Ρωσία: Επισκέψεις Λαβρόφ σε Κίνα και Ινδία

Ρωσία: Επισκέψεις Λαβρόφ σε Κίνα και Ινδία

Στήριξη από τα δύο ασιατικά μεγαθήρια, για να αντισταθμίσει τις κυρώσεις της Δύσης, αναζητάει η Ρωσία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η σινορωσική συνεργασία είναι χωρίς όρια. Η αναζήτησή μας για ειρήνη είναι χωρίς όρια, η υπεράσπιση της ασφάλειάς μας είναι χωρίς όρια, η αντίθεσή μας στην ηγεμονία είναι χωρίς όρια». Με αυτά τα λόγια ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ουάνγκ Ουενμπίν, απάντησε σε ερώτηση για την επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στη χώρα του, ρίχνοντας κρύο νερό στην Ουάσιγκτον, που πιέζει το Πεκίνο να μη βοηθήσει τη Ρωσία να αντισταθμίσει τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση για την εισβολή στην Ουκρανία.

Για το Αφγανιστάν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται από χθες στην Κίνα για τη διήμερη πολυμερή συνάντηση που οργανώνεται στο Τουνσί, στην ευρύτερη περιφέρεια της Σαγκάης, για το πρόβλημα του Αφγανιστάν. Στη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εκτίμησε ότι «διανύουμε ένα πολύ σοβαρό στάδιο στην ιστορία των διεθνών σχέσεων… στο τέλος του οποίου θα κατευθυνόμαστε προς μια πολυπολική, δίκαιη, δημοκρατική παγκόσμια τάξη». Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι Ρωσία και Κίνα «σημείωσαν ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους είναι αντιπαραγωγικές και παράνομες». Για ανύψωση των ρωσοκινεζικών σχέσεων «σε ανώτερο επίπεδο» έκανε λόγο, στη δική του ανακοίνωση, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διπλωματική εκεχειρία

Σε μια σπάνια διπλωματική εκεχειρία, οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Αμερικής θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, συνοδευόμενοι από τους ομολόγους τους της Κίνας και του Πακιστάν, για να συζητήσουν το αφγανικό πρόβλημα.

Σήμερα, ο Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί το Νέο Δελχί για διήμερη επίσκεψη, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η δημιουργία μηχανισμού πληρωμών, με την οποία θα παρακάμπτονται οι κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες. Οπως η Κίνα, έτσι και η Ινδία δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και διατηρεί στενές οικονομικές σχέσεις μαζί της, επωφελούμενη, μεταξύ άλλων, των εκπτώσεων στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Τέλος, ο Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε χθες ότι η Ρωσία θα συνεργαστεί με το Ιράν ώστε να γίνουν πρακτικά βήματα στις προσπάθειες παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων. Δεν ήταν σαφές αν ο Ρώσος διπλωμάτης αναφερόταν μόνο στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα του ή και σε εκείνες που πλήττουν το Ιράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή