Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο άνθρωπος που βάζει σε τροχιά τις ελπίδες χιλιάδων αμάχων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο άνθρωπος που βάζει σε τροχιά τις ελπίδες χιλιάδων αμάχων

O 37χρονος Ολεξάντρ Καμίσιν έχει υπό την εποπτεία του το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας με την λειτουργία του να αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας πλέον για τη χώρα. Τι σχεδιάσει και πώς κινείται εν μέσω πολέμου

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία σφίγγει τον κλοιό γύρο από την Ουκρανία για 21η μέρα στοχεύοντας τις στρατηγικής σημασίας πόλεις – λιμάνια του νότου όπως είναι η Χερσώνα που έχει ήδη καταληφθεί, η Μαριούπολη που βρίσκεται υπό πολιορκία, ενώ και η Οδησσός που μπήκε τις τελευταίες ώρες στο «κάδρο» των ρωσικών επιθέσεων.

Μέσα σε αυτή την εμπόλεμη κατάσταση, οι Ουκρανοί ψάχνουν τρόπους προκειμένου να μεταφέρουν αμάχους σε ασφαλή σημεία, στρατεύματα στην πρώτη γραμμή της μάχης, ανθρωπιστική βοήθεια στους πολιορκιμένους και αλλά και εμπορεύματα προς τη δυτική Ευρώπη, ώστε να στηριχθεί η όποια παραγωγή της χώρας έχει μείνει ακόμη όρθια. Σ’ αυτή τη μάχη, πολύτιμος σύμμαχος αποδεικνύεται το μεγάλο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας, με το δύσκολο έργο λειτουργίας του να αναλαμβάνει ο 37χρονος Ολεξάντρ Καμίσιν.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο άνθρωπος που βάζει σε τροχιά τις ελπίδες χιλιάδων αμάχων-1
JACK GARLAND/BBC

Πρώην λογιστής και επιχειρηματίας, ο Καμίσιν είναι τώρα ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη χώρα. Σε λίγες εβδομάδες από επικεφαλής του σιδηροδρομικού τομέα, που είχε ως στόχο την μεταρρύθμισή του, ο Καμίσιν έγινε διευθυντής επιχειρήσεων εν καιρώ πολέμου. Ο ίδιος δεν έχει δει τη γυναίκα του και τους δύο γιους του από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες καθώς μετακινείται συνεχώς. Προσπαθεί από τη μία να αποφύγει τους Ρώσους και από την άλλη να εποπτεύει τις διαδικασίες και να ενημερώνει συνεχώς το Κίεβο.

Το BBC τον εντόπισε σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό την ώρα που βρισκόταν σε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες. «Χτυπούν τις ράγες και τους σταθμούς καθημερινά. Οι άνθρωποί μας ρισκάρουν τη ζωή τους, βρίσκονται υπό βομβαρδισμό, αλλά συνεχίζουν να σώζουν ανθρώπους», λέει ο Καμίσιν ο οποίος εκτιμά ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μετακινηθεί σε ασφαλές σημείο με τα τρένα, ενώ 33 εργαζόμενοι του έχουν χάσει την ζωή τους την ώρα του καθήκοντος.

«Όλοι οι άνθρωποι στην Ουκρανία ήταν επιχειρηματίες, αγρότες και όλα τα άλλα επαγγέλματα πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. Τώρα όλοι οι άνθρωποι στην Ουκρανία ασχολούνται με τον πόλεμο» περιγράφει ενώ παράλληλα επικοινωνεί με τον Πολωνό υπουργό υποδομών προκειμένου να δημιουργηθεί μια εμπορική διέξοδος εξαγωγών της Ουκρανίας προς την Πολωνία. «Αντί για τα λιμάνια πηγαίνουμε δυτικά. Έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για τη μετεγκατάσταση της παραγωγής από την ανατολή στη δύση. Έτσι μπορούμε να μετακινήσουμε ανθρώπους, ίσως μηχανήματα για να ξεκινήσουμε νέα παραγωγή στη δύση» εξηγεί.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο άνθρωπος που βάζει σε τροχιά τις ελπίδες χιλιάδων αμάχων-2
REUTERS/Bernadett Szabo

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα εν μέσω πολέμου με τον ίδιο να ζητά από τη Δύση να πράξει περισσότερα για να στηρίξει την Ουκρανία με την αποστολή στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας. «Θα επισκευάσουμε τις γραμμές μόλις σταματήσουν τα πυρά. Θα κρατήσουμε τα τρένα εν κινήσει όσο μπορούμε. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για εμάς» είναι τα τελευταία λόγια του λίγο πριν επιβιβαστεί μέσα στη νύχτα σε ένα συρμό με άγνωστη κατεύθυνση.

Πηγή BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή