Ουκρανικές αρχές: 900 νεκροί άμαχοι έχουν εντοπιστεί στην περιοχή του Κιέβου

Ουκρανικές αρχές: 900 νεκροί άμαχοι έχουν εντοπιστεί στην περιοχή του Κιέβου

Πάνω από 900 σοροί αμάχων έχουν εντοπιστεί στην περιοχή γύρω από το Κίεβο μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία - Σύνοψη της 51ης ημέρας πολέμου

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από 900 σοροί αμάχων έχουν εντοπιστεί στην περιοχή γύρω από το Κίεβο μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. Σχεδόν όλοι τους δέχθηκαν πυρά, κατά τις ουκρανικές αρχές.

Στη Μαριούπολη, Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι έκαναν εκταφές σορών για να κρύψουν στοιχεία εγκλημάτων.

Σύμφωνα με το Κίεβο, ο πλοίαρχος του ρωσικού πλοίου Moskva σκοτώθηκε κατά την πυραυλική επίθεση που το βύθισε. Το πλήρωμα του καταδρομικού Moskva, το οποίο ναυάγησε χθες, Πέμπτη, στη Μαύρη Θάλασσα, δεν μπορεί να έχει σωθεί, δήλωσε αξιωματούχος του ουκρανικού στρατού.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε δηλώσει χθες πως το πλήρωμα -τουλάχιστον 500 άτομα- «απομακρύνθηκε προς άλλα σκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που βρίσκονταν εκεί κοντά». Όμως, δεν διευκρίνισε αν επρόκειτο για το σύνολο του πληρώματος ούτε έδωσε οποιαδήποτε λεπτομέρεια.

Επίσης η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε αν το σκάφος υπέστη επίθεση με πυραύλους, λέγοντας μόνο πως είχε ξεσπάσει πυρκαγιά πάνω στο πλοίο εκτόξευσης πυραύλων μήκους 186 μέτρων, με αποτέλεσμα να εκραγούν πυρομαχικά, και πως το καταδρομικό βυθίστηκε στη συνέχεια στην προσπάθεια ρυμμούλκησης προς το πιο κοντινό λιμάνι.

Σύνοψη 51ης ημέρας πολέμου

Ακολουθεί σύνοψη της 51ης ημέρας πολέμου:

  • Ο πλοίαρχος του ρωσικού πλοίου Moskva σκοτώθηκε κατά την επίθεση που το βύθισε, ισχυρίζεται η Ουκρανία. Ο Άντον Γκεραστσένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών του Κιέβου, είπε ότι ο Αντόν Κουπρίν έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια έκρηξης και πυρκαγιάς στο πλοίο.
  • Περισσότερες από 900 σοροί αμάχων έχουν εντοπιστεί στην περιοχή γύρω από το Κίεβο μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. Σχεδόν όλοι τους δέχθηκαν πυρά, κατά τις ουκρανικές αρχές.
  • Η Σουηδία και η Φινλανδία δήλωσαν ότι συζητούν την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας, Τάιτι Τουπουράινεν, ανέφερε: «Ο λαός της Φινλανδίας φαίνεται να έχει ήδη αποφασίσει». Πρόσθεσε ότι η απόφαση είναι «πολύ πιθανή», αλλά «δεν έχει ληφθεί ακόμη» εν αναμονή των συζητήσεων στο κοινοβούλιο.
  • Η Ρωσία απείλησε να εντείνει τις επιθέσεις της στο Κίεβο εάν οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιήσουν οποιεσδήποτε επιχειρήσεις σε ρωσικό έδαφος. Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Μόσχας δήλωσε: «Ο αριθμός και η κλίμακα των πυραυλικών επιδρομών εναντίον στόχων στο Κίεβο θα αυξηθούν ως απάντηση στο εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου που διαπράττει οποιεσδήποτε επιθέσεις τρομοκρατικής φύσης ή δολιοφθορά σε ρωσικό έδαφος».
  • Η Ρωσία δήλωσε ότι έπληξε εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων έξω από το Κίεβο. Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό Moskva στη Μαύρη Θάλασσα με πυραύλους, αν και η Μόσχα υποστηρίζει ότι πυρκαγιά στο πλοίο προκάλεσε τη βύθισή του.
  • Στη Μαριούπολη, Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι έκαναν εκταφές σορών για να κρύψουν στοιχεία εγκλημάτων.
  • Οι ουκρανικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν μια τεράστια πρόκληση στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους.
  • Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια Ουκρανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε ξανά από τη Δύση περισσότερα όπλα και κατηγόρησε τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.

Με πληροφορίες από BBC, Guardian, Reuters, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή