Πλατινένιο Ιωβηλαίο: Το ολόγραμμα της Ελισάβετ μέσα στην χρυσή άμαξα των 260 ετών

Πλατινένιο Ιωβηλαίο: Το ολόγραμμα της Ελισάβετ μέσα στην χρυσή άμαξα των 260 ετών

Η Ελισάβετ χαιρέτησε μέσω ολογράμματος το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να γιορτάσει την συμπλήρωση των 70 ετών της βασίλισσας στο θρόνο. Η ιστορία πίσω από την εντυπωσιακή άμαξα

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπλήξεις έκρυβαν οι χθεσινοί εορτασμοί στο Λονδίνο για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ με την ίδια να δίνει το παρών αλλά μέσω της τεχνολογίας.

Πιο συγκεκριμένα, ένα ολόγραμμά της εμφανίστηκε μέσα στην χρυσή άμαξα «Gold State Coach», η οποία παρέλασε ξανά εκτός των ανακτόρων μετά από 20 ολόκληρα χρόνια.

Το ολόγραμμα έδειχνε στιγμές της βασίλισσας να χαιρετά το πλήθος από την ημέρα της στέψης της στις 2 Ιουνίου 1953, όταν με την ίδια άμαξα είχε μεταβεί από από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Η άμαξα παραγγέλθηκε το 1760 από τον Γεώργιο Γ’ με κόστος 7.562 στερλινών – που ισοδυναμεί με περίπου 1 εκατομμύριο £ σήμερα – και έκτοτε χρησιμοποιείται από τους μονάρχες μόνο σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

Είναι κατασκευασμένη από ξύλο με ένα λεπτό στρώμα από φύλλου χρυσού πάνω του. Η άμαξα είναι τρία μέτρα ύψος και σχεδόν επτά μέτρα μήκος ενώ ζυγίζει περίπου τέσσερις τόνους. Λόγω του σημαντικού βάρους και του μεγέθους του, μπορεί να ταξιδεύει μόνο με ρυθμό βαδίσματος.

Η τελευταία φορά που η βασίλισσα Ελισάβετ χρησιμοποίησε αυτό το ιδιαίτερο «όχημα» ήταν το 2022 στους αντίστοιχους εορτασμούς. 

Δείτε εικόνες:

Πλατινένιο Ιωβηλαίο: Το ολόγραμμα της Ελισάβετ μέσα στην χρυσή άμαξα των 260 ετών-1
Πλατινένιο Ιωβηλαίο: Το ολόγραμμα της Ελισάβετ μέσα στην χρυσή άμαξα των 260 ετών-2
Πλατινένιο Ιωβηλαίο: Το ολόγραμμα της Ελισάβετ μέσα στην χρυσή άμαξα των 260 ετών-3

Λίγο αργότερα βέβαια η βασίλισσα -με φυσική παρουσία αυτή τη φορά- βγήκε για λίγο στον εξώστη των ανακτόρων και χαιρέτησε το πλήθος.

(Φωτογραφίες Reuters)

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή