στιγμής υποδομές, κτίρια και άλλα φυσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 100 δισ. δολαρίων.

Ο κ. Ουστένκο, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από το κέντρο μελετών Peterson Institute for International Economics ότι ο πόλεμος έχει προκαλέσει το πλήρες κλείσιμο του 50% των ουκρανικών επιχειρήσεων, ενώ οι άλλες μισές λειτουργούν πολύ κάτω από τις δυνατότητές τους.

«Η κατάσταση είναι πολύ πιο βαθιά από ό,τι μπορεί να φανταστεί κάποιος», είπε. Πρόσθεσε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και το νόμισμα της Ουκρανίας παρέμειναν σταθερά, δεδομένων των συνθηκών.

Το κόστος ανοικοδόμησης που θα αντιμετωπίσει η Ουκρανία όταν τελειώσει ο πόλεμος θα είναι τεράστιο, κατέληξε.

Επανέλαβε, δε, την έκκλησή του για πλήρες, παγκόσμιο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, περιγράφοντας τις πληρωμές για τα ενεργειακά προϊόντα της Ρωσίας ως «χρήματα αίματος». «Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πληρώνουν αυτό το τέρας που σκοτώνει τους ανθρώπους μας, αθώους ανθρώπους», είπε.

Ο μισός πληθυσμός του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη

Ο μισός πληθυσμός του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο την Πέμπτη.

Πριν τη ρωσική εισβολή, το Κίεβο εκτιμάται πως είχε πληθυσμό περίπου 2,8 εκατ. κατοίκων.

Οι δυνάμεις της Μόσχας πιέζουν όλο και περισσότερο την ουκρανική πρωτεύουσα, σημειώνει το AFP.

Μακρόν και Σολτς σε Πούτιν: Άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, κατά τη συνομιλία τους με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι κ.κ. Μακρόν και Σολτς είπαν επίσης στον Ρώσο πρόεδρο ότι οποιαδήποτε λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία πρέπει να έρθει μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

«Οι Μακρόν και Σολτς επέμειναν στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση σε αυτήν την κρίση θα πρέπει να προέλθει από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία», δήλωσε η πηγή της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι κατά την συνομιλία τους οι δύο δυτικοί ηγέτες αξίωσαν επίσης από την Ρωσία «άμεση εκεχειρία» στην Ουκρανία.

Ο Γερμανός καγκελάριος και οι πρόεδροι Γαλλίας και Ρωσίας συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις από τη 15η μέρα ρωσικής εισβολής

Βαρύ το κόστος των υλικών καταστροφών

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή