Πολωνία: Βοήθεια σε Φινλανδία και Σουηδία αν δεχθούν επίθεση πριν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Πολωνία: Βοήθεια σε Φινλανδία και Σουηδία αν δεχθούν επίθεση πριν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Η Πολωνία θα βοηθήσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία, εάν δεχθούν επίθεση πριν γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της χώρας

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πολωνία θα βοηθήσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία, εάν δεχθούν επίθεση πριν γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Θεωρώ την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ως σημαντικό μήνυμα για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη», είπε κατά τη διάρκεια συνεδρίου.

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι σε περίπτωση επίθεσης στη Σουηδία ή τη Φινλανδία κατά την ενταξιακή διαδικασία, η Πολωνία θα τους βοηθήσει» πρόσθεσε.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ την Τετάρτη, μια απόφαση που ωθήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χαιρετίζει την απόφαση Φινλανδίας και Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα χαιρετίζει την ιστορική απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτημα προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η ένταξη δύο επιπλέον Ευρωπαίων εταίρων, με βαθιά ριζωμένες δημοκρατικές παραδόσεις και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στην οικογένεια του ΝΑΤΟ θα ενισχύσει περαιτέρω τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης, την ενότητά μας και την εμπέδωση των κοινών αξιών», σημειώνει.

«Ελπίζουμε στην ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας προσχώρησης και προσβλέπουμε να συνεργαστούμε και με τις δύο χώρες ως νέοι Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τουρκία: Βέτο στα ιστορικά αιτήματα ένταξης

Η αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών έμεινε μετέωρη χθες στα αρχηγεία του ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία έκανε πράξη τις απειλές για παρεμπόδιση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία. Χθες το πρωί, οι πρέσβεις των δύο χωρών παρέδωσαν επισήμως τους φακέλους με τα αιτήματα ένταξης στον γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το διοικητικό όργανο του ΝΑΤΟ, ήταν έτοιμο αμέσως μετά να κηρύξει την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας. Το βέτο της Τουρκίας καθυστερεί τη διαδικασία, αν και πηγές του ΝΑΤΟ θεωρούν ότι δεν την εκτροχιάζει.

«Αν οι ανησυχίες της Τουρκίας δεν γίνουν σεβαστές, η πρόοδος δεν είναι εφικτή», ανέφερε η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας μετά τις συνομιλίες του συμβούλου του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, με ομολόγους του από τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε ζητήσει από το ΝΑΤΟ να «σεβαστεί τις ευαισθησίες» της Τουρκίας.

«Δεν θα ήταν σφάλμα να πούμε ότι αντιμετωπίζουμε με γλυκόπικρα συναισθήματα την αλληλεγγύη και τη συνεργασία, τους πόρους που δαπανώνται, την ανεκτικότητα. Εμείς, ως χώρα του ΝΑΤΟ που είχε χρόνια μάχη με την τρομοκρατία, που είχε παρενοχλήσεις στα σύνορα και μεγάλους πολέμους στη γειτονιά της, ποτέ δεν είχε γίνει τέτοια αντιμετώπιση», είχε πει νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Πολωνία: Βοήθεια σε Φινλανδία και Σουηδία αν δεχθούν επίθεση πριν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ-1

Η επόμενη φάση της διελκυστίνδας θα κριθεί στην Ουάσιγκτον, όπου μετέβησαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον και ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαουλί Νιινίστο.

Η Τουρκία είχε καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της, αλλά δυτικοί διπλωμάτες είχαν την προσδοκία ότι οι τουρκικές αντιρρήσεις θα εκφραστούν κατά τη φάση της επικύρωσης, επιτρέποντας την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Στην τουρκική δημόσια συζήτηση γίνονται κατ’ επανάληψη τις τελευταίες ημέρες αναφορές στην επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1980, με την επισήμανση ότι ήταν «λάθος» να δεχθεί η Αγκυρα την επιστροφή αυτή χωρίς όρους, κάτι που δεν θα επαναληφθεί.

Εν τω μεταξύ, η Αυστρία δήλωσε χθες ότι δεν σκοπεύει να ακολουθήσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία εγκαταλείποντας την ουδετερότητά της, παρά τις γερμανικές δηλώσεις ότι το Βερολίνο θα ήταν διατεθειμένο να στηρίξει την είσοδο της νότιας γείτονός του στο ΝΑΤΟ. «Η Αυστρία ήταν, είναι και θα παραμείνει ουδέτερη», είπε ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ. «Εχουμε διαφορετική Ιστορία από τη Φινλανδία και τη Σουηδία».

Με πληροφορίες από Reuters, A.P.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή