Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις από την 47η ημέρα εισβολής
live-πόλεμος-στην-ουκρανία-όλες-οι-εξελ-561804421
ΚΟΣΜΟΣ

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις από την 47η ημέρα εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
23:43

Ουκρανία: «Πολύ υψηλή» η πιθανότητα χρήσης χημικών όπλων από τους Ρώσους στη Μαριούπολη

Η πιθανότητα χρήσης χημικών όπλων από τις ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη είναι «πολύ υψηλή», δήλωσε πηγή που σχετίζεται με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ukrinform.

Νωρίτερα, μαχητές του Τάγματος Αζόφ δήλωσαν ότι οι Ρώσοι στη Μαριούπολη έκαναν χρήση «δηλητηριώδους ουσίας άγνωστης προέλευσης, η ρίψη της οποίας έγινε από UAV».

Το Τάγμα Αζόφ ανέφερε επίσης ότι η ουσία προκάλεσε συμπτώματα στο αναπνευστικό και στο νευρικό σύστημα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Wall Street Journal, δεν υπήρξε καμία άμεση επιβεβαίωση του ισχυρισμού.

 

 

 

 

23:21

Ντονέτσκ: Τρεις νεκροί και οκτώ τραυματίες από ρωσικές επιθέσεις

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ άμαχοι τραυματίστηκαν από ρωσικές επιθέσεις τη Δευτέρα στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο μέσω Telegram.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την πληροφορία από ανεξάρτητη πηγή.

22:59

WP: Κυνηγώντας τον πλούτο των Ρώσων ολιγαρχών – Πώς κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία

«Μέλη της ρωσικής ελίτ και ολιγάρχες θεωρούνται από τους καλύτερους στον κόσμο στο να κρύβουν τον πλούτο τους», λέει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ

22:33

4.354 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία χρησιμοποιώντας ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Iryna Vereshchuk μοιράστηκε τον αριθμό σήμερα διαδικτυακά, με εκκενώσεις από πόλεις σε όλη τη χώρα.

22:29

 

Το Καλίνινγκραντ και η «αχίλλειος πτέρνα» του ΝΑΤΟ

22:28

Ουκρανία: Τι χρειάζεται το Κίεβο τώρα – Οι οικονομικές ανάγκες και το σχέδιο για την επόμενη ημέρα

22:22

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης καταγγέλλει ότι άμαχοι συμπατριώτες της κρατούνται σε φυλακές της Ρωσίας 

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι κρατάει άμαχους συμπατριώτες της - μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και εκλεγμένοι αξιωματούχοι - σε φυλακές της Ρωσίας.

«Έχουμε πολλούς ιερείς, δημοσιογράφους, ακτιβιστές, δημάρχους και γενικά αμάχους στις φυλακές. Όχι, όμως, στο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά π.χ. στο Κουρσκ, στο Μπριάνσκ, στο Ροστόφ (περιοχές της Ρωσίας)… Κρατούνται παράνομα», δήλωσε ο Ιρίνα Βερεστσούκ σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τον ισχυρισμό της αντιπροέδρου της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι βάζει αμάχους στο στόχαστρό της.

21:58

Σλοβακία: «Παράθυρο» για την παραχώρηση μαχητικών MiG-29 στην Ουκρανία

Η Σλοβακία θα εξετάσει την παραχώρηση σοβιετικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία αν υπάρξει μια συμφωνία για εναλλακτική λύση στην προστασία του εθνικού εναέριου χώρου της, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει βαρύ οπλισμό και αεροσκάφη προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά της απέναντι στη Ρωσία, η οποία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της από τις 24 Φεβρουαρίου.

21:36

Πιθανή συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Πατριάρχη Μόσχας

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βατικανό στις οποίες αναφέρεται ο ιταλικός Τύπος, ο Πάπας Φραγκίσκος είναι πιθανό να συναντήσει τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο, στην Ιερουσαλήμ, στις 14 Ιουνίου.

Ο Φραγκίσκος και ο Κύριλλος, αν τελικά η συνάντηση επιβεβαιωθεί, αναμένεται να αναφερθούν λεπτομερώς και στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Για τις 12 και 13 Ιουνίου ο ποντίφικας έχει προγραμματίσει επίσκεψη στο Λίβανο.

 

21:22

Γαλλία: Κήρυξε personae non gratae έξι Ρώσους πράκτορες

Η Γαλλία κήρυξε ως «personae non gratae» έξι Ρώσους πράκτορες που λειτουργούσαν υπό διπλωματική κάλυψη, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Γαλλία ανέφερε επίσης ότι οι έξι πράκτορες βρέθηκαν, κατόπιν έρευνας, να πραγματοποιούν ενέργειες που αντιβαίνουν στα εθνικά συμφέροντα της Γαλλίας. 

21:11

Μακρόν: Δηλώνει έτοιμος να ταξιδέψει στην Ουκρανία αλλά με την προϋπόθεση ότι το ταξίδι του θα είναι «ωφέλιμο»

Έτοιμος να επισκεφθεί το Κίεβο αλλά και οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ουκρανίας, δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν, με την προϋπόθεση όμως ότι το ταξίδι του θα είναι «ωφέλιμο».  

«Είμαι έτοιμος να πάω οπουδήποτε, ακόμη και στο Κίεβο, εάν αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο, εάν αυτό θα βοηθούσε στην έναρξη ενός διαλόγου», δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

20:51

Ο γιος του Τζον Λένον τραγουδά το «Imagine» για την Ουκρανία

Τη δημοφιλέστατη αντιπολεμική επιτυχία «Imagine», που είχε τραγουδήσει ο Τζον Λένον πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1970, με φόντο τότε τον πόλεμο στο Βιετνάμ, τραγούδησε τώρα για πρώτη φορά και ο γιος του, ο μουσικός Τζούλιαν Λένον, υπέρ της Ουκρανίας.

20:49

«Απαισιόδοξος» ο Νεχάμερ μετά τη συνάντηση με Πούτιν

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την «πολεμική λογική» του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη συνάντησή τους στη Μόσχα. Ήταν η πρώτη συνάντηση ηγέτη χώρας της Ε.Ε. με τον Ρώσο πρόεδρο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

20:44

Ρωσία: Ο πρόεδρος της Δούμας προτείνει αφαίρεση υπηκοότητας από «προδότες»

Ο πρόεδρος της Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν πρότεινε σήμερα να αφαιρεθεί η ρωσική υπηκοότητα από τους «προδότες» που αντιτίθενται στην εισβολή στην Ουκρανία, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Ρωσίδα δημοσιογράφο Μαρίνα Οβσιάνικοβα που διέκοψε ένα δελτίο ειδήσεων της ρωσικής τηλεόρασης για να διαμαρτυρηθεί κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

20:38

Η Σλοβακία εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία

Η Σλοβακία θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία, αλλά μόνο εάν μπορεί να κανονιστεί εναλλακτική προστασία για τον δικό της εναέριο χώρο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

Η Ουκρανία ζήτησε βαρέα όπλα και αεροπλάνα ως μέρος της άμυνάς της ενάντια στη Ρωσία.

Τα δυτικά κράτη έχουν αρχίσει όλο και περισσότερο να προμηθεύουν όπλα, αλλά οι προηγούμενες συζητήσεις για την παροχή MiG-29 - που χρησιμοποιούνται επίσης από την Πολωνία και τη Βουλγαρία - σταμάτησαν.

20:26

ΟΗΕ: Όλο και περισσότερες οι καταγγελίες για βιασμού και σεξουαλική βία κατά των γυναικών στην Ουκρανία

Η Σίμα Μπαχούς, διευθύντρια της υπηρεσίας γυναικών του ΟΗΕ, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τη βία κατά των γυναικών κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Τώρα. Ακούμε όλο και περισσότερο για βιασμούς και σεξουαλική βία. Αυτοί οι ισχυρισμοί πρέπει να διερευνηθούν ανεξάρτητα για να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη και η λογοδοσία. Ο συνδυασμός μαζικού εκτοπισμού με τη μεγάλη παρουσία στρατευσίμων και μισθοφόρων, και τη βαρβαρότητα που επιδεικνύεται εναντίον Ουκρανών αμάχων, έχει υψώσει όλες τις κόκκινες σημαίες», είπε.

Υπάρχει, επίσης, αυξημένος κίνδυνος εμπορίας ανθρώπων στις συνοριακές διελεύσεις, με τις νεαρές γυναίκες και τους ασυνόδευτους έφηβους να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, πρόσθεσε.

20:25

ΥΠΕΞ: Παράδοση ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον ουκρανικό λαό

Παρελήφθη σήμερα από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Οδησσό, Δημήτρη Δόχτση, επιπλέον ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια με αποδέκτη τον ουκρανικό λαό, συμπεριλαμβανομένων των ομογενών.


   

20:09

Συνομιλία Μπάιντεν – Μόντι με το βλέμμα σε Ουκρανία και Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, είχαν σήμερα συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης. Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει να δει αύξηση στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας από την Ινδία.

20:06

Λουγκάνσκ: Οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται για επίθεση

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Λουγκάνσκ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μετακινούν τα στρατιωτικά τους οχήματα πιο κοντά στην πρώτη γραμμή, σε μια φανερή προετοιμασία για επίθεση.

20:05

Ο πόλεμος μειώνει την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου φέτος σχεδόν στο μισό, από την πρόβλεψη 4,7% τον περασμένο Οκτώβριο σε μεταξύ 2,4 και 3%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Σε δήλωσή της ανέφερε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε επίσης να μειώσει την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 0,7-1,3 ποσοστιαίες μονάδες.

19:59

Δήμαρχος Μαριούπολης: Πάνω από 10.000 οι νεκροί στην πόλη

Ο δήμαρχος Μαριούπολης δήλωσε ότι περισσότεροι από 10.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο ανέφερε στο Associated Press ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τις 20.000.

19:57

Πολλά θύματα, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, μετά τον βομβαρδισμό του Χαρκόβου

Το Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία δέχτηκε σφοδρό βομβαρδισμό σήμερα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά θύματα, δήλωσε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ. Μεταξύ των θυμάτων στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ήταν ένα παιδί, δήλωσε. Όταν ρωτήθηκε για τον κίνδυνο μιας νέας ρωσικής επίθεσης στην πόλη, είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν συγκεντρωμένες και έτοιμες να υπερασπιστούν την πόλη.

19:47

Ζελένσκι: «Μια από τις πιο δύσκολες μάχες» περιμένει την Ουκρανία

Την Ουκρανία περιμένει μια από τις πιο δύσκολες μάχες, το αν θα σταθούμε όρθιοι ή όχι σ’ αυτήν εξαρτάται από τη βοήθεια που θα λάβουμε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στην εκπομπή 60 Minutes του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

19:36

Ντεπαρντιέ, Μπερλουσκόνι και Όλιβερ Στόουν γυρνούν την πλάτη στον Πούτιν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Όλιβερ Στόουν αποκηρύσσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «λάθος», γυρνώντας την πλάτη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον οποίο όμως διατηρούσαν μέχρι πρότινος καλές σχέσεις.

19:32

Νεχάμερ: Δεν έχω θετική εντύπωση από τις συζητήσεις με τον Πούτιν

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο αυστριακός καγκελάριος μετά τη συνάντηση του με τον ρώσο πρόεδρο στην Μόσχα.

REUTERS/Maxim Shemetov

«Δεν επρόκειτο για φιλική επίσκεψη, αλλά ήταν για μένα μια υποχρέωση», δήλωσε ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η συζήτηση ήταν πολύ άμεση, ανοιχτή και σκληρή», είπε.

Κατά τη συνάντησή του με τον Πούτιν, αναφέρθηκε στα «σοβαρά εγκλήματα πολέμου στην πόλη Μπούκα και σε άλλα μέρη», ενώ τόνισε ότι «όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν».

Οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ και θα αυστηροποιούνται περαιτέρω, όσο σκοτώνονται άνθρωποι στην Ουκρανία, φέρεται να δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος στον συνομιλητή του, τονίζοντας ότι σε αυτό το θέμα «η ΕΕ είναι πιο ενωμένη από ποτέ».

19:21

Μπάιντεν και Μόντι δεσμεύθηκαν για συνεργασία στην Ουκρανία

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι συνομίλησαν με βιντεοκλήση με θέμα την σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την εγγύτητα της Ινδίας με τη Μόσχα και τη συνεχιζόμενη επένδυσή της σε ρωσικά πετρελαϊκά και στρατιωτικά συστήματα.

19:12

«Πολλαπλές απώλειες» αναφέρθηκαν στο Χάρκοβο μετά από «συνεχείς βομβαρδισμούς»

Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις με συνεχείς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της περιοχής.

Ο Ιγκόρ Τερέχοφ πρόσθεσε ότι ένα παιδί ήταν μεταξύ αυτών που νεκρών.

Το Χάρκοβο, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, έχει καταστραφεί από τις αδιάκοπες επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου.

19:06

Μπορέλ για Ρωσία: Στο τραπέζι οι κυρώσεις σε πετρέλαιο και αέριο

Τα πάντα είναι στο τραπέζι ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

«Όσον αφορά στις κυρώσεις συνεχίσαμε τη συζήτηση για την εφαρμογή τους έτσι ώστε να αποφύγουμε όποια κενά. Υπολογίσαμε τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία και θα συνεχίσουμε να συζητάμε τι άλλο μπορεί να γίνει.

19:01

Βαρσοβία: Κατέσχεσε ρωσική «φωλιά κατασκόπων» για να την προσφέρει στην Ουκρανία

Τα «Ζπιέγκοβο» (φωλιά κατασκόπων), όπως είναι το προσωνύμιο των δεκαώροφων κτιρίων που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970 στη νότια πλευρά της Βαρσοβίας, χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν από τους σοβιετικούς διπλωμάτες και στη συνέχεια από τη ρωσική πρεσβεία.

18:43

ΗΠΑ: Η Ρωσία αρχίζει να ενισχύει τις θέσεις της στην ανατολική Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Ρωσία άρχισε να ενισχύει και να ανεφοδιάζει τα στρατεύματά της στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα Δευτέρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

18:43

UNICEF: Συνολικά 142 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 229 τραυματίστηκαν από της εισβολής

Συνολικά 142 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 229 παιδιά έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε διευθυντής της UNICEF.

Μιλώντας σε μια ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο διευθυντής προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης της UNICEF εξήγησε: «Γνωρίζουμε ότι αυτοί οι αριθμοί είναι πιθανότατα πολύ υψηλότεροι και πολλοί θάνατοι και τραυματισμοί προκλήθηκαν από διασταυρούμενα πυρά ή τη χρήση εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές. Συνάντησα ένα από αυτά τα παιδιά σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας σε μια πτέρυγα νοσοκομείου στη Ζαποριζίτσια. Ο Βλαντ, ο οποίος είναι τετράχρονος, πυροβολήθηκε δύο φορές στο στομάχι καθώς επιχειρούσε να φύγει με την οικογένειά του από μια αμφισβητούμενη περιοχή. Αν και ακόμη αναίσθητος, ο Βλαντ αναμένεται να ζήσει, σε αντίθεση με πολλούς άλλους».

Υπολογίζεται ότι 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς πρόσβαση σε νερό, είπε. «Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη σε πόλεις όπως η Μαριούπολη και η Χερσώνα, όπου τα παιδιά και οι οικογένειές τους έχουν πλέον περάσει εβδομάδες χωρίς τρεχούμενο νερό και υπηρεσίες υγιεινής, τακτική παροχή τροφής και ιατρική περίθαλψη».

18:34

Ινδός πρωθυπουργός: Πρόταση στους Ρώσους για άμεσες συνομιλίες Πούτιν - Ζελένσκι

Οι ειδήσεις για τις δολοφονίες αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούκα, ήταν «πολύ ανησυχητικές», δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι. 

Επιπλέον, ανέφερε ότι πρότεινε στους Ρώσους να διεξαχθούν άμεσες συνομιλίες μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

18:30

Ρωσικό υπ. Άμυνας: Η Ρωσία θα ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο από τη Μαριούπολη έως την Κριμαία ή τη Ζαπορίζια

Η Ρωσία θα ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο από τη Μαριούπολη μέσω του Μπερντιάνσκ μέχρι την Κριμαία ή τη Ζαπορίζια, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

18:28

Δυτικός αξιωματούχος: Η Ρωσία θέλει να διπλασιάσει ίσως και να τριπλασιάσει τον αριθμό των στρατευμάτων στο Ντονμπάς

Η Ρωσία πιθανώς θέλει να «διπλασιάσει ή ίσως και να τριπλασιάσει» τον αριθμό των στρατευμάτων που διαθέτει στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία στην επόμενη φάση της εισβολής της, δήλωσε δυτικός αξιωματούχος.

«Οι Ρώσοι απέδειξαν ότι δεν είναι πολύ αποτελεσματικοί σε αυτή την εισβολή, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά το αριθμητικό τους πλεονέκτημα για να επιφέρουν μια αποφασιστική εμπλοκή», είπε ο αξιωματούχος.

18:26

RIA - Ρωσία: Η Ουκρανία ετοιμάζει νέες «προκλήσεις» με βρετανική βοήθεια

Η Ρωσία λέει ότι η Ουκρανία ετοιμάζει νέες «προκλήσεις» εναντίον της με τη βοήθεια των βρετανικών ειδικών υπηρεσιών, μεταδίδει το πρακτορείο Ria.

18:14

«Η άμυνα της Μαριούπολης συνεχίζεται»

Ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Βαλερί Φεντόροβιτς Ζαλούζνι, δήλωσε: «Η άμυνα της Μαριούπολης συνεχίζεται. Οι επαφές με τις μονάδες αμύνης, οι οποίες ηρωικά κρατάνε την πόλη, είναι αδιάκοπες και συνεχείς. Επισημαίνω ότι οι αμυντικές επιχειρήσεις δεν είναι θέμα για δημόσιες συζητήσεις. Κάνουμε αδύνατα δυνατά για τη Νίκη και διάσωση ζωών των μονάδων μας και των αμάχων σε όλες τις κατευθύνσεις. Να πιστεύετε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας!»

Σημειώνεται ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν πως ελέγχουν το λιμάνι της Μαριούπολης.

Το Reuters αναφέρει ότι η Ουκρανία προετοιμάζεται για μια νέα ρωσική μαζική επίθεση στην ανατολική επικράτεια,.

Εάν η Μαριούπολη πέσει μετά από σχεδόν επτά εβδομάδες πολιορκίας, θα είναι η πρώτη μεγάλη πόλη που καταλαμβάνεται από τη Ρωσία από τότε που τα στρατεύματά της εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις που προελαύνουν από την Κριμαία θα είναι σε θέση να συνδεθούν με δυνάμεις από τα ανατολικά και να εστιάσουν την προσοχή τους στην περικύκλωση της κύριας δύναμης της Ουκρανίας στην περιοχή.

18:10

Μαριούπολη: «Ύστατη μάχη. Να μας θυμάστε»

Ανακοίνωση της 36ης ταξιαρχίας των Ουκρανών Πεζοναυτών, Μαριούπολη, 11/4/2022. 

«Αγαπητέ Ουκρανικέ λαέ.

Είμαστε η 36η Ταξιαρχία του Πολεμικού Ναυτικού που πήρε το όνομά της από τον αντιναύαρχο Μιχαήλ Μπιλίνσκι, έφυγε από την Κριμαία χωρίς να προδώσει τους όρκους του 2014 και συνέχισε να εκτελεί το καθήκον υπεράσπισης της Ουκρανίας.

Από την αρχή υπερασπιζόμαστε τη Μαριούπολη εδώ και 47 μέρες. Βομβαρδιστήκαμε από αεροπλάνα, μας χτύπησαν από πυροβολικό και τανκς. Κρατήσαμε επάξια την άμυνα κάνοντας το αδύνατο. Αλλά κάθε πόρος έχει τη δυνατότητα να εξαντληθεί.

(...) Χωρίς την ικανότητα να αμυνθούμε, ο εχθρός μας απώθησε σταδιακά πίσω στο εργοστάσιο Azovmash, μας περικύκλωσε και τώρα προσπαθεί να μας καταστρέψει. Υπήρχε μια επιλογή να φέρουμε ενισχύσει και να συνεχίσουμε την άμυνα. (...)

Για περισσότερο από ένα μήνα, οι πεζοναύτες πολέμησαν χωρίς αναπλήρωση πυρομαχικών, χωρίς τροφή, χωρίς νερό. (...) Όλο το πεζικό σκοτώθηκε και οι μάχες δόθηκαν από άνδρες του πυροβολικού, αντιαεροπορικούς πυροβολητές, οδηγούς, ακόμα και τον μάγειρα, ακόμα και η ορχήστρα. Πεθαίνουν αλλά πολεμούν. Σταδιακά φτάνουμε στο τέλος. Οι στρατηγοί μας συμβουλεύουν να πάρουμε πυρομαχικά από τον εχθρό.

(...) Κανείς δεν θέλει να μας μιλήσει πια γιατί είμαστε ξεγραμμένοι. Σήμερα θα είναι μάλλον ο τελευταίος αγώνας. Ύστατη μάχη σώμα με σώμα. Μετά μας μένει ο θάνατος ή κάποια αιχμαλωσία.

Αγαπητέ ουκρανικέ λαε. Δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει, αλλά πραγματικά σας ζητάμε να θυνάστε τους πεζοναύτες με έναν ευγενικό λόγο και όσο κι αν εξελιχθούν περαιτέρω, μην μιλάτε άσχημα για τους πεζοναυτές.

Έκαναν ό,τι ήταν δυνατό και αδύνατο.

Γιατί είμαστε ΠΙΣΤΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!

11.04.2022…»

REUTERS/Pavel Klimov
17:47

Ουκρανικό υπ. Άμυνας: Σχεδόν έτοιμη η Ρωσία για επίθεση στα ανατολικά

Η Ρωσία έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη συγκέντρωση των δυνάμεών της για μια νέα επίθεση στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας σήμερα Δευτέρα.

«Προβλέπουμε ότι η ενεργός μάχη θα ξεκινήσει σε αυτές τις περιοχές κατά το επόμενο διάστημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, προσθέτοντας ότι ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τη νέα επίθεση.

Δεν διευκρίνισε ωστόσο σε ποια στοιχεία βασίζει τις προβλέψεις του το υπουργείο.

17:47

Ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας επισκέπτεται την Μποροντιάνκα

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ingrida Simonyte επισκέφτηκε τη Borodyanka, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, όπου καταστράφηκαν δεκάδες κτίρια.

17:38

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν πως ελέγχουν το λιμάνι της Μαριούπολης

17:37

Αυστριακή καγκελαρία: Οι συνομιλίες με τον Πούτιν ήταν «πολύ άμεσες, ανοιχτές και σκληρές»

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ επισκέφθηκε τη Ρωσία για να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε και ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε ότι οι συνομιλίες ήταν «πολύ άμεσες, ανοιχτές και σκληρές», προσθέτοντας ότι το «πιο σημαντικό μήνυμά» του προς τον Πούτιν ήταν ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει γιατί στον πόλεμο υπάρχουν μόνο χαμένοι και από τις δύο πλευρές».

Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη δεν ήταν «φιλική», αλλά «αισθάνθηκε χρέος να συναντήσει τον Πούτιν προκειμένου να μην αφήσει τίποτα να πέσει κάτω».

17:30

Ρωσία: Μεγάλη «εκκαθάριση» στην FSB με εντολή Πούτιν

Ο επικεφαλής τους ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat Χρίστο Γκρόζεφ ανέφερε ότι έγινε μια μεγάλη εκκαθάριση στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) με εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γκρόζεφ, θύματα της εκκαθάρισης υπήρξαν 150 αξιωματικοί της 5ης υπηρεσίας, που ασχολούνταν με το «ουκρανικό ζήτημα».

Ο πρώην επικεφαλής της 5ης υπηρεσίας της FSN αντισυνταγματάρχης Σεργκέι Μπεσέντα ήδη έχει συλληφθεί.

17:29

Καταστροφή και ανάγκη ανοικοδόμησης

Με ένα tweet γεμάτο φωτογραφίες καταστροφής, το ουκρανικό υπ. Άμυνας, επικαλείται δήλωση του προέδρου Ζελένσκι: «Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε το κράτος μας γρήγορα. Όποια και αν είναι η ζημιά... Θα είναι μια ιστορική ανασυγκρότηση. Ένα έργο που θα εμπνεύσει τον κόσμο καθώς και τον αγώνα μας για ελευθερία. Όπως ο αγώνας μας για την Ουκρανία».

17:24

Περισσότεροι από 90 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 17 παιδιά, νοσηλεύονται μετά από την επίθεση στο Κραματόρσκ 

Συνολικά 92 άμαχοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται αφού δέχθηκαν πυρά ενώ περίμεναν σε σιδηροδρομικό σταθμό της Ουκρανίας.

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με πυραύλους στον σταθμό στην ανατολική πόλη Κραματόρσκ την Παρασκευή. Ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντνιπροπετρόβσκ Βαλεντίν Ρεζνίτσενκο δήλωσε ότι δύο παιδιά και τέσσερις ενήλικες πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Σε ανάρτησή του στο Telegram είπε: «Πήραμε τους τραυματίες στην περιοχή μας, οι οποίοι μπορούσαν να μεταφερθούν. Οι γιατροί δεν αφήνουν παιδιά και ενήλικες όλο το εικοσιτετράωρο. Έχουμε τα πάντα για τη θεραπεία τους».

17:23

Γερμανία: Οι ένοπλες δυνάμεις μεταφέρουν Ουκρανούς τραυματίες με «ιπτάμενο νοσοκομείο»

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ο γερμανικός στρατός (μπούντεσβερ) ενεργοποίησε το λεγόμενο «ιπτάμενο νοσοκομείο» για να μεταφέρει Ουκρανούς τραυματίες.

Το αεροσκάφος MedEvac Airbus A310, που ανήκει στην πολεμική αεροπορία της Γερμανίας, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Κολωνίας-Βόννης με κατεύθυνση το Ζέσουφ στη νότια Πολωνία για να μεταφέρει στην Γερμανία Ουκρανούς τραυματίες που είναι παιδιά και ενήλικες.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο «ιπτάμενο νοσοκομείο» το οποίο μπορεί να πετάει χωρίς ανεφοδιασμό 11.000 χιλιόμετρα, διαθέτει έξι μονάδες εντατικής θεραπείας και 38 θέσεις για άτομα με όχι τόσο σοβαρά τραύματα, ή μέγιστο αριθμό 56 θέσεων για τραυματίες.

Η κατανομή των θέσεων εξαρτάται από τις ιατρικές ανάγκες. Τους ασθενείς παρακολουθούν 25 γιατροί, νοσηλεύτριες της εντατικής και παραϊατρικό προσωπικό. Το αεροσκάφος διαθέτει συστήματα παροχής οξυγόνου, ελέγχου της κυκλοφορίας του αίματος, διεξαγωγής εγχύσεων, μικρό μηχάνημα υπερήχων και άλλο ιατρικό εξοπλισμό.

17:19

Η Ισπανία παρέχει προσωρινή προστασία σε σχεδόν 52.000 Ουκρανούς

Σχεδόν 52.000 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ισπανία έχουν λάβει «προσωρινή προστασία», δήλωσε τη Δευτέρα η ισπανική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι το 39% από αυτούς είναι ανήλικοι.

Το καθεστώς προσωρινής προστασίας εγκρίθηκε για κάθε αίτηση που υποβάλλεται από Ουκρανούς πρόσφυγες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Προεδρίας της Ισπανίας.

Ο αριθμός των παιδιών Ουκρανών προσφύγων που φοιτούν σε ισπανικά σχολεία έχει σχεδόν διπλασιαστεί την περασμένη εβδομάδα σε ένα σύνολο πάνω από 13.000 μαθητές.

17:11

Ουκρανία: Περισσότερα από 5.800 τα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία

Περισσότερα από 5.800 «εγκλήματα πολέμου» έχουν ήδη διαπραχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, ισχυρίστηκε η Ουκρανία. Η πρεσβεία της χώρας στις ΗΠΑ ανέφερε ότι συνολικά 5.889 αδικήματα έχουν καταγραφεί από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε ότι είχαν διαπραχθεί τέτοια εγκλήματα.

17:04

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκαλέσει συνεδρίαση σχετικά με τους κινδύνους για τις γυναίκες και τα παιδιά στην Ουκρανία.

Ο ΟΗΕ έχει πει ότι περίπου το 90 τοις εκατό των προσφύγων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά, τα οποία είναι ευάλωτα στη σεξουαλική βία, την εκμετάλλευση και την εμπορία ανθρώπων.

17:02

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κατέστρεψε ουκρανικούς S-300

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε πολλά συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία το Σαββατοκύριακο, αναφέρει το Associated Press.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έπληξε τέσσερις εκτοξευτές S-300 που παρασχέθηκαν από μια ευρωπαϊκή χώρα που δεν κατονόμασε τη Δευτέρα.

Η Σλοβακία έδωσε στην Ουκρανία ένα τέτοιο σύστημα την περασμένη εβδομάδα, αλλά αρνείται ότι έχει καταστραφεί.

Η Ρωσία έχει αναφέρει στο παρελθόν δύο χτυπήματα σε παρόμοια συστήματα σε άλλα μέρη.

16:36

Διασώστες αναζητούν πτώματα κάτω από τα ερείπια ενός κτιρίου που καταστράφηκε από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Μποροντιάνκα, στα περίχωρα του Κιέβου

REUTERS/Zohra Bensemra
16:32

Ο Ζελένσκι ζητά στρατιωτική βοήθεια από την Σεούλ 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τη Σεούλ να παράσχει οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια μπορεί, καθώς -όπως είπε- η Ρωσία μπορεί μόνο τότε να εξαναγκαστεί να συνάψει ειρήνη.

Τόνισε ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων όπλων, εάν θέλει να επιβιώσει από τον πόλεμο. «Έχετε κάτι που μπορεί να είναι απαραίτητο για εμάς, εθωρακισμένα οχήματα, αντιαεροπορικά, αντιαρματικά, όπλα κατά πλοίων», είπε.

Ο Ζελένσκι επισήμανε ότι η Νότια Κορέα διαθέτει πολλά όπλα που όχι μόνο θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον να διασωθούν οι ζωές απλών άμαχων Ουκρανών, αλλά και στο να αποτραπεί μια επίθεση της Ρωσίας σε άλλα κράτη. «Δεν υπάρχει ελπίδα ότι η Ρωσία θα σταματήσει από μόνη της», είπε και συμπλήρωσε: «Η Ρωσία μπορεί μόνο να εξαναγκαστεί να το κάνει αυτό, μπορεί μόνο να αναγκαστεί να επιδιώξει την ειρήνη». 

Όπως τόνισε, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πιθανότατα σκοτώθηκαν στην επίθεση της Ρωσίας μόνο στη νοτιοανατολική πόλη της Μαριούπολης. 

16:29

Καναδάς: Κυρώσεις ενάντια στον ρωσικό αμυντικό τομέα

Ο Καναδάς ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει κυρώσεις σε εταιρείες του ρωσικού αμυντικού τομέα και ότι μελετά επιλογές για πρόσθετα μέτρα σε απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι σημερινές κυρώσεις περιλαμβάνουν περιοριστικά μέτρα σε 33 οντότητες του αμυντικού τομέα της Ρωσίας για παροχή βοήθειας στον ρωσικό στρατό στον πόλεμο, ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

16:21

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί κατά της περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ

Καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, το Κρεμλίνο προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η επέκταση της συμμαχίας θα μειώσει περισσότερο τη σταθερότητα στην Ευρώπη.

«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι η ίδια η συμμαχία είναι περισσότερο ένα εργαλείο αντιπαράθεσης. Αυτή δεν είναι μια συμμαχία που παρέχει ειρήνη και σταθερότητα και η περαιτέρω επέκταση της συμμαχίας, φυσικά, δεν θα οδηγήσει σε περισσότερη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

16:16

Εννέα εθελοντές οδηγοί σε αποστολή διάσωσης στη Μαριούπολη συνελήφθησαν από τις ρωσικές δυνάμεις

Εννέα οδηγοί που εργάζονται για το «Help People», μια ουκρανική εθελοντική ομάδα που παρέχει τρόφιμα και φάρμακα σε όσους έχουν ανάγκη και βοηθά στις εκκενώσεις, συνελήφθησαν από τον ρωσικό στρατό και παραμένουν αγνοούμενοι, δήλωσε στο CNN ένας εκ των επικεφαλής της ομάδας.

Συνολικά 10 οδηγοί μίνι λεωφορείου είχαν εισέλθει στην περιοχή του Ντονμπάς για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση αμάχων από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, με ιδιωτικά οχήματα σε μια αποστολή διάσωσης χαμηλού προφίλ.

Ρώσοι στρατιώτες τους σταμάτησαν και προσπάθησαν να τους πείσουν να οδηγήσουν τα λεωφορεία στη Ρωσία.

Όταν οι οδηγοί αρνήθηκαν, πιάστηκαν αιχμάλωτοι, είπε ο Άλεξ Βορόνιν, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Ο Βορόνιν είπε στο CNN ότι έχασε την επαφή με όλους τους οδηγούς εκτός από έναν.

16:11

Η μεγάλη έξοδος των Ουκρανών από το ανατολικό τμήμα της χώρας

REUTERS/Marko Djurica

 

16:01

Ξεκίνησε η συνάντηση Νεχάμερ - Πούτιν

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ συναντάται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Πρόκειται για τον πρώτο ηγέτη χώρας της Ε.Ε. που συναντά τον Ρώσο πρόεδρο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Μέσω Twitter, ο κ. Νεχάμερ ανέφερε προ της συνάντησης ότι η Αυστρία είναι «στρατιωτικά ουδέτερη», αλλά έχει «σαφή στάση για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία».

15:55

Ουκρανικό υπ. Άμυνας: «Σύντομα» η ρωσική επίθεση στα ανατολικά της χώρας 

Η Ουκρανία αναμένει ότι η ρωσική επίθεση στα ανατολικά της χώρας «θα ξεκινήσει σύντομα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

15:34

Η Κροατία απελαύνει 24 Ρώσους διπλωμάτες

Η Κροατία απελαύνει 24 υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της «βίαιης επίθεσης», ανακοίνωσε το κροατικό υπουργείο Εξωτερικών.

15:33

Τζόνσον: Με αυτοκίνητο, ελικόπτερο, στρατιωτικό αεροπλάνο και τρένο στο Κίεβο

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ταξίδεψε με αυτοκίνητο, ελικόπτερο, στρατιωτικό αεροπλάνο και τρένο για την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Κίεβο το Σάββατο, δήλωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Κατά την άφιξή του στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Τζόνσον είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για μια ώρα, προτού και οι δύο περπατήσουν στην πόλη, περνώντας και από την Πλατεία Ανεξαρτησίας. Ακολούθησε δείπνο εργασίας των αντιπροσωπειών Ουκρανίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

15:17

Ο ένατος Ρώσος ανώτερος αξιωματικός νεκρός στην Ουκρανία

Ένας ένατος Ρώσος ανώτερος αξιωματικός φέρεται να σκοτώθηκε στην Ουκρανία, κι έτσι έγινε ο τελευταίος σε μια σειρά υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματικών που έπεσε νεκρός από την έναρξη της εισβολής.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο συνταγματάρχης Alexander Bespalov ήταν διοικητής του 59ου Συντάγματος Αρμάτων Φρουρών. Δεν είναι σαφές πού και πώς σκοτώθηκε.

Το BBC, σε δικό του δημοσίευμα, επισημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τον θάνατο του Bespalov.

Την Παρασκευή, η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι περίπου 19.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες. Στις 25 Μαρτίου, η Ρωσία ανέφερε τον αριθμό των θυμάτων της σε 1.351.

15:02

Τα διάσπαρτα ρωσικά πυρομαχικά προκαλούν τρόμο

Σχεδόν 300.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Ουκρανίας, σχεδόν το μισό μέγεθος της χώρας, θα πρέπει να ελεγχθούν για νάρκες ξηράς και εκρηκτικά ως αποτέλεσμα της χρήσης βομβών διασποράς από τη Ρωσία και άλλων πυρομαχικών που διασκορπίζονται σε μεγάλες περιοχές, σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της χώρας. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ουκρανία απενεργοποιεί 2.000-6.000 εκρηκτικά καθημερινά, με τις κύριες προσπάθειες αποναρκοθέτησης να επικεντρώνονται δυτικά και ανατολικά της πρωτεύουσας Κιέβου, καθώς και στο Τσέρνιχιβ, το Χάρκοβο και το Σούμι.

14:52

Ζελένσκι: Δεν θα αναγνωρίσω ποτέ την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «δεν είναι έτοιμος να παραχωρήσει» οποιοδήποτε μέρος της Ουκρανίας, σε αντάλλαγμα για την ειρήνη στη χώρα.

Μιλώντας στο CBS, σημείωσε επίσης ότι δεν θα αναγνώριζε ποτέ την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι η χερσόνησος προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

14:51

S & P: Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Ρωσία

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας για το εξωτερικό χρέος της, έθεσε τη Ρωσία, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global, αφού η Μόσχα πρόσφερε ρούβλια για για να αποπληρώσει δύο ομόλογα συναφθέντα σε δολάρια που έληγαν στις 4 Απριλίου.

H S & P ανέφερε σε δελτίο τύπου ότι η πληρωμή σε ρούβλια αντί δολαρίων ισοδυναμεί με «επιλεκτική χρεοκοπία».

Σύμφωνα με την S&P, η επιλεκτική αθέτηση υποχρεώσεων κηρύσσεται όταν μια οικονομική οντότητα έχει αθετήσει μια συγκεκριμένη υποχρέωση αλλά όχι ολόκληρο το χρέος της.

Την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν επέτρεψε στη Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση στα συναλλαγματικά αποθέματα που διακρατούσε στις αμερικανικές τράπεζες, αναγκάζοντας τη Μόσχα να προσφερθεί να πληρώσει τα χρέη της σε ρούβλια.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέτρεπε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει ορισμένα από τα παγωμένα περιουσιακά της στοιχεία για να αποπληρώσει ορισμένους επενδυτές σε δολάρια μέχρι τότε.
Η Ρωσία διαθέτει τις πηγές για να αποπληρώσει το χρέος της, οπότε δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος για χρεοκοπία, απάντησε από την πλευρά του το Κρεμλίνο.
 «Μπορεί να υπάρξει μόνο τεχνητή (σκόπιμη) χρεοκοπία», δήλωσε ο Ντμίτρρι Πεσκόφ και πρόσθεσε:
«Δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για μία τέτοια χρεοκοπία. Η Ρωσία έχει ό,τι χρειάζεται για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

14:44

Δραματικό μήνυμα Ουκρανών πεζοναυτών - «Η ύστατη μάχη για τη Μαριούπολη»

Ο ουκρανικός στρατός διαμηνύει ότι ετοιμάζεται για «μια ύστατη μάχη» στη Μαριούπολη, που πολιορκείται από το ρωσικό στρατό για περισσότερες από 40 ημέρες.

«Σήμερα θα είναι πιθανόν η ύστατη μάχη, επειδή τα πυρομαχικά μας εξαντλούνται. (...) Θα σημάνει το θάνατο για μερικούς από εμάς και την αιχμαλωσία για τους άλλους», έγραψε στο Facebook η 36η ταξιαρχία των Ουκρανών πεζοναυτών. «Αργοπεθαίνουμε», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά σας ζητούμε αληθινά να μας θυμάστε με μια καλή κουβέντα», ζήτησε η ταξιαρχία «από τους Ουκρανούς». «Για περισσότερο από ένα μήνα, πολεμήσαμε χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά, χωρίς τροφή, χωρίς νερό», κάνοντας «τα αδύνατα δυνατά», αναφέρει ακόμη αυτή η μονάδα.

Περίπου «τα μισά» από τα μέλη αυτής της ταξιαρχίας είναι τραυματίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Για περισσότερο από 40 ημέρες σφοδρών μαχών, «ο εχθρός σταδιακά μας απώθησε (...), μας περικύκλωσε και επιχειρεί τώρα να μας καταστρέψει», εξηγεί η ταξιαρχία εκφράζοντας την απογοήτευσή της για την απουσία βοήθειας «από τη διοίκηση του στρατού και από τον πρόεδρο» Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Λάβαμε μόνο μία φορά 50 οβίδες, 20 νάρκες, αντιαρματικούς πυραύλους NLAW», αναφέρει η ταξιαρχία. «Τίποτε άλλο δεν μας δόθηκε», προσθέτει εκφράζοντας τη λύπη της γι' αυτό. «Υπήρξαν μόνο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις», τονίζει ακόμη.

14:37

Λαβρόφ: Και συνομιλίες με την Ουκρανία και στρατιωτικές επιχειρήσεις

Την πρόθεση της Μόσχας να συνεχίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία εξέφρασε σε σημερινές του δηλώσεις ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι στο μεταξύ δεν πρόκειται να σταματήσουν οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού.

14:23

Η Λιθουανία θέλει αντικατάσταση των ΝΑΤΟϊκών ταγμάτων στις χώρες της Βαλτικής με ταξιαρχίες

Η Λιθουανία επιθυμεί την αντικατάσταση των ΝΑΤΟϊκών ταγμάτων που είναι ανεπτυγμένα στις χώρες της Βαλτικής σε ταξιαρχίες, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Μια ταξιαρχία περιλαμβάνει πολλά στρατιωτικά τάγματα.

14:21

Βαρύ οπλισμό μετακινεί η Μόσχα μέσω Λευκορωσίας

Ολοένα και πληθαίνουν οι πληροφορίες για συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά με σκοπό την επίθεση στο Ντονμπάς. Αναφορές σε φιλο-ουκρανικό λευκορωσικό κανάλι πληροφοριών στο Telegram, το οποίο επικαλείται το BBC, σημειώνουν ότι η Ρωσία μετακινεί τις τελευταίες ώρες άρματα μάχης, μονάδες πυροβολικού και φορτηγά μέσω σιδηροδρομικών σταθμών της Λευκορωσίας.

 

14:19

Σύνοψη (14:15)

  • Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ πρόκειται να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα Δευτέρα. Πρόκειται για τον πρώτο ηγέτη χώρας της Ε.Ε. που συναντά τον Ρώσο πρόεδρο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Μέσω Twitter, ο κ. Νεχάμερ ανέφερε ότι η Αυστρία είναι «στρατιωτικά ουδέτερη», αλλά έχει «σαφή στάση για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία».
  • Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300 κοντά στο Ντνίπρο, το οποίο είχε προμηθευτεί η Ουκρανία από χώρα της Ευρώπης. Η Σλοβακία, η οποία παραχώρησε ένα σύστημα S-300 την περασμένη εβδομάδα στην Ουκρανία, έκανε λόγο για παραπληροφόρηση.
  • Σε νυχτερινό του διάγγελμα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα σε βαθμό που μας κατηγορεί ότι διαπράξαμε αυτά που προφανώς έκαναν τα ρωσικά στρατεύματα».
  • Οι νεκροί στην Μαριούπολη είναι πιθανώς δεκάδες χιλιάδες, ενώ περισσότερα από 300 ουκρανικά νοσοκομεία έχουν καταστραφεί, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νοτιοκορεατικό κοινοβούλιο.
  • Η Ρωσία είναι πιθανό να συνεχίσει τα πλήγματα στις υποδομές μεταφορών «για να διαταράξει την προμήθεια αγαθών στα σημεία εχθροπραξιών», ανέφερε το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.
  • Στη νεότερη ενημέρωσή του για την κατάσταση στα μέτωπα της Ουκρανίας, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε για πιθανή χρήση όπλων φωσφόρου στη Μαριούπολη καθώς οι μάχες στην πόλη εντείνονται.
  • Οι φιλορωσικές δυνάμεις στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ έχουν δηλώσει ότι θα εντείνουν τον αγώνα τους στην ανατολική Ουκρανία.
  • Ο ηγέτης των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ υποστήριξε ότι θα υπάρξει επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις όχι μόνο στη Μαριούπολη, αλλά και στο Κίεβο και άλλες πόλεις της Ουκρανίας.
  • Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σημείωσε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
  • Η Νορβηγία πρόκειται να παρατείνει την ανάπτυξη 200 στρατιωτών της στη Λιθουανία μέχρι τον Αύγουστο.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Κάουενι, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες για εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία ως μέρος ενός πιθανού επόμενου πακέτου κυρώσεων.
  • Η Νέα Ζηλανδία θα στείλει ένα C-130H Hercules και ομάδα 50 ατόμων στην Ευρώπη για να διανείμει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
14:00

BBC: Αξιωματικοί το 20% των επιβεβαιωμένων νεκρών Ρώσων στρατιωτών

Περισσότερο από το 20% των Ρώσων στρατιωτών που έχουν επιβεβαιωμένα χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία είναι αξιωματικοί, σύμφωνα με το BBC. Ανάμεσά τους, βρίσκονται 10 συνταγματάρχες, 20 αντισυνταγματάρχες, 31 ταγματάρχες και 155 κατώτεροι αξιωματικοί.

Το BBC μπόρεσε να επαληθεύσει τις ταυτότητες 1.083 Ρώσων στρατιωτών, ο θάνατος των οποίων στην Ουκρανία αναφέρθηκε από τοπικούς αξιωματούχους ή ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

13:59

Εγκαταλείπει τη Ρωσία η Societe Generale

Την πλήρη αποχώρηση της από την αγορά της Ρωσίας ετοιμάζει η Societe Generale, με τη γαλλική τράπεζα να παραχωρεί το μερίδιο της στην Rosbank και στις άλλες θυγατρικές της.

REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo
13:39

Ο Σολτς καλωσορίζει τη συνάντηση Αυστριακού καγκελάριου - Ρώσου προέδρου

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καλωσορίζει τη συνάντηση του Αυστριακού ομολόγου του Καρλ Νεχάμερ και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα και υποστηρίζει κάθε διπλωματική προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο κ. Νεχάμερ είχε δηλώσει ότι θα συναντήσει τον κ. Πούτιν σήμερα Δευτέρα, προσθέτοντας ότι ελπίζει να βοηθήσει να χτιστούν γέφυρες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

12:57

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει λόγος χρεοκοπίας

Η Ρωσία διαθέτει τις πηγές για να αποπληρώσει το χρέος της, οπότε δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος για χρεοκοπία, διαμήνυσε σήμερα το Κρεμλίνο.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

 

«Μπορεί να υπάρξει μόνο τεχνητή (σκόπιμη) χρεοκοπία», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για μία τέτοια χρεοκοπία. Η Ρωσία έχει ό,τι χρειάζεται για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

12:37

Προειδοποιήσεις Μόσχας κατά ένταξης Φινλανδίας, Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Σχολιάζοντας μια πιθανή ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το Κρεμλίνο αναφέρει ότι μια επέκταση της Συμμαχίας «δεν θα φέρει σταθερότητα στην Ευρώπη».

Το Ελσίνκι, το οποίο κινείται πιο αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση, έχει διαμηνύσει ότι έως τον Ιούνιο θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με πιθανή ένταξή του.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα απευθύνει προειδοποιήσεις προς τις δύο χώρες.  

 

 

12:26

Ε.Ε.: Δηλώσεις ΥΠΕΞ θέτουν στο προσκήνιο το πετρελαϊκό εμπάργκο

Η Κομισιόν επεξεργάζεται προτάσεις για πιθανό πετρελαϊκό εμπάργκο της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Ολλανδίας, αν και δεν υπάρχει συμφωνία για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου.

«Εργάζονται τώρα στο να διασφαλιστεί ότι το πετρέλαιο είναι μέρος του επόμενου πακέτου κυρώσεων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Έπιτροπή, προσερχόμενος σε συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία, αυτό σίγουρα συμβάλλει στη χρηματοδότηση αυτού του πολέμου. Χρειάζεται να διακόψουμε αυτή τη χρηματοδότηση…όσο γρηγορότερα γίνει αυτό, τόσο καλύτερα», πρόσθεσε ο Κόβενι.

Οι ομόλογοί του από την Ολλανδία και τη Λιθουανία δήλωσαν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά τρόπους για να στοχοθετήσει το ρωσικό πετρέλαιο, που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο των εισαγωγών αργού της ΕΕ, ως μέσο άσκησης πίεσης προς τη Ρωσίας για να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις.

«Εξετάζουμε όλες τις άλλες (κυρώσεις), συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε την περασμένη εβδομάδα υπέρ ενός εμπάργκο, αν και η απόφασή του δεν είναι δεσμευτική.

Το ευρωπαϊκό μπλοκ, έχοντας κινητοποιηθεί λόγω των άσκοπων, όπως υποστηρίζει η Ουκρανία, δολοφονιών αμάχων από ρωσικά στρατεύματα μετά την εισβολή της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου, ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα έναν πέμπτο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, που περιλαμβάνει τον τερματισμό των ρωσικών εισαγωγών άνθρακα. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους σε αυτό που η ίδια περιγράφει ως ‘ειδική επιχείρηση’ για την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της χώρας.

Ένα πιθανό εμπάργκο στο πετρέλαιο εξαρτάται από τις τεχνικές λεπτομέρειες για το εύρος και τον χρόνο μιας τέτοιας κίνησης καθώς και από τη στήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ. Η ενεργειακή εξάρτηση ποικίλει στο ευρωπαϊκό μπλοκ, με χώρες όπως η Βουλγαρία να εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το ρωσικό πετρέλαιο. Η Ουγγαρία έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να στηρίξει ένα πετρελαϊκό εμπάργκο.

Η θέση της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ, θα είναι κρίσιμης σημασίας. Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Λουξεμβούργου, ζήτησε ένα «συντονισμένο σχέδιο για τη σταδιακή, πλήρη αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα» από τη Ρωσία, αλλά διπλωμάτες της ΕΕ έχουν πει ότι το Βερολίνο δεν στηρίζει ενεργά την άμεση επιβολή εμπάργκο.

12:12

Οι απώλειες των Ρώσων από την έναρξη της εισβολής, σύμφωνα με τους Ουκρανούς

11:49

Β. Ντομπρόβσκις: Ετοιμάζουμε το έκτο πακέτο κυρώσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία θα περιέχει διατάξεις σχετικά με το εμπάργκο της ΕΕ στις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά την άφιξή του σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Φωτ.: Reuters

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι έχει ξεκινήσει τις εργασίες για το έκτο πακέτο κυρώσεων με τη δυνατότητα επιβολής πετρελαϊκού εμπάργκο», είπε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την ανάγκη θέσπισης περαιτέρω περιορισμών στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία.

Ο κ. Ντομπρόβσκις πρόσθεσε επίσης ότι η Κομισιόν έχει αρχίσει να καταβάλλει ενεργές προσπάθειες «για την οικοδόμηση συναίνεσης» μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με αυτό το θέμα.

11:41

«Για μια συνομιλία κατάματα» ο Αυστριακός καγκελάριος στο Κρεμλίνο

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ ταξιδεύει στη Μόσχα με μηνύματα ανθρωπιστικής και πολιτικής φύσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ τη Δευτέρα πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο κ. Σάλενμπεργκ πρόσθεσε ότι η συνομιλία του καγκελαρίου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται χωρίς τη συμμετοχή των μέσων ενημέρωσης και άλλων εκπροσώπων. Θα είναι «μια συνομιλία κατάματα και χωρίς μέσα ενημέρωσης».

Φωτ.: Reuters

Η Αυστρία θέλει να εξαντλήσει με το ταξίδι του καγκελαρίου στη Μόσχα «κάθε πιθανότητα μήπως σταματήσει η ανθρωπιστική κόλαση στην Ουκρανία». «Ως εκ τούτου, η καγκελάριος έρχεται με ξεκάθαρα μηνύματα ανθρωπιστικής και πολιτικής φύσης», πρόσθεσε ο κ. Σάλενμπεργκ.

Ο κ. Νεχάμερ θα συναντηθεί τη Δευτέρα στη Μόσχα με τον Πούτιν για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ είχε προηγουμένως συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο το Σάββατο.

11:34

Η Γαλλία συνεισφέρει στην διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου

Ειδική ομάδα που θα βοηθήσει τους Ουκρανούς στη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στα περίχωρα του Κιέβου έστειλε η Γαλλία.

Ο ομάδα αφίχθη στην πόλη Λβιβ στα δυτικά με τον πρέσβη της Γαλλίας να αναρτά και σχετική φωτογραφία.

11:28

Β. Ζελένσκι: Ζητούμε ενισχύσεις - Δεκάδες χιλιάδες νεκροί στη Μαριούπολη

Περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ενίσχυση του ουκρανικού οπλοστασίου ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στο νοτιοκορεατικό κοινοβούλιο.

Ο κ. Ζελένσκι ζήτησε αεροπλάνα, πυροβόλα και πυρομαχικά, τεθωρακισμένα και κάθε άλλους είδους πολεμικό εξοπλισμό, λέγοντας ότι είναι στιγμή για άμεση βοήθεια και χώρες όπως η Νότια Κορέα έχουν τα μέσα να βοηθήσουν.

Υποστήριξε επίσης ότι στόχος της Ρωσίας δεν είναι μόνο η Ουκρανία αλλά γενικά η Ευρώπη και το σύστημά της. «Η Ρωσία δεν θα σταματήσει μέχρι να υποχρεωθεί να το κάνει», είπε ο Ουκρανός ηγέτης.

Κατήγγειλε μάλιστα ότι τουλάχιστον 300 νοσοκομεία στη χώρα έχουν πληγεί κατά τη ρωσική επίθεση, ενώ οι νεκροί στη Μαριούπολη ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδων. Προειδοποίησε δε ότι οι Ρώσοι συγκεντρώνουν χιλιάδες ακόμη στρατιώτες για να εξαπολύσουν νέα επίθεση.

Παράλληλα, τόνισε, «οι ρωσικές εταιρίες πρέπει να πάψουν να είναι χορηγοί αυτού του εγκληματικού ρωσικού κράτους και ξένες εταιρείες να πάψουν να πληρώνουν φόρους στη Ρωσία».

11:20

Ρωσικό Υπ. Άμυνας: Καταρρίψαμε 2 μαχητικά Su-25

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 2 μαχητικά αεροσκάφη Su-25 της Ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, στην πόλη Ιζίουμ κοντά στο Χάρκοβο.

11:19

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι φθονούν τον τρόπο ζωής μας 

Οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ουκρανία όχι μόνο για να την καταλάβουν αλλά και γιατί φθονούν τον τρόπο που ζούμε και να τον καταστρέψουν, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος μέσω τηλεοπτικού κυκλώματος στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος).

Ο κ. Ζελένσκι επεσήμανε ότι οι Ρώσοι σοκαρίστηκαν βλέποντας το βιοτικό επίπεδο των Ουκρανών, με ανέσεις «που στη χώρα τους οι εισβολείς δεν είχαν ποτέ τους απολαύσει, όπως πλυντήρια ρούχων σε κάθε σπίτι. Φορτώνουν συσκευές, κοσμήματα αλλά και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, λεηλατούν τα πάντα και τα παίρνουν πίσω με φορτηγά στη Ρωσία».

Ο Ουκρανός ηγέτης προειδοποίησε ότι τα επόμενα βήματα των Ρώσων μπορεί να είναι η «ρευστοποίηση» άλλων ασιατικών λαών, προφανώς αναφερόμενος σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στην Ασία.

11:08

Πιθανό το ευρωπαϊκό εμπάργκο πετρελαίου σε βάρος της Ρωσίας, δηλώνει η Ιρλανδία

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες ενός εμπάργκο πετρελαίου σε βάρος της Ρωσίας στο πλαίσιο ενός πιθανού νέου πακέτου κυρώσεων, αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ελπίζει ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ το συντομότερο δυνατόν αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

10:57

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα

Στη σταδιακή απεξάρτηση από όλα τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα οδηγείται η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, τονίζοντας και την ανάγκη άμεσης αποστολής βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία.

«Ως ΕΕ πρέπει σταδιακά να σταματήσουμε όλες τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία», είπε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Η κα Μπέρμποκ πρόσθεσε ότι πρέπει να αποσταλεί αμέσως νέος οπλισμός στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, και κυρίως βαρέα όπλα, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλες ενδείξεις για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, αλλά πρέπει να γίνει πλήρης έρευνα για τη συλλογή αποδείξεων.

Παραδέχθηκε επίσης ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην παγκόσμια διατροφική αλυσίδα.

10:37

Οι Ρώσοι αναφέρουν καταστροφή βάσης S-300 στο Ντνίπρο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέστρεψαν με θαλάσσιους πυραύλους Kalibr τον εξοπλισμό του τάγματος αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, που παραδόθηκε από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην περιοχή του Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία.

Η Μόσχα πρόσθεσε ότι κατά την καταστροφή του εξοπλισμού της μεραρχίας S-300 χτυπήθηκαν έως και 25 άτομα προσωπικό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Το αεροδρόμιο του Ντνίπρο έχει γίνει βασικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων και ουκρανικές πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει καταστραφεί πλέον.

Σημειώνεται ότι και χθες υπήρχαν αναφορές για καταστροφή S-300 στην ανατολικά και νότια Ουκρανία, με τη Σλοβακία (η οποία παρέδωσε τους πυραύλους στο Κίεβο) να διαψεύδει τους ισχυρισμούς μέσω του πρωθυπουργού της. 

10:19

Οι Ρώσοι λένε ότι ελέγχουν 80% του λιμανιού της Μαριούπολης

Οι Ρώσοι είναι πλέον κοντά στο να ολοκληρώσουν την κατάληψη της Μαριούπολης, με την κυριαρχία τους πλέον και στο μεγαλύτερο κομμάτι του κρίσιμου λιμανιού της πόλης στην Αζοφική Θάλασσα.

Το ουκρανικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων ανέφερε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις στην πόλη στον Νότο του Ντονμπάς έχουν επικεντρωθεί στο λιμάνι και στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας Άζοφσταλ.

Φωτ.: Reuters

Από τη ρωσική πλευρά, ο αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος λαϊκής πολιτοφυλακής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Έντβαρντ Μπασούριν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το λιμάνι της Μαριούπολη έχει κατά το 80% καταληφθεί.

«Το λιμάνι έχει απελευθερωθεί κατά 80%, εξακολουθούν να αντιστέκονται. Οι υπόλοιποι προσπαθούν να πάνε στο Άζοφσταλ, που είναι ένα φρούριο στην πόλη», είπε στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24.

10:03

Μπορέλ: Τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα ανατολικά για να ξεκινήσουν επίθεση στο Ντονμπάς

Στο Ντόνμπας φαίνεται ότι μετατοπίζεται το επίκεντρο του πολέμου, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

«Φοβάμαι ότι τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα ανατολικά για να ξεκινήσουν επίθεση στο Ντόνμπας. Το γνωρίζουν αυτό οι Ουκρανοί. Φοβάμαι ότι την επόμενη ημέρα ο πόλεμος θα ενταθεί στο Ντόμπας», σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Παράλληλα ο ίδιος επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί θα συζητήσουν την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που ήδη έχουν αποφασιστεί, αλλά και τα επόμενα βήματα.

10:03

Κίεβο: Οι Ρώσοι ετοιμάζουν προβοκάτσια στη Μολδαβία

Προβοκάτσια από τη ρωσόφιλη αυτοανακηρυχθείσα ως ανεξάρτητη περιφέρεια της Υπερδνειστερίας, στην ανατολική Μολδαβία, αναμένει το ουκρανικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων.

Στην τακτική του ενημέρωση του πρωί της Δευτέρας, το επιτελείο αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι Ρώσοι σκοπεύουν να σκηνοθετήσουν επίθεση στην Υπερδνειστερία, όπου σταθμεύουν και ρωσικά στρατεύματα, και να κατηγορήσουν την Ουκρανία για αυτήν λέγοντας ότι επιτίθεται σε μια άλλη χώρα.

Οι ρωσικές δυνάμεις στην Υπερδνειστερία, μια στενή λωρίδα γης με πρωτεύουσα την Τίρασπολ, φέρονται να ετοιμάζονται για επίθεση κατά της γειτονικής Οδησσού, στη νοτιοδυτική Ουκρανία.

09:19

Στη Μόσχα o καγκελάριος της Αυστρίας - Θα συναντήσει τον Πούτιν

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ θα γίνει ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που θα συναντήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα σήμερα, Δευτέρα, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Πηγαίνει εκεί έχοντας ενημερώσει το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι» για να ενθαρρύνει τον διάλογο, διευκρίνισε εκπρόσωπος του καγκελαρίου, ο οποίος ήταν στην Ουκρανία το Σάββατο και συνάντησε τον πρόεδρο Ζελένσκι.

08:55

Βρετανικό Υπ. Αμυνας: Προειδοποίηση για χρήση όπλων φωσφόρου στη Μαριούπολη

Στην τελευταία ενημέρωση πληροφοριών για την Ουκρανία, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί ότι η προηγούμενη χρήση πυρομαχικών φωσφόρου από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ «αυξάνει την πιθανότητα μελλοντικής χρήσης τους στη Μαριούπολη, καθώς οι μάχες για την πόλη εντείνονται».

Ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στις περιοχές Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, «με τις ουκρανικές δυνάμεις να αποκρούουν αρκετές επιθέσεις με αποτέλεσμα την καταστροφή ρωσικών αρμάτων μάχης, οχημάτων και εξοπλισμού πυροβολικού».

Τέλος επισημαίνεται ότι η χρήση μη κατευθυνόμενων βομβών από την Ρωσία μειώνει την ικανότητά της για στοχευμένα πλήγματα και αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω απωλειών για τον άμαχο πληθυσμό.

08:39

Στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στέλνει η Νέα Ζηλανδία

Μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 και 58 ανθρώπους στέλνει στην Ευρώπη η Νέα Ζηλαδία προκειμένου να στηρίξει την Ουκρανία. 

Η ομάδα θα ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη μεταφέροντας εξοπλισμό και προμήθειες στα κέντρα διανομής, αλλά δεν θα εισέλθει στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Peeni Henare όπως μεταδίδει το Reuters.

Ακόμη η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε πακέτο βοήθειας ύψους περίπου 10 εκατ. δολαρίων για στρατιωτική και νομική υποστήριξη.

08:30

Ρωσικό σφυροκόπημα προ των πυλών στην ανατολική Ουκρανία

H Oυκρανία προετοιμάζεται για τη νέα και πιθανόν πιο δύσκολη φάση του πολέμου με τη Ρωσία, αναφέρει σε ανάλυσή της η Washington Post, περιγράφοντας την μετατόπιση της σύρραξης προς τα ανατολικά της χώρας.

08:23

Ουκρανία: Μείωση του ΑΕΠ σχεδόν κατά το ήμισυ προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα

Η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσιοποίησε για καταστροφικές οικονομικές προβλέψεις για την Ουκρανία εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας, που έχει αντίκτυπο σε όλη την περιοχή, ενώ προειδοποίησε πως το σενάριο θα είναι ακόμη πιο μαύρο αν η ένοπλη σύρραξη παραταθεί.

Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Ουκρανίας θα κάνει βουτιά 45,1% φέτος, ενώ αυτό της Ρωσίας θα πέσει κατά 11,2%, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις του θεσμού της Ουάσινγκτον.

Πρόκειται για πρόβλεψη πολύ χειρότερη από αυτή που δημοσιοποίησε πριν από έναν μήνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), κατά οποίο πρέπει να αναμένεται συρρίκνωση από 10% ως 35%, ή το 20% που προέβλεψε την 31η Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).

07:54

«Θα πάρουμε το Κίεβο», λέει ο Καντίροφ

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ισχυρός άνδρας της Τσετσενίας, , διεμήνυσε σήμερα ότι επίκειται επίθεση των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων όχι μόνο στην πολιορκημένη Μαριούπολη, αλλά και στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις.

«Θα γίνει επίθεση όχι μόνο στη Μαριούπολη, και σε άλλες τοποθεσίες, πόλεις και χωριά», διαβεβαίωσε ο ηγέτης της Τσετσενίας, που θεωρείται προστατευόμενος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μέσω βίντεο που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram.

«Θα απελευθερώσουμε πρώτα εντελώς το Λουγκάνσκ και το Ντανιέτσκ και μετά θα πάρουμε το Κίεβο και όλες τις άλλες πόλεις» της Ουκρανίας, επέμεινε.

EPA

 

07:53

Οι κυριότερες εξελίξεις κατά τις τελευταίες ώρες

Με τα βλέμματα να στρέφονται πλέον εξ ολοκλήρου στην ανατολική Ουκρανία και την επικείμενη γενική επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς, ο πόλεμος περνά σε νέα φάση καθώς κυοφορούνται όχι μόνο στρατιωτικές αλλά και διπλωματικές εξελίξεις σε πολλαπλά επίπεδα.

Ακολουθούν οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά:

  • Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι η Ουκρανία χρειάζεται άμεση οικονομική βοήθεια καθώς ο πόλεμος θα συρρικνώσει κατά 45% την οικονομία της.
  • Σφυρίζουν από τις 6 το πρωί σε όλη σχεδόν την Ουκρανία οι σειρήνες για ενδεχόμενο αεροπορικό βομβαρδισμό. Έχουν ήδη ηχήσει σε Κίεβο, Λβιβ, Ντνίπρο και Ζαπορίζια, μεταξύ άλλων.
  • Με σκληρές εκφράσεις ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τους Ρώσους για ψεύδη, βασανισμούς και δειλία.
  • Ο προεδρικός σύμβουλος Μιχάιλο Ποντόλιακ τόνισε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για μεγάλες μάχες.
  • Ο αριθμός των νεκρών από την πυραυλική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ έχει ανέλθει στους 57.
  • Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ αναμένεται στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
  • Το Χάρκοβο φαίνεται να είναι ο κεντρικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων πλέον, πέρα από το Ντονμπάς.
  • Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περάσει σε αντεπίθεση στα νότια, ορμώμενοι από το Μικολάιβ και απειλούν πλέον τα περίχωρα της Χερσώνας, της μόνης κύριας πόλης που έχουν καταφέρει να καταλάβουν οι Ρώσοι στις 46 πρώτες ημέρες του πολέμου.
07:32

Ισχυρές εκρήξεις σε Χάρκοβο και Μικολάιβ

Εκρήξεις σημειώθηκαν αργά το βράδυ στο Χάρκοβο και το Μικολάιβ της Ουκρανίας, σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Χάρκοβο βρίσκεται στη βορειανατολική Ουκρανία, ενώ το Μικολάιβ κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει άμεσα τις αναφορές των ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.

07:31

Ο Ζελένσκι καταγγέλλει τα ψεύδη της Ρωσίας

Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταφέρθηκε με σφοδρότητα την Κυριακή το βράδυ εναντίον αυτής που αποκάλεσε πολιτικής «ψεμάτων» της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα φροντίσει να λογοδοτήσει «κάθε μπ...που ήρθε στη χώρα μας κάτω από τη ρωσική σημαία και σκότωσε πολίτες μας», παρότι η Μόσχα προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της, τόνισε σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του.

«Τι κάνει η Ρωσία; Τι κάνουν οι αξιωματούχοι της, οι προπαγανδιστές της, οι απλοί άνθρωποι που απλά παπαγαλίζουν όσα ακούνε στην τηλεόραση; Δικαιολογούνται και αρνούνται. Αρνούνται κάθε ευθύνη. Λένε ψέματα».