Ανάλυση ISW: Γιατί η βύθιση του Moskva συνιστά μεγάλο πλήγμα για τη Ρωσία

Ανάλυση ISW: Γιατί η βύθιση του Moskva συνιστά μεγάλο πλήγμα για τη Ρωσία

Η απώλεια του Moskva - ανεξάρτητα από το αν είναι από μια ουκρανική επίθεση ή ένα ατύχημα - απετελεί μια «μείζονα προπαγανδιστική νίκη για την Ουκρανία» και μια «σημαντική ανόρθωση για το ουκρανικό ηθικό», ισχυρίζεται το ινστιτούτο για τη μελέτη του πολέμου

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ικανότητα της Ουκρανίας να στοχεύει πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να αλλάξει το ρωσικό δόγμα των θαλάσσιων επιχειρήσεων, αναγκάζοντας τη Μόσχα να αναπτύξει πρόσθετα εναέρια μέσα ή να αποσύρει πλοία που βρίσκονται κοντά στην ακτή, σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου για τη μελέτη του πολέμου (ISW).

Η απώλεια του Moskva – ανεξάρτητα από το αν είναι από μια ουκρανική επίθεση ή ένα ατύχημα – απετελεί μια «μείζονα προπαγανδιστική νίκη για την Ουκρανία» και μια «σημαντική ανόρθωση για το ουκρανικό ηθικό», ισχυρίζεται το ινστιτούτο.

Αντιθέτως, το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να εξηγήσει την απώλεια ενός από τα πιο σημαντικά πλοία του ρωσικού στόλου. Το αφήγημα περί βύθισης λόγω τυχαίας πυρκαγιάς και έκρηξης πυρομαχικών θα βλάψει περαιτέρω το ρωσικό ηθικό.

Όπως επισημαίνεται, «και οι δύο εξηγήσεις για τη βύθιση του Moskva υποδεικνύουν πιθανές ρωσικές επιχειρησιακές ελλείψεις – είτε κακή αεράμυνα είτε απίστευτα χαλαρές διαδικασίες ασφάλειας στη ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας».

Σύμφωνα με το ISW, η απώλεια του πολεμικού πλοίου θα μειώσει την ικανότητα της Ρωσίας να πραγματοποιεί επιθέσεις με πυραύλους κρουζ.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή