Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 109η ημέρα ρωσικής εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-όλες-οι-εξελίξε-561906748
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 109η ημέρα ρωσικής εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
14:42

«Πιθανόν» η Ρωσία να καταλάβει ολόκληρο το Λουγκάνσκ

Η Ρωσία είναι πιθανό να καταλάβει ολόκληρη την περιοχή του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία εντός ολίγων εβδομάδων, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι οι απώλειες είναι μεγάλες για τις ρωσικές δυνάμεις.

14:15

Οι εκτιμήσεις του βρετανικού υπουργείου Άμυνας

Η Ρωσία χρησιμοποιεί υπέρμετρη πολεμική ισχύ και πυροβολικό για τη σταδιακή κατάληψη περιοχών γύρω από το Σεβεροντονέτσκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Η Ρωσία είναι πιθανό να έχει αρχίσει την προετοιμασία για την ανάπτυξη ενός τρίτου τάγματος από διάφορους σχηματισμούς μάχης κατά τις πρόσφατες εβδομάδες, ανέφερε το υπουργείο στην τελευταία ενημέρωσή του.

13:28

Φωτιά στο χημικό εργοστάσιο Azot καθώς καθώς μαίνονται οι μάχες στο Σεβεροντονέτσκ

Ρωσικός βομβαρδισμός προκάλεσε το Σάββατο τεράστια πυρκαγιά στο εργοστάσιο χημικών Azot στο Σεβεροντονέτσκ, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής. Ουκρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι έως και 800 άμαχοι κρύβονται σε υπόγεια καταφύγια στο εργοστάσιο Azot.

13:16

Διάδρομοι εξαγωγής σιτηρών μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας

Η Ουκρανία έχει οργανώσει δύο διαδρόμους μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας για την εξαγωγή σιτηρών και την αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι διάφορα προβλήματα έχουν επιβραδύνει την εφοδιαστική αλυσίδα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

12:08

Ρωσικό υπ. Άμυνας: Καταστράφηκε μεγάλη αποθήκη στη δυτική Ουκρανία με αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους Kalibr τύπου κρουζ, για την καταστροφή μιας μεγάλης αποθήκης με αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα, στην περιοχή Τερνόπιλ της Ουκρανίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν επίσης, τρία ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-25 κοντά στο Ντονέτσκ και στο Χάρκοβο στην Ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Interfax.

11:37

Δυτική Ουκρανία: Επίθεση με πυραύλους στην πόλη Χόρτκιβ - 22 τραυματίες

Επίθεση με πυραύλους στη πόλη Χόρτκιβ της δυτικής Ουκρανίας είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί μερικώς μια στρατιωτική εγκατάσταση και να τραυματιστούν 22 άνθρωποι, όπως ανέφερε σε διαδικτυακή ενημέρωση ο κυβερνήτης της περιοχής Τερνόπιλ. Ο Βολοντίμιρ Τρους δήλωσε ότι τέσσερις πύραυλοι έπληξαν την πόλη, σε απόσταση 75 χιλιομέτρων νότια του Τερνόπιλ, χθες βράδυ.

«Όλοι οι πύραυλοι προήλθαν από τη Μαύρη Θάλασσα. Μια στρατιωτική εγκατάσταση καθώς και μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν μερικώς. Δεν υπάρχουν νεκροί αλλά έχουμε τραυματίες – 22 άνθρωποι νοσηλεύονται», δήλωσε ο Τρους, προσθέτοντας ότι μεταξύ των τραυματιών είναι και ένα 12χρονο παιδί. Σύμφωνα με τον ίδιο, καταστράφηκαν τέσσερα κτίρια διαμερισμάτων.

11:24

Με την επωνυμία Vkusno & tochka και νέα ιδιοκτησία ανοίγουν τα McDonald's στη Ρωσία

Τα πρώτα 15 εστιατόρια που άνηκαν στην αλυσίδα McDonald's ανοίγουν εκ νέου σήμερα στη Μόσχα υπό νέα ιδιοκτησία και με την επωνυμία ‘Vkusno & tochka’ (‘Νόστιμο – τελεία και παύλα’ σε ελεύθερη μετάφραση), όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία. Ακόμα 50 εστιατόρια θα ανοίξουν αύριο, ανέφερε η Vkusno & tochka.

10:30

Κίεβο: 32.150 οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, 32.150 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της εισβολής. Κατά τον ουκρανικό στρατό, το τελευταίο 24ωρο η Ρωσία μέτρησε περίπου 100 απώλειες.

10:28

Σχεδόν 300 νεκρά παιδιά

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου έως τις 12 Ιουνίου, περισσότερα από 795 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση.

Κατά τις ουκρανικές αρχές, τουλάχιστον 287 παιδιά σκοτώθηκαν και 508 τραυματίστηκαν.

10:18

Σεβεροντονέτσκ: «Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να έχουν τον έλεγχο του εργοστασίου Αζότ»

Η Ουκρανία συνεχίζει να έχει τον έλεγχο του εργοστασίου χημικών Αζότ στο Σεβεροντονέτσκ όπου έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιοχής. «Το Αζότ δεν είναι μπλοκαρισμένο, οι μάχες συνεχίζονται στους δρόμους δίπλα στο εργοστάσιο», δήλωσε ο Σέρχι Γκαϊντάι στην ουκρανική τηλεόραση. Ο ίδιος πρόσθεσε πως αναμένει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα κάνουν κάθε προσπάθεια για να καταλάβουν την πόλη είτε σήμερα είτε αύριο, Δευτέρα.

10:11

Πάνω από 37.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Το τελευταίο 24ωρο (11/06/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 440 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 98 ανήλικοι, σύμφωνα με στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας

Αναλυτικά, στην Ελλάδα εισήλθαν:

  • Από τον Προμαχώνα 171 Ουκρανοί πρόσφυγες
  • Από Ευζώνους 23 Ουκρανοί πρόσφυγες
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα 160 Ουκρανοί πρόσφυγες
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 38 Ουκρανοί πρόσφυγες, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 29 και στα λοιπά αεροδρόμια 19.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 37.160 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 9.209 ανήλικοι.

10:08

Οι τελευταίες εξελίξεις από την Ουκρανία

  • Σφοδρές μάχες μαίνονται στο Σεβεροντονέτσκ. Η Ουκρανία εξακολουθεί να ελέγχει μια βιομηχανική περιοχή και ένα χημικό εργοστάσιο στα ανατολικά της πόλης, όπου εκατοντάδες άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο από τους αδιάκοπους ρωσικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με την κυβερνήτη της περιοχής. Κατά τις ουκρανικές αρχές, περίπου 800 άνθρωποι βρίσκονται σε καταφύγια κάτω από το εργοστάσιο Azot.
  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι ο στρατός της Ουκρανίας απελευθερώνει σταδιακά εδάφη στην περιοχή τη Χερσώνας και είχε κάποιες επιτυχίες και στη Ζαπορίζια.
  • Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επισκέφθηκε για δεύτερη φορά το Κίεβο, υποσχέθηκε μια απάντηση «την προσεχή εβδομάδα» για το εάν η Ουκρανία θα λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ε.Ε.
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δεν ήθελε να ακούσει» τις προειδοποιήσεις για τη ρωσική εισβολή. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λος Άντζελες, ο Μπάιντεν είπε ότι «δεν υπήρχε αμφιβολία» πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία.
  • Η οικογένεια ενός Βρετανού που καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή πολέμησε ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς δήλωσε ότι είναι «συντετριμμένη» και ζήτησε «επείγουσα συνεργασία» για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του.
  • Ο ρωσικός στρατός έχει δημιουργήσει άλλο ένα νοσοκομείο στο πεδίο λόγω βαρέων απωλειών, σύμφωνα με το Kyiv Independent. Βρίσκεται στο χωριό Σεμπεκίνο στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
  • Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών έφτασε στην Ουκρανία το Σάββατο για να διερευνήσει εγκλήματα πολέμου.
  • Περίπου 10.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου. Πρόσθεσε ότι όσον αφορά τις ημερήσιες απώλειες της Ουκρανίας, «περίπου 200 με 300 χάνουν τη ζωή τους, όχι λιγότεροι».
  • Επίσκεψη στο Κίεβο προγραμματίζει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, επιθυμώντας να συναντήσουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7.
09:59

Ουκρανία: Σε οριακό σημείο ο πόλεμος – Χιλιάδες οι νεκροί

Αναλυτές διερωτώνται για πόσο ακόμη θα μπορούσε να συνεχιστεί ο πόλεμος υπό τις τρέχουσες συνθήκες.