Βαρσοβία: Κατέσχεσε ρωσική «φωλιά κατασκόπων» για να την προσφέρει στην Ουκρανία

Βαρσοβία: Κατέσχεσε ρωσική «φωλιά κατασκόπων» για να την προσφέρει στην Ουκρανία

Ουσιαστικά κενός από τη δεκαετία του 1990, ο χώρος είναι σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένος και αποτελεί το αντικείμενο δικαστικής διαφοράς μεταξύ της Πολωνίας και της Ρωσίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα «Ζπιέγκοβο» (φωλιά κατασκόπων), όπως είναι το προσωνύμιο των δεκαώροφων κτιρίων που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970 στη νότια πλευρά της Βαρσοβίας, χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν από τους σοβιετικούς διπλωμάτες και στη συνέχεια από τη ρωσική πρεσβεία.

Ουσιαστικά κενός από τη δεκαετία του 1990, ο χώρος αυτός είναι σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένος σήμερα και αποτελεί το αντικείμενο δικαστικής διαφοράς μεταξύ της Πολωνίας και της Ρωσίας, με τη Μόσχα να συνεχίζει να διεκδικεί την ιδιοκτησία.

Ο χώρος αυτός κατασκευάστηκε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής γης μεταξύ της Πολωνίας και της Σοβιετικής Ένωσης το 1974. Έπειτα από τη συμφωνία αυτή, η Μόσχα έλαβε εννέα ενοικιαζόμενα ακίνητα στη Βαρσοβία. Η σοβιετική πλευρά έπρεπε να προσφέρει στην Πολωνία ανάλογα εδάφη που βρίσκονται στη Μόσχα, αλλά δεν το έπραξε ποτέ.

Το 2008, η Βαρσοβία κατήγγειλε τις συμφωνίες αυτές και διεκδίκησε την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων.

Το 2016, πολωνικό δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να παραδώσει τα κτίρια και να καταβάλει 7,8 εκατομμύρια ζλότι (1,7 εκατομμύριο ευρώ) ως αποζημίωση για παράνομη κατοχή, κάτι που η Μόσχα αρνείται να κάνει.

«Πήραμε πίσω τη λεγόμενη “φωλιά κατασκόπων”, θέλουμε να τη δώσουμε στους Ουκρανούς φίλους μας», δήλωσε στον Τύπο ο δήμαρχος της Βαρσοβίας που μπήκε μέσα στα κτίρια συνοδευόμενος συγκεκριμένα από έναν δικαστικό επιμελητή και τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Πολωνία, παρά τις διαμαρτυρίες ενός Ρώσου διπλωμάτη που ήταν παρών στον χώρο αυτό.

«Χαίρομαι που με αυτό τον συμβολικό τρόπο μπορούμε να δείξουμε ότι η Βαρσοβία βοηθά τους Ουκρανούς φίλους μας», δήλωσε ο Ραφάλ Τρζασκόφκι.

«Θα ήθελα να βάλω την ουκρανική σημαία εδώ σήμερα. Αλλά δεν θέλουμε να το κάνουμε σκληρά, ωμά, όπως οι Ρώσοι. Περιμένουμε το τέλος των διαδικασιών», δήλωσε στον Τύπο ο πρεσβευτής της Ουκρανίας Αντριι Ντεστσίτισια.

Ο χώρος αυτός «θα εξυπηρετεί την Ουκρανία και τους Ουκρανούς. Ίσως υπάρξει εκεί σχολείο, ίσως παιδικός σταθμός, ίσως διαμερίσματα. Θέλουμε να το κάνουμε νόμιμα, όχι όπως οι Ρώσοι», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις από την 47η ημέρα εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή