Αμάλ Κλούνεϊ: Η Ουκρανία είναι ένα «σφαγείο στην καρδιά της Ευρώπης»

Αμάλ Κλούνεϊ: Η Ουκρανία είναι ένα «σφαγείο στην καρδιά της Ευρώπης»

Η Ουκρανία είναι ένα «σφαγείο στην καρδιά της Ευρώπης» είπε στον ΟΗΕ η δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αμάλ Κλούνεϊ, καθώς πίεζε τον οργανισμό να επικεντρωθεί στη διεθνή δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία είναι ένα «σφαγείο στην καρδιά της Ευρώπης» είπε στον ΟΗΕ η δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αμάλ Κλούνεϊ, καθώς πίεζε τον οργανισμό να επικεντρωθεί στη διεθνή δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου.

Η συνεδρίαση την Τετάρτη περιλάμβανε επίσης τον γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής του ΟΗΕ.

Η Αμάλ Κλούνεϊ, η οποία εκπροσωπούσε το Clooney Foundation for Justice, προέτρεψε το συμβούλιο να μην αφήσει τις προσπάθειες να χάσουν τη δυναμική τους.

«Αυτό που με ανησυχεί καθώς κάθομαι εδώ σήμερα είναι ότι η αποφασιστική δράση που είδαμε τις πρώτες 50 ημέρες αυτού του πολέμου θα αποδειχθεί το αποκορύφωμα αντί για το σημείο εκκίνησης της νομικής και διπλωματικής απάντησης», είπε.

Προειδοποίησε για «ενέργειες -που σιγά-σιγά εξασθενούν- σε προβλέψιμο μοτίβο, πληθώρα ερευνών και επιτροπών και εκθέσεων και έλλειψη διώξεων και καταδίκων και ποινών, πολιτικών που ζητούν δικαιοσύνη αλλά δεν την αποδίδουν».

«Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί», υπογράμμισε.

H Κλούνεϊ υπενθύμισε μια ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 2017 για την έγκριση ενός μέτρου για το οποίο βοήθησε να ασκήσει πίεση – τη δημιουργία μιας ομάδας του ΟΗΕ για τη συλλογή, διατήρηση και αποθήκευση αποδεικτικών στοιχείων για πιθανά διεθνή εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ. Εκείνη τη χρονιά γεννήθηκαν τα δίδυμα παιδιά της με τον Αμερικανό ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ.

«Τα παιδιά μου είναι σχεδόν πέντε χρονών και μέχρι στιγμής τα περισσότερα από τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο ΟΗΕ είναι αποθηκευμένα – επειδή δεν υπάρχει διεθνές δικαστήριο για να δικάσει το ISIS», είπε. 

Η δικηγόρος είναι μέλος μιας διεθνούς νομικής ομάδας εργασίας που συμβουλεύει την Ουκρανία ώστε να διασφαλιστεί λογοδοσία για τα θύματα στις εθνικές δικαιοδοσίες και επίσης συνεργάζεται με το ΔΠΔ με έδρα τη Χάγη. 

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν ξεκίνησε μια έρευνα στην Ουκρανία λίγο μια εβδομάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου. 

«Αυτή είναι μια στιγμή που χρειάζεται να κινητοποιήσουμε τον νόμο και να τον στείλουμε στη μάχη. Όχι από την πλευρά της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας αλλά από την πλευρά της ανθρωπότητας», είπε ο Χαν στη συνεδρίαση. 

Με πληροφορίες από το Reuters 

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή