Μπόρις Τζόνσον: Το στοίχημα της πολιτικής επιβίωσης και οι άβολες συγκρίσεις με την Τερέζα Μέι

Μπόρις Τζόνσον: Το στοίχημα της πολιτικής επιβίωσης και οι άβολες συγκρίσεις με την Τερέζα Μέι

Οι πολιτικές πληγές – κυρίως οι εσωκομματικές – δεν κλείνουν εύκολα αφού ανοίξουν. Αντιθέτως, καραδοκούν.

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κι εκεί που νόμιζε πως είχε «γλιτώσει» από τα αγκάθια του πρόσφατου παρελθόντος (βλ. πανδημία, Partygate, έκθεση Σου Γκρέι) ή ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα του έδινε πόντους δημοτικότητας, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρέθηκε «ξαφνικά» αντιμέτωπος με μια εσωκομματική πρόταση μομφής: απόδειξη πως οι πολιτικές πληγές – κυρίως οι εσωκομματικές – δεν κλείνουν εύκολα αφού ανοίξουν αλλά αντιθέτως καραδοκούν.

Το ενδεχόμενο να δει ο Τζόνσον τους «δικούς του» βουλευτές, της κυβερνώσας Συντηρητικής πλειοψηφίας, να αποσύρουν την στήριξή τους προς το πρόσωπό του, είναι κάτι που συζητιέται εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες, ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο

Η διαδικασία 

Η σχετική διαδικασία είναι λίγο – πολύ γνωστή. Το Συντηρητικό κόμμα την είχε άλλωστε «ζήσει» και το 2018, όταν 48 βουλευτές κινήθηκαν κατά της τότε πρωθυπουργού Τερέζα Μέι η οποία είχε όμως επιβιώσει πολιτικά: με 200 ψήφους έναντι 117.

«Η Τερέζα Μέι επικρατεί ενάντια στο πραξικόπημα των Τόρις αλλά έχει υποστεί ζημιά», έγραφε τότε ο Guardian.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, ο Μπόρις Τζόνσον, ο πολιτικός που διαδέχθηκε την Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Τόρις, βρίσκεται πια και εκείνος σε μια ανάλογη θέση.

Πρόταση μομφής 

Τουλάχιστον 54 βουλευτές των Συντηρητικών από τους συνολικά 359 (ποσοστό 15%) απέσυραν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του, στέλνοντας σχετικές επιστολές στον επικεφαλής της αρμόδιας κομματικής επιτροπής (1922 Committee), με αποτέλεσμα έτσι να ανοίξει ο δρόμος για τη μυστική εσωκομματική ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που αναμένεται να διεξαχθεί αργότερα σήμερα.  

Για να χάσει ο Τζόνσον, θα πρέπει τουλάχιστον 180 Συντηρητικοί βουλευτές να τον καταψηφίσουν. Εάν o 58χρονος όντως ηττηθεί, τότε παραιτείται και αυτομάτως ξεκινά διαδικασία εσωκομματικής εκλογής νέου αρχηγού εντός της κυβερνώσας παράταξης, με την υποσημείωση πως ο νέος αρχηγός θα είναι και νέος πρωθυπουργός.

Εάν ο Τζόνσον, αντιθέτως, κερδίσει, τότε τυπικώς αποκτά το δικαίωμα να παραμείνει στην θέση του αμετακίνητος για τουλάχιστον άλλους 12 μήνες… και βλέπουμε, αν και πολλοί εκτιμούν πως ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να σημειωθούν ανατροπές στο μεσοδιάστημα.

Όλα τα βλέμματα είναι ωστόσο πλέον στραμμένα στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα.

Σε μια προσπάθεια να προβλέψει όσα θα ακολουθήσουν, ο πολιτικός συντάκτης της Daily Mail Τζον Στίβενς κάνει κάποιες – μάλλον δυσοίωνες για το πολιτικό μέλλον του Μπόρις Τζόνσον – συγκρίσεις με το παρελθόν.

Όταν η Τερέζα Μέι είχε προ τετραετίας βρεθεί αντιμέτωπη με τη δική της πρόταση μομφής, συγκεκριμένα στις 12:16 το μεσημέρι της ημέρας της εν λόγω ψηφοφορίας στις 12 Δεκεμβρίου του 2018, εκείνη είχε ήδη λάβει τη δημόσια στήριξη 158 βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος. Συγκριτικά ωστόσο, έως και σήμερα το μεσημέρι, οι βουλευτές που είχαν βγει ανοιχτά και είχαν δηλώσει τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Μπόρις Τζόνσον δεν ξεπερνούσαν τους 105.

Δυσοίωνο το μέλλον 

«Ακόμα κι αν ο πρωθυπουργός επιβιώσει τη Δευτέρα το απόγευμα, η πτώση της δημοτικότητάς του ήταν αξιοσημείωτη», σημειώνει σε ανάλυσή του ο Guardian.

«Η δημοτικότητα του Τζόνσον στις τάξεις τόσο του βρετανικού εκλογικού σώματος όσο και του Συντηρητικού Κόμματος μειώνεται εδώ και μήνες, σε μεγάλο βαθμό λόγω του Partygate… Νωρίτερα φέτος, ο Τζόνσον έγινε ο πρώτος Βρετανός πρωθυπουργός στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο για παράβαση του νόμου. Η κρίση με το κόστος ζωής που διαρκώς αυξάνεται (σ.σ. πληθωρισμός) τον έχει επίσης πληγώσει: το ποσοστό έγκρισης του Τζόνσον έχει υποχωρήσει στο θλιβερό 26% από 66% που ήταν στην αρχή της πανδημίας… Αυτός και η σύζυγός του, Κάρι, αποδοκιμάστηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση για το πλατινένιο ιωβηλαίο της βασίλισσας… Ακόμα και αν επικρατήσει σήμερα, ο Τζόνσον θα έχει υποβιβαστεί πολιτικά…», σημειώνει από την πλευρά του ο ιστοχώρος Gzero.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή