Πόλεμος στην Ουκρανία: Η στρόφιγγα του φυσικού αερίου ως μέρος της μάχης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η στρόφιγγα του φυσικού αερίου ως μέρος της μάχης

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο απόηχος του πολέμου στην Ουκρανία μεγάλωσε, ταράζοντας τις αγορές ενέργειας και απειλώντας να διαχυθεί πέρα από τα σύνορα, καθώς η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε δύο ευρωπαϊκές χώρες. 

Η απόφαση της Gazprom να διακόψει την παροχή σε Πολωνία και Βουλγαρία χαρακτηρίστηκε «εκβιασμός» από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κίνηση αυτή αποτελεί τα πιο σκληρά αντίποινα του Κρεμλίνου εναντίον τη συμμαχίας των χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έκανε σαφείς τις προθέσεις του, μιλώντας ενώπιον βουλευτών. Είπε ότι όποιος παρέμβει, «δημιουργώντας απειλές στρατηγικής φύσης, απαράδεκτες στη Ρωσία» θα δεχθεί την «άμεση απάντηση» της Μόσχας.

Την ίδια ώρα, μια σειρά εκρήξεων στα σύνορα της Ουκρανίας ενίσχυσε την πιθανότητα να επεκταθεί ο πόλεμος, που βρίσκεται τώρα στον τρίτο μήνα του. Εκρήξεις αναφέρθηκαν σε τρεις ρωσικές συνοριακές περιοχές το πρωί της Τετάρτης, και ενώ η αιτία δεν έγινε αμέσως γνωστή, υποψίες έπεσαν στις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες εφοδιάζονται με πιο εξελιγμένα όπλα και πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, όπως έγραψαν οι ΝΥΤ.

Μια μέρα νωρίτερα, εκρήξεις τάραξαν την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, στη νοτιοδυτική πλευρά της Ουκρανίας. Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι είναι πιθανό η Ρωσία, η οποία έχει σταθμεύσει χιλιάδες στρατεύματα στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, να προκάλεσε τις εκρήξεις ως πρόσχημα για αύξηση της επιθετικότητάς της κατά της Ουκρανίας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η στρόφιγγα του φυσικού αερίου ως μέρος της μάχης-1
REUTERS/Ueslei Marcelino

Σύνοψη της 63ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

  • Η Ρωσία προειδοποίησε πελάτες της στην ΕΕ ότι μπορεί να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου εάν αρνηθούν να πληρώσουν σε ρούβλια. Τα σχόλια του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Πεσκόφ έγιναν αφότου η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και στη Βουλγαρία, μια κίνηση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατήγγειλαν ως «εκβιασμό», τον οποίο αρνήθηκε το Κρεμλίνο.
  • Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο της διακοπής φυσικού αερίου στις δύο χώρες. Ωστόσο, οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει απότομη επιβράδυνση στην ανάπτυξη της, εάν η διακοπή εξαπλωθεί σε άλλες χώρες – ή εάν η Ευρώπη επιβάλει εμπάργκο στη Ρωσία αέριο. 
  • Ο Πρόεδρος Ζελένσκι έκανε λόγο για «ενεργειακό εκβιασμό» της Ρωσίας κατά της Ευρώπης. Ευχαρίστησε την Κομισιόν για την προτεινόμενη αναστολή των δασμών σε όλα τα ουκρανικά προϊόντα. 
  • Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε ότι όποιες χώρες επιχειρήσουν να παρέμβουν στην Ουκρανία θα αντιμετωπίσουν μια «αστραπιαία» απάντηση από τη Μόσχα. Σε μια ομιλία του προς Ρώσους βουλευτές, είπε ότι τα στρατεύματα θα χρησιμοποιήσουν «όλα τα εργαλεία για αυτό». 
  • Εκρήξεις σημειώθηκαν σε τρεις ρωσικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία, ανέφεραν τοπικές αρχές και ρωσικά κρατικά ΜΜΕ. 
  • Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν αργές προόδους στην ανατολική Ουκρανία, υιοθετώντας πιο μεθοδικές τακτικές καθώς αντιμετωπίζουν εδραιωμένες ουκρανικές δυνάμεις, ανέφεραν στρατιωτικοί αναλυτές που επικαλούνται οι New York Times. Η Ουκρανία αναγνώρισε την απώλεια αρκετών ανατολικών πόλεων. 
  • Ένας Ουκρανός διοικητής στην Μαριούπολη είπε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 600 τραυματίες άμαχοι και μαχητές στα χαλυβουργεία Azovstal. Ο Σέρχιι Βολίνα ανέφερε ότι εκατοντάδες άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες και δεν έχουν φαγητό και νερό.
  • Ο Αμερικανός πεζοναύτης Τρέβορ Ριντ, ο οποίος καταδικάστηκε και φυλακίστηκε στη Ρωσία με κατηγορίες που η οικογένειά του χαρακτήρισε ψευδείς, αφέθηκε ελεύθερος σε ανταλλαγή κρατουμένων με τον Ρώσο πιλότο Κονσταντίν Γιαροσένκο, που καταδικάστηκε σε μακρόχρονη φυλάκιση στις ΗΠΑ για κατηγορίες ναρκωτικών. 
  • Άμαχοι εγκαταλείπουν τη Χερσώνα, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν τη διεξαγωγή «δημοψηφίσματος» στην περιοχή.
  • Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, έφτασε στην Ουκρανία μετά από συνάντηση με τον Πούτιν στη Μόσχα. Θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι την Πέμπτη.
  • Ανώτατο στέλεχος μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Ρωσίας είπε ότι παραιτήθηκε από τη θέση του και κατέφυγε στο Κίεβο για να πολεμήσει για την Ουκρανία. Σε συνέντευξή του στο The Insider, ο Ουκρανικής καταγωγής Ιγκόρ Βολομπούεβ, αντιπρόεδρος της Gazprombank, είπε ότι «δεν θα μπορούσε πλέον να βρίσκεται στη Ρωσία» και ότι θέλει να «ξεπλύνει» το ρωσικό παρελθόν του. 

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από την 63η ημέρα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η στρόφιγγα του φυσικού αερίου ως μέρος της μάχης-2
REUTERS/Ricardo Moraes

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT