Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Λιθουανία απελαύνει τον Ρώσο πρέσβη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Λιθουανία απελαύνει τον Ρώσο πρέσβη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκεμπρέλιους Λαντσμπέργκις, ανακοίνωσε ότι ζητήθηκε από τον Ρώσο πρέσβη να αποχωρήσει από το Βίλνιους

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκεμπρέλιους Λαντσμπέργκις, ανακοίνωσε ότι ζητήθηκε από τον Ρώσο πρέσβη να αποχωρήσει από το Βίλνιους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Λιθουανός πρέσβης στην Ουκρανία επιστρέφει στο Κίεβο.

«Η Λιθουανία στέκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό, που είναι θύματα της χωρίς προηγούμενο επιθετικότητας της Ρωσίας», ανέφερε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών.

«Τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία δεν θα ξεχαστούν», πρόσθεσε.

Η Λιθουανία δήλωσε επίσης ότι θα κλείσει το προξενείο της Ρωσίας στην πόλη λιμάνι Κλαϊπέντα και είπε πως ο απεσταλμένος της στη Μόσχα «θα επιστρέψει στο εγγύς μέλλον».

Σκληραίνει τη στάση της η Λετονία

Εν τω μεταξύ, η γειτονική Λετονία δήλωσε ότι θα κάνει βήματα σε ό,τι αφορά τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία, η Λετονία θα σκληρύνει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρ Ρινκέβικς. «Ειδικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν μόλις ολοκληρωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες», ανέφερε ακόμη.

Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι βρήκαν 421 αμάχρους νεκρούς κοντά στο Κίεβο μέχρι την Κυριακή και ότι ερευνούν ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Μπούκα, χαρακτηρισμό τον οποίο χρησιμοποίησαν επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και, αναφερόμενη ευρύτερα στην επίθεση της Ρωσίας, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Πολέμος στην Ουκρανία – Οι εξελίξεις από την 40η ημέρα εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή