Μετά την Αμερική, τώρα και η Γαλλία γυρίζει την πλάτη στον Ρόμαν Πολάνσκι

Μετά την Αμερική, τώρα και η Γαλλία γυρίζει την πλάτη στον Ρόμαν Πολάνσκι

Η πρόσφατη νίκη του σκηνοθέτη στα βραβεία Σεζάρ, σε συνδυασμό με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση, πυροδότησε οργή από γαλλικές φεμινιστικές ομάδες και οδήγησε το 21μελές διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης που εποπτεύει τη διοργάνωση των Σεζάρ να παραιτηθεί μαζικά

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπήρξε μια χρονική περίοδος, όχι πριν από πολύ καιρό, που ο Ρόμαν Πολάνσκι ήταν ο αγαπημένος κινηματογραφιστής της κινηματογραφικής βιομηχανίας της Γαλλίας, όπου ζει από το 1978, όταν έφυγε από τις ΗΠΑ προτού καταδικαστεί, έχοντας ομολογήσει ότι διατηρούσε παράνομη σεξουαλική επαφή με μια 13χρονη.

Παρά το σκάνδαλο και τα συνεχιζόμενα νομικά ζητήματα, ο Γάλλοπολωνός σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος και ηθοποιός έχει «ανθίσει» ως κινηματογραφιστής στην χώρα που «τον έχει υιοθετήσει». Τιμήθηκε ως μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Γαλλίας και βραβεύτηκε με Σεζάρ σε μεγάλες κατηγορίες συμπεριλαμβανομένης της Σκηνοθεσίας για τη δραματική ταινία από το 2019, «An Officer and a Spy». 

Ωστόσο, τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει. Η πρόσφατη νίκη του σκηνοθέτη στα βραβεία Σεζάρ, σε συνδυασμό με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση, πυροδότησε την οργή από γαλλικές φεμινιστικές ομάδες και οδήγησε το 21μελές διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης που εποπτεύει τη διοργάνωση των Σεζάρ να παραιτηθεί μαζικά. Ο Πολάνσκι αρνήθηκε τις πρόσφατες κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά. 

Και παρόλο που οι Γάλλοι δεν έχουν απορρίψει τον Πολάνσκι όπως οι Αμερικάνοι, η σχέση μαζί του επιδεινώνεται. Η επερχόμενη ταινία του Πολάνσκι «The Palace», μια μαύρη κωμωδία που διαδραματίζεται σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο σε θέρετρο στις Άλπεις όπου ο σκηνοθέτης βρίσκεται αυτό το χρονικό διάστημα για γυρίσματα, δεν έλαβε χρηματοδότηση από τη Γαλλία όπως είπε ο ηθοποιός, παραγωγός και πρώην βουλευτής Λούκα Μπαρμπαρέσκι. 

«Κατάφερα να αυξήσω την παραγωγή μέσα σε ένα χρόνο χωρίς τη Γαλλία από τη στιγμή που η Γαλλία δεν ήθελε να επενδήσει ούτε ευρώ στον Πολάνσκι. Αυτό πραγματικά με πλήγωσε», δήλωσε ο Μπαρμπαρέσκι. Και συμπλήρωσε: «Αν δεν κυκλοφορήσει το φιλμ στη Γαλλία, είναι ένα έγκλημα». 

Για το «The Palace» ήταν επίσης δύσκολο να βρεθούν ηθοποιοί για να συμμετάσχουν. Αρκετοί αρνήθηκαν ρόλους, φοβούμενοι ότι η συνεργασία με τον Πολάνσκι θα αμαύρωνε την καριέρα τους, αν και «κανείς δεν το είπε έτσι», λέει ο Μπαρμπαρέσκι, ο οποίος υπογραμμίζει ότι είναι ευχαριστημένος με το καστ που έχει.

Με πληροφορίες από το Variety 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή