ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Oργάνωση κατά της διαφθοράς ζητεί να γίνει νόμος ο Υπουργικός Κώδικας δεοντολογίας

«Τα πρόσφατα γεγονότα έδειξαν πώς τα ηθικά πρότυπα στη δημόσια ζωή δεν τηρούνται πλέον ως αυτονόητα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Transparency International UK

Βρετανία: Oργάνωση κατά της διαφθοράς ζητεί να γίνει νόμος ο Υπουργικός Κώδικας δεοντολογίας

Μια οργάνωση για την καταπολέμηση της διαφθοράς κάλεσε σήμερα τη Βρετανία να σκληρύνει τους κανόνες δεοντολογίας για τους πολιτικούς, εν μέσω της κατακραυγής για την παραβίαση των κανόνων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Μια μέρα αφότου το 41% των βουλευτών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος καταψήφισε τον πρωθυπουργό, η Transparency International UK (Διεθνής Διαφάνεια) ζήτησε μεταρρυθμίσεις για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην πολιτική και να διασφαλιστεί ο έλεγχός της.

«Τα πρόσφατα γεγονότα έδειξαν πώς τα ηθικά πρότυπα στη δημόσια ζωή δεν τηρούνται πλέον ως αυτονόητα», δήλωσε ο Ντάνιελ Μπρους, ο διευθύνων σύμβουλος της Transparency International UK.

Η ομάδα ζητά ο Υπουργικός Κώδικας, ο οποίος καθορίζει τα πρότυπα συμπεριφοράς για ανώτερους πολιτικούς, να καταστεί νόμος του κράτους ώστε να μην απορρίπτεται ή να μην παραβλέπεται η τήρησή του από τον εκάστοτε πρωθυπουργό.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αλλαγές στους κανόνες δεοντολογίας της, κάτι που σήμαινε ότι οι υπουργοί που παραβίαζαν τον Κώδικα δεν θα υποχρεώνονταν πλέον να παραιτηθούν.

Τη Δευτέρα, ο συντηρητικός βουλευτής Τζον Πένροουζ παραιτήθηκε από τη θέση του «τσάρου κατά της διαφθοράς» του πρωθυπουργού, κρίνοντας ότι ο Τζόνσον παραβίασε τον Υπουργικό Κώδικα και για αυτό δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία.

Ο Τζόνσον είπε στο κοινοβούλιο πέρυσι ότι δεν είχε παραστεί σε πάρτι όταν είχαν επιβληθεί μέτρα καραντίνας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19. Στη συνέχεια όμως του επιβλήθηκε πρόστιμο από την αστυνομία επειδή συμμετείχε σε ένα πάρτι στο γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι δεν παραπλάνησε το κοινοβούλιο επειδή εκείνη την εποχή πίστευε ότι επρόκειτο για μια συνάντηση εργασίας και όχι για πάρτι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr