Πόλεμος στην Ουκρανία: Όσα συνέβησαν κατά τη 18η ημέρα της ρωσικής εισβολής

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όσα συνέβησαν κατά τη 18η ημέρα της ρωσικής εισβολής

Κατά τη 18η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μια βάση στρατιωτικής εκπαίδευσης στη δυτική πόλη του Γιαβορίφ επλήγη από μπαράζ πυραύλων

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τη 18η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μια βάση στρατιωτικής εκπαίδευσης στη δυτική πόλη του Γιαβορίφ επλήγη από μπαράζ πυραύλων.

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 134 τραυματίστηκαν από τη φονική επίθεση στις εγκαταστάσεις, κοντά σε ένα σημαντικό σημείο διέλευσης προς την Πολωνία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, φαίνεται ένας τεράστιος κρατήρας στο σημείο καθώς και καπνός από μια φωτιά σε ένα κοντινό κτίριο.

Μάρτυρες της επίθεσης, δήλωσαν στο BBC ότι «ο νυχτερινός ουρανός έγινε κόκκινος», προκαλώντας φόβους ότι οι συγκρούσεις θα επεκταθούν και στις δυτικές περιοχές, όπου μέχρι στιγμής επικρατεί ειρήνη.

Νεκρός Αμερικανός δημοσιογράφος από ρωσικά πυρά

Οι μάχες συνεχίζονται σε περιοχές έξω από το Κίεβο και ένας δημοσιογράφος από τις ΗΠΑ σκοτώθηκε από πυρά των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Ιρπίν. 

Ο 50χρονος Μπρεντ Ρενό ήταν δημοσιογράφος και σκηνοθέτης, ο οποίος στο παρελθόν είχε δουλέψει στους New York Times, παρ’ όλο που στην Ουκρανία δεν εργαζόταν για την εν λόγω εφημερίδα.

Ο επικεφαλής της Αστυνομίας του Κιέβου δήλωσε ότι ο Ρενό είχε στοχοποιηθεί από Ρώσους στρατιώτες. Δύο ακόμη δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Τη Δευτέρα ο νέος γύρος συνομιλιών

Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, επιβεβαίωσε σήμερα το βράδυ ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα για να συνοψίσουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα» των συνομιλιών, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Νωρίτερα απόψε, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή αυτών των συνομιλιών τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης.

FT, WP: Η Ρωσία έχει ζητήσει στρατιωτικό εξοπλισμό από την Κίνα

Επιπλέον, οι Financial Times και η Washington Post, επικαλούμενες Αμερικανούς αξιωματούχους, μετέδωσαν ότι η Ρωσία έχει ζητήσει στρατιωτικό εξοπλισμό από την Κίνα από την αρχή της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ακόμη, η Ρωσία ζήτησε πρόσθετη οικονομική βοήθεια από την Κίνα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πλήγμα των κυρώσεων από τις ΗΠΑ αλλά και από ευρωπαϊκά και ασιατικά κράτη, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, θα βρίσκεται στη Ρώμη τη Δευτέρα όπου θα συναντηθεί με τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη, Γιανγκ Τζιέτσι, όπως δήλωσε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος.

ΕΕ: Προς νέες κυρώσεις κατά του στενού κύκλου του Πούτιν

Νέες κυρώσεις κατά ατόμων του στενού κύκλου του Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταξύ των οποίων και ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ετοιμάζεται να υιοθετήσει η Ε.Ε. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, οι πρέσβεις των κρατών-μελών συνεδρίασαν σήμερα και κατέληξαν σε 15 νέα ονόματα, που θα επικυρωθούν σε νέα συνεδρίαση αύριο.

Το νέο πακέτο κυρώσεων ενδέχεται να περιλαμβάνει, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, κυρώσεις σε κρατικές επιχειρήσεις στον τομέα της ναυπηγικής και της αεροναυπηγικής βιομηχανίας, απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσία, την απαγόρευση νέων επενδύσεων από ευρωπαϊκές εταιρείες στον τομέα της ενέργειας στη Ρωσία και την απαγόρευση εξαγωγών προϊόντων πολυτελείας.

Ένα από τα ζητήματα που μένει να διευκρινιστεί είναι το χρηματικό όριο για τα είδη πολυτελείας. Το προτεινόμενο όριο είναι 300 ευρώ (το αντίστοιχο στις αμερικανικά μέτρα για τα είδη πολυτελείας ήταν 1.000 δολάρια).

Αισιοδοξία από Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν την Κυριακή τις πιο αισιόδοξες έως σήμερα εκτιμήσεις τους σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα εντός ημερών.

Την ίδια ώρα, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, δήλωσε πως η Ρωσία δείχνει σημάδια προθυμίας να δεσμευτεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τις εχθροπραξίες.

Ουκρανία: Το προσωπικό του Τσερνόμπιλ δεν διεξάγει πλέον εργασίες συντήρησης

Σημειώνεται επίσης ότι το προσωπικό του Τσερνόμπιλ που είναι υπεύθυνο για τις εγκαταστάσεις των ραδιενεργών αποβλήτων έχει σταματήσει να πραγματοποιεί επισκευές που σχετίζονται με την ασφάλεια, επειδή είναι εξαντλημένο, καθώς δεν έχουν ξεκουραστεί καθόλου από τη στιγμή που η Ρωσία κατέλαβε το σημείο τον περασμένο μήνα, δήλωσε η Ουκρανία στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

«Η ουκρανική ρυθμιστική αρχή ενημέρωσε τον ΔΟΑΕ ότι το προσωπικό [του Τσερνόμπιλ] δεν πραγματοποιεί πλέον επισκευές και συντήρηση του εξοπλισμού ασφαλείας, εν μέρει λόγω της σωματικής και ψυχολογικής του κόπωσης αφού δουλεύει ασταμάτητα εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες», δήλωσε ο ΔΟΑΕ σε σημερινή ανακοίνωση.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή