Πόλεμος στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις από την 57η ημέρα εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-όλες-οι-εξελί-561822589
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις από την 57η ημέρα εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
23:11

Παγκόσμια Τράπεζα: 60 δισ. δολ. οι καταστροφές σε κτίρια και υποδομές στην Ουκρανία

Οι καταστροφές που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα κτίρια και υποδομές της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή υπολογίζονται σε περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτό το κόστος θα αυξηθεί περαιτέρω όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας.

23:02

Ουκρανία: Εφιαλτικές εκτιμήσεις για έως και 9.000 αμάχους θαμμένους σε ομαδικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη

Τρεις έως εννέα χιλιάδες άμαχοι ενδέχεται να έχουν θαφτεί σε έναν ομαδικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη, σύμφωνα με εκτίμηση της τοπικής δημοτικής αρχής. «Στο χωριό Μανχούς, οι εισβολείς μπορεί να έχουν θάψει από 3.000 έως 9.000 κατοίκους της Μαριούπολης. Σε αυτό συνηγορεί η σύγκριση με δορυφορικές φωτογραφίες ενός ομαδικού τάφου στην Μπούτσα, όπου βρέθηκαν 70 σοροί. Σε φωτογραφίες της 9ης Απριλίου από την (αμερικανική ιδιωτική εταιρεία) Maxar, ο χώρος της ομαδικής ταφής στο Μανχούς είναι 20 φορές μεγαλύτερος. Οι κατακτητές έσκαβαν διαρκώς και έθαβαν πτώματα τις επόμενες ημέρες. Οι πηγές μας αναφέρουν ότι σε τέτοιους τάφους οι σοροί κείτονται σε διαφορετικά επίπεδα (στρώματα)», αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο Telegram, σύμφωνα με το Ukrinform και όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

22:34

Η Ρωσία κατέλαβε 42 χωριά στην ανατολική Ουκρανία

Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία είχε καταφέρει να καταλάβει 42 χωριά στην περιοχή του Ντόνετσκ. «Σήμερα 42 χωριά προστέθηκαν στη λίστα με αυτά που έχουν καταληφθεί. Αυτό γίνεται σε βάρος της περιοχής του Ντόνετσκ. Αυτό συνέβη σήμερα και ίσως οι δυνάμεις μας να τους ξανακερδίσουν αύριο», τόνισε σύμβουλος του Ζελένσκι.

22:33

Η Ουκρανία «κρατά ακόμα έδαφος» στη Μαριούπολη, λέει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να κρατούν έδαφος στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο ισχυρισμός του Πούτιν ότι τα ρωσικά στρατεύματα «απελευθέρωσαν» την πολιορκημένη πόλη είναι παραπληροφόρηση.

«Κατανοούμε ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζουν να κρατούν τις θέσεις τους και υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι το βίντεο του Προέδρου Πούτιν και του υπουργού Άμυνας του για τα μέσα ενημέρωσης που είδαμε τις τελευταίες ώρες είναι ακόμη μεγαλύτερη παραπληροφόρηση», είπε εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ.

22:01

Οι αγνοούμενοι του Moskva

Τουλάχιστον 10 οικογένειες μελών του πληρώματος του ρωσικού πολεμικού πλοίου Moskva έχουν εκφράσει δημόσια την απογοήτευσή τους για τη λήψη αντικρουόμενων αναφορών σχετικά με το εάν οι γιοι τους είναι ζωντανοί, αγνοούμενοι ή νεκροί μετά τη βύθιση του πλοίου την περασμένη εβδομάδα στη Μαύρη Θάλασσα.

Τα αιτήματά τους, που διατυπώνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς, θα μπορούσαν να βλάψουν τη δημόσια υποστήριξη για τον πόλεμο.

21:42

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έχει ανάγκη 7 δισ. δολ. κάθε μήνα για να μπορεί να αντεπεξέλθει

21:32

Η ρωσική «απελευθέρωση» της Μαριούπολης μοιάζει με αυτό, σύμφωνα με το κανάλι Telegram του Ραμζάν Καντίροφ

21:09

Ζωή στη Μαριούπολη...

Κάτοικοι συγκεντρώνονται έξω από ένα κτίριο που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

REUTERS/Alexander Ermochenko
21:05

Εργαστείτε από το σπίτι και μειώστε τη θέρμανση για να μειώσετε την εξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν περιγράψει μια σειρά από συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας για να ενθαρρύνουν τους πολίτες της ΕΕ να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και να μειώσουν την εξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα.

Σε ένα δελτίο Τύπου την Πέμπτη, ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Δρ. Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε ότι «η χρήση λιγότερης ενέργειας είναι ένας συγκεκριμένος τρόπος για να βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό – και να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας».

Ο Μπιρόλ πρόσθεσε ότι τα προτεινόμενα βήματα μπορούν «να μειώσουν τη ροή χρημάτων προς τον ρωσικό στρατό και να μας βοηθήσουν να βρεθούμε σε μια πορεία προς έναν καθαρότερο και πιο βιώσιμο πλανήτη».

Τα βήματα που συνιστώνται περιλαμβάνουν: απενεργοποίηση της θέρμανσης, χρήση λιγότερου κλιματισμού, εργασία από το σπίτι και ταξίδια με τα μέσα μαζικής μεταφοράς όταν είναι δυνατόν.

Αναφέρει επίσης ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να παράσχουν «οικονομικά κίνητρα» μειώνοντας τους ναύλους για ταξίδια και υποστηρίζοντας την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, εάν αυτές οι ενέργειες υποστηριχθούν από όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε «αυτό θα εξοικονομούσε αρκετό πετρέλαιο για να γεμίσει 120 super tankers και αρκετό φυσικό αέριο για να θερμάνει σχεδόν 20 εκατομμύρια σπίτια».

20:55

Ουκρανές πρόσφυγες από την περιοχή της Μαριούπολης χαιρετούν φτάνοντας στη Ζαπορίζια

REUTERS/Ueslei Marcelino
20:48

Ο Ζελένσκι προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να στείλει βαρύ οπλισμό στη χώρα του

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα του χρειάζεται περισσότερο βαρύ οπλισμό για να αμυνθεί απέναντι στους ρώσους εισβολείς που απειλούν την ύπαρξή της, ζητώντας από τις χώρες της Δύσης την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Απευθυνόμενος μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι έχει διαπράξει πολλές «θηριωδίες» στην Ουκρανία, μεταξύ αυτών στη Μαριούπολη, ενώ ζήτησε από τη Λισαβόνα να υποστηρίξει το διεθνές εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

20:31

Η Βαλεντίνα Κόρνιτζουκ μεταφέρει λουλούδια κατά τη διάρκεια της κηδείας του αδελφού της Βασίλ Μαζνιτσένκο, ο σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ρωσικού βομβαρδισμού

REUTERS/Zohra Bensemra
20:24

Η Ρωσία «ακόμα σε θέση να κερδίσει», λένε δυτικοί αξιωματούχοι

Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα μπορούσε ακόμα να κερδίσει στην Ουκρανία παρά την αποτυχία στους προπολεμικούς στόχους του, αναφέρει το Reuters.

Ο Πούτιν είναι «ακόμα σε θέση να κερδίσει», είπε ένας αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι επιτυχία για τη Ρωσία μπορεί να είναι η εδραίωση του ρωσικού ελέγχου στο Ντονμπάς και η δημιουργία μιας χερσαίας γέφυρας με την Κριμαία.

Σε αυτό που ο αξιωματούχος χαρακτήρισε ως το χειρότερο σενάριο, οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να εξαπολύσουν εκ νέου επίθεση στο Κίεβο.

Παρά αυτά τα πιθανά αποτελέσματα, η εισβολή στην Ουκρανία θα παρέμενε μια «στρατηγική γκάφα» για τη Ρωσία, δεδομένων των σημαντικών απωλειών της και των επιπτώσεων του πολέμου στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, είπε.

20:22

«Πώς να χάσεις μία παρτίδα σκάκι με τον εαυτό σου...»

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας, Μιχαήλο Ποντόλιακ, σημειώνει:

«Ο 2ος μήνας του πολέμου φτάνει στο τέλος του. Τι πέτυχε το Κρεμλίνο;

1. Η Ουκρανία είναι ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε

2. Η Δύση σταθεροποιείται

3. Οι φιλορώσοι λομπίστες δεν έχουν μέλλον

4. Το Nord Stream 2 έκλεισε για πάντα

5. Η Ρωσική οικονομία καταρρέει

6. Τα Ρωσικά στρατεύματα υφίστανται χιλιάδες απώλειες.

Και συνεχίζει:

Ξεκινώντας αυτόν τον πόλεμο, το Κρεμλίνο έδειξε ότι δεν καταλαβαίνει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων το 2022. Οι ρωσικές αρχές διεξήγαγαν ένα masterclass για πώς να χάσεις μια παρτίδα σκακιού με τον εαυτό σου. Το αποτέλεσμα είναι πλήρης πολιτική και οικονομική απομόνωση.

20:11

Δένδιας για Μαριούπολη: Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις δραματικές εξελίξεις

«Κάνουμε έκκληση για την προστασία του άμαχου πληθυσμού που παραμένει στην πόλη, την ασφαλή έξοδό του, καθώς και για τον σεβασμό του ανθρωπιστικού δικαίου», σημειώνει σε ανάρτησή του ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

20:10

Γκυ Φέρχοφσταντ: Τα εγκλήματα πολέμου δεν θα κατακλύσουν την ελευθερία και τη δημοκρατία

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω την Μπούτσα και την Μποροντιάνκα… απλά συναισθήματα θλίψης και αποφασιστικότητας. Τα εγκλήματα πολέμου δεν θα κατακλύσουν την ελευθερία και τη δημοκρατία… ούτε στην Ουκρανία, ούτε στην Ευρώπη!».

19:47

Εικόνες από το Κίεβο

Σύμφωνα με την Ουκρανή δημοσιογράφο, Όλγα Ρουντένκο, «σε πολλά καφενεία στο Κίεβο: Τα ροζ post-it είναι ποτά και επιδόρπια που οι επισκέπτες έχουν πληρώσει ως κέρασμα για τα μέλη της στρατιωτικής ή εδαφικής άμυνας, τα οποία μπορούν να έρθουν και να διεκδικήσουν οποιοδήποτε από αυτά δωρεάν. Είναι ο τρόπος των ανθρώπων να ευχαριστήσουν τους υπερασπιστές τους».

19:41

«Η Ρωσία συνεχίζει να προσθέτει τακτικές ομάδες στην Ουκρανία»

Η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει τις δυνάμεις της εντός της Ουκρανίας καθώς επικεντρώνεται εκ νέου στα ανατολικά, προσθέτοντας τρία ακόμα τάγματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ρωσικών τακτικών ταγμάτων στην Ουκρανία σε 85, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ.

«Οι περισσότεροι από αυτούς που αξιολογούμε εξακολουθούν να πηγαίνουν στην περιοχή του Ντονμπάς», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

19:38

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός περιγράφει τις οικονομικές ανάγκες μιλώντας  στην πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ

Η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ μίλησαν στο Καπιτώλιο την Πέμπτη.

Ο Σμιχάλ είπε ότι οι Ουκρανοί «αισθάνονται μεγάλη υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τον Πρόεδρο Μπάιντεν».

Συζήτησε τη σημασία των κυρώσεων εκτός από άλλες μορφές βοήθειας και περιέγραψε μια σειρά από οικονομικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των εκτοπισμένων στο εσωτερικό, των Ουκρανών προσφύγων και της «δραστηριότητας καθαρισμού ναρκών», λέγοντας, «χρειαζόμαστε χρήματα, χρειαζόμαστε τεχνολογίες, χρειάζονται υποστήριξη».

Είπε ότι οι άνθρωποι υποφέρουν σε περιοχές κοντά σε μεγάλες μάχες και χρειάζονται βοήθεια. «Δεν υπάρχει φαγητό, νερό, ρεύμα», πρόσθεσε.

Η Πελόζι αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι θα υποβάλει επίσημο αίτημα στο Κογκρέσο να εγκρίνει ένα δεύτερο πακέτο συμπληρωματικής χρηματοδότησης για τη βοήθεια της Ουκρανίας, λέγοντας «θέλουμε να κάνουμε περισσότερα».

19:27

Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα προσπάθησαν να εισβάλουν στο χαλυβουργείο της Μαριούπολης

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι ρωσικά στρατεύματα επιχείρησαν να εισβάλουν στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη την Πέμπτη. Νωρίτερα, ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να ακυρώσει τα σχέδια εισβολής στην τοποθεσία, όπου βρίσκονται παγιδευμένα τα τελευταία εναπομείναντα ουκρανικά στρατεύματα.

Αντίθετα, ισχυρίστηκε ότι ήθελε τα χαλυβουργεία να είναι τόσο αποκλεισμένα που ακόμη και «μια μύγα» δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.

Είναι κατανοητό ότι το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, αλλά ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι αναφορές για την πτώση της πόλης μπορούν ακόμα να «αμφισβητηθούν».

Ο κ. Πούτιν είπε σήμερα το πρωί ότι η Ρωσία θα εγγυηθεί τη ζωή όσων εγκαταλείπουν τις εγκαταστάσεις, προσθέτοντας ότι θα τους φέρονται με σεβασμό. Θεωρείται ότι, μαζί με τα ουκρανικά στρατεύματα, από 300 έως 1.000 πολίτες κρύβονται σε υπόγειες αποθήκες στο χαλυβουργείο Azovstal.

19:07

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπλίνκεν: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξή της στην Ουκρανία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές συζήτησαν για την επικείμενη συνάντηση του μηχανισμού 3+1, καθώς και για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

18:40

Maxar: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ομαδικό τάφο στη Μαριούπολη

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ομαδικό τάφο που επεκτάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες και περιέχει περισσότερους από 200 νέους τάφους, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία Maxar.

Η Maxar Technologies δήλωσε ότι μια ανασκόπηση εικόνων από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου δείχνει ότι η επέκταση ξεκίνησε μεταξύ 23 και 26 Μαρτίου. Η τοποθεσία βρίσκεται δίπλα σε νεκροταφείο στο χωριό Μανχούς, 20 χιλιόμετρα δυτικά της Μαριούπολης.

18:40

Το Κρεμλίνο διερωτάται γιατί ο Ζελένσκι δεν απαντάει στην πρότασή του 

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Μόσχα περιμένει ακόμη την απάντηση της Ουκρανίας στις γραπτές προτάσεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών, και διερωτήθηκε γιατί ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αγνοεί το έγγραφο με τις προτάσεις. 

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν έχει δει ούτε έχει ακούσει για το έγγραφο που το Κρεμλίνο είπε ότι έχει στείλει. 

«Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, όπως είπα και χθες, οι διατυπώσεις μας, στην ουσία στην τελευταία τους εκδοχή, διαβιβάσθηκαν στους συνομιλητές μας, στην ουκρανική διαπραγματευτική αντιπροσωπεία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

18:35

Γερμανία: Κόκκινη μπογιά σε ένα μνημείο που τιμά τους πεσόντες στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο 

Άγνωστοι πέταξαν κόκκινη μπογιά βανδαλίζοντας ένα σοβιετικό μνημείο στην γερμανική πόλη Πότσδαμ, έξω από το Βερολίνο, ένα μνημείο το οποίο τιμά τη μνήμη των στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού που σκοτώθηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακοίνωσε η γερμανική αστυνομία.

Οι δράστες φέρεται να εκσφενδόνισαν στο μνημείο ένα μπουκάλι κέτσαπ γεμάτο με μπογιά.

Εκτός από το μνημείο, υπάρχουν σχεδόν 400 τάφοι στον χώρο που είναι αφιερωμένος στη μνήμη των στρατιωτών που πέθαναν στη μάχη για το Βερολίνο προς το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

18:24

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας

«Είμαι ευγνώμων στον Αμερικανό πρόεδρο και στους πολίτες των ΗΠΑ για την ηγεσία στην υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας στον αγώνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Αυτή η βοήθεια χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ! Σώζει τις ζωές των υπερασπιστών μας της δημοκρατίας και της ελευθερίας και μας φέρνει πιο κοντά στην αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία», έγραψε στο Twitter.

18:24

Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγορεύει προϊόντα υψηλής ποιότητας από τη Ρωσία

Η Βρετανία είχε απαγορεύσει τις εισαγωγές χαβιαριού και άλλων προϊόντων υψηλής ποιότητας από τη Ρωσία στον τελευταίο γύρο κυρώσεων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η απαγόρευση εισαγωγής επεκτείνεται για να καλύψει τα προϊόντα ασημιού και ξύλου, ενώ οι δασμοί στις εισαγωγές διαμαντιών και καουτσούκ από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία αυξάνονται κατά 35%.

Το τελευταίο επιβεβαιώθηκε από το Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου το απόγευμα.

18:20

Η Ισπανία στέλνει 200 τόνους στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παράσχει στην Ουκρανία 200 τόνους στρατιωτικού υλικού, μια προσφορά που αντιπροσωπεύει το διπλάσιο της στρατιωτικής βοήθειας που έχει σταλεί έως σήμερα από τη Μαδρίτη στο Κίεβο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ από την ουκρανική πρωτεύουσα. 

«Πρόκειται για τη σημαντικότερη αποστολή που γίνεται από την Ισπανία. Είναι υπερδιπλάσια απ’ όσα έχουμε στείλει έως σήμερα», δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν.

«Ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Ισπανίας, το «Ιζαμπέλ», απέπλευσε σήμερα από ισπανικό λιμάνι με προορισμό την Πολωνία, μεταφέροντας 200 τόνους σύγχρονων πυρομαχικών και υλικού», συμπλήρωσε. «Αυτό το πλοίο μεταφέρει 30 φορτηγά, ειδικά οχήματα μεταφοράς και 10 μικρά οχήματα με στρατιωτικό υλικό, τα οποία στη συνέχεια θα παραδοθούν στην Ουκρανία», είπε ο Πέδρο Σάντσεθ. 

Η Μαδρίτη έχει έως τώρα στείλει στην Ουκρανία περίπου 12 αεροσκάφη που μετέφεραν στρατιωτικό υλικό, ανέφερε τη Δευτέρα η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε ότι η χώρα της θα δώσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία και θα στηρίξει την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. 

18:16

Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών: Η Ρωσία αποτυγχάνει στην Ουκρανία

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επιτυγχάνει τους στόχους της στην εισβολή της στην Ουκρανία και ότι οι δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας οφείλονται εν μέρει σε αυτό.

«Αυτό που στοχεύουμε είναι μια στρατηγική αποτυχία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Κρεμλίνου. Και πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει ήδη, ό,τι κι αν συμβεί... η Ουκρανία θα επιβιώσει», είπε. Πρόσθεσε πως ό,τι κι αν αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το αν θα επιβάλει κυρώσεις κατά του πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία, οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να αποφύγουν τις υψηλότερες τιμές που θα βοηθούσαν οικονομικά τη Ρωσία.

18:16

Ρωσία: Απαγόρευση εισόδου στην Κάμαλα Χάρις – Στη λίστα κυρώσεων και ο Ζάκερμπεργκ

Απαγόρευση εισόδου στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, καθώς και σε ακόμη 28 Αμερικανούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους, επέβαλε η Ρωσία.

Ο κατάλογος κυρώσεων, που δημοσίευσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

18:06

Ο Ζελένσκι αποκλείει το ενδεχόμενο να πάει στη Μόσχα για συνομιλίες

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να πάει στη Μόσχα για απευθείας συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία για τον τερματισμό του πολέμου.

«Εξ ονόματος της χώρας μου, θα ήμουν έτοιμος να επισκεφτώ οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Όμως, ασφαλώς όχι τώρα και σίγουρα όχι τη Μόσχα. Αυτό απλώς αποκλείεται» φέρεται να είπε στο ρωσικό μέσο ενημέρωσης Mediazona. Η συνέντευξη αυτή αναδημοσιεύτηκε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard. «Παρ’ όλ’ αυτά, υπό διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετική ηγεσία στη Μόσχα, τα πάντα θα ήταν πιθανά», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας διέπραξε ένα «καταστροφικό λάθος» με την εισβολή στη χώρα του και εξαιτίας της ο ρωσικός λαός επωμίζεται τις ευθύνες των ηγετών του. «Από τώρα και στο εξής πολλές χώρες δεν θα αναρωτιούνται αν κάποιος είναι καλός ή κακός Ρώσος. Όλοι οι Ρώσοι θα αντιμετωπίζονται άσχημα. Η Ρωσία το έκανε αυτό. Σε τελική ανάλυση, δεν με αφορά αλλά θα πρέπει να φοβίζει τον ρωσικό λαό», κατέληξε.

18:01

Η Γερμανία είναι ανοικτή στην αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία 

Η Γερμανία εξετάζει τι θα χρειαστούν επιπρόσθετα σε συντήρηση και πυρομαχικά τα αποθέματά της σε οχήματα μάχης πεζικού Marder προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Κατά τη δεύτερη μέρα μιας περιοδείας στις Βαλτικές χώρες, η Μπέρμποκ απάντησε στις επικρίσεις συμμάχων και σχολιαστών ότι η Γερμανία φαίνεται να καθυστερεί την παράδοση οπλισμού που το Κίεβο λέει ότι χρειάζεται προκειμένου να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις.

«Για εμάς δεν υπάρχουν ταμπού σε ό,τι αφορά θωρακισμένα οχήματα και άλλο οπλισμό που χρειάζεται η Ουκρανία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό της.

Νωρίτερα η εφημερίδα Bild είχε κατηγορήσει τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι εμποδίζει τις παραδόσεις αρμάτων μάχης.

Πολλοί αναλυτές λένε πως η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως βαριά όπλα προκειμένου να απωθήσει μια ρωσική εισβολή που τώρα έχει επικεντρωθεί στην κατάληψη εδάφους στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς. Ενώ ο ελαφρύς οπλισμός και η τακτική της Ουκρανίας είχαν κάποια επιτυχία επιβραδύνοντας την προέλαση της Ρωσίας, η απόκρουση και η ανάσχεση της εισβολής θα χρειαστούν βαρύ οπλισμό στο πεδίο της μάχης όπως άρματα μάχης και οβιδοβόλα, λένε.

17:56

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο για άλλες 30 ημέρες

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε την παράταση του στρατιωτικού νόμου στη χώρα για άλλες 30 ημέρες. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε όλη τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

17:50

Μητσοτάκης: Εποικοδομητική συνομιλία με Μπλίνκεν - Στενός συντονισμός ενάντια στις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία

Επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνομιλία του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.

Όπως τόνισε, Ελλάδα και ΗΠΑ, ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συνεχίζουν τον στενό συντονισμό ενάντια στις απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία.

17:35

Ο Μπάιντεν απαγορεύει στα λιμάνια των ΗΠΑ πλοία που συνδέονται με τη Ρωσία

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαγορεύσουν τα πλοία που συνδέονται με τη Ρωσία από τα αμερικανικά λιμάνια, ακολουθώντας έτσι τις αποφάσεις του Καναδά και των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Λευκός Οίκος θα εκδώσει ανακοίνωση με περισσότερες λεπτομέρειες.

«Αυτό σημαίνει ότι κανένα πλοίο που πλέει υπό ρωσική σημαία ή που ανήκει ή λειτουργεί από ρωσική οντότητα δεν θα επιτρέπεται να ελλιμενίζεται σε λιμάνι των Ηνωμένων Πολιτειών ή να έχει πρόσβαση στις ακτές μας. Κανένα», είπε ο Μπάιντεν.

17:13

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ στέλνουν drones και βαρύ πυροβολικό

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε διάγγελμα του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν επιπλέον 800 εκατ. δολάρια. Αυτό το νέο πακέτο περιλαμβάνει βαρύ πυροβολικό, drones, πυροβόλα τύπου Howitzers και πυρομαχικά (οβίδες και 144.000 φυσίγγια). Ο Μπάιντεν τόνισε ότι αυτά τα όπλα «θα πάνε απευθείας στην πρώτη γραμμή της ελευθερίας».

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ μοιράζονται αδιάκοπα πληροφορίες με την Ουκρανία, λέγοντας ότι είμαστε σε κρίσιμο σημείο καθώς η Ρωσία έχει στήσει το σκηνικό για την επόμενη φάση του πολέμου».

Τόνισε ότι μολονότι οι ΗΠΑ ανακοινώνουν πολλές λεπτομέρειες για τα όπλα που στέλνουν στην Ουκρανία, ορισμένα θα κρατηθούν μυστικά. Τροποποιώντας τη διάσημη ρήση του Θίοντορ Ρούσβελτ, είπε ότι οι ΗΠΑ «θα μιλούσαν χαμηλόφωνα και θα κουβαλούσαν ένα μεγάλο ακόντιο (Javelin)», μια αναφορά στο αντιαρματικό όπλο που ήταν αποτελεσματικό κατά των ρωσικών τεθωρακισμένων.

«Η μάχη του Κιέβου ήταν μία ιστορική νίκη για τους Ουκρανούς», είπε, συμπληρώνοντας ότι «τώρα πρέπει να επιταχύνουμε την παροχή βοήθειας».

«Οι ΗΠΑ θα δεχτούν έως και 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος», ανακοίνωσε ο Μπάιντεν.

Η προσθήκη του νέου πακέτου φέρνει τη συνολική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία σε πολύ περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

17:06

Το Κίεβο ζητά επειγόντως τη δημιουργία διαδρόμου για την απομάκρυνση αμάχων από τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη 

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για την εγκαθίδρυση επειγόντως ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση αμάχων από την χαλυβουργία Azovstal. 

Οι άμαχοι «που κατέφυγαν σε μεγάλο αριθμό» στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας «δεν εμπιστεύονται τους (Ρώσους) στρατιώτες», τόνισε το ουκρανικό υπουργείο με ανάρτηση στο Twitter. «Ένας ανθρωπιστικός διάδρομος είναι αναγκαίος επειγόντως» με «εγγυήσεις ότι οι άνθρωποι θα είναι ασφαλείς», πρόσθεσε. 

Παράλληλα ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε ότι περίπου 200 άνθρωποι περιμένουν να απομακρυνθούν από την πόλη, αλλά μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες κανένα λεωφορείο δεν είχε φτάσει για να τους παραλάβει.

17:02

Δέκα στρατιώτες και 9 πολίτες αφέθηκαν ελεύθεροι σε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων

Δέκα στρατιωτικοί και εννέα πολίτες αφέθηκαν ελεύθεροι σε μια νέα ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία, ανακοίνωσε το Κίεβο, χωρίς να αποκαλύψει τον αριθμό των Ρώσων που παραδόθηκαν στη Μόσχα.

«Έγινε μια νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων. Παίρνουμε πίσω 19 άτομα, μεταξύ των οποίων 10 στρατιώτες (συμπεριλαμβανομένων δύο αξιωματικών) και εννέα πολίτες», δήλωσε με μήνυμά της στο Telegram η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, η Ιρένα Βερεσούκ. «Αυτή τη φορά υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των αποφυλακισμένων και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Τώρα θα έχουν μια ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη...», είπε.

Η προηγούμενη ανταλλαγή με τη Ρωσία είχε επιτρέψει την απελευθέρωση 76 Ουκρανών, τόνισε.

16:50

Ζελένσκι: 120.000 άνθρωποι παγιδευμένοι στη Μαριούπολη

Ο Ουκρανός πρόεδρος, αφού η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης, είπε ότι 120.000 άμαχοι εμποδίστηκαν να φύγουν από την πολιορκημένη πόλη την Μ. Πέμπτη.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία έχει «προσφέρει όλες τις επιλογές» στη Ρωσία για να βοηθήσει την ασφαλή διέλευση στρατευμάτων και αμάχων μακριά από τη Μαριούπολη. Ωστόσο, τόνισε ότι εξακολουθεί να περιμένει την απάντηση της Ρωσίας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι η Μόσχα ελέγχει μεγάλο μέρος της Μαριούπολης, αλλά τα ουκρανικά στρατεύματα παραμένουν σε ένα τμήμα της, σε υπόγειες αποθήκες στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, μαζί με περίπου 1.000 πολίτες. 

16:26

Το 17% του πληθυσμού της Ουκρανίας είναι εκτοπισμένο στο εσωτερικό

Τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης διαπίστωσαν ότι 600.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν εσωτερικά στην Ουκρανία στις αρχές Απριλίου.

Τα τελευταία στοιχεία, για την 1η Απριλίου έως τις 17 Απριλίου, ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε 7,7 εκατομμύρια από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 17% του ουκρανικού πληθυσμού έχει εκτοπιστεί εντός της χώρας.

Η πλειοψηφία αυτών - το 60% - είναι γυναίκες.

Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς τους ανθρώπους έχουν αναφέρει έλλειψη πρόσβασης σε τρόφιμα.

Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναφέρει ότι περίπου πέντε εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μέχρι στιγμής.

Η πλειονότητα αυτών που εγκαταλείπουν την Ουκρανία έχουν εισέλθει στην Πολωνία, ενώ άλλοι έχουν καταφύγει στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία.

16:12

Τι είπε ο Πούτιν στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας, Σοϊγκού, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι κατέλαβαν τη Μαριούπολη, πλην του εργοστασίου του Αζόφσταλ.

Σε ανακοίνωση του το Ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι ο Πούτιν δήλωσε:

«Πρέπει να προσφέρετε σε όλους εκείνους που δεν έχουν καταθέσει τα όπλα τους τη δυνατότητα να το κάνουν. Η Ρωσία τους εγγυάται τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή νομικά κείμενα. Όλοι οι τραυματίες θα λάβουν ιατρική βοήθεια.

Ολοκληρώσατε με επιτυχία τη μάχη για την απελευθέρωση της Μαριούπολης. Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για αυτήν την περίσταση και παρακαλώ να μεταφέρετε τα συγχαρητήριά μου στα στρατεύματα. Πρέπει να (...)  εξετάσουμε τρόπους διαιώνισης της μνήμης εκείνων των συντρόφων μας που επέδειξαν ηρωισμό και θυσίασαν τη ζωή τους, ώστε ο λαός μας στο Ντονμπάς να ζήσει ειρηνικά και να επιτρέψει στη Ρωσία, τη χώρα μας, να ζήσει ειρηνικά».

15:55

Οι ρωσικές δυνάμεις μεταφέρουν πτώματα από τη Μαριούπολη στο κοντινό χωριό

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, επιβεβαίωσε αναφορές ότι βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι στο χωριό Μανγκούς.

Μιλώντας μέσω βίντεο από άγνωστη τοποθεσία, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «σκουπίζουν τα εγκλήματά τους» στη Μαριούπολη και κρύβουν πτώματα σε ομαδικούς τάφους στην περιοχή του Ντόνετσκ.

«Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα που κλείνει τελείως. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να μπει. Σκουπίζουν τον χώρο», τόνισε και πρόσθεσε: «Κρύβουν τα εγκλήματα που διέπραξε η Ρωσική Ομοσπονδία στη Μαριούπολη. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περισσότεροι από 20.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από χτυπήματα πυροβολικού και πυραύλων του εχθρού στους δρόμους της πόλης μας. Έχουμε επίσης στοιχεία από τις δημοτικές υπηρεσίες της πόλης. Έχουν δει αυτά τα πτώματα και τώρα βλέπουμε αυτά τα πτώματα να εξαφανίζονται».

«Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου που τα κρύβουν», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι αυτό που συνέβαινε στη Μαριούπολη ήταν «ειδεχθή γενοκτονία» και υπήρξαν πολλά περιστατικά όπου οι κάτοικοι είχαν «βασανιστεί και κακομεταχειριστεί».

15:49

Ουκρανία και Ρωσία ανταλλάσσουν 19 κρατούμενους

Η Ρωσία απελευθέρωσε 19 Ουκρανούς, συμπεριλαμβανομένων 9 αμάχων, στην ανταλλαγή αιχμαλώτων της Πέμπτης, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ουκρανίας Ιρίνα Βερέστσουκ.

15:40

Ουκρανία: Αυτά είναι τα στοιχεία των μελών της 288ης Ταξιαρχίας Πυροβολικού

Η Υπηρεσία Πληροφορίων του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο στρατιωτών της 288ης Ταξιαρχίας Πυροβολικού της 1ης Στρατιάς Panzer της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που -όπως υποστηρίζει- «διέπραξαν εγκλήματα πολέμου κατά του λαού της Ουκρανίας».

Στο κείμενο σημειώνεται: Το προσωπικό της ταξιαρχίας εμπλέκεται σε στοχευμένους βομβαρδισμούς πυροβολικού από βαρέα όπλα οικισμών στις περιοχές Σούμι και Χάρκοβο, που οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες στον άμαχο πληθυσμό.

15:35

Περισσότερα από 1.000 πτώματα πολιτών στα νεκροτομεία του Κιέβου

Τα πτώματα 1.020 αμάχων φυλάσσονται σε νεκροτομεία μέσα και γύρω από το Κίεβο μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Όλγα Στεφανίσινα.

Τα σχόλιά της έγιναν αφότου η αστυνομία είπε ότι ανακάλυψε τα λείψανα εννέα πολιτών στην πόλη Μποροντιάνκα, περίπου 54 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, θαμμένα σε κοινόχρηστους τάφους και με σημάδια βασανιστηρίων.

Τα θύματα «είτε σκοτώθηκαν είτε βασανίστηκαν μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών», σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη του Κιέβου, προσθέτοντας: Οι ιατροδικαστές εξετάζουν τώρα τα πτώματα, αλλά αυτό που είδαμε ήταν χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη, τα πόδια τους δεμένα και πυροβολημένα μέσα από τα άκρα και στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

15:30

Λετονία: Η Ρωσιά πραγματοποιεί γενοκτονία στην Ουκρανία

Το λετονικό κοινοβούλιο αναγνωρίζει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ως γενοκτονία και υιοθετεί νόμο για την αφαίρεση της υπηκοότητας για υποστήριξη εγκλημάτων πολέμου.

«Μόνο όσοι έχουν πολλαπλές υπηκοότητες μπορούν να ανακαλέσουν τη λετονική υπηκοότητα επειδή υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», γράφει το Kyiv Independent.

15:26

Η Σουηδία σχεδιάζει να επιταχύνει τις συζητήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε είπε ότι τα πολιτικά κόμματα που συζητούν μια πιθανή αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ενδέχεται να επιταχύνουν τη διαδικασία, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα.

Οι συνομιλίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 13 Μαΐου, δήλωσε.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία συνεχίζει να επιδεινώνεται, η Φινλανδία υπέβαλε την έκθεσή  της και υπάρχει ισχυρή πίεση στη Σουηδία να ολοκληρώσει την έκθεσή της», είπε.

15:14

Το Βατικανό ζητά εκεχειρία στην Ουκρανία για το Ορθόδοξο Πάσχα

Το Βατικανό ζήτησε σήμερα επίσημα να κηρυχθεί εκεχειρία στην Ουκρανία για τις ημέρες του Ορθόδοξου Πάσχα.

Ο πάπας Φραγκίσκος είχε απευθύνει έκκληση υπέρ της εκεχειρίας ήδη πριν από το Πάσχα των Καθολικών, το οποίο γιορτάσθηκε την περασμένη Κυριακή.

Σε επίσημη ανακοίνωση της Αγίας Έδρας υπογραμμίζεται σήμερα ότι το Βατικανό και ο ποντίφικας ενώνουν τις φωνές τους -υπέρ της εκεχειρίας- με εκείνες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του επικεφαλής των Ελληνοκαθολικών της Ουκρανίας Σβιάτοσλαβ Σεβτσούκ. O στόχος είναι «να επιτευχθεί εκεχειρία με την ευκαιρία του εορτασμού του Πάσχα, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, στις 24 Απριλίου».

«Με την επίγνωση ότι για τον Θεό τίποτα δεν είναι αδύνατο, ζητούν από τον Κύριο ο πληθυσμός, ο οποίος είναι παγιδευμένος σε εμπόλεμες περιοχές, να μπορέσει να απομακρυνθεί το γρηγορότερο δυνατό και να αποκατασταθεί η ειρήνη. Ζητούν, δε, από όσους ηγούνται των διαφόρων εθνών, να εισακούσουν την φωνή του κόσμου, που ζητά ειρήνη», υπογραμμίζει η Αγία Έδρα.

15:08

Ουκρανία: 21.000 Ρώσοι στρατιώτες νεκροί στη διάρκεια της εισβολής

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι 21.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής του Κρεμλίνου στις 24 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ 2.118 τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού και 829 άρματα μάχης έχουν καταστραφεί.

Τον περασμένο μήνα, ο ρωσικός στρατός ισχυρίστηκε ότι 1.351 από τους στρατιώτες του είχαν σκοτωθεί και 3.825 είχαν τραυματιστεί εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

14:47

Οι τελευταίες εξελίξεις

  • Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τον ρωσικό στρατό να ακυρώσει τα σχέδια εισβολής στο εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης, όπου βρίσκονται τα τελευταία εναπομείναντα ουκρανικά στρατεύματα.
  • Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, βρίσκεται υπό έντονο βομβαρδισμό.
  • Στους Βρετανούς μαχητές που συνελήφθησαν στην Ουκρανία από τα στρατεύματα του Κρεμλίνου παρέχεται η απαραίτητη βοήθεια, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ένα νέο κύμα κυρώσεων που στοχεύουν Ρώσους στρατηγούς καθώς και άτομα και επιχειρήσεις που υποστηρίζουν τον στρατό του Βλαντιμίρ Πούτιν.
  • Ο τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς χαρακτήρισε «τρελή» την απόφαση του Γουίμπλεντον να απαγορεύσει Ρώσους και Λευκορώσους παίκτες λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.
  • Η Ρωσία διέταξε το κλείσιμο των προξενείων της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας ως αντίποινα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας.
14:44

Τραγωδία χωρίς τέλος στην Μπούκα

Οικογένειες στην Μπούκα έψαχναν σακούλες πτωμάτων σε νεκροτομείο για να βρουν τα λείψανα αγαπημένων προσώπων, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. Τετρακόσια πτώματα ανακαλύφθηκαν στην πόλη, βορειοδυτικά του Κιέβου, από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν.

Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Βιτάλι Λόμπας είπε ότι περίπου το ένα τέταρτο από αυτούς εξακολουθούν να είναι αγνώστων στοιχείων.

14:43

Το Χάρκοβο δέχεται σφοδρά πυρά

Η Ρωσία «βομβαρδίζει με μανία» το Χάρκοβο, λέει ο δήμαρχος της. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, είπε ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν στη πόλη. 

Περίπου το 30% του πληθυσμού έχει εκκενωθεί - κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Επίσης στην περιοχή του Χάρκοβο, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν απαγορεύσει κάθε εκκένωση ή ανθρωπιστική βοήθεια από τη συνοριακή πόλη Βελίκι Μπουρλούκ.

14:42

Ιαπωνία – Νέα Ζηλανδία: Εντείνουν την πίεση στη Ρωσία

Με κοινή ανακοίνωση που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι ηγέτες της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, και της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντερν, έκαναν γνωστό πως «θα συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος για τους αρχιτέκτονες της παράνομης και αδικαιολόγητης επίθεσης της Ρωσίας» κατά της Ουκρανίας.

14:34

Στο Κίεβο σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ

Μαζί του και η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν.

Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa/Handout via REUTERS 
Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa/Handout via REUTERS
14:14

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Λονδίνο προσθέτει 26 ονόματα στη λίστα με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία

Πρόκειται, κυρίως, για Ρώσους στρατιωτικούς και για στελέχη της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.

14:08

Βρετανία: Το νέο πακέτο κυρώσεων πλήττει Ρώσους στρατηγούς και εταιρείες του τομέα της Άμυνας

Ο νέος γύρος κυρώσεων κατά της Ρωσίας στοχεύει στρατηγούς που είναι υπεύθυνοι για τις φρικαλεότητες στην Ουκρανία, καθώς και άτομα και επιχειρήσεις που υποστηρίζουν τις ρωσικές δυνάμεις.

«Το σημερινό νέο κύμα κυρώσεων πλήττει τους στρατηγούς και τις εταιρείες που έχουν αίμα στα χέρια τους», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας.

 

13:42

Η Μόσχα κλείνει προξενεία χωρών της Βαλτικής, απελαύνει υπαλλήλους

Η Ρωσία έδωσε εντολή να κλείσουν τα προξενεία της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας και ζήτησε από τους υπαλλήλους τους να αποχωρήσουν σε μια κίνηση αντιποίνων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι κλείνει τα προξενεία της Λετονίας στην Αγία Πετρούπολη και στο Πσκοφ, το προξενείο της Εσθονίας στην Αγία Πετρούπολη και το γραφείο της στο Πσκοφ καθώς και το προξενείο της Λιθουανίας στην Αγία Πετρούπολη.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Λετονία και η Εσθονία είχαν δώσει εντολή να κλείσουν δύο ρωσικά προξενεία λόγω των ενεργειών της Μόσχας στην Ουκρανία, ενώ η Λιθουανία έχει ζητήσει από τον Ρώσο πρεσβευτή να αποχωρήσει.

13:34

Ο άμαχος πληθυσμός εγκαταλείπει τη Μαριούπολη

(Φωτογραφίες Reuters)

13:27

Κίεβο: Η Ρωσία ετοιμάζεται για ίδρυση «Λαϊκής Δημοκρατίας» στην Χερσώνα

Σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει δημοψήφισμα για την ίδρυση «Λαϊκής Δημοκρατίας» στην περιοχή της Χερσώνας.

13:13

Τέσσερις εκσκαφείς για την ανεύρεση επιζώντων

Τέσσερα εκσκαπτικά μηχανήματα έστειλε στην Ουκρανία η Εσθονία μέσω της Κομισιόν προκειμένου να συνδράμουν το έργο των διασωστών που ψάχνουν για επιζώντες στα ερείπια των βομβαρδισμένων κτιρίων.

13:07

Κρεμλίνο: Συνεχίζονται οι συνομιλίες με την Ουκρανία

Οι συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας συνεχίζονται κανονικά ανέφερε το Κρεμλίνο, τονίζοντας πως έχει «μπερδευτεί» από τις δηλώσεις Ζελένσκι ότι «το Κίεβο δεν έχει δει ή ακούσει για ένα υποτιθέμενο έγγραφο που το Κρεμλίνο λέει ότι έχει στείλει στην Ουκρανία σε σχέση με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Παράλληλα, σημειώνεται πως «η Μόσχα περιμένει ακόμη απαντήσεις στις ρωσικές προτάσεις», ενώ σε ό,τι αφορά την πρόταση του Ουκρανού προέδρου για ανταλλαγή αιχμαλώτων που να περιλαμβάνει στρατιώτες που βρίσκονται στο εργοστάσιο του Azovstal, το Κρεμλίνο σημειώνει πως έχουν τη δυνατότητα να παραδώσουν τα όπλα και να φύγουν μέσω ασφαλών διαδρόμων.

12:59

Αμύνονται οι ουκρανικές δυνάμεις στο Χάρκοβο

(Φωτογραφίες Reuters)

12:55

Περισσότερα από 1.000 πτώματα αμάχων βρίσκονται στα νεκροτομεία της περιφέρειας του Κιέβου, σύμφωνα με Ουκρανή αξιωματούχο

Περισσότερα από 1.000 πτώματα αμάχων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νεκροτομεία της περιφέρειας του Κιέβου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια Ουκρανή αξιωματούχος, ενώ το Κίεβο κατηγορεί τους Ρώσους ότι «σφαγίασαν» εκατοντάδες αμάχους στο διάστημα που κατείχαν την περιοχή, το Μάρτιο.

«Χίλια είκοσι πτώματα αμάχων, αποκλειστικά αμάχων, βρίσκονται (στα νεκροτομεία) στο σύνολο της περιφέρειας του Κιέβου», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Όλγα Στεφανίσινα στην πόλη Μποροντιάνκα.

AP Photo/Emilio Morenatti

 

12:53

Έφτασαν στο Κίεβο Σάντσεθ και Φρεντέρικσεν

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έφτασε στο Κίεβο μαζί με τη Δανέζα ομόλογό του Μέτε Φρεντέρικσεν. Τους υποδέχτηκε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Όλγα Στεφανίσινα.

Reuters

 

12:26

Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων στη Μαριούπολη

  • Η Ρωσία, μέσω του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊλού, ανακοίνωσε ότι έχει καταλάβει το σύνολο της πόλης, πλην του εργοστασίου Azovstal, υποστηρίζοντας ότι εκεί παραμένουν περίπου 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι πάνω από 1.400 έχουν παραδοθεί
  • Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τον Σοϊλού για την «επιτυχημένη επιχείρηση». 
  • Ακύρωσε την επιχείρηση εφόδου στο εργοστάσιο και διέταξε σκληρό αποκλεισμό των εγκαταστάσεων, προκειμένου, όπως είπε, «να μην περνάει ούτε μύγα».
  • Δεσμεύτηκε ότι η Ρωσία θα «σεβαστεί» όσους παραδοθούν. 
  • Από την πλευρά του, το Κίεβο, απηύθυνε αίτημα προς τη Μόσχα «να ανοίξουν άμεσα ανθρωπιστικοί διάδρομοι για αμάχους και τραυματίες στρατιώτες. 
12:25

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Παρέχεται τροφή, νερό και απαραίτητη βοήθεια στους δύο Βρετανούς αιχμαλώτους

Οι δύο Βρετανοί μαχητές που συνελήφθησαν στην Ουκρανία από ρωσικές δυνάμεις, σιτίζονται κανονικά, τους προσφέρεται νερό και απαραίτητη βοήθεια, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Παράλληλα, το ρωσικό ΥΠΕΞ καλεί τη Βρετανία να σταματήσει να στέλνει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία.

12:15

Ρωσία: Πρόστιμο 4 εκατ. ρουβλίων στη Google για διασπορά «ψευδών ειδήσεων» για την Ουκρανία

Η Ρωσία επέβαλε πρόστιμο ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ρουβλίων (50.000 δολάρια) στην Google επειδή δεν διέγραψε αυτό που χαρακτηρίζει «ψευδείς» πληροφορίες στο YouTube σχετικά με την «ειδική της επιχείρηση (σ.σ. όπως την κατονομάζει)» στην Ουκρανία.

12:05

«Ελεύθερο» το ρωσικό δεξαμενόπλοιο που είχε δεσμευτεί ανοικτά της Καρύστου

12:05

Το Χάρκοβο δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς 

Σύμφωνα με ανάρτηση του δημάρχου της πόλης «το Χάρκοβο δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις». 

11:51

Ρωσία - Λευκορωσία: Θα υπάρξει απάντηση στην ενίσχυση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα

Η Ρωσία και η Λευκορωσία θα απαντήσουν στην ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα των χωρών τους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο Ρώσο διπλωμάτη.

«Μαζί με τους συμμάχους της Λευκορωσίας πρέπει να απαντήσουμε στη στρατιωτική ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα και να συντονίσουμε τα γεωπολιτικά μας βήματα», δήλωσε στο TASS ένας Ρώσος διπλωμάτης.

11:22

Κίεβο προς Μόσχα: Άμεση αποχώρηση αμάχων, τραυματιών στρατιωτών από το Αζοφστάλ

Αίτημα προς τη Ρωσία να επιτρέψει «άμεσα» την αποχώρηση αμάχων και τραυματισμένων στρατιωτών από το Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, διατύπωσε η Ουκρανή αντιπρόεδρος, Ιρίνα Βέρεστσουκ, μέσω διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου.

«Υπάρχουν περίπου 1.000 άμαχοι και 500 τραυματίες στρατιώτες στο εργοστάσιο. Πρέπει να αποχωρήσουν σήμερα, είπε. 

 

11:06

Ουκρανία: Εννέα πτώματα αμάχων εντοπίστηκαν στην Μποροντιάνκα, κάποια φέρουν «σημάδια βασανιστηρίων»

Τα πτώματα εννέα αμάχων βρέθηκαν χθες, Τετάρτη, στην Μποροντιάνκα, κοντά στο Κίεβο, ορισμένα εκ των οποίων φέρουν «σημάδια βασανιστηρίων», ανακοίνωσε η αστυνομία της ουκρανικής πρωτεύουσας στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε.

«Οι άνθρωποι αυτοί σκοτώθηκαν από τις (ρωσικές) δυνάμεις κατοχής και κάποια από τα θύματα φέρουν σημάδια βασανιστηρίων», κατήγγειλε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Αντρί Νεμπίτοφ σε ανάρτησή του στο Facebook.

Στην Μποροντιάνκα έγιναν, σύμφωνα με το Κίεβο, «σφαγές αμάχων» στη διάρκεια του Μαρτίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις είχαν υπό την κατοχή τους την πόλη.

«Σε έναν ομαδικό τάφο, υπήρχαν δύο 35χρονοι άνδρες, και δίπλα σε αυτούς ένας έφηβος 15 ετών», διευκρίνισε ο Νεμπίτοφ.

«Σε έναν άλλον, οι δυνάμεις της τάξης βρήκαν τα πτώματα έξι ανθρώπων: τεσσάρων ανδρών και δύο γυναικών», οι οποίοι «μπόρεσαν να αναγνωριστούν ως κάτοικοι της πόλης», πρόσθεσε.

«Οι Ρώσοι στρατιωτικοί σκότωσαν συνειδητά αμάχους που δεν πρόβαλαν καμία αντίσταση», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι τα πτώματα των θυμάτων «μεταφέρθηκαν στα νεκροτομεία της περιοχής του Κιέβου για να γίνει ιατροδικαστική εξέταση».

10:51

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Επλήγησαν 1.001 στόχοι στη Ουκρανία τη νύχτα

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, επλήγησαν με πυραύλους και βολές του πυροβολικού 1.001 στόχοι στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

10:40

Σι Τζινπίνγκ: Επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στη χρήση των οικονομικών κυρώσεων

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε την αντίθεση της Κίνας στις μονομερείς κυρώσεις και στη «δικαιοδοσία της μακράς χειρός» σε ομιλία του, χωρίς να αναφέρεται άμεσα στις τιμωρητικές ενέργειες σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Σι προειδοποίησε ότι η οικονομική «αποσύνδεση» και οι τακτικές άσκησης πίεσης, όπως η διακοπή των εφοδιαστικών αλυσίδων, δεν θα αποδώσουν. «Η Κίνα θα ήθελε να προωθήσει μια πρωτοβουλία για την παγκόσμια ασφάλεια» που στηρίζει «την αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας», δήλωσε.

«Θα πρέπει να διατηρήσουμε την αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας, να οικοδομήσουμε μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη αρχιτεκτονική ασφαλείας και να αντιταχθούμε στην οικοδόμηση εθνικής ασφάλειας με βάση την ανασφάλεια σε άλλες χώρες».

10:37

Τζόνσον: Οι συνομιλίες Ουκρανίας – Ρωσίας είναι καταδικασμένες εξαιτίας του «κροκόδειλου» Πούτιν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία είναι πιθανό να αποτύχουν, καθώς συνέκρινε τη διεξαγωγή συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με τη διαπραγμάτευση με ένα κροκόδειλο.

10:15

Ο Πούτιν διέταξε ματαίωση της εισβολής στο εργοστάσιο Azovstal 

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος συνεχάρη τον Σοϊγκού για «την επιτυχημένη επιχείρηση στη Μαριούπολη». 

Ο Πούτιν διέταξε η επιχείρηση εισβολής στο εργοστάσιο Azovstal να ματαιωθεί, ενώ έδωσε οδηγίες να «μπλοκαριστούν» οι εγκαταστάσεις, ώστε, όπως είπε, «να μην περνάει ούτε μύγα». 

Είπε ακόμη ότι η Ρωσία εγγυάται για τη ζωή των Ουκρανών στρατιωτών που θα εγκαταλείψουν το εργοστάσιο, σημειώνοντας ότι θα «τους μεταχειριστούμε με σεβασμό».

 

10:06

Σοϊγκού σε Πούτιν: Έχουμε καταλάβει τη Μαριούπολη

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ενημέρωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν καταλάβει η Μαριούπολη.

O ίδιος υποστήριξε πως περίπου 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν στο πολιορκούμενο εργοστάσιο Azovstal, ενώ, όπως ισχυρίζεται, πάνω από 1.400 έχουν παραδοθεί. Παράλληλα, ανέφερε πως η Ρωσία έχει επιτρέψει την εκκένωση περισσότερων από 142.000 αμάχων.  

10:05

Στο Κίεβο Σάντσεθ και Φρεντέρικσεν

Οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Δανίας Πέδρο Σάντσεθ και Μέττε Φρεντέρικσεν θα επισκεφθούν σήμερα το Κίεβο για να εκφράσουν την στήριξη τους στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

09:44

Μαριούπολη: Αναχώρησαν 4 λεωφορεία με άμαχο πληθυσμό

Τέσσερα λεωφορεία που απομακρύνουν αμάχους κατάφεραν να αναχωρήσουν από τη Μαριούπολη, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι απομακρύνσεις αμάχων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, γίνονται την ώρα που η πόλη δείχνει να βρίσκεται στα πρόθυρα να περάσει στον έλεγχο των Ρώσων, έπειτα από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας.

09:41

NEXTA: Η Λιθουανία παρέδωσε στην Ουκρανία μια παρτίδα βαρέων όλμων

09:01

199 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (20/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 199 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 46 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 73
  • Από Ευζώνους: 23
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 51
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 47 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 5.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 21.429 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.054 ανήλικοι.

08:45

Δυνάμεις της Ρωσίας προωθούνται προς την Κραματόρσκ

Μονάδες του ρωσικού στρατού προωθούνται από χώρους συγκέντρωσης στο Ντονμπάς προς την Κραματόρσκ, η οποία συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς με ρουκέτες, αναφέρει συνοπτικό ενημερωτικό δελτίο του βρετανικού στρατού για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η δραστηριότητα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζει παράλληλα να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, καθώς επιδιώκει να προσφέρει υποστήριξη εκ του σύνεγγυς στις χερσαίες επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία και να καταστρέψει την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, κατά τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

«Η Ρωσία πιθανόν επιθυμεί να δείξει πως κατήγαγε σημαντικές επιτυχίες» στον πόλεμο στην Ουκρανία ενόψει «του ετήσιου εορτασμού της Ημέρας της Νίκης την 9η Μαΐου», προστίθεται στο ενημερωτικό δελτίο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας. «Αυτό ίσως επηρεάσει το πόσο γρήγορα και σθεναρά (οι ρωσικές δυνάμεις) θα προσπαθήσουν να διεξαγάγουν επιχειρήσεις».

08:30

Ουκρανικές «βολές» κατά του Ερυθρού Σταυρού

Ουκρανή αξιωματούχος κατηγόρησε χθες Τετάρτη τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ότι δεν συνεργάζεται με τη χώρα της για να εξακριβωθεί η τύχη ουκρανών προσφύγων στη Ρωσία, για «συνέργεια» στους «εκτοπισμούς», πράγμα που διέψευσε κατηγορηματικά η ΔΕΕΣ.

«Η ΔΕΕΣ δεν εκπληρώνει την αποστολή της» όσον αφορά τους πρόσφυγες που μεταφέρονται όπως είπε παρά τη θέλησή τους και διά της βίας στη Ρωσία από τα ρωσικά στρατεύματα.

Τις κατηγορίες εξαπέλυσε η Λιουντμίλα Ντενισόβα, επίτροπος αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό κοινοβούλιο, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

«Υποψιάζομαι πως είναι συνεργός» της Ρωσίας, δήλωσε μετά τη συνάντησή της με αξιωματούχο της ουκρανικής επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

«Έχει περάσει ένας μήνες που προσπαθώ να δω τον πρόεδρο της ΔΕΕΣ για να συζητήσω μαζί του τον εκτοπισμό πολιτών μας στη Ρωσία. Προσπαθώ να το κάνω αφότου ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ είπε πως θα ανοίξει αντιπροσωπεία στο Ροστόφ στον Ντον (σ.σ. πόλη στη νότια Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία) και θα ενθαρρύνει την υποδοχή Ουκρανών στο έδαφος του κράτους-επιτιθέμενου», συνέψισε η κυρία Ντενισόβα.

«Σήμερα συναντήθηκα με τον αντιπρόσωπο του ουκρανικού βραχίονα του Ερυθρού Σταυρού στον οποίο έγραψα 120 επιστολές για το θέμα της αναζήτησης των πολιτών μας. Δεν έλαβα καμιά απάντηση», πρόσθεσε.

Επικαλέστηκε αριθμούς του ΟΗΕ, κατά τους οποίους βρίσκονται στη Ρωσία 550.000 ουκρανοί πρόσφυγες, ανάμεσά τους 121.000 παιδιά.

«Πού βρίσκονται; Σε στρατόπεδα; Δεν προσωρινές εστίες; Υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων που τους οδήγησαν» στη Ρωσία, επέμεινε.

Η κυρία Ντενισόβα τόνισε ακόμη πως ζήτησε από τη ρωσίδα ομόλογό της Τατιάνα Μασκαλκόβα να της στείλει καταλόγους με τα ονόματα των ουκρανών προσφύγων στη Ρωσία, προκειμένου το Κίεβο να συνεργαστεί με τη ΔΕΕΣ για τον επαναπατρισμό τους: «Ουδεμία απάντηση από την πλευρά της και από την πλευρά της ΔΕΕΣ».

Ερωτηθείσα για τις δηλώσεις της ουκρανής αξιωματούχου από το Γαλλικό Πρακτορείο, η ΔΕΕΣ «απέρριψε κατηγορηματικά αυτές τις ψευδείς κατηγορίες», επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως δεν «κάνει εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς» και θύμισε ότι «διευκόλυνε την οικειοθελή διέλευση αμάχων και τραυματιών, με κάθε ασφάλεια» προς διάφορες ουκρανικές πόλεις.

Επιβεβαίωσε ότι «εξέτασε το ενδεχόμενο να ανοίξει γραφείο στο Ροστόφ στον Ντον», προκειμένου «να ανακουφίσει τα δεινά ανθρώπων που πλήττονται από την ένοπλη σύρραξη».

«Η διεξαγωγή διαλόγου με όλα τα μέρη σ’ έναν πόλεμο είναι απαραίτητη, για να έχουμε πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους που πλήττονται και προκειμένου να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας για τις ομάδες μας που παρέχουν αρωγή ζωτικής σημασίας», τόνισε η ΔΕΕΣ.

07:56

Οι περιοχές που κατέχουν οι Ρώσοι στον χάρτη

Sky News

 

07:53

 

Δοκιμή νέου διηπειρωτικού πυραύλου από τη Ρωσία

 

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι πραγματοποίησε δοκιμή του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat, ενός στρατηγικού όπλου που, όπως είπε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού ανάλογος του, ο οποίος θα κάνει όσους προσπαθούν να απειλήσουν τη Ρωσία να το ξανασκεφτούν.

 

 

 

07:50

Η G7 υπόσχεται πάνω από 24 δισεκατομμύρια δολάρια στο Κίεβο

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 ανακοίνωσαν σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα ότι θα προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία που θα ξεπεράσει τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν περισσότερα αν χρειάζεται.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν, οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης δυσαρέσκειά για τη συμμετοχή της Ρωσίας σε διεθνή φόρα, ανάμεσά τους την G20, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα αυτή την εβδομάδα.

«Οι διεθνείς οργανισμοί και τα πολυμερή φόρα δεν μπορούν να συνεχίζουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία ακολουθώντας την πεπατημένη», υποστήριξαν.

Διεμήνυσαν ταυτόχρονα πως θα συνεχίσουν την πίεση στη Μόσχα.

07:48

Ζητούν συνομιλίες για τη Μαριούπολη οι Ουκρανοί διαπραγματευτές

Το Κίεβο είναι έτοιμο να αρχίσει συνομιλίες με τη Μόσχα για την Μαριούπολη και μάλιστα χωρίς να θέτει όρους, ανέφερε ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, ένας από τους συμβούλους του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και διαπραγματευτής στις συνομιλίες με τη Ρωσία.

«Είμαστε έτοιμοι να έρθουμε ανά πάσα στιγμή για αυτές τις διαπραγματεύσεις, μόλις λάβουμε επιβεβαίωση από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια στο Telegram.

07:43

Καντίροφ: Το Αζόφσταλ στη Μαριούπολη θα «πέσει» σήμερα

Πεπεισμένος ότι εντός της ημέρας το εργοστάσιο χάλυβα Αζόφσταλ στη Μαριούπολη θα πέσει στα χέρια των Ρώσων εμφανίστηκε ο Τσετσένος ηγέτης, Ραμζάν Καντίροφ.

Συγκεκριμένα, ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της Τσετσενίας, διεμήνυσε ότι η αχανής εγκατάσταση της χαλυβουργίας Αζόφσταλ στη Μαριούπολη -ο τελευταίος θύλακας ουκρανικής αντίστασης στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα- θα καταληφθεί εντός της ημέρας.

07:38

Η ΕΕ οργανώνει διάσκεψη δωρητών για να εγγυηθεί «τη νίκη» των δυνάμεων του Κιέβου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα οργανώσει διεθνή σύνοδο δωρητών την 5η Μαΐου για να εξασφαλιστεί «η νίκη της Ουκρανίας» στον πόλεμο με τη Ρωσία, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χθες Τετάρτη στο Κίεβο. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία διότι θέλουμε τη νίκη της Ουκρανίας», τόνισε ο κ. Μισέλ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Διευκρίνισε ότι η σύνοδος θα οργανωθεί με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των 27 κρατών μελών και άλλων διεθνών παραγόντων.

Σκοπός της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας αυτής είναι να συγκεντρωθούν δωρεές για την υποστήριξη της οικονομίας της Ουκρανίας και της ανοικοδόμησης και της ανάκαμψής της αφού συγκεντρωθεί ο πόλεμος, πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

07:35

Ζελένσκι: Oι σύμμαχοι «αρχίζουν να καταλαβαίνουν» τις ανάγκες της για οπλισμό

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε ικανοποίηση στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του για το ότι οι σύμμαχοι και εταίροι της χώρας του «αρχίζουν» να κατανοούν τις ανάγκες της για όπλα, μετά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες του Κιέβου για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

«Μπορώ να πω με μεγάλη ικανοποίηση, και με συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι οι εταίροι μας άρχισαν να καταλαβαίνουν καλύτερα τις ανάγκες μας. Να καταλαβαίνουν τι ακριβώς χρειαζόμαστε. Και πότε το χρειαζόμαστε».

«Όχι σε εβδομάδες, όχι σε έναν μήνα. Άμεσα. Τώρα αμέσως, διότι η Ρωσία αρχίζει να εντείνει τις επιθέσεις της».

Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο Κίεβο, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε πως τα χρονοδιαγράμματα για την άφιξη των όπλων «έγιναν πιο σαφή» και πρόσθεσε ότι η Δύση επιδεικνύει «θερμότερη συμπεριφορά» έναντι του Κιέβου, αξιώνοντας ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφύγει καθυστερήσεις στις παραδόσεις και να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο και στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Γερμανία δεν είναι ακόμα έτοιμη να προχωρήσει σε αυτό το βήμα, στηλίτευσε ο κ. Ζελένσκι, επικρίνοντας για άλλη μια φορά το Βερολίνο.

Ο κ. Ζελένσκι είπε στο διάγγελμά του ότι η κατάσταση στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της Ουκρανία παραμένει «πολύ σοβαρή».

07:31

«Η έφοδος της Ρωσίας στο Ντονμπάς δεν έχει αρχίσει ακόμη»

Ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας, ο Ολεξίι Ντανίλοφ, δήλωσε ότι η αναμενόμενη ευρείας κλίμακας έφοδος της Ρωσίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας δεν έχει αρχίσει ακόμη. 

Επιθέσεις πράγματι καταγράφονται σε όλες τις γραμμές των μετώπων στο Ντανιέτσκ, το Λουγκάνσκ και το Χάρκοβο από το πρωί της Τρίτης, είπε ο κ. Ντανίλοφ στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε ουκρανικό ραδιοφωνικό σταθμό χθες Τετάρτη, όμως είναι πιθανόν «δοκιμαστικές».

Ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας, ο Ολεξίι Ντανίλοφ, δήλωσε ότι η αναμενόμενη ευρείας κλίμακας έφοδος της Ρωσίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας δεν έχει αρχίσει ακόμη. 

Επιθέσεις πράγματι καταγράφονται σε όλες τις γραμμές των μετώπων στο Ντανιέτσκ, το Λουγκάνσκ και το Χάρκοβο από το πρωί της Τρίτης, είπε ο κ. Ντανίλοφ στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε ουκρανικό ραδιοφωνικό σταθμό χθες Τετάρτη, όμως είναι πιθανόν «δοκιμαστικές».

Ο ίδιος είπε πως η Μόσχα πιθανόν θα συνεχίσει τη συγκέντρωση δυνάμεων, εφοδίων και εφεδρειών τις επόμενες δύο ως τέσσερις εβδομάδες.

AP Photo/Alexei Alexandrov

 

07:29

NATO: Νίκη έστω συμβολικού χαρακτήρα ενόψει της 9ης Μαΐου επιδιώκει η Ρωσία

Τουλάχιστον μια συμβολική νίκη επί της Ουκρανίας έως την 9η Μαΐου, ημέρα της επετείου της νίκης της Ρωσίας επί των Ναζί, επιδιώκει ο νέος ανώτατος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, γνωστός ως «ο σφαγέας της Συρίας», αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Business Insider επικαλούμενος εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι ο Ντβορνίκοφ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλο και περισσότερο δυσανάλογη βία προκειμένου να καταγάγει έστω συμβολικής σημασίας νίκη επί του ουκρανικού εδάφους έως την φετινή επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί των Ναζί, την 9η Μαΐου.

Προστίθεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει θέσει την επέτειο ως ορόσημο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα ο στρατός να υφίσταται μεγάλη πολιτική πίεση.

Στο εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ, που φέρει ημερομηνία 14η Απριλίου, διατυπώνεται η προειδοποίηση για χρήση ακόμη μεγαλύτερης βίας προκειμένου να επιτευχθούν οι επιχειρησιακοί στόχοι.

«Ο Ντβορνίκοφ περιμένει να πετύχει αυτούς τους στόχους γρήγορα και αποφασιστικά χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να φέρει τη νίκη που απαιτεί ο πρόεδρος Πούτιν, εγκαίρως για την ομιλία του στην Ημέρα της Νίκης, την 9η Μαΐου».

Επί προεδρίας Πούτιν, η συγκεκριμένη επέτειος έχει αναδειχθεί σε μία από τις σημαντικότερες για τη Ρωσία. Τιμάται με μεγαλειώδεις στρατιωτικές παρελάσεις, ενώ βετεράνοι του πολέμου τιμώνται από τον ρώσο πρόεδρο προσωπικά.

07:27

Το 80% του Λουγκάνσκ υπό ρωσικό έλεγχο

Μονάδες του ρωσικού στρατού ελέγχουν πλέον το 80% της περιφέρειας Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανέφερε ο περιφερειάρχης Σερχίι Χαϊντάι μέσω Telegram αργά χθες βράδυ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κοινότητες Ρουμπίζνε και Ποπάσνα έχουν πέσει «εν μέρει» στα χέρια του ρωσικού στρατού, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες. Οι βομβαρδισμοί έχουν κλιμακωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Όταν άρχιζε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έλεγχαν γύρω στο 30% του εδάφους της.

Στην περιοχή απομένουν περίπου 70.000 κάτοικοι, κατά τον περιφερειάρχη Χαϊντάι. Εάν κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ενόψει του Πάσχα των ορθοδόξων την Κυριακή, σημείωσε ο ίδιος, θα αξιοποιηθεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν για την απομάκρυνση αμάχων και τη διανομή βοήθειας.