Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφίγγει η ρώσικη θηλιά γύρω από το Κίεβο – Εντείνεται η ανθρωπιστική κρίση στις πολιορκημένες πόλεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφίγγει η ρώσικη θηλιά γύρω από το Κίεβο – Εντείνεται η ανθρωπιστική κρίση στις πολιορκημένες πόλεις

Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα περίχωρα του Κιέβου, πλησιάζοντας προς την ουκρανική πρωτεύουσα.

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύνοψη 15ης ημέρας από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία 

  • Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο. Οι Ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν προς την Ουκρανική πρωτεύουσα – ο μισός πληθυσμός έχει ήδη εκκενώσει την πόλη.
  • Ρωσικά άρματα μάχης έφθασαν την Πέμπτη στις βορειοανατολικές παρυφές της πρωτεύουσας.
  • Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι φοβάται ότι ο Πούτιν μπορεί να κάνει χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοιο βγαίνει «κατευθείαν από “εγχειρίδιο δράσης” της Ρωσίας». Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι «συνεχίζει να αξιολογεί» πιθανή χρήση χημικών και βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.
  • Η διαφωνία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για την έκδοση κοινού ευρωομολόγου και η ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αποτυπώνονται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
  • Το υπ. Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε ότι βομβάρδισε ένα μαιευτήριο και ένα παιδικό νοσοκομείο στη Μαριούπολη την προηγούμενη ημέρα, κατηγορώντας την Ουκρανία για «στημένη πρόκληση».
  • Ο ΟΗΕ, πάντως, ανακοίνωσε ότι, πριν από το χτύπημα της Ρωσίας σε εγκαταστάσεις στη Μαριούπολη, άλλα δύο ουκρανικά μαιευτήρια δέχθηκαν επίθεση. Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι, χθες, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο στη Μαριούπολη, μεταξύ των οποίων ένα εξάχρονο κορίτσι.
  • Τουλάχιστον 71 παιδιά σκοτώθηκαν στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, δήλωσε η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια επίτροπος της ουκρανικής Βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξέι Ρεζνίκοβ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερους αμάχους από στρατιωτικό προσωπικό της Ουκρανίας, περιγράφοντας τη ρωσική εισβολή ως «τρομοκρατικό πόλεμο».
  • Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στη Μαριούπολη. Η πόλη δεν έχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τελειώνουν και οι προμήθειες σε τρόφιμα. Υπάρχουν δε πτώματα, τα οποία ενταφιάζονται σε ομαδικούς τάφους.
  • Ο Πούτιν παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν έγιναν αισθητές. «Είναι σαφές ότι σε τέτοιες στιγμές η ζήτηση εκ μέρους του κόσμου για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών αυξάνεται, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα εργαζόμενοι με ήρεμο τρόπο», δήλωσε.
  • Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την καταστροφή υποδομών στη χώρα αξίας 100 δισ. δολαρίων, δήλωσε Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος.
  • Η Ρωσία θα εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της προς το εξωτερικό σε ρούβλια, αν οι λογαριασμοί συναλλάγματος που διαθέτει στο εξωτερικό η Κεντρική Τράπεζα και η κυβέρνηση παραμείνουν μπλοκαρισμένοι λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.
  • Το Πεντάγωνο ενημέρωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν συστοιχίες πυραυλικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία, καθώς τέτοια ενέργεια θα ανάγκαζε τη χώρα να στείλει και στρατεύματα.
  • Η Goldman Sachs αποχωρεί από τη Ρωσία και γίνεται η πρώτη μεγάλη τράπεζα της Wall Street που το ανακοινώνει μετά την εισβολή.
  • Δεν σημειώθηκε πρόοδος ως προς την κατάπαυση του πυρός μετά τις συνομιλίες μεταξύ των ΥΠΕΞ της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην Τουρκία. Οι δηλώσεις Λαβρόφ έδειξαν ότι η Μόσχα παραμένει αμετακίνητη, ενώ αίσθηση έκανε η εξής αποστροφή: «Δεν σχεδιάζουμε να επιτεθούμε σε άλλες χώρες», είπε, προσθέτοντας ότι «ούτε στην Ουκρανία επιτεθήκαμε». 
  • Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, προστέθηκε στη λίστα κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • Το Google Cloud δεν θα δέχεται νέους πελάτες στη Ρωσία, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών αμερικανικών εταιρειών. Περισσότερες εταιρείες αποχώρησαν από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων Hyatt και Hilton. Η Hitachi ανέστειλε τις εξαγωγές στη Ρωσία και σταμάτησε την παραγωγή.
  • Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι 2,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής.

Λεπτό προς λεπτό η κάλυψη της 15ης ημέρας της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφίγγει η ρώσικη θηλιά γύρω από το Κίεβο – Εντείνεται η ανθρωπιστική κρίση στις πολιορκημένες πόλεις-1
IRPIN EPA/MIKHAIL PALINCHAK 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή