Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν μπλοκάρει το Αζοφστάλ και ο Μπάιντεν προσφέρει νέα βοήθεια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν μπλοκάρει το Αζοφστάλ και ο Μπάιντεν προσφέρει νέα βοήθεια

Σύνοψη της 57ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο πρόεδροι έδωσαν τον τόνο κατά τη 57η ημέρα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος αφού ανακοίνωσε με τον υπουργό Αμύνης Σοϊγκού ότι κατελήφθη η Μαριούπολη, ζήτησε να σταματήσει η επίθεση στο Αζοφστάλ και να αποκλειστεί το εργοστάσιο ώστε να μην περνάει «ούτε μύγα».

Λίγες ώρες μετά, στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωνε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας σε εξοπλισμό –ύψους 800 εκατ. δολ.- προς την Ουκρανία προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στη νέα φάση του πολέμου.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ -συμπεριλαμβανομένων πυροβολικού, οβιδοβόλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυρομαχικών- στοχεύει να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκρούσει την επίθεση του κ. Πούτιν στα ανατολικά, όπου οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν μικρά κέρδη σε ένα μέτωπο 480 χλμ, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Μαριούπολη εδώ και δύο μήνες, έχοντας οδηγήσει στο θάνατο χιλιάδες αμάχους, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης ζήτησε κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί σε περισσότερους αμάχους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη να φύγουν, μια ημέρα αφότου τέσσερα λεωφορεία που μετέφεραν εκτοπισμένους κατάφεραν να αποχωρήσουν, σύμφωνα με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Ουκρανίας.

Ωστόσο, δεν ήταν ξεκάθαρο εάν θα ανοίξουν οδοί εκκένωσης για τους περίπου 1.000 αμάχους που η κ. Βέρεστσουκ είπε ότι έχουν βρει καταφύγιο με Ουκρανούς στρατιώτες στο εργοστάσιο χάλυβα.  

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν μπλοκάρει το Αζοφστάλ και ο Μπάιντεν προσφέρει νέα βοήθεια-1
REUTERS/Alexander Ermochenko

Σύνοψη της 57ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

  • Ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε τα σχέδια για εισβολή στο Azovstal στη Μαριούπολη, λέγοντας ότι όσοι επιλέγουν να παραδοθούν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις. Ο Πούτιν διέταξε τις δυνάμεις του να αποκλείσουν το εργοστάσιο «ώστε να μην μπορεί να περάσει μια μύγα».
  • Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιστέκονται στις επιθέσεις στο εργοστάσιο και να αγνοούν τις ρωσικές εκκλήσεις να παραδοθούν. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας δεν έχουν αρκετά «σοβαρά και βαριά» όπλα για να νικήσουν τον ρωσικό στρατό στη Μαριούπολη, ενώ «χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα».
  • Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να κρατούν έδαφος στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το Στέητ Ντιπάρτμεντ. Στα ανατολικά, οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή Λουγκάνσκ κατέλαβαν το κέντρο του Ρουμπίζνε μαζί με το κοντινό χωριό Κρεμίννα.
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 800 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία. Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ένα νέο πρόγραμμα για την είσοδο Ουκρανών προσφύγων στις ΗΠΑ.
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι είναι «αμφισβητούμενο» εάν ο Πούτιν ελέγχει τη Μαριούπολη και ότι «δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία» ότι η πόλη έχει πέσει εντελώς. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη μάχη του Κιέβου ως «ιστορική νίκη» για τους Ουκρανούς.
  • Η Ουκρανία έχει ανάγκη 7 δισ. δολ. κάθε μήνα για να μπορεί να αντεπεξέλθει, ανέφερε ο Ζελένσκι. Ο ίδιος απέκλεισε τη μετάβαση του στη Μόσχα για απευθείας συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. «Παρόλα αυτά, υπό διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετικούς ηγεμόνες στη Μόσχα, όλα θα ήταν δυνατά», πρόσθεσε.
  • Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία είχε καταφέρει να καταλάβει 42 χωριά στην περιοχή του Ντόνετσκ. «Σήμερα 42 χωριά προστέθηκαν στη λίστα με αυτά που έχουν καταληφθεί. Αυτό γίνεται σε βάρος της περιοχής του Ντόνετσκ. Αυτό συνέβη σήμερα και ίσως οι δυνάμεις μας να τους ξανακερδίσουν αύριο», τόνισε σύμβουλος του Ζελένσκι.
  • Τουλάχιστον 10 οικογένειες μελών του πληρώματος του Moskva έχουν εκφράσει δημόσια την απογοήτευσή τους για τη λήψη αντικρουόμενων αναφορών σχετικά με το εάν οι γιοι τους είναι ζωντανοί, αγνοούμενοι ή νεκροί μετά τη βύθιση του πλοίου. Τα αιτήματά τους, που διατυπώνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς, θα μπορούσαν να βλάψουν τη δημόσια υποστήριξη για τον πόλεμο, σημειώνουν οι ΝΥΤ.
  • Ο ηγέτης των Τσετσένων Καντίροφ ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Telegram ένα βίντεο με μαχητές από τη χώρα του, που πανηγυρίζουν για την κατάληψη της Μαριούπολης φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ».
  • Η Ρωσία έχει κρύψει στοιχεία για τα «βάρβαρα» εγκλήματα πολέμου της στη Μαριούπολη θάβοντας τα πτώματα των αμάχων που σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς σε έναν νέο ομαδικό τάφο, είπε ο δήμαρχος της πόλης, καθώς αμερικανική εταιρεία δορυφορικών εικόνων δημοσίευσε φωτογραφίες που φαινόταν να ταιριάζουν με την τοποθεσία.
  • Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Πούτιν είναι «ακόμα σε θέση να κερδίσει» στην Ουκρανία παρά την αποτυχία στους στόχους του. Η Ρωσία είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει επιτυχώς ορισμένα από τα ζητήματα που εμπόδισαν τον στρατό της στην αρχή της εισβολής, είπε ένας αξιωματούχος.
  • Τα πτώματα 1.020 αμάχων φυλάσσονται σε νεκροτομεία μέσα και γύρω από το Κίεβο μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Όλγα Στεφανίσινα. Τα σχόλιά της έγιναν μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων εννέα πολιτών στην Μποροντιάνκα, θαμμένων σε κοινόχρηστους τάφους. Οι νεκροί έφεραν σημάδια βασανιστηρίων.
  • Τα κοινοβούλια τόσο της Εσθονίας όσο και της Λετονίας χαρακτήρισαν τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία «γενοκτονία».
  • Η Ισπανία έστειλε μια νέα παρτίδα 200 τόνων στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων βαρέων μεταφορικών οχημάτων και πυρομαχικών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο. Η Δανή ομόλογός του, Μέτε Φρεντέρικσεν, είπε ότι η χώρα της θα αυξήσει τη συνεισφορά της με όπλα στην Ουκρανία κατά 600 εκατομμύρια δανικές κορώνες.
  • Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν χρησιμοποιήσει έναν αριθμό όπλων που είναι ευρέως απαγορευμένα σε όλο τον κόσμο, τα οποία έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους στην περιοχή του Κιέβου, σύμφωνα με έρευνα της Guardian. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν έδειξαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς, βόμβες διασποράς και εξαιρετικά ισχυρές μη κατευθυνόμενες βόμβες σε κατοικημένες περιοχές, οι οποίες έχουν καταστρέψει τουλάχιστον οκτώ κτίρια πολιτών.

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από την 57η ημέρα από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν μπλοκάρει το Αζοφστάλ και ο Μπάιντεν προσφέρει νέα βοήθεια-2
REUTERS/Alexander Ermochenko

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT