Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιος είναι ο Κινέζος ανταποκριτής που ακολουθεί τα ρωσικά στρατεύματα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιος είναι ο Κινέζος ανταποκριτής που ακολουθεί τα ρωσικά στρατεύματα

Εντύπωση προκαλεί η αποκλειστική πρόβαση ενός Κινέζου δημοσιογράφου στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν στα εδάφη της Ουκρανίας. Το προφίλ του και η στάση του Πεκίνου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση για 21η μέρα, εκτός από το μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων περιλαμβάνει και εκείνο της ενημέρωσης.

Tο Κρεμλίνο τάχθηκε εξ’ αρχής κατά των ανεξάρτητων ΜΜΕ, απειλώντας με ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών όποιον μεταδώσει μια πληροφορία που το ίδιο θα αξιολογήσει ως fake news. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, πολλά ξένα ΜΜΕ αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους στη Ρωσία, ενώ κανένας ξένος ανταποκριτής -πλήν φυσικά των Ρώσων- δεν παρακολουθεί από κοντά τα ρωσικά στρατεύματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, έχει γίνει μια και μοναδική εξαίρεση για χάρη του Κινέζου ανταποκριτή, Lu Yuguang, που εργάζεται για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Phoenix TV. O Lu στις ανταποκρίσεις του εμφανίζεται δίπλα στα ρωσικά στρατεύματα που πολιορκούν τη Μαριούπολη και παίρνει συνεντεύξεις από Ρώσους στρατιώτες με φόντο τα άρματα μάχης.

Ο Lu φαίνεται μάλιστα ότι έχει αποκτήσει αποκλειστική πρόσβαση στη ρωσική πλευρά. Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ του στις 2 Μαρτίου κατά τη διάρκεια του οποίου πήρε συνέντευξη από τον ηγέτη της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του ΝτονέτσκΝτένις Πουλίσιν, με τον Κινέζο ανταποκριτή να λέει χαρακτηριστικά ότι «με την βοήθεια των ρωσικών δυνάμεων, η πολιτοφυλακή απελευθέρωσε 40 περιοχές και η νίκη συνεχίζεται».

Παλιός γνώριμος των Ρώσων

Ο Lu είναι γνωστός δημοσιογράφος στην Κίνα και σύμφωνα με προφίλ του στον ιστότοπο του Phoenix TV είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, ο οποίος έζησε στη Μόσχα για αρκετές δεκαετίες και κάλυψε αρκετά γεγονότα συμπεριλαμβανομένου του πολέμου της Τσετσενίας, όπου φέρεται να ενεργούσε υπό ρωσική στρατιωτική προστασία. Έχει λάβει πολλά βραβεία από τη ρωσική κυβέρνηση και τον στρατό για τα ρεπορτάζ του. Έχει δηλώσει μάλιστα ότι το πρακτορείο του διατηρεί καλές σχέσεις με προσωπικότητες των μυστικών υπηρεσιών στη Ρωσία.

Ο καθηγητής Στιβ Τσάνγκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Soas China, σημείωσε ότι ο Lu θα μπορούσε να έχει αποκτήσει πρόσβαση μέσω της προσωπικής του σύνδεσης με τη Ρωσία ή λόγω της γενικής υποστήριξης της Κίνας προς την κυβέρνησή της.

«Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Το μόνο πράγμα που νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι η Ρωσία δεν θα επέτρεπε σε κανέναν ξένο δημοσιογράφο να ενσωματωθεί με τις δυνάμεις της εκτός εάν ήταν σίγουρη ότι ο δημοσιογράφος αυτός θα παρουσίαζε την επιχείρηση με θετικό τρόπο. Το γεγονός ότι ο Lu ακολουθεί τις ρωσικές δυνάμεις δείχνει ότι τον γνωρίζουν αρκετά καλά ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν θα έγραφε κάτι αρνητικό» αναφέρει ο ίδιος.

Η «θολή» στάση του Πεκίνου

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το Πεκίνο προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην συνεργασία που έχει με την Μόσχα και στην διεθνή κατακραυγή. Θέλει να εμφανίζεται ως ουδέτερο την ώρα που αρνείται να χαρακτηρίσει την επιχείρηση ως εισβολή ενώ στρέφει τα πυρά του σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Στο πεδίο της ενημέρωσης δεν δίστασε να υιοθετήσει τους αβάσιμους ισχυρισμούς περί κρυφών εργαστηρίων κατασκευής χημικών όπλων με την χρηματοδότηση των ΗΠΑ, ενώ αναπαρήγαγε τις φήμες που ήθελαν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να έχει εγκαταλείψει το Κίεβο.  

Η πρόσβαση λοιπόν του Lu στα πεδία των συγκρούσεων και η οπτική του πάνω στα γεγονότα είναι εύλογο να εγείρουν ερωτήματα για το εύρος της συνεργασίας Μόσχας και Πεκίνου.

Πηγή: The Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή