Πόλεμος στην Ουκρανία: Εικονικές κρατήσεις Airbnb για «οικοδεσπότες σε ανάγκη»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εικονικές κρατήσεις Airbnb για «οικοδεσπότες σε ανάγκη»

Μέσω της Airbnb, χιλιάδες ταξιδιώτες κλείνουν δωμάτια στην Ουκρανία. «Θα κτίσουμε ακόμα πιο όμορφες πόλεις και θα σας περιμένουμε», λέει ο Ιβάν.

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αρχή ήταν μια ιδέα που διατυπώθηκε φωναχτά – δηλαδή με ένα «τιτίβισμα» από το πληκτρολόγιο του Νεοϋορκέζου «quentin.quarantino», της περσόνας που έχει δημιουργήσει ο meme artist, Tommy Marcus. Η ανάρτηση αναπαράχθηκε πολλάκις και η ιδέα εξελίχθηκε σε ένα μεγαλειώδες κύμα συμπαράστασης προς τους Ουκρανούς από χιλιάδες εικονικούς ταξιδιώτες. «Σε μόλις 48 ώρες 61.406 διανυκτερεύσεις κλείστηκαν στο Κίεβο, πράγμα που ισοδυναμεί με 1,9 εκατομμύρια δολάρια προς οικοδεσπότες σε ανάγκη», ανακοίνωσε στις 5 Μαρτίου ο CEO και συνιδρυτής της Airbnb, Μπράιαν Τσέσκι.

«Εκανα μια δωρεά μέσω της Υπατης Αρμοστείας, μετά όμως αποφάσισα να ακολουθήσω το παράδειγμα μιας φίλης που έκανε κράτηση δωματίου στην Ουκρανία», περιγράφει στην «Κ» ο δικηγόρος κ. Νίκος Σωτηρόπουλος. «Διάβασα προσεκτικά το προφίλ της οικοδέσποινας: μια μεσήλικη γυναίκα, με ευγενική φυσιογνωμία και άριστες κριτικές επισκεπτών από τον καιρό της ειρήνης». Η ιδέα ότι μπορούσε άμεσα να βοηθήσει μια συγκεκριμένη γυναίκα, την Elina, που σε πείσμα των κακουχιών παραμένει στο πολιορκημένο Κίεβο, τον συγκινεί βαθιά.

«Επιπλέον με συγκίνησε το ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει διά της εικονικής μίσθωσης του σπιτιού της, το οποίο δεν είναι πλέον μόνο ένα “δοχείο ζωής”, όπως έλεγε ο αρχιτέκτονας Αρης Κωνσταντινίδης – μια έννοια αρκούντως σπουδαία, ώστε να την υπερασπιστείς ακόμη και στον πόλεμο», παρατηρεί ο ίδιος. «Τώρα το σπίτι εκτός από ζωοδόχος έννοια γίνεται και μια ζωοδότρα δύναμη – δηλαδή ένα μέσο ώστε αυτή η γυναίκα να συνεχίσει τον αγώνα για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά της».

Η Elina του απάντησε συγκινημένη ότι θα τον φιλοξενήσει με χαρά μετά το τέλος του πολέμου. Δεν είναι λίγοι οι Ουκρανοί οικοδεσπότες που όχι μόνο εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους, αλλά εξηγούν πως το αντίτιμο για την εικονική φιλοξενία θα τους εξασφαλίσει το φαγητό της επόμενης ημέρας. «Μας συγκινεί πολύ που η μοίρα της Ουκρανίας δεν σας αφήνει αδιάφορους», απαντάει η Ντιάνα, «θα κτίσουμε ακόμα πιο όμορφες πόλεις και θα σας περιμένουμε», υπογραμμίζει ο Ιβάν.

«Ηθελα πάντα να πάω στην Οδησσό, αλλά στην αρχή δεν έβρισκα παρέα και μετά έκανα παιδί και σταμάτησα τα μακρινά ταξίδια», θυμάται η Φ.Μ., που ετοιμάζεται να κλείσει και αυτή «εικονικές» διακοπές στην Ουκρανία.

«Οσο αργούσε να μου απαντήσει ο οικοδεσπότης, έκανα ένα σωρό σενάρια με το μυαλό μου, που δυστυχώς μπορεί να ευσταθούν», περιγράφει η ίδια. Οι οδηγίες που δίνονται από τους επικεφαλής της Airbnb είναι οι ενδιαφερόμενοι να ελέγχουν ότι το προσφερόμενο κατάλυμα και ο ιδιοκτήτης του υπάρχουν στην πραγματικότητα, φοβούμενοι πιθανές απάτες.

Πάντως, άπαξ και το κύμα αλληλεγγύης έγινε γνωστό, στην πλατφόρμα συναντώνται και καταχωρίσεις-εκκλήσεις για βοήθεια: «Αυτό είναι το μέρος όπου περάσαμε τα παιδικά μας χρόνια και μεγαλώσαμε, σε αυτό το σπίτι ζήσαμε χαρούμενες στιγμές και γιορτάσαμε γενέθλια – ελπίζουμε ότι θα επιστρέψουμε και θα γεράσουμε εδώ ευτυχισμένοι».

Εκτακτα μέτρα

Η εν λόγω πρωτοβουλία γεννήθηκε από τα μέλη της κοινότητας Airbnb, όμως και η ίδια η εταιρεία έχει λάβει και μια σειρά έκτακτων μέτρων: κατήργησε τη δέσμευση προμήθειας στις κρατήσεις επί ουκρανικού εδάφους, ανέστειλε τη λειτουργία της σε Ρωσία και Λευκορωσία, ενώ ξεκίνησε το πρόγραμμα για τη φιλοξενία 100.000 Ουκρανών προσφύγων. Οσο για τον «quentin.quarantino» φαίνεται ότι για άλλη μία φορά έκανε το θαύμα του: πριν από λίγους μήνες είχε συλλέξει 550.000 δολάρια για τη διάσωση Αφγανών από τους Ταλιμπάν, μόνο λίγο καιρό αφού είχε συγκεντρώσει ανάλογο ποσό για να βοηθήσει την πληττόμενη από τον κορωνοϊό Ινδία…

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή