Ζελένσκι στο Κογκρέσο: Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ και την 11η Σεπτεμβρίου, κλείστε τους ουρανούς της Ουκρανίας

Ζελένσκι στο Κογκρέσο: Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ και την 11η Σεπτεμβρίου, κλείστε τους ουρανούς της Ουκρανίας

Δραματική έκκληση για βοήθεια απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος μέσω βίντεο στο αμερικανικό Κογκρέσο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική έκκληση για βοήθεια απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος μέσω βίντεο στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τα μέλη του Κογκρέσου χειροκρότησαν θερμά τον πρόεδρο της Ουκρανίας πριν και μετά την ομιλία του.

Ο κ. Ζελένσκι κάλεσε τους Αμερικανούς βουλευτές να θυμηθούν το Περλ Χάρμπορ, καθώς και την 11η Σεπτεμβρίου όταν σκέφτονται την Ουκρανία, ενώ ζήτησε να κλείσουν οι ουρανοί πάνω από τη του. Υπενθυμίζοντας στους Αμερικανούς βουλευτές την ιστορική αναφορά του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «Έχω ένα όνειρο» το 1963, είπε στο Κογκρέσο: «Έχω μια ανάγκη – πρέπει να προστατεύσω τους ουρανούς μας».

Με φόντο τις ανησυχίες του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και πολλών Αμερικανών νομοθετών ότι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση με τη Ρωσία, ο κ. Ζελένσκι ζήτησε περισσότερα αεροπλάνα και συστήματα αεράμυνας. «Η Ρωσία μετέτρεψε τον ουρανό της Ουκρανίας σε πηγή θανάτου», είπε.

Κάλεσε επιπλέον τις αμερικανικές επιχειρήσεις να φύγουν από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να κλείσουν την πόρτα στα ρωσικά αγαθά, καθώς και να επιβάλουν περισσότερες κυρώσεις που να στοχεύουν Ρώσους πολιτικούς, οι οποίοι υποστηρίζουν τη ρωσική εισβολή. Όπως τόνισε, δεν πρέπει να εισπράττουν οι Ρώσοι ούτε ένα σεντ που να χρησιμοποιείται για να καταστραφούν ζωές ανθρώπων στην Ουκρανία.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε: «Εύχομαι να είστε ο ηγέτης του κόσμου. Το να είσαι ο ηγέτης του κόσμου, σημαίνει να είσαι ο ηγέτης της ειρήνης».

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του:

  • Σας χρειαζόμαστε άμεσα, θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ.
  • Θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου, όταν σκέφτεστε την Ουκρανία.
  • Κάθε μέρα εδώ και τρεις εβδομάδες, ουκρανικές πόλεις δέχονται επιθέσεις.
  • Οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται με γενναιότητα.
  • Έχουμε μια άσκηση τρομοκρατίας.
  • Πόσο δύσκολο είναι να απαγορευθούν οι πτήσεις πάνω από την Ουκρανία;
  • Υπενθυμίζοντας στους Αμερικανούς βουλευτές την ιστορική αναφορά του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «Έχω ένα όνειρο» το 1963, είπε στο Κογκρέσο: «Έχω μια ανάγκη – πρέπει να προστατεύσω τον ουρανό μας».
  • Αν θεωρείται υπερβολική η «no-fly zone», η Ουκρανία χρειάζεται αεροπλάνα και συστήματα αεράμυνας.
  • Κλείστε τις πόρτες στα ρωσικά αγαθά.
  • Πρέπει να γίνουν περισσότερα: Πιο πολλές κυρώσεις που να στοχεύουν Ρώσους πολιτικούς, οι οποίοι υποστηρίζουν τη ρωσική επίθεση.
  • Όλες οι αμερικανικές επιχειρήσεις να φύγουν από τη Ρωσία.
  • Να μην εισπράττουν οι Ρώσοι ούτε σεντ που χρησιμοποιείται για να καταστραφούν ζωές ανθρώπων στην Ουκρανία.
  • Απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε: «Εύχομαι να είστε ο ηγέτης του κόσμου. Το να είσαι ο ηγέτης του κόσμου, σημαίνει να είσαι ο ηγέτης της ειρήνης».

Την ομιλία του κ. Ζελένσκι είχαν προαναγγείλει χθες ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ και η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι σε κοινή επιστολή τους προς τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές.

«Το Κογκρέσο παραμένει ακλόνητο στη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία καθώς αντιμετωπίζει τη βάρβαρη και διαβολική επιθετικότητα του Πούτιν και να εγκρίνει νομοθεσίες για να παραλύσει και να απομονώσει τη ρωσική οικονομία καθώς και να παράσχει ανθρωπιστική, ασφάλεια και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία», ανέφεραν στην επιστολή τους.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία, 21η ημέρα εισβολής – Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή