Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η Ρωσία δεν έχει καταλάβει μεγάλες πόλεις – Τι υποστηρίζει η Μόσχα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η Ρωσία δεν έχει καταλάβει μεγάλες πόλεις – Τι υποστηρίζει η Μόσχα

Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι δεν καταλαμβάνει πόλεις της Ουκρανίας για να γλιτώσει τους αμάχους

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κρεμλίνο επιχείρησε τη Δευτέρα να παρουσιάσει την αποτυχία του να καταλάβει τις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας ως πράξη (αυτο)περιορισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Απαντώντας σε δηλώσεις από ΗΠΑ και Ευρώπη, ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν «αργή πρόοδο» στις μεγάλες πόλεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα να «μην προσχωρήσουν σε εισβολή σε μεγάλες πόλεις συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου». Ο λόγος που η Ρωσία δεν είχε καταλάβει μεγάλες πόλεις ήταν ότι «οι ένοπλες συγκρούσεις στις αστικές περιοχές θα οδηγούσαν αναπόφευκτα σε μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων», είπε.

Πρόσθεσε πάντως ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να το κάνουν (σ.σ.: να καταλάβουν πόλεις) επειδή οι ουκρανικές πόλεις είναι «ήδη πρακτικά περικυκλωμένες ούτως ή άλλως».

«Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ διασφαλίζει τη μέγιστη ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού, δεν αποκλείει την πιθανότητα να τεθούν υπό πλήρη έλεγχο τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία έχει βομβαρδίσει με αγριότητα πόλεις και πόλεις της Ουκρανίας, στοχεύοντας όλο και περισσότερο περιοχές αμάχων.

Το Χάρκοβο, μια ακμάζουσα μητρόπολη μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, όπου δεκάδες χιλιάδες φοιτητές φοιτούσαν σε περισσότερα από δώδεκα πανεπιστήμια, είναι έρημο. Άνθρωποι που επιδιώκουν να φύγουν από τις μάχες στα περίχωρα του Κιέβου σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς και εκατοντάδες χιλιάδες έμειναν χωρίς φαγητό ή καθαρό νερό στο βιομηχανικό κέντρο της Μαριούπολης, όπου οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν την πόλη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι στοχεύει αμάχους με σκληρά και αδιάκριτα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών διασποράς. Την περασμένη εβδομάδα, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Έχουμε δει βίντεο ρωσικών δυνάμεων να μετακινούν εξαιρετικά φονικά όπλα στην Ουκρανία, η οποία δεν έχει θέση στο πεδίο της μάχης».

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, ο ανθρώπινος πόνος στην Ουκρανία είναι έργο Ουκρανών «εθνικιστών» και «Ναζί» που χρησιμοποιούν τους αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Χωρίς να κάνει καμία αναφορά σε ρωσικές απώλειες, ο κ. Πεσκόφ επέμεινε ότι ο πόλεμος εξελίσσεται όπως είχε προβλεφθεί. «Όλα τα σχέδια που θέτει η ρωσική ηγεσία θα υλοποιηθούν πλήρως, εντός του εγκεκριμένου χρονικού πλαισίου», είπε.

Όταν ρωτήθηκε από το Reuters σχετικά με τις παρατηρήσεις Αμερικανών αξιωματούχων που είχαν πει ότι η Ρωσία ζήτησε στρατιωτικό εξοπλισμό από την Κίνα, ο Πεσκόφ απάντησε αρνητικά: «Η Ρωσία έχει τις δικές της ανεξάρτητες δυνατότητες να συνεχίσει την επιχείρηση. Όπως είπαμε, προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο και θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και πλήρως».

Χθες Κυριακή, Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είχαν δηλώσει ότι η Ρωσία ζήτησε στρατιωτικό εξοπλισμό από την Κίνα.

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή