Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις από την 51η ημέρα εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-live-όλες-οι-εξελίξ-561812899
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις από την 51η ημέρα εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
23:22

Σύνοψη της 51ης ημέρας πολέμου

 • Ο πλοίαρχος του ρωσικού πλοίου Moskva σκοτώθηκε κατά την επίθεση που το βύθισε, ισχυρίζεται η Ουκρανία. Ο Άντον Γκεραστσένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών του Κιέβου, είπε ότι ο Αντόν Κουπρίν έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια έκρηξης και πυρκαγιάς στο πλοίο.
 • Περισσότερες από 900 σοροί αμάχων έχουν εντοπιστεί στην περιοχή γύρω από το Κίεβο μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. Σχεδόν όλοι τους δέχθηκαν πυρά, κατά τις ουκρανικές αρχές.
 • Η Σουηδία και η Φινλανδία δήλωσαν ότι συζητούν την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας, Τάιτι Τουπουράινεν, ανέφερε: «Ο λαός της Φινλανδίας φαίνεται να έχει ήδη αποφασίσει». Πρόσθεσε ότι η απόφαση είναι «πολύ πιθανή», αλλά «δεν έχει ληφθεί ακόμη» εν αναμονή των συζητήσεων στο κοινοβούλιο.
 • Η Ρωσία απείλησε να εντείνει τις επιθέσεις της στο Κίεβο εάν οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιήσουν οποιεσδήποτε επιχειρήσεις σε ρωσικό έδαφος. Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Μόσχας δήλωσε: «Ο αριθμός και η κλίμακα των πυραυλικών επιδρομών εναντίον στόχων στο Κίεβο θα αυξηθούν ως απάντηση στο εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου που διαπράττει οποιεσδήποτε επιθέσεις τρομοκρατικής φύσης ή δολιοφθορά σε ρωσικό έδαφος».
 • Η Ρωσία δήλωσε ότι έπληξε εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων έξω από το Κίεβο. Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό Moskva στη Μαύρη Θάλασσα με πυραύλους, αν και η Μόσχα υποστηρίζει ότι πυρκαγιά στο πλοίο προκάλεσε τη βύθισή του.
 • Στη Μαριούπολη, Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι έκαναν εκταφές σορών για να κρύψουν στοιχεία εγκλημάτων.
 • Οι ουκρανικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν μια τεράστια πρόκληση στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους.
 • Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια Ουκρανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
 • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε ξανά από τη Δύση περισσότερα όπλα και κατηγόρησε τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.
22:31

Moskva: Τι σημαίνει η βύθιση του πλοίου για την έκβαση του πολέμου

Θα μπορούσε η βύθιση του ρωσικού πολεμικού πλοίου Moskva να αλλάξει τη ροή του πολέμου στην Ουκρανία; Το πλήγμα είναι βαρύ σε συμβολικό και επικοινωνιακό επίπεδο για τη ρωσική πλευρά. Επιχειρησιακά, κάποιοι υποστηρίζουν πως πλέον απομακρύνεται και το ενδεχόμενο μιας ρωσικής αποβατικής επιχείρησης στην Οδησσό. Κατά τα λοιπά ωστόσο, δεν φαίνεται να αλλάζουν πολλά.

22:31

Εάν ο Πούτιν πάρει την Οδησσό θα φτάσει στη Μολδαβία

Η επίθεση των Ρώσων στο Κίεβο μπορεί να απέτυχε, η στρατηγική της Μόσχας όμως στη νότια και ανατολική Ουκρανία μπορεί να επιτύχει, προειδοποιεί ο επιφανής Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Φαρίντ Ζακάρια, χαρακτηρίζοντας την Οδησσό πόλη-κλειδί για τις από εδώ και πέρα εξελίξεις.

21:06

Ζελένσκι: Συμμερίζεται τους φόβους της CIA για χρήση πυρηνικών όπλων από τον Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι «όλος ο κόσμος» πρέπει να «ανησυχεί» για τον κίνδυνο ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, πιεσμένος από τις στρατιωτικές του αποτυχίες στην Ουκρανία να καταφύγει στη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου, απηχώντας την προειδοποίηση του επικεφαλής της CIA.

20:57

ΟΗΕ: Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ζητεί πρόσβαση στις περιοχές των συγκρούσεων

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, η ειδική υπηρεσία του ΟΗΕ, ζήτησε σήμερα πρόσβαση στις περιοχές των συγκρούσεων και σε πόλεις που πολιορκούνται στην Ουκρανία για να ανακουφίσει τον πληθυσμό τους.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, που έχει την έδρα του στη Ρώμη και που επιχειρεί στην Ουκρανία από την έναρξη της σύγκρουσης, δηλώνει ότι έχει δώσει επισιτιστική βοήθεια σε 1,4 εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Ωστόσο δεν επιτράπηκε στην υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ η πρόσβαση στις περιοχές των συγκρούσεων, κυρίως την πόλη λιμάνι Μαριούπολη, στον νότο της χώρας, όπου ακόμη 100.000 άνθρωποι σύμφωνα με το WFP, είναι περικυκλωμένοι από τον ρωσικό στρατό και την πόλη Μικολάιφ, ανατολικά της Οδησσού, που έχει βομβαρδιστεί σφοδρά.

«Ζητούμε από όλο τον κόσμο να μας δοθεί η πρόσβαση που χρειαζόμαστε για να φθάσουμε στους κατοίκους των πολιορκούμενων πόλεων», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του WFP Nτέιβιντ Μπίσλεϊ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Είναι άλλο όταν οι άνθρωποι υφίστανται την καταστροφή του πολέμου. Και είναι άλλο όταν πεθαίνουν από πείνα», πρόσθεσε στο τέλος μιας τριήμερης επίσκεψης στην Ουκρανία.

Το WFP δηλώνει ότι θέλει να παραδώσει τρόφιμα σε 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους τον Απρίλιο, αλλά χρειάζεται να έχει ασφαλή πρόσβαση για να το πράξει.

Στις περιοχές περιμετρικά του Κιέβου απ΄όπου ο ρωσικός στρατός αποχώρησε, όπως η Μπούκα, το Γκοστόμελ και το Ιρπίν, η υπηρεσία διανέμει πατάτες, ρύζι, μαγειρικό λάδι και κονσέρβες με κρέας στους αμάχους.

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας και οι κανονικές αλυσίδες εφοδιασμού που επιτρέπουν την παράδοση των τροφίμων στον πληθυσμό «έχουν σπάσει σε πολλές περιοχές» προειδοποίησε επίσης το WFP.

20:54

Μπορέλ: Καταδικάζει την απέλαση μελών της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Ρωσία

Την καταδίκη του για την απόφαση της Μόσχας να απελάσει μέλη της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Ρωσία εκφράζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος του μπλοκ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Καταδικάζω έντονα την αδικαιολόγητη απόφαση των ρωσικών αρχών να απελάσουν 18 μέλη της Αντιπροσωπείας της Ένωσης στη Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρει ο κ. Μπορέλ με ανάρτησή του στο Twitter.

20:51

Ουκρανία: Νεκρός ο κυβερνήτης του Moskva

Νεκρός κατά την διάρκεια της έκρηξης και της φωτιάς που ακολούθησε στο πλοίο Moskva είναι ο κυβερνήτης του, Anton Kuprin, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Telegram ο σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης Anton Gerashchenko.

20:14

WP - Ζελέσνκι σε Μπάιντεν: Η Ρωσία να χαρακτηριστεί ως «κράτος - χορηγός της τρομοκρατίας»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν να χαρακτηριστεί τη Ρωσία ως «κράτος - χορηγό της τρομοκρατίας», σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος, τις οποίες επικαλείται η Washington Post.

20:10

Κυβερνήτης Μικολάιφ: Έγινε χρήση πυρομαχικών διασποράς

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στην πόλη Μικολάιφ, όπου χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά διασποράς, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη, Βιτάλι Κιμ.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τη δήλωση από ανεξάρτητη πηγή.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία αρνείται πως στοχοποιεί περιοχές αμάχων στην Ουκρανία.

19:08

Οι ΗΠΑ θα εκπαιδεύσουν τους Ουκρανούς στη χρήση των νέων όπλων

Σε μία στρατιωτική βάση στην Πολωνία περίπου 160 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, αμερικανικά στρατεύματα προετοιμάζονται για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης μικρών μονάδων του ουκρανικού στρατού προκειμένου να τις βοηθήσουν στη χρήση του εξοπλισμού που θα αποσταλεί από τις ΗΠΑ.

19:07

ΗΠΑ: Το Moskva επλήγη από δύο ουκρανικούς πυραύλους

Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως το ρωσικό καταδρομικό Moskva, το οποίο βυθίστηκε, επλήγη από δύο ουκρανικούς πυραύλους, σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο.

18:53

Ουκρανία: «Το 95% των θυμάτων στην Μπούκα πυροβολήθηκαν»

Σχεδόν όλοι όσοι βρέθηκαν νεκροί στην πόλη Μπούκα, κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, δολοφονήθηκαν από πυροβολισμούς, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής του Κιέβου, Αντρί Νεμπίτοφ.

«Το 95% των ανθρώπων πυροβολήθηκαν με τουφέκια υψηλής ακρίβειας ή άλλα ελαφρά όπλα» σε αυτό το βορειοδυτικό προάστιο του Κιέβου, δήλωσε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Κατά τη διάρκεια της (ρωσικής) κατοχής, άνθρωποι πυροβολήθηκαν στους δρόμους (...) Στον 21ο αιώνα, είναι αδύνατο να παραμείνουν κρυφά τέτοια εγκλήματα. Όχι μόνο μάρτυρες τα είδαν αυτά, αλλά καταγράφηκαν και σε βίντεο».

18:47

Χάρκοβο: 7 νεκροί και 34 τραυματίες από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε οικιστική περιοχή

Ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν οικιστική περιοχή του Χαρκόβου, με αποτέλεσμα 7 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 34 να τραυματιστούν, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης.

18:45

Ουκρανία: 2.864 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από εμπόλεμες περιοχές

Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ, δήλωσε ότι 2.864 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από εμπόλεμες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων 363 ατόμων από τη Μαριούπολη που χρησιμοποίησαν δικά τους μεταφορικά μέσα.

Όπως ανέφερε η ίδια στο Telegram, ανάμεσα σε όσους απομακρύνθηκαν ήταν και 370 άνθρωποι από την περιοχή του Λουγκάνσκ και 2.131 άνθρωποι από πόλεις στην περιοχή της Ζαπορίζια.

18:36

Ουκρανία: Συμφωνίες με Ιαπωνία και Καναδά για οικονομική βοήθεια

Η Ουκρανία συμφώνησε να λάβει 13 δισ. γεν ως οικονομική στήριξη από την ιαπωνική κυβέρνηση, ενώ υπέγραψε συμφωνία και με τον Καναδά για 500 εκατ. καναδικά δολάρια, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμίχαλ.

«Αυτά είναι χρήματα για την κάλυψη των βασικών μας αναγκών... Διαπραγματευόμαστε τη στήριξη σε όλα τα επίπεδα με όποιον μπορεί να βοηθήσει», δήλωσε ο Σμίχαλ.

18:09

Ρωσία: Προχωρά στην απέλαση 18 Ευρωπαίων

Δεκαοχτώ υπάλληλοι, μεταξύ αυτών και διπλωμάτες, που εργάζονται στην αποστολή - αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία κηρύχθηκαν «ανεπιθύμητοι» («personae non gratae») και καλούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα άμεσα.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε πίσω στις 5 Απριλίου προχωρήσει στην απέλαση 19 Ρώσων διπλωματών από το Βέλγιο.   

H ΕΕ από την πλευρά της αντέδρασε σήμερα, χαρακτηρίζοντας τις απελάσεις του προσωπικού της από τη Ρωσία «αβάσιμες» και «αδικαιολόγητες». 

18:01

Ρωσική δικαιοσύνη: Απειλεί με πρόστιμα Wikipedia και Google  

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ρωσικά μίντια, στο Wikimedia Foundation θα μπορούσε να επιβληθεί από τη ρωσική δικαιοσύνη πρόστιμο έως 8 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 89.000 ευρώ) και στη Google πρόστιμο έως 12 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 133.000 ευρώ) επειδή έχουν δημοσιεύσει «ψευδή» στοιχεία για την «ειδική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

17:59

Το ρωσικό ναυτικό έχασε ένα καταδρομικό και την υπερηφάνειά του

Η ρωσική κυριαρχία στην Μαύρη Θάλασσα έμοιαζε αναμφισβήτητη μέχρι χθες. Η απώλεια του ρωσικού καταδρομικού Moskva, που βυθίστηκε χθες το βράδυ, αποτελεί σοβαρό επιχειρησιακό πρόβλημα για τους Ρώσους στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά, πάνω απ' όλα, αποτελεί κολοσσιαία συμβολική απώλεια.

17:53

Μαριούπολη: Η Ρωσία «έκανε για πρώτη φορά χρήση» βομβαρδιστικών μεγάλης εμβέλειας

Για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η Ρωσία χρησιμοποίησε βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας σε μια επίθεση στο λιμάνι της Μαριούπολης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ.

17:29

Σημερινά στιγμιότυπα από το βομβαρδισμένο Χάρκοβο

(Φωτογραφίες Reuters)

17:23

Τίμησαν το Moskva στη Σεβαστούπολη

Ο βετεράνος του στόλου της Μαύρης Θάλασσας Σεργκέι Γκορμπατσόφ και ένας ορθόδοξος ιερέας συμμετέχουν σε τελετή που οργάνωσαν στη Σεβαστούπολη βετεράνοι προς τιμήν του ρωσικού καταδρομικού Moskva, που βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα.

(Φωτογραφίες Reuters)

17:13

Λετονός πρόεδρος για Ρωσία: «Θα αποκαλούσα γενοκτονία» τις ενέργειές της στην Ουκρανία

Η συμπεριφορά των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία ισοδυναμεί με γενοκτονία δήλωσε σήμερα ο Λετονός πρόεδρος Εγκίλς Λέβιτς, μετά την επιστροφή του από επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ουκρανία.

Μιλώντας στην Ρίγα αργά χθες, Πέμπτη, ο Λέβιτς αναφέρθηκε στο τι είδε με τα ίδια του τα μάτια κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην εμπόλεμη χώρα από κοινού με τους αρχηγούς κρατών της Πολωνίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας.

«Θα το αποκαλούσα γενοκτονία», δήλωσε ο πρώην δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, προσθέτοντας πως το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί νομικά από ένα διεθνές δικαστήριο.

17:11

Σολτς: Επιθυμεί επιπλέον 2 δισ. ευρώ για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, επιθυμεί επιπλέον 2 δισ. ευρώ για νέο στρατιωτικό εξοπλισμό, κυρίως για τη στήριξη της Ουκρανίας, δήλωσε πηγή από τη γερμανική κυβέρνηση.

Περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ από τα νέα χρήματα προορίζονται για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη η, ο οποίος αγοράζει όπλα για την Ουκρανία, ενώ κάποιες άλλες δαπάνες θα γίνουν για διμερείς προμήθειες στην Ουκρανία και αλλού, είπε η πηγή.

16:58

Ρωσία: Ο ιστότοπος του γαλλικού ραδιοφωνικού σταθμού RFI έχει μπλοκαριστεί

Η Ρωσία μπλόκαρε τον ιστότοπο του γαλλικού ραδιοφωνικού σταθμού RFI που μεταδίδει ειδήσεις σε δεκαπέντε γλώσσες μεταξύ των οποίων και τα ρωσικά, εν μέσω ενός κύματος καταστολής των επικρίσεων για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο ιστότοπος www.rfi.fr περιλαμβάνεται πλέον στον κατάλογο των ιστοτόπων που έχουν μπλοκαριστεί στη Ρωσία από τη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που δεν μπορούσαν να ανοίξουν την ιστοσελίδα του μέσου ενημέρωσης χωρίς εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN).

Η Roskomnadzor δεν διευκρίνισε τον λόγο του μπλοκαρίσματος του ιστοτόπου, λέγοντας μόνο πως απάντησε σε ένα αίτημα της ρωσικής γενικής εισαγγελίας.

Νωρίτερα, η διαδικτυακή εφημερίδα The Moscow Times ανέφερε ότι η ρωσόφωνη ιστοσελίδα της είχε επίσης αποκλειστεί από τις αρμόδιες ρωσικές αρχές.

16:37

Μπλίνκεν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2022

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είπε στους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ ότι η χώρα του πιστεύει πως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και τα τέλη του 2022, όπως ανέφεραν στο CNN δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

16:27

ΟΗΕ: Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια άνθρωποι διέφυγαν από την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η HCR κατέγραφε ακριβώς 4.796.245 πρόσφυγες σήμερα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περίπου 215.000 άνθρωποι που δεν είναι Ουκρανοί διέφυγαν επίσης από την Ουκρανία.

16:17

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι οδομαχίες στη Μαριούπολη

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, δήλωσε σήμερα ότι συνεχίζονται οι οδομαχίες στην πολιορκούμενη Μαριούπολης, που οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να καταλάβουν πλήρως.

Ο ίδιος είπε ότι διεξάγονται μάχες γύρω από τη χαλυβουργία της πόλης Ilyich Iron and Steel Works, καθώς και στην περιοχή του λιμανιού.

15:19

Ρωσία για φυσικό αέριο: «Αρκετοί αγοραστές» συμφώνησαν να πληρώσουν σε ρούβλια

Αρκετοί αγοραστές ρωσικού αερίου συμφώνησαν να αλλάξουν σε πληρωμές σε ρούβλια, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

«Αναμένουμε την απόφαση (για αλλαγή σε ρούβλια) από άλλους εισαγωγείς», πρόσθεσε, με τα σχόλιά του να δημοσιεύονται σε περιοδική έκδοση του υπουργείου του. Δεν αποκάλυψε ποιοι ήταν οι πελάτες που είχαν ήδη προχωρήσει στην αλλαγή αυτή.

15:00

Βόρεια Μακεδονία: Απελαύνονται ακόμη έξι Ρώσοι διπλωμάτες

Η Βόρεια Μακεδονία χαρακτήρισε σήμερα έξι Ρώσους διπλωμάτες «personae non gratae», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Όπως αναφέρεται ειδικότερα σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, εκλήθη σήμερα στο υπουργείο ο πρέσβης της Ρωσίας στα Σκόπια Σεργκέι Μπαζντίκιν και του επιδόθηκε ρηματική διακοίνωση, με την οποία έξι διπλωμάτες της ρωσικής πρεσβείας χαρακτηρίζονται personae non gratae.

14:49

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου επισκέφτηκαν το Κίεβο

Δύο πολιτικοί των Ρεπουμπλικάνων, ο γερουσιαστής Στιβ Ντέινς και η βουλευτής Βικτόρια Σπαρτζ που έχει καταγωγή από την Ουκρανία έγιναν τα πρώτα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ που επισκέπτονται το Κίεβο εν μέσω πολέμου.

14:17

Η Ρωσία μπλοκάρει τον ιστότοπο των Moscow Times  στη ρωσική γλώσσα

Η υπηρεσία παρακολούθησης επικοινωνιών της Ρωσίας απέκλεισε την πρόσβαση στη ρωσόφωνη έκδοση των The Moscow Times, ιστότοπου και εντύπου (έως το 2017) που καλύπτει τη Ρωσία για τρεις δεκαετίες από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι Moscow Times ανέφεραν ότι ρωσικοί πάροχοι διαδικτύου είχαν ήδη αρχίσει να αποκλείουν τον ρωσόφωνο ιστότοπό τους. 

Η υπηρεσία επιτήρησης επικοινωνιών της Ρωσίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

14:14

Κίεβο: Ρωσικό πλήγμα σε εργοστάσιο που κατασκευάζει πυραύλους Neptune

Ένα εργοστάσιο στην περιοχή του Κιέβου, που κατασκευάζει πυραύλους Neptune τους οποίους ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως χρησιμοποίησε για να πλήξει το ρωσικό καταδρομικό Moskva, επλήγη στη διάρκεια της νύκτας από ρωσική επίθεση, διαπίστωσαν σήμερα δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στην περιοχή.

Από το πλήγμα υπήρξαν εκτεταμμένες υλικές ζημιές, χωρίς αναφορές για τραυματισμούς. 

14:02

Ρωσικό διάβημα στις ΗΠΑ: Απειλεί με «απρόβλεπτες συνέπειες» εάν δεν σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία

Οι Ρώσοι καλούν, με διάβημα στο οποίο προέβησαν αυτήν την εβδομάδα, τις ΗΠΑ να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία, προειδοποιώντας παράλληλα πως οι «συνέπειες» θα μπορούσαν να είναι «απρόβλεπτες» εάν δεν σταματήσουν αυτές οι αποστολές οπλικών συστημάτων, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Washington Post.

13:44

Ανταπόκριση BBC: Βύθιση - πλήγμα στην ρωσική περηφάνεια

Η βύθιση του Moskva συνιστά σημαντική και ταπεινωτική απώλεια για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι η «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» στην Ουκρανία εξελίσσεται βάσει σχεδίου, αναφέρει η Jenny Hill ανταποκρίτρια του BBC στη Μόσχα, περιγράφοντας την υποδοχή της είδησης από τη ρωσική κοινή γνώμη.

Δεν αποτελεί έκπληξη, ίσως, ότι τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν στέκονται πολύ στην απώλεια αυτού που αποτελούσε την υπερηφάνεια του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Τα πρωινά τηλεοπτικά δελτία περιορίστηκαν σε μια σύντομη αναφορά της ανακοίνωσης που εξέδωσαν οι ρωσικές αρχές, η εκδοχή των οποίων είναι ότι το πλοίο βυθίστηκε σε φουρτουνιασμένες θάλασσες μετά από πυρκαγιά και εκρήξεις που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο κύτος του.

Κάποιοι σχολιαστές εφημερίδων φάνηκαν να υποστηρίζουν την εκδοχή αυτή, υποστηρίζοντας ότι τα συστήματα πυρόσβεσης στο ηλικίας 40 ετών πολεμικό πλοίο ήταν ξεπερασμένα και αναποτελεσματικά, ενώ αρκετοί δημοσιογράφοι συμφωνούν ότι η εξέλιξη αυτή ούτως ή άλλως δεν θα αλλάξει την πορεία του πολέμου.

Στις «εκτός γραμμής» φωνές που ακούστηκαν εντάσσεται και εκείνη του πρώην βουλευτή και σκηνοθέτη Βλαντιμίρ Μπόρτκο, που εμφανίστηκε εξαγριωμένος σε τηλεοπτικό κανάλι και –φέροντας αθέλητα σε προφανή αντίθεση τα επιχειρήματα της Μόσχας- είπε ότι η βύθιση του Moskva «είναι αφορμή για πόλεμο», ο οποίος όμως κατά τη Μόσχα δεν υπάρχει.

13:00

Με απρόβλεπτες συνέπειες απειλούν οι Ρώσοι τις ΗΠΑ

Ρωσικό έγγραφο προειδοποιεί τις Ηνωμένες Πολιτείες με «απρόβλεπτες συνέπειες» εάν συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία, όπως αποκαλύπτει η έγκυρη εφημερίδα Washington Post.

«Καλούμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σταματήσουν την ανεύθυνη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, που συνεπάγεται απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια», ανέφερε διπλωματική νότα που απέστειλα η Μόσχα στην Ουάσιγκτον και επικαλείται η εφημερίδα.

12:48

Νέες προειδοποιήσεις της Μόσχας κατά Σουηδίας και Φινλανδίας

Τυχόν ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν θα ενισχύσει την ασφάλειά τους, αλλά θα τις τοποθετήσει και στην «πρώτη γραμμή», προειδοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στη Μόσχα, το ΝΑΤΟ απλώς θα θέσει τις σκανδιναβικές αυτές χώρες σαν προκάλυψή του.

Φωτ.: Reuters

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι ικανή να ενισχύσει την εθνική τους ασφάλεια. Αυτομάτως θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του ΝΑΤΟ», είπε.

Η κα Ζαχάροβα πιστεύει επίσης ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα πρέπει να καταλάβουν ότι η ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα επηρεάσει τις σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη θέση τους στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

12:35

Καταγγελίες για εκταφές πτωμάτων στη Μαριούπολη

Aξιωματούχοι της Μαριούπολης καταγγέλλουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ξεκινήσει εκταφές πτωμάτων από αυλές κατοικιών. 

 REUTERS/Alexander Ermochenko

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, σύμφωνα με ανάρτησή του στο Telegram, υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι δεν επιτρέπουν τις ταφές κατοίκων που έπεσαν νεκροί από ρωσικά πυρά. 

Κάθε αυλή σπιτιού έχει πλέον έναν τέτοιο φρουρό για να επιβλέπει την τήρηση της απαγόρευσης.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, στη Μαριούπολη υπάρχουν 13 κινητά κρεματόρια και οι αρχές της πόλης υποπτεύονται ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καλύψουν εγκλήματα πολέμου.

Το BBC αναφέρει ότι δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς αυτούς σημειώνοντας ωστόσο ότι επτά εβδομάδες σκληρού ρωσικού βομβαρδισμού, πείνας και παραμονής σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, προκάλεσαν τον θάνατο χιλιάδων κατοίκων της Μαριούπολης

12:34

Τουρκικές διαπραγματεύσεις για πλοία στον Εύξεινο Πόντο

Η Τουρκία διαπραγματεύεται με την Ουκρανία και τη Ρωσία για τα πλοία της που έχουν αποκλειστεί στα ανοιχτά των ουκρανικών ακτών της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας Αντίλ Καραισμαΐλογλου.

«Διαπραγματευόμαστε τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία», ανέφερε στο CNN Turk. «Έχουμε αποκλεισμένα 22 πλοία στα ανοιχτά της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, πρέπει να τα σώσουμε από εκεί. Πρέπει να παραλάβουμε πλοία με φορτίο ηλιελαίου και χάλυβα», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Νωρίτερα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένα πλοία ξηρού φορτίου μπλοκαρίστηκαν στην Αζοφική Θάλασσα λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, η Γενική Διεύθυνση Ναυσιπλοΐας της Τουρκίας δήλωσε ότι τα τουρκικά πλοία συνεχίζουν τις μεταφορές φορτίου σε ρωσικά λιμάνια, με εξαίρεση τα λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα.

12:24

Ουκρανικές αποκαλύψεις για ρωσική προβοκάτσια

Η ίδια η Ρωσία βομβάρδισε το χωριό Κλίμοβο στην περιοχή του Μπριάνσκ, στη νότια Ρωσία, ώστε να κατηγορήσει την Ουκρανία για αυτό, αναφέρουν οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας δημοσίευσε υποκλαπείσα τηλεφωνική συνομιλία Ρώσου στρατιώτη με τη γυναίκα του κατά την οποία παραδέχεται ότι επρόκειτο για προβοκάτσια και ο ίδιος παραιτήθηκε από περαιτέρω επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, η Ρωσία σχεδιάζει να εξαπολύσει επιθέσεις με πυραύλους και βόμβες στο Μπέλγκοροντ ή σε μία από τις πόλεις της Κριμαίας για να κατηγορήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και τα τάγματα εθελοντών.

Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας σημείωσε ότι οι ρωσικές αρχές διασκορπίζουν ενεργά την αντι-ουκρανική προπαγάνδα.

12:16

Γερμανός Αντικαγκελάριος: «Να στείλουμε περισσότερα όπλα στην Ουκρανία» 

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία. 

Απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο το Βερολίνο να αποστείλει μεγάλα τανκς ή μαχητικά αεροσκάφη, επί του παρόντος. 

«Έχουμε ευθύνη να μην γίνουμε κι εμείς οι ίδιοι στόχοι επίθεσης», σημείωσε. 

 

11:44

Ουκρανός υπουργός Άμυνας: Το Moskva θα αποτελέσει καταδυτικό αξιοθέατο μόλις τελειώσει ο πόλεμος 

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολεξίι Ρέζνικοφ, τρολάρει τη Ρωσία για τη βύθιση της ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αναφέροντας ότι σχεδιάζει να καταδυθεί στο κουφάρι του πλοίου.

Όπως έγραψε στο Twitter o Ρέζνικοφ: «Μία ρωσική "ναυαρχίδα" αποτελεί αξιόλογη τοποθεσία κατάδυσης. Διαθέτουμε πλέον ένα ακόμη καταδυτικό αξιοθέατο στη Μαύρη Θάλασσα. Σίγουρα θα επισκεφτούμε το ναυάγιο μετά τη νίκη μας στον πόλεμο. Στο μεταξύ έχω ήδη 300 καταδύσεις στο ενεργητικό μου».

11:42

Ζελένσκι: Τα εγκλήματα πολέμου μειώνουν τα περιθώρια διαλόγου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σε συνέντευξή του στο BBCότι οι πιθανότητες διεξαγωγής ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα μετά τα εγκλήματα των Ρώσων εισβολέων στη Μαριούπολη και τους οικισμούς της περιοχής του Κιέβου γίνονται όλο και λιγότερες.

Ο Πρόεδρος δεν αποκλείει τις διαπραγματεύσεις, αλλά τα φερόμενα ως εγκλήματα σε Μποροντιάνκα, Μαριούπολη και αλλού περιορίζουν το ενδεχόμενο διαλόγου.

Φωτ.: Reuters

«Ο διάλογος είναι μία από τις επιλογές. Όλοι οι πόλεμοι τελείωσαν έτσι, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από αυτούς. Θα πρέπει να είναι όλοι το ίδιο. Πρέπει να μιλάμε για συγκεκριμένα πράγματα, για ρεαλιστικά πράγματα, παρόλο που κανείς δεν το θέλει, γιατί πολλά συναισθήματα, κανείς δεν θέλει απλώς να επικοινωνήσει», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης.

«Θα χρησιμοποιήσω όλες τις ευκαιρίες που θα έχω, τις οποίες θα μου προσφέρει αυτή η κατάσταση. Και το κάνω δεν κλείνει αυτή την ευκαιρία. Αλλά οι Μποροντιάνκα, Μαριούπολη κλπ. περιορίζουν τις δυνατότητες για διάλογο», είπε ο κ. Ζελένσκι.

11:14

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες, Πέμπτη, οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Όπως ανακοινώθηκε από την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Ουκρανός πρόεδρος «ευχαρίστησε» τον Γάλλο ομόλογό του για τις χθεσινές παραδόσεις στρατιωτικού υλικού ενώ ο Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία θα εξακολουθήσει να καλύπτει τις ανθρωπιστικές ανάγκες των πληθυσμών στην Ουκρανία, συνεχίζοντας να συνεργάζεται με τις οργανώσεις που είναι αρμόδιες για να επιτρέψουν την απομάκρυνση των αμάχων προς τους προορισμούς της επιλογής τους.

11:13

Απόρρητο ρωσικό έγγραφο αποδεικνύει την πρόθεση κατάληψης του Κιέβου

Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών υπέκλεψαν έγγραφα από τους Ρώσους, που μαρτυρούν τις αρχικές προθέσεις των εισβολέων τον Φεβρουάριο να καταλάβουν το Κίεβο, όπως αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας σε ανάρτηση στο Telegram.

Το υπουργείο σημειώνει ότι η ομάδα των ρωσικών στρατευμάτων Τσεντρ (δηλαδή Κέντρο), που επιχειρούσε προς το Τσερνιχίφ και το Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, έλαβε την εντολή να καταλάβει το τμήμα της αριστερής πλευράς του Κιέβου.

«Αυτό συζητείται στη διαταγή μάχης προς τον διοικητή της 96ης χωριστής ταξιαρχίας αναγνώρισης, την οποία έλαβε από το αρχηγείο του 1ου στρατού αρμάτων μάχης της δυτικής στρατιωτικής περιοχής. Το έγγραφο ορίζει τα στάδια της επίθεσης και τα καθήκοντα για το προσωπικό της ταξιαρχία», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο.

Το σχετικό έγγραφο, στη ρωσική γλώσσα, δημοσιοποιήθηκε εδώ.

Η αποτυχία της ρωσικής αποστολής βορείως του Κιέβου οδήγησε σε αναδίπλωση της Μόσχας και αλλαγή τακτικής, καθώς και στην αντικατάσταση των επικεφαλής της λεγόμενης επιχείρησης στην Ουκρανία.

10:48

Το ρωσικό επιτελείο λέει ότι κατελήφθη το εργοστάσιο Ίλιτς στη Μαριούπολη

Κάμφθηκε η ουκρανική αντίσταση στο εργοστάσιο Ίλιτς στη Μαριούπολη, δήλωσε την Παρασκευή ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ.

«Στην πόλη της Μαριούπολης, μια ομάδα ρωσικών στρατευμάτων και μονάδων της λαϊκής πολιτοφυλακής της Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, ως αποτέλεσμα επιθετικών ενεργειών, απελευθέρωσε πλήρως το εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα Ίλιτς από Ουκρανούς εθνικιστές», είπε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

10:36

Επιβεβαιώνει η Ρωσία το πλήγμα «στα όρια του Κιέβου»

Τις πληροφορίες για επίθεση κοντά στο Κίεβο επιβεβαιώνουν και οι ρωσικές αρχές. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν έναν στρατιωτικό στόχο στα όρια της πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια της νύχτας με πυραύλους Κρουζ. 

10:36

Μόσχα: Θα ενταθούν οι βομβαρδισμοί στο Κίεβο

Η Ρωσία θα αυξήσει τον αριθμό και την κλίμακα των πυραυλικών επιθέσεων σε στόχους στο Κίεβο ως απάντηση στις επιθέσεις στο έδαφός της από την Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Παράλληλα το υπουργείο δήλωσε ότι το ρωσικό πυροβολικό στην περιοχή του Χάρκοβο εκκαθάρισε ένα απόσπασμα Πολωνών μισθοφόρων ιδιωτικής εταιρείας εκστρατείας.

10:30

Πληροφορία για έμφραγμα του Ρώσου υπ. Άμυνας από «μη φυσικά αίτια»

Καρδιακή προσβολή αλλά όχι από φυσικά αίτια φέρεται να έχει υποστεί ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει διαφορετικές απόψεις από εκείνες του Κρεμλίνου και συχνά χάνεται από τα φώτα της δημοσιότητας, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Τη σχετική πληροφορία αποκάλυψε ο εξόριστος Ρώσος επιχειρηματίας Λεονίντ Νέβζλιν, προσθέτοντας ότι ο Σόιγκου είναι στην εντατική και εάν επιβιώσει πιθανόν να είναι ανάπηρος.

Η είδηση δεν έχει ακόμη διαψευστεί από τη Ρωσία, ενώ κυκλοφορεί ευρέως στην Ευρώπη.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι 20 Ρώσοι στρατηγοί κρατούνται από τις ρωσικές αρχές για κάποια υπόθεση διαφθοράς με φερόμενο ύψος 7,6 δισεκ. δολαρίων, για την οποία έχουν συλληφθεί και 150 πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών FSB, της διαδόχου δηλαδή της KGB.

Τον Μάρτιο ο Ουκρανός υπουργός Αντρέι Γερασένκο είχε ισχυριστεί ότι ο Σόιγκου υπέστη καρδιακή προσβολή ύστερα από έντονη συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

10:28

«Πέντε νεκροί στο Ντονμπάς, εκρήξεις νοτίως του Κιέβου» 

Πέντε άτομα σκοτώθηκαν στο Ντονμπάς μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, ενώ εκρήξεις ακούγονταν στη διάρκεια της νύκτας νοτίως του Κιέβου, απ' ό,τι φαίνεται χωρίς να προκληθούν ζημιές ούτε τραυματίες, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική προεδρία.

Στη μεγαλύτερη περιφέρεια του Ντονμπάς, αυτή του Ντονέτσκ, όπου «μάχες διεξάγονται σε όλη τη γραμμή του μετώπου», τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με την προεδρία. Η άλλη περιφέρεια της περιοχής, αυτή του Λουχάνσκ, έγινε στόχος 24 βομβαρδισμών που στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ τραυματίσθηκαν άλλοι δύο, διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.

Στην περιφέρεια του Κιέβου «εκρήξεις ακούσθηκαν στην περιοχή του Βασίλκιφ (νοτιοδυτικά του Κιέβου). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αντιαεροπορική άμυνα ανέλαβε δράση», σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση που βασίζεται σε πληροφορίες που στέλνουν οι περιφερειακές αρχές.

10:26

Λουχάνσκ: Έκκληση του κυβερνήτη σε κατοίκους 6 πόλεων να απομακρυνθούν

Ο κυβερνήτης της ουκρανικής επαρχίας του Λουχάνσκ, Σέρχιι Γκαϊντάι, κάλεσε τους κατοίκους έξι πόλεων να απομακρυνθούν από την περιοχή, προσθέτοντας ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίσθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς της πόλης Κρεμίνα.

Ο Γκαϊντάι έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram: «Μην διστάζετε και φύγετε όσο εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα. ... Επιλέξτε τη ζωή, λεωφορεία σας περιμένουν στα σημεία συγκέντρωσης. Το ίδιο και τρένα, από τα οποία υπάρχουν αρκετά».

10:09

Putinversteher: Οι συμπαθούντες τον Πούτιν απέκτησαν τον δικό τους διεθνή όρο

Putinversteher: Είναι ένας γερμανικός νεολογισμός για να περιγράψει τους «συμπαθούντες τον Πούτιν» αλλά κοντεύει να γίνει διεθνής όρος αποκτώντας μάλιστα και μία άτυπη θέση στην αγγλική λεξικογραφία με δική της καταχώριση στην Wikipedia.


