Μόσχα: Οι μισοί πελάτες της Gazprom άνοιξαν λογαριασμούς στη Gazprombank

Μόσχα: Οι μισοί πελάτες της Gazprom άνοιξαν λογαριασμούς στη Gazprombank

Οι μισοί εκ των 54 πελατών της Gazprom έχουν ανοίξει λογαριασμούς στη Gazprombank, δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μισοί εκ των 54 πελατών της Gazprom έχουν ανοίξει λογαριασμούς στη Gazprombank, δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να υποχρεώσει τους πελάτες της να πληρώσουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Ο κ. Νόβακ είπε σε φόρουμ, σύμφωνα με το Reuters, ότι ορισμένες μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει με βάσει το νέο σχήμα και ότι η Μόσχα θα γνωρίζει σύντομα ποιες εταιρείες πλήρωσαν και ποιες αρνήθηκαν να το κάνουν.

Είπε επίσης ότι ο αγωγός Nord Stream 2 θα χρειαστεί στο μέλλον καθώς η Ευρώπη χρειάζεται φθηνό φυσικό αέριο.

E.E.: Συστάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας – Σχέδιο 300 δισ. για απεξάρτηση από τη Ρωσία

Το πολυαναμενόμενο σχέδιο για την πλήρη απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα σημαντικά πριν από το τέλος της δεκαετίας παρουσίασε επισήμως χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το σχέδιο, που ονομάζεται REPowerEU, κοστολογείται σχεδόν στα 300 δισ. ευρώ. Θέτει φιλόδοξους νέους στόχους για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών και την εξοικονόμηση ενέργειας, προβλέπει επενδύσεις για νέες υποδομές και διασυνδέσεις μεταξύ των ενεργειακών δικτύων των κρατών-μελών και κοινή προμήθεια αερίου για την εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών.

Στο μέτωπο της εξοικονόμησης ενέργειας επιβεβαιώθηκαν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο στόχος μείωσης της κατανάλωσης το 2030 έναντι του 2020 αυξάνεται από 9% σε 13% (που θα καταστεί υποχρεωτικός στο πλαίσιο της αναθεωρημένης Οδηγίας για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα, αν η τροποποίηση υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη).

Σύμφωνα με την Επιτροπή, άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα εξοικονόμησης –αυτά που προτείνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας στις πρόσφατες εκθέσεις της– θα μπορούσαν να οδηγήσουν ήδη από φέτος σε μείωση της κατανάλωσης τόσο του αερίου όσο και του πετρελαίου κατά 5%.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή