«Καλύτερα στρατιώτης στην Ουκρανία, παρά εδώ»: Εκατοντάδες Αφρικανοί θέλουν να μπουν στη μάχη

«Καλύτερα στρατιώτης στην Ουκρανία, παρά εδώ»: Εκατοντάδες Αφρικανοί θέλουν να μπουν στη μάχη

«Το ξέρουμε πως είναι πόλεμος, δεν είναι παίξε γέλασε», δήλωσε ένας από αυτους στο BBC. «Αλλά το να γίνω στρατιώτης στην Ουκρανία θα είναι καλύτερο από το να μείνω εδώ»

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκετές εκατοντάδες Αφρικανοί, από χώρες όπως η Νιγηρία, η Κένυα, η Σενεγάλη, η Νότια Αφρική και η Αλγερία λένε πως είναι πρόθυμοι να πάρουν όπλα και να μπουν στη μάχη κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία, εν μέρει για να ξεφύγουν από τις δυσοίωνες προοπτικές που αντιμετωπίζουν πολλοί νεαροί άνδρες στις χώρες αυτές. 

«Το ξέρουμε πως είναι πόλεμος, δεν είναι παίξε γέλασε», δήλωσε ένας από αυτους στο BBC. «Αλλά το να γίνω στρατιώτης στην Ουκρανία θα είναι καλύτερο από το να μείνω εδώ». 

«Ίσως να μου επιτρέψουν να μείνω αν τελειώσει ο πόλεμος, ενώ θα έχω γίνει ήρωας και θα έχω πολεμήσει ενάντια σε έναν αναμφισβήτητο εχθρό», πρόσθεσε. 

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι περίπου 20.000 εθελοντές από όλο τον κόσμο έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για να λάβουν μέρος στις μάχες. Αυτό συνέβη, αφότου ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε έκκληση σε ξένους μαχητές «να έρθουν και να σταθούν στο πλευρό των Ουκρανών».

Η κυβέρνηση κατήργησε προσωρινά τις απαιτήσεις βίζας και προσέφερε εξοπλισμό και μισθό σε όσους είχαν έγκυρο διαβατήριο και στρατιωτική εκπαίδευση. Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση ότι θα επιτραπεί σε ξένους μαχητές να παραμείνουν στη χώρα μετά τον πόλεμο.

Αντίθετες οι αφρικανικές χώρες

Ωστόσο, η πρεσβεία της Ουκρανίας στη Νιγηρία – όπως και άλλες στην Αφρική – αναγκάστηκε να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά το εν λόγω ζήτημα, καθώς πολλές από τις κυβερνήσεις της ηπείρου δεν θέλουν οι υπήκοοί τους να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

«Η Νιγηρία είναι ενάντια στη χρήση μισθοφόρων οπουδήποτε στον κόσμο και δεν θα δεχθεί τη στρατολόγησή τους», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της χώρας.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος της ουκρανικής πρεσβείας στη Νιγηρία, Μπόχνταν Σόλτις, δήλωσε ότι δεν θα πληρώσουν Αφρικανούς για να πολεμήσουν και πως τα άτομα αυτά θα πρέπει να πληρώσουν τα ίδια για τις πτήσεις τους προς την Ευρώπη.

«Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ ξένων εθελοντών και μισθοφόρων»., δήλωσε ο ίδιος στο BBC.

Οι υποστηρικτές της Ρωσίας

Η Αλγερία, η Σενεγάλη και η Νότια Αφρική ήταν ανάμεσα στις 17 από τις 54 χώρες της Αφρικής που απείχαν από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς ήθελαν να αποφύγουν να πάνε ενάντια στη Ρωσία.

Σημειώνεται επίσης, ότι και η Ρωσία έχει τους υποστηρικτές της στην Αφρική. Έχει επεκτείνει την επιρροή της στην ήπειρο – κυρίως στρατιωτικά, βοηθώντας χώρες όπως την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, τη Λιβύη, το Μαλί και το Σουδάν στο να αντιμετωπίσουν αντάρτες ή ισλαμιστές μαχητές.

Επιπλέον, ένα βίντεο που φέρεται να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, δείχνει στρατιώτες από την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία να ορκίζονται να ενωθούν με τους «Ρώσους αδερφούς» τους, αν και το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή την εν λόγω πληροφορία, ενώ κυβερνητικός αξιωματούχος δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι «πάνω από 16.000 μαχητές» από τη Μέση Ανατολή επιθυμουν να πολεμήσουν εθελοντικά μαζί με τον ρωσικό στρατό, παρ’ όλο που δεν είναι σαφές εάν σε αυτούς περιλαμβάνονται και άτομα από τη Βόρεια Αφρική.

Απογοήτευση 

Ωστόσο, με τις αφρικανικές κυβερνήσεις να απορρίπτουν τη στρατολόγηση πολιτών τους, παραμένει άγνωστο εάν κάποιοι από αυτούς θα βρεθούν τελικά στην πρώτη γραμμή των μαχών, ενώ Ουκρανός αξιωματούχος που είναι υπεύθυνος για την εγγραφή ξένων εθελοντών είπε στο BBC ότι δεν είχε φτάσει κάποιος Αφρικανός.

Για κάποιους από αυτούς τους Αφρικανούς, αυτό ήταν ένα μεγάλο πλήγμα. Ανάμεσά τους και ο 21χρονος Νταβίντ Οσάγκιες Αντελέκε, ο οποίος έχει εργαστεί για τον Ερυθρό Σταυρό ως διασώστης και ετοιμαζόταν να καταταγεί ως μάχιμος, έχοντας συγκεντρώσει τα απαραίτητα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης μιας συστατικής επιστολής.

«Απογοητεύτηκα όταν έμαθα ότι η πρεσβεία λέει τώρα πως δεν θα πάρουν εμάς τους Αφρικανούς», δήλωσε.

Με τα email του προς την πρεσβεία της Ουκρανίας να απορρίπονται, αναζητά εναλλακτικές διαδρομές για να φτάσει στα σύνορα της χώρας.

«Έχω [προγραμματίσει] μια συνέντευξη με την πρεσβεία της Πολωνίας στη Νιγηρία», είπε.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία, 21η ημέρα εισβολής – Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή