Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στην 104η μέρα της εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-λεπτό-προς-λεπτ-561897991
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στην 104η μέρα της εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
21:57

Μαθητές στο Χάρκοβο χόρεψαν το βαλς της αποφοίτησης στα ερείπια του κατεστραμμένου σχολείου τους

Μια ομάδα μαθητών αψηφώντας τη ρωσική επιθετικότητα χόρεψε μπροστά στα ερείπια του βομβαρδισμένου σχολείου τους.

Μέσα σε ένα πολεμικό σκηνικό με σπασμένα παράθυρα και καψαλισμένους τοίχους, μαθητές από το Χάρκοβο δημιούργησαν μία δυνατή στιγμή: Σε ένα βίντεο 45 δευτερολέπτων που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι μαθητές  χορεύουν συντονισμένα σε ένα γήπεδο μπάσκετ, με ένα στρατιωτικό όχημα από πίσω τους.

Στρατιώτες βρίσκονται στο βάθος, παρακολουθώντας τον χορό.

21:36

Οι Ουκρανοί δυσκολεύονται να αποκρούσουν τις ρωσικές επιθέσεις στο Σεβεροντονέτσκ - Βομβαρδίζεται το Λισίτσανσκ

Οι ουκρανικές δυνάμεις δυσκολεύονται να αποκρούσουν τις ρωσικές επιθέσεις στο κέντρο του Σεβεροντονέτσκ αλλά οι δυνάμεις της Μόσχας δεν ελέγχουν την πόλη, διαβεβαίωσε απόψε ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ.

Σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Γκαϊντάι ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς το Λισίτσανσκ, τη «δίδυμη πόλη» του Σεβεροντονέτσκ που βρίσκεται στην απέναντι όχθη του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς.

20:56

Περίπου 800 άμαχοι κρύβονται στο εργοστάσιο χημικών Αζότ, στο Σεβεροντονέτσκ 

Περίπου 800 άμαχοι έχουν καταφύγει σε ένα εργοστάσιο χημικών στο Σεβεροντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων εδώ και πολλές ημέρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός δικηγόρος του Ουκρανού μεγιστάνα Ντμίτρο Φίρτας, του ιδιοκτήτη της επιχείρησης.

20:41

Εντάλματα σύλληψης για ρώσο συγγραφέα και για συνεργάτη του Ναβάλνι

Η ρωσική δικαιοσύνη συμπεριέλαβε σήμερα στον κατάλογο των καταζητούμενων τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Ντμίτρι Γκλουχόφσκι, ο οποίος απειλείται με ποινή φυλάκισης 10 ετών καθώς επέκρινε τον ρωσικό στρατό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στον κατάλογο συμπεριελήφθη και ο συνεργάτης του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο Βλαντίμιρ Μιλόφ. 

Ο ηλικίας 42 ετών συγγραφέας σε ανάρτησή του στο μέσο ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, λέει ότι κατηγορείται για το ότι σ’ ένα μήνυμά του στο Instagram «απαξιώνει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις» και ότι κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν πως ευθύνεται για τον πόλεμο. 

20:21

Τζόνσον: Η Ουκρανία δεν πρέπει να πιεστεί να αποδεχτεί «κακή συμφωνία ειρήνης» με τη Ρωσία

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε στο υπουργικό του συμβούλιο στις 7 Ιουνίου ότι είναι ζωτικής σημασίας να μην πιεστεί ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποδεχθεί μια κακή ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.

19:23

Αντίο σε Τσαϊκόφσκι και Τολστόι: Οι Ουκρανοί προσπαθούν να «απορωσοποιήσουν» τους δρόμους τους

Μακριά από το ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας, όπου εξελίσσονται μάχες, διεξάγεται ένας νέος αγώνας - όχι από τα χαρακώματα, αλλά πάνω σε καταπράσινους παράδρομους και μεγάλες λεωφόρους. Εκεί ο εχθρός ακούει στο όνομα Παβλόφ. Ή Τσαϊκόφσκι. Ή Μεγάλη Αικατερίνη.

Σε ολόκληρη την Ουκρανία, αξιωματούχοι ξεκινούν έργα για τη λεγόμενη «από-αποικιοποίηση» των πόλεων τους.

18:27

Ο Μεντβέντεφ επιτίθεται σε όσους θέλουν «νεκρή» τη Ρωσία 

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που σήμερα κατέχει το αξίωμα του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, έκανε μια ανάρτηση στο κανάλι του στο Telegram, χρησιμοποιώντας ακραίους χαρακτηρισμούς, μιλώντας για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μέσω της οποίας εκφράζει το μίσος του για τους «έκφυλους» και «μπάσταρδους» που θέλουν «νεκρή» την Ρωσία. 

«Συχνά με ρωτούν, γιατί οι αναρτήσεις μου στο Telegram είναι τόσο σκληρές. Απαντώ, γιατί τους μισώ. Είναι έκφυλοι και παλιοτόμαρα. Θέλουν τον θάνατο μας, και της Ρωσίας. Όσο ζω θα κάνω τα πάντα για να τους εξαφανίσω», δήλωσε ο 56χρονος πρώην ηγέτης, χωρίς να διευκρινίσει ποιος ήταν ο στόχος των δηλώσεών του.

18:02

Χάρκοβο:Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν

Βομβαρδισμός των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε άλλους τρεις σήμερα, δήλωσε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ. Η Ρωσία «δεν αφήνει στην ησυχία του το Χάρκοβο και κρατά έντρομους διαρκώς τους ανθρώπους», τόνισε σε τηλεοπτική μετάδοση. 

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, βομβαρδίστηκε σφοδρά τους δύο πρώτους μήνες του πολέμου καθώς οι μάχες μαίνονταν κοντά στα περίχωρά του. Ωστόσο η κατάσταση στην πόλη έχει ηρεμήσει σχετικά τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν από την περιοχή.

 

17:54

Η κατάσταση στο Σεβεροντόνετσκ «είναι σταθερά δύσκολη», λέει ο αξιωματούχος

Η στρατιωτική κατάσταση στο Σεβεροντόνετσκ «είναι σταθερά δύσκολη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν εδραιώσει τις θέσεις τους», δήλωσε ο Ολεξάντρ Στρίουκ. «Οι μάχες δεν υποχωρούν. Οι Ρώσοι ρίχνουν όλο και περισσότερες δυνάμεις. Πολύ πυροβολικό και εξοπλισμός συγκεντρώνονται εδώ, επιτίθενται στην πόλη. Προσπαθούν να προχωρήσουν, εμείς τους εμποδίζουμε», είπε και πρόσθεσε: «Οι ένοπλες δυνάμεις μας κάνουν ό,τι μπορούν για να υπερασπιστούν την πόλη».

Τόνισε ότι από 10.000 έως 11.000 άτομα παραμένουν στην πόλη.

17:38

Τα πτώματα του Azovstal που στάλθηκαν στο Κίεβο ήταν μέρος ανταλλαγής κρατουμένων

Τα πτώματα ορισμένων Ουκρανών μαχητών που σκοτώθηκαν υπερασπιζόμενοι τη Μαριούπολη στο εργοστάσιο Azovstal έχουν παραδοθεί στο Κίεβο.

Οι οικογένειες των μαχητών είπαν ότι αυτό ήταν μέρος μιας ανταλλαγής κρατουμένων με τη Ρωσία, με κάθε πλευρά να λαμβάνει 160 πτώματα.

Περισσότερα από 50 πτώματα ήταν μέλη του συντάγματος του Αζόφ, ανέφεραν οι οικογένειες τους στο Telegram.

Η διαδικασία ταυτοποίησης συνεχίζεται.

17:07

Μαθήτρια επιστρέφει στα συντρίμμια του σχολείου της ντυμένη με το φόρεμα που θα φορούσε στην αποφοίτησή της

Μια νεαρή κοπέλα επέστρεψε στα συντρίμμια του κατεστραμμένου πλέον σχολείου της με το φόρεμα του χορού - την ημέρα που υποτίθεται ότι θα γινόταν ο χορός.

Η ιστορία, που δημοσιεύτηκε στο Twitter από το Ουκρανικό Κέντρο Πολιτικών Ελευθεριών, προέρχεται από την Anna Episheva, η οποία μοιράστηκε μια εικόνα της ανιψιάς της με το κόκκινο φόρεμα.

«Η ανιψιά μου έπρεπε να αποφοιτήσει φέτος από το λύκειο. Αυτή και οι φίλες της αγόρασαν φορέματα και ανυπομονούσαν για αυτή τη μέρα. Μετά ήρθαν Ρώσοι. Το σχολείο της χτυπήθηκε άμεσα και καταστράφηκε. Σήμερα επέστρεψε σε ό,τι έχει απομείνει από το σχολείο και τα σχέδιά της», έγραψε στο Twitter.

17:01

Αυξάνεται η παρουσία του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία

Το Βερολίνο και το Βίλνιους θα προετοιμαστούν για την επέκταση της πολυεθνικής μονάδας μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία στο μέγεθος μιας ταξιαρχίας, ανέφεραν οι ηγέτες των χωρών σε κοινή δήλωση.

Το Reuters αναφέρει ότι η δήλωση δημοσιεύτηκε μετά από συνάντηση του γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τον Πρόεδρο της Λιθουανίας Γκίτανας Ναουσέντα και τους πρωθυπουργούς της Λετονίας και της Εσθονίας.

Είναι απίθανο η κίνηση να γίνει ευπρόσδεκτη στη Μόσχα, η οποία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οποιαδήποτε αύξηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής θα είχε ανταπόκριση.

16:44

Ρωσίδα «κυμάτισε την ουκρανική σημαία στην κορυφή του Έβερεστ»

Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Instagram φαίνεται να δείχνει τη Ρωσίδα blogger Κάτια Λιπκα να κυματίζει μια ουκρανική σημαία στην κορυφή του Έβερεστ.

Δημοσιεύτηκε την Κυριακή σε ένα σετ φωτογραφιών από το ταξίδι της.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Сильная независимая женьшень (@lipka.fm)

16:06

Ζελένσκι: Ο Τζόνσον είναι σύμμαχος και είμαι χαρούμενος που εξακολουθεί να είναι πρωθυπουργός

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε «πολύ χαρούμενος» ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Τζόνσον κέρδισε χθες την ψήφο εμπιστοσύνης. «Χαίρομαι που δεν χάσαμε έναν σημαντικό σύμμαχο, αυτά είναι σπουδαία νέα», είπε ο κ. Ζελένσκι σε διαδικτυακή εκδήλωση.

15:58

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει καταλάβει το 97% του Λουγκάνσκ

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν τον έλεγχο του 97% του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν κατοικημένες συνοικίες της πόλης Σεβεροντόνετσκ και μάχονται για να πάρουν τον έλεγχο μιας βιομηχανικής ζώνης στα περίχωρά της και στις κοντινές πόλεις, είπε ο Σόιγκου.

15:51

Η Ρωσία αποχωρεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το ρωσικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ζεύγος ν/σ που τερματίζουν τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα. Η Μόσχα ανακοίνωσε νωρίτερα σχέδια για αποχώρηση από το δικαστήριο καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, ξεπερνώντας την 100ή ημέρα την περασμένη εβδομάδα. 

 

14:28

Έτοιμη να ανοίξει τα λιμάνια της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ η Ρωσία

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε την Τετάρτη ότι τα ουκρανικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Μαριούπολης, που έχουν καταλάβει πλέον οι ρωσικές δυνάμεις, έχουν αποναρκοθετηθεί και είναι έτοιμα να συνεχίσουν τις μεταφορές σιτηρών.

 

 

13:25

Η Τουρκία εργάζεται σε σχέδιο για επανέναρξη εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία

Η Τουρκία συντονίζεται στενά με τη Ρωσία και την Ουκρανία για να συμφωνηθεί ένα σχέδιο για την επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια παρόλο που σε άλλα σημεία της χώρας μαίνονται συγκρούσεις, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ακάρ δήλωσε ότι οι τέσσερις πλευρές εξετάζουν πώς θα εξουδετερωθούν οι νάρκες που βρίσκονται έξω από το λιμάνι της Οδησσού και σε άλλες περιοχές κατά μήκος των ακτών της Ουκρανίας, ποιος θα αναλάβει την εξουδετέρωσή τους καθώς και ποιος θα είναι υπεύθυνος για την προστασία του διαδρόμου αυτού.

«Καταβάλλουμε προσπάθειες για να το ολοκληρώσουμε αυτό το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους ύστερα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αργά χθες. «Έχει σημειωθεί πολλή πρόοδος σε αυτό το θέμα» και συνεχίζεται ο τεχνικός σχεδιασμός, πρόσθεσε.

Το σχέδιο που προωθούν τα Ηνωμένα Έθνη θα ανοίξει έναν ασφαλή διάδρομο για τη ναυτιλία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλούν οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία και έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να αναλάβει έναν ρόλο εντός ενός «μηχανισμού παρατήρησης» εάν επιτευχθεί συμφωνία. 

13:05

Ρώσος ΥΠΑΜ: Ελέγχουμε το 97% του Λουχάνσκ

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το 97% της περιφέρειας του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ΤASS.

Στην περιφέρεια αυτή του Ντονμπάς μαίνονται ακόμη σφοδρές μάχες στο Σεβεροντονέτσκ καθώς και στα περίχωρα του Λισιτσάνσκ, μεταξύ άλλων.

12:09

Οργή των Ουκρανών για «απρόσκλητη» επίσκεψη της ΙΑΕΑ σε κατεχόμενο πυρηνικό εργοστάσιο

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom επέκρινε την Τρίτη το σχέδιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να στείλει αντιπροσωπεία σε πυρηνικό εργοστάσιο που κατέχει η Ρωσία στη νότια Ουκρανία, λέγοντας ότι «δεν προσκάλεσε» μια τέτοια επίσκεψη.

«Θεωρούμε αυτό το μήνυμα του επικεφαλής της ΙΑΕΑ ως άλλη μια προσπάθεια να νομιμοποιήσει την παρουσία των κατακτητών εκεί και ουσιαστικά να συγχωρήσει όλες τις ενέργειές τους», έγραψε η Energoatom στο Telegram.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι ο οργανισμός εργάζεται για την αποστολή διεθνούς αποστολής εμπειρογνωμόνων στον πυρηνικό σταθμό που ελέγχεται από τη Ρωσία κοντά στη Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

11:15

Μπορέλ: Οι Ρώσοι κατέστρεψαν τη δεύτερη μεγαλύτερη σιταποθήκη της Ουκρανίας

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Γιόζεπ Μπορέλ δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν τον δεύτερο μεγαλύτερο κόμβο διακίνησης σιτηρών της Ουκρανίας στο Μικολάιβ.

«Ένα άλλο χτύπημα πυραύλων από τη Ρωσία θα συμβάλει στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τον δεύτερο μεγαλύτερο τερματικό σταθμό σιτηρών της Ουκρανίας στο Μικολάιβ», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Μπορέλ.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο τέτοιων δημοσιεύσεων, η παραπληροφόρηση που διαδίδει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προσπαθώντας να κρύψει την ενοχή του, γίνεται ολοένα και πιο κυνική.

11:01

Η Σόφια θα επισκευάσει ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά δεν θα στείλει όπλα

Η Βουλγαρία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ουκρανία για επισκευή στρατιωτικού εξοπλισμού, όμως δεν σχεδιάζει να της προμηθεύσει όπλα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ.

«Επί του παρόντος, θα κάνουμε αυτό που υποσχεθήκαμε, και ο πρώτος εξοπλισμός από την Ουκρανία που χρειάζεται επισκευή θα επιδιορθωθεί. Δεν έχει νόημα να συζητάμε αυτό το θέμα κάθε δύο εβδομάδες», είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Ο κ. Πετκόφ σημείωσε ότι η Βουλγαρία παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία σε καλό επίπεδο. «Θα επισκευάσουμε εξοπλισμό που δεν μπορεί να αποκατασταθεί αλλού - μιλάμε για στρατιωτικά οχήματα σοβαρού διαμετρήματος. Υποστηρίξαμε όλα τα μέτρα που σχετίζονται με κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Νομίζω ότι η Βουλγαρία έχει έκανε αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

10:55

Προετοιμασία για άνοιγμα διαδρόμου για τα ουκρανικά σιτηρά στην αυριανή επίσκεψη Λαβρόφ στην Άγκυρα

Η λειτουργία θαλάσσιων μεταφορών από τα λιμάνια της Ουκρανίας για την απεμπλοκή των εξαγωγών σιτηρών θα είναι δυνατή εάν συναφθούν σχετικές συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, γράφει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Sabah.

Το θέμα της δημιουργίας ενός ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου πρόκειται να συζητηθεί κατά τις συνομιλίες που θα έχει στην Άγκυρα την Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την φιλοκυβερνητική εφημερίδα.

Η Sabah σημειώνει ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της ταχείας υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των μερών και της δημιουργίας ενός ασφαλούς διαδρόμου. Αυτό, προσθέτει, μπορεί να καταστεί δυνατό μετά την αποναρκοθέτηση των υδάτων των ουκρανικών λιμανιών, την προετοιμασία της διαδικασίας ναυτιλίας και έναν άμεσα ασφαλή θαλάσσιο διάδρομο.

Η τουρκική πλευρά τάσσεται επίσης υπέρ της διεξαγωγής συναντήσεων μεταξύ εκπροσώπων της επιμελητείας, της γεωργίας και των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων.

10:40

Οι χώρες της Βαλτικής ζητούν αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ

Οι πρόεδροι της Λετονίας και της Λιθουανίας εκμεταλλεύθηκαν την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Βίλνιους σήμερα για να ζητήσουν αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στη Μαδρίτη θα αποφασίσει αν θα πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των στρατευμάτων της Συμμαχίας στην ανατολική της πτέρυγα εξαιτίας της αλλαγής στην κατάσταση ασφαλείας της Ευρώπης. Τόσο ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα όσο και ο Λετονός ομόλογός του Έγκιλς Λέβιτς κάλεσαν τη στρατιωτική συμμαχία να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή.

«Η σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη θα πρέπει να είναι μία σύνοδος αποφάσεων», δήλωσε ο κ. Ναουσέντα στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει της επίσκεψης του κ. Σολτς, ενώ πρόσθεσε ότι η Λιθουανία ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία με τους συμμάχους της «για να περάσουμε από την αποτροπή στην ενεργή άμυνα, από τα τάγματα στις ταξιαρχίες, από την αστυνόμευση του εναέριου χώρου στην αεροπορική άμυνα».

Ο κ. Λέβιτς πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η επίσκεψη Σολτς θα φέρει «συγκεκριμένες προτάσεις» για την ενίσχυση της άμυνας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

«Αναμένουμε ότι και η Γερμανία έχει στο μυαλό της τη γενική ασφάλεια του ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια στηρίζει την ενισχυμένη παρουσία του ΝΑΤΟ στις τρεις χώρες της Βαλτικής», επεσήμανε ο Λετονός πρόεδρος.

10:36

Παράδοση στο Κίεβο σορών μαχητών του Αζοφστάλ

Παραδόθηκαν στο Κίεβο σοροί Ουκρανών μαχητών, που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη Μαριούπολης, από τις ρωσικές δυνάμεις στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal, ανακοίνωσαν οι οικογένειες του πολεμιστών της ουκρανικής εθνοφρουράς.

Οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονταν την Μαριούπολη είχαν οχυρωθεί στη χαλυβουργία για εβδομάδες καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούσαν να καταλάβουν την πόλη.

Τελικά οι Ουκρανοί στρατιώτες, του συντάγματος Αζόφ και άλλοι, παραδόθηκαν τον περασμένο μήνα και είναι αιχμάλωτοι των ρωσικών δυνάμεων.

10:27

Λονδίνο: Εκ νέου στο στόχαστρο της Ρωσίας ο βόρειος άξονας

Στην ημερήσια εκτίμησή του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας αναφέρει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει σημεία του Σεβεροντονέτσκ, αν και οι Ρώσοι συνεχίζουν να έχουν στην κατοχή τους την ανατολική πλευρά.

«Το ευρύτερο σχέδιο της Ρωσίας συνεχίζει να είναι η ανακοπή της πρόσβασης στην περιοχή του Σεβεροντονέτσκ από τον Βορρά και τον Νότο», σημειώνεται.

Παράλληλα, η Μόσχα είχε κέρδη στον νότιο άξονα της Ποπάσνα μέσα στον Μάιο, αλλά τώρα τα πράγματα στην περιοχή έχουν «παγώσει». Αντίθετα, οι έντονοι βομβαρδισμοί κοντά στο Ιζίουμ δείχνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανανεώσει τις προσπάθειές της στον βόρειο άξονα.

09:41

Πάνω από 35.000 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (06/06/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 331 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 69 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 83
  • Από Ευζώνους: 43
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 87

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 59 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 20 και στα λοιπά αεροδρόμια 39.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 35.069 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 8.742 ανήλικοι.

09:09

Ένταση με τον Ρώσο πρέσβη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο πρεσβευτής της Ρωσίαςστα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, αποχώρησε εμφανώς εκνευρισμένος, από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ώρα που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, απευθυνόταν στα 15 μέλη του και κατηγορούσε τη Μόσχα ότι πυροδοτεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση με την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Μισέλ κατηγόρησε επίσης τις ρωσικές δυνάμεις για εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ιδίως επικαλούμενος αναφορές περί σεξουαλικής βίας –που ήταν το θέμα της συνεδρίασης– και χαρακτηρίζοντας τους βιασμούς «τακτική βασανισμού, τρομοκρατίας και καταστολής».

Νωρίτερα, στη δική του παρέμβαση, ο Νεμπένζια «διέψευσε κατηγορηματικά» τους ισχυρισμούς περί σεξουαλικής βίας από τους Ρώσους στρατιώτες, λέγοντας ότι πρόκειται για «ψέματα».

Αποχωρώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Ρώσος διπλωμάτης είπε στο πρακτορείο Reuters: «Δεν μπορούσα να μείνω εξαιτίας των ψεμάτων που ήρθε σήμερα να διασπείρει ο Σαρλ Μισέλ».

Απευθυνόμενος στον Νεμπένζια, ενώ εκείνος κατευθυνόταν στην έξοδο, ο Μισέλ είπε: «Μπορείτε να φύγετε, ίσως είναι ευκολότερο να μην ακούσετε την αλήθεια».

«Κύριε πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ας είμαστε ειλικρινείς, το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τα αποθέματα τροφίμων ως πύραυλο στελθ εναντίον των αναπτυσσόμενων χωρών. Η Ρωσία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για αυτήν την επισιτιστική κρίση», συνέχισε ο Μισέλ.

08:05

Ζελένσκι: Καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία εντός ημερών

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε στο διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας τη βεβαιότητα πως η Ουκρανία θα αποκτήσει καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντός εβδομάδων, παρά τον δισταγμό της Γερμανίας να ταχθεί υπέρ της διαδικασίας εισδοχής.

«Θα πρόκειται για μια απόφαση όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για ολόκληρο το ευρωπαϊκό σχέδιο», είπε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας πως θα κρίνει εάν η ΕΕ έχει «μέλλον» ή όχι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει σύντομα το πώς θα προχωρήσει όσον αφορά το αίτημα ένταξης που υπέβαλε το Κίεβο αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, ο Όλαφ Σολτς, έχει καταστήσει σαφές πως δεν πιστεύει ότι πρέπει να επιταχυνθεί η ενταξιακή διαδικασία στην περίπτωση της Ουκρανίας. Μολονότι άλλες χώρες μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν σθεναρά το αίτημα του Κιέβου, το Βερολίνο παραμένει διστακτικό.

Ο κ. Ζελένσκι έστειλε τον υπουργό Επικοινωνιών και Ανάπτυξης των Περιφερειών Ολεξίι Τσερνίσοφ στη Γερμανία σε ρόλο ειδικού απεσταλμένου, για να πιέσει τη γερμανική κυβέρνηση.

Το Κίεβο ευελπιστεί ότι οι 27 θα χορηγήσουν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης και 24ης Ιουνίου. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αγκαλιάσει την Ουκρανία», είπε ο κ. Τσερνίσοφ ενόψει των επαφών του στο Βερολίνο, πρόσθεσε πάντως πως δεν υποστηρίζει πως η χώρα του πρέπει να έχει προτιμησιακή μεταχείριση.

«Δεν περιμένουμε ένταξη από την πίσω πόρτα, ούτε περιμένουμε εσπευσμένη διαδικασία για την Ουκρανία», είπε, προσθέτοντας ότι το Κίεβο δεν ενδιαφέρεται για καμία άλλη μορφή σύνδεσης με την ΕΕ πέρα από την πλήρη ένταξη, ιδέα που έχει ρίξει στο τραπέζι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Δεν σχεδιάζουμε να εξετάσουμε καμία άλλη μορφή» σύνδεσης σήμερα, επέμεινε ο απεσταλμένος του κ. Ζελένσκι.

08:02

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία γίνονται ολοένα και σκληρότερες με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις οδομαχίες στην πόλη Σεβεροντονέτσκ, καθώς η 103η νύχτα του πολέμου πέρασε με σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών στο δυτικό Ντονμπάς.

Ακολουθεί σύντομη σύνοψη των εξελίξεων τις τελευταίες ώρες:

  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε έκκληση για να φτάσουν περισσότερα όπλα πιο γρήγορα, λέγοντας ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ δύσκολα για την Ουκρανία εάν οι ρωσικές δυνάμεις διαρρήξουν τις γραμμές του μετώπου στο Ντονμπάς.
  • Ο κ. Ζελένσκι είπε τη Δευτέρα ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν το αριθμητικό πλεονέκτημα στη μάχη για το Σεβεροντονέτσκ, αλλά ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν «κάθε ευκαιρία» να αντεπιτεθούν.
  • Στη νυχτερινή του ενημέρωση, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι δύο άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ τη Δευτέρα και ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν πλήξει πάνω από 20 κοινότητες στην περιοχή.
  • Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν επίσης προς το Σλαβιάνσκ, το οποίο βρίσκεται περίπου 85 χιλιόμετρα δυτικά του Σεβεροντονέτσκ.
  • Η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις σε 61 Αμερικανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και της υπουργού Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ, ως αντίποινα για τη «συνεχή επέκταση των κυρώσεων των ΗΠΑ», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
  • Η Ρωσία δεν πρέπει να κλείσει την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα γιατί οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου πρέπει να συνεχίσουν να συνομιλούν, φέρεται να είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ τη Δευτέρα. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για διμερείς συνομιλίες για τα πυρηνικά όπλα, αν και είναι απίθανο να πραγματοποιηθούν αυτή τη στιγμή.
07:54

Τι αλλάζει στη Γηραιά Ήπειρο λόγω της ρωσικής εισβολής