   

10:08

Moody's: H Ρωσία ίσως είναι σε χρεοκοπία μετά την πληρωμή με ρούβλια δολαριακών ομολόγων της

Η Moody's Investors Service είπε ότι η Ρωσία ίσως βρίσκεται σε χρεοκοπία μετά την πληρωμή δολαριακών ομολόγων με ρούβλια.

«Η Ρωσία ανέφερε ότι πραγματοποίησε πληρωμές για δύο ομόλογά της, λήξεων 2022 και 2042, με ρούβλια αντί για δολάρια που αποτελεί αλλαγή στους όρους πληρωμής σε σχέση με τα αρχικά συμβόλαια των ομολόγων. Γι' αυτό ίσως θεωρηθεί χρεοκοπία, με βάσει τον ορισμό της Moody's, εάν δεν υπάρξει διευθέτηση του θέματος έως τις 4 Μαΐου, που είναι το τέλος της περιόδου χάριτος», είπε σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι θα πρόκειται για την πρώτη σημαντική χρεοκοπία ομολόγων της Ρωσίας σε συνάλλαγμα μετά την εποχή που ακολούθησε την επανάσταση του 1917.

 

10:06

ΗΠΑ - Βίντεο: Εκτοξευτήρες πυραύλων Javelin ετοιμάζονται για αποστολή στην Ουκρανία

10:04

 

Ανάλυση ISW: Γιατί η βύθιση του Moskva συνιστά μεγάλο πλήγμα για τη Ρωσία

 

 

10:01

Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι σήμερα

Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν συμφωνηθεί για την Παρασκευή, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Ουκρανίας, Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Όσοι θέλουν να εκκενώσουν τις πόλεις Μαριούπολη, Μπερντιάνσκ, Τοκμάκ και Ενεργοντάρ προς τη Ζαπορίζια μπορούν να το κάνουν με αυτοκίνητο.

Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην περιοχή του Λουγκάνσκ θα λειτουργήσουν με την επιφύλαξη της παύσης των βομβαρδισμών από τις ρωσικές δυνάμεις, πρόσθεσε.

09:22

Με ακραία φτώχεια απειλούνται επιπλέον 263 εκατ. άνθρωποι

Η ανθρώπινη τραγωδία, απόρροια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δεν θα περιοριστεί στα όρια των καθημαγμένων ουκρανικών πόλεων και στη μετατροπή εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών σε πρόσφυγες. Θα επεκταθεί σε χώρες πολύ μακριά από τη Μαύρη Θάλασσα και θα βυθίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων στην ένδεια και στην πείνα. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες η οργάνωση κατά της φτώχειας και της ανισότητας Oxfam, καθώς προβλέπει πως στη διάρκεια του έτους περίπου 263 εκατ. άνθρωποι θα διολισθήσουν σε ακραία ένδεια συνεπεία της εκτόξευσης των τιμών των τροφίμων που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

09:16

341 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (14/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 341 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 66 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

 • Από τον Προμαχώνα: 171
 • Από Ευζώνους: 46
 • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 78
 • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 29, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 13 και σε άλλα αεροδρόμια 4.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 19.858 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.699 ανήλικοι.

09:13

Η Ιαπωνία θα συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20, δεν θα «σχολιάσει» την παρουσία της Ρωσίας

Η Ιαπωνία θα πάρει μέρος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο ιάπωνας υπουργός Σουνίτσι Σουζούκι σήμερα, την ώρα που δυτικές χώρες καλούν να εκδιωχθεί η Ρωσία από τον διεθνή οικονομικό οργανισμό και έχουν διαμηνύσει πως θα απόσχουν από τις συνεδριάσεις στις οποίες εκπροσωπείται η Μόσχα.

«Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τη συμμετοχή οποιασδήποτε χώρας», ανέφερε ο κ. Σουζούκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση της Ρωσίας να συμμετάσχει στη σύνοδο ψηφιακά, που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο χθες Πέμπτη.

Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα μποϊκοτάρει εργασίες της G20 εάν συμμετέχουν αξιωματούχοι της Ρωσίας. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ από την πλευρά του κάλεσε να μην υπάρξει καμιάς μορφής συνεργασία με τη Μόσχα στο πλαίσιο της G20.

09:11

Moskva: Το μεγαλύτερο σκάφος που βυθίζεται από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο

Το 12.490 τόνων Moskva είναι το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που βυθίζεται μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


   

08:28

Χάμπεκ: Οι Γερμανοί θα πρέπει να αρχίσουν να εξοικονομούν ενέργεια προκειμένου να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία

Οι Γερμανοί θα πρέπει να αρχίσουν να εξοικονομούν ενέργεια τώρα προκειμένου η χώρα τους να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η Γερμανία δέχεται πιέσεις να μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, καθώς πολλοί καταγγέλλουν ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτές προσφέρουν ζωτικής σημασίας πόρους στη Μόσχα για να συνεχίζει τον πόλεμο.

Ο Χάμπεκ επεσήμανε ότι η Γερμανία θα εξαρτάται λιγότερο από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, αν οι πολίτες μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, ενώ πρότεινε στους συμπατριώτες του να χρησιμοποιούν το τραίνο ή το ποδήλατο όποτε είναι δυνατό, αντί για το αυτοκίνητό τους.

«Κάθε χιλιόμετρο που δεν οδηγείτε συμβάλει στο να αποδεσμευθούμε πιο εύκολα από τη ρωσική ενέργεια. Επίσης προστατεύουμε το κλίμα», τόνισε ο Γερμανός υπουργός σε συνέντευξή του στον δημοσιογραφικό όμιλο Funke.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι εφικτό κάθε άτομο μπορεί να μειώσει κατά 10% την κατανάλωση ενέργειας, ενώ πρόσθεσε ότι και οι εργοδότες θα πρέπει να βοηθήσουν τους υπαλλήλους τους προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας τους τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι.

08:10

«Θα βγούμε και πάλι στον αέρα» – Δύο γυναίκες έγιναν η ελεύθερη φωνή της Ρωσίας στη Δύση

Oσο οι εφιαλτικές σκηνές από την εμπόλεμη Ουκρανία φτάνουν στους τηλεοπτικούς μας δέκτες προκαλώντας σοκ, «στη Ρωσία, μια χώρα 140 εκατομμυρίων κατοίκων, το 59% τάσσεται υπέρ του πολέμου. Οι εικόνες από τις ισοπεδωμένες πόλεις δεν μεταδίδονται, οι Ρώσοι δεν πιστεύουν καν ότι η Ρωσία του Πούτιν βομβαρδίζει την Ουκρανία. Η κρατική προπαγάνδα, χωρίς εναλλακτική πηγή ελεύθερης ενημέρωσης, πετυχαίνει τον στόχο της: να εισβάλει στα μυαλά των Ρώσων. Κι αυτή η εισβολή είναι το ίδιο ισχυρή και επικίνδυνη όσο οι βόμβες που εξαπολύει εναντίον του ουκρανικού λαού».

07:49

Οι κυριότερες εξελίξεις του πολέμου τις τελευταίες ώρες

Κυριαρχεί στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης η πληροφορία που μεταδίδει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι η ρωσική ναυαρχίδα στη Μαύρη Θάλασσα, που έφερε το όνομα Moskva, βυθίστηκε, χωρίς όμως αναφορά σε ουκρανική επίθεση, την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος εξαίρει την αντίσταση των συμπατριωτών του για 50 ολόκληρες ημέρες.

Ακολουθεί σύντομη περίληψη των κυριότερων εξελίξεων τις τελευταίες ώρες:

 • Η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιο πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία εξαιτίας των ηττών που υφίσταται, εκτίμησε ο διοικητής της CIA.
 • Το καταδρομικό Moskva βυθίστηκε στα νερά του Ευξείνου Πόντου από ουκρανικές τορπίλες, κατά το Κίεβο, αλλά η Ρωσία επιβεβαιώνει μόνο τη βύθισή του και όχι την ουκρανική επίθεση.
 • Απέτυχαν οι Ρώσοι στις προσπάθειές τους να καταλάβουν τις περιοχές της Πόπασνα και της Ρουμπίζνα, στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας αναφέρει το πρωί της Παρασκευής του ουκρανικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων.
 • Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται από τα μεσάνυχτα και μετά σε πόλεις όπως η ρωσοκρατούμενη Χερσώνα, το Κίεβο και αλλού, με τις σειρήνες συναγερμού να ηχούν σχεδόν παντού στην Ουκρανία.
 • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε την αποτελεσματική και σθεναρή αντίσταση των ενόπλων δυνάμεων αλλά και των πολιτών της χώρας του στις πρώτες 50 ημέρες του πολέμου, προειδοποιώντας όμως για περισσότερες δυσκολίες.
 • Τουλάχιστον 500 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μόνο στην περιοχή του Χαρκόβου, ανέφερε ο περιφερειακός διοικητής της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.
 • Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τη Δύση περισσότερα όπλα ώστε να μπορέσουν οι ουκρανικές δυνάμεις να σπάσουν την πολιορκία της Μαριούπολης.
07:44

Ουκρανία: 2.550 άμαχοι μπόρεσαν να φύγουν μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων χθες Πέμπτη

2.550 άμαχοι μπόρεσαν να φύγουν από περιοχές της Ουκρανίας όπου μαίνονται σφοδρές μάχες χθες Πέμπτη, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ, νωρίς σήμερα.

Περίπου 2.300 άνθρωποι έφθασαν στη Ζαπορίζια (νότια), ανάμεσά τους 290 κάτοικοι της Μαριούπολης, που κινήθηκαν με ίδια μέσα, διευκρίνισε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Άλλοι 220 άνθρωποι έφθασαν στην πόλη από την περιφέρεια Λουγκάνσκ (ανατολικά).

07:36

ISW: Τεράστιο πλήγμα για τη Μόσχα η βύθιση της ναυαρχίδας της Μαύρης Θάλασσας

Η ικανότητα της Ουκρανίας να στοχεύει πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να αλλάξει το ρωσικό δόγμα των θαλάσσιων επιχειρήσεων, αναγκάζοντας τη Μόσχα να αναπτύξει πρόσθετα εναέρια μέσα ή να αποσύρει πλοία που βρίσκονται κοντά στην ακτή, σύμφωνα με έκθεση το ινστιτούτου για τη μελέτη του πολέμου (ISW).

Η απώλεια του Moskva - ανεξάρτητα από το αν είναι από μια ουκρανική επίθεση ή ένα ατύχημα - απετελεί μια «μείζονα προπαγανδιστική νίκη για την Ουκρανία» και μια «σημαντική ανόρθωση για το ουκρανικό ηθικό», ισχυρίζεται το ινστιτούτο.

Αντιθέτως, το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να εξηγήσει την απώλεια ενός από τα πιο σημαντικά πλοία του ρωσικού στόλου. Το αφήγημα περί βύθισης λόγω τυχαίας πυρκαγιάς και έκρηξης πυρομαχικών θα βλάψει περαιτέρω το ρωσικό ηθικό.

Όπως επισημαίνεται, «και οι δύο εξηγήσεις για τη βύθιση του Moskva υποδεικνύουν πιθανές ρωσικές επιχειρησιακές ελλείψεις - είτε κακή αεράμυνα είτε απίστευτα χαλαρές διαδικασίες ασφάλειας στη ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας».

07:28

CIA: Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικά λόγω των ηττών του στο πεδίο της μάχης

Οι στρατιωτικές ήττες που το Κίεβο και δυτικές πρωτεύουσες λένε πως υφίσταται ο στρατός της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να καταφύγει στη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου, ή πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος, στη χώρα αυτή, υποστήριξε την Πέμπτη το βράδυ ο επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς.

07:27

Ο Ζελένσκι εξαίρει την αντίσταση των Ουκρανών στις 50 μέρες του πολέμου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον ουκρανικό λαό για τις 50 ημέρες αντίστασης στην εισβολή του στρατού της Ρωσίας.

«Δόξα τω Θεώ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ο λαός μας — υπερασπιστήκαμε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram το πρωί της Παρασκευής.

07:26

Πολύ ισχυρές εκρήξεις και σειρήνες σε πολλές ουκρανικές πόλεις

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, και σε άλλες πόλεις της χώρας, μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή.

Σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν σε πρακτικά όλη τη χώρα. Εκρήξεις αναφέρθηκαν πέραν του Κιέβου στη Χερσώνα (νότια), στο Χάρκοβο (ανατολικά) και στο Ιβανο-Φρανκίφσκ (δυτικά).

07:26

Πλήγμα στο γόητρο της Μόσχας – Βούλιαξε η ρωσική ναυαρχίδα

Σοβαρό πλήγμα δέχθηκε το γόητρο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων καθώς το καταδρομικό «Moskva», ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, βούλιαξε χθες στα ανοιχτά της Οδησσού