ΗΠΑ: Γερουσιαστές των δύο κομμάτων προωθούν συμφωνία για τον περιορισμό της οπλοκατοχής

ΗΠΑ: Γερουσιαστές των δύο κομμάτων προωθούν συμφωνία για τον περιορισμό της οπλοκατοχής

Είκοσι γερουσιαστές, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, ανακοίνωσαν σήμερα πως έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία επί αρκετών διατάξεων που θα περιορίζουν την χρήση πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι γερουσιαστές, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, ανακοίνωσαν σήμερα πως έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία επί αρκετών διατάξεων που θα περιορίζουν την χρήση πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ.

Οι αλλαγές που προωθούνται μέσω της εν λόγω συμφωνίας μπορεί να μην ανταποκρίνονται στα αιτήματα πολλών Δημοκρατικών που ζητούν να απαγορευθούν οι πωλήσεις επιθετικών όπλων εφόδου κ.ά., πλην όμως, εάν τελικώς περάσουν από το Κογκρέσο και γίνουν νόμος, θα είναι ό,τι πιο σημαντικό έχει εφαρμοστεί στο πλαίσιο περιορισμών κατά της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και έπειτα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εν λόγω πλαίσιο, οι Πολιτείες των ΗΠΑ θα καλούνται να θεσπίσουν νόμους που θα επιτρέπουν στις Αρχές να κρατούν τα όπλα μακριά από άτομα τα οποία η αμερικανική δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανή απειλή για τον εαυτό τους ή για τους άλλους, ενώ στον ομοσπονδιακό έλεγχο ποινικού ιστορικού για τους επίδοξους αγοραστές όπλων που είναι κάτω των 21 ετών θα συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά και η υποχρεωτική έρευνα στα αρχεία ανηλίκων.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον γερουσιαστή Κρις Μέρφι και τη δικομματική ομάδα για την πρότασή τους για την ασφάλεια των όπλων. (σ.σ. αυτή η πρόταση) Δεν κάνει όλα όσα πιστεύω ότι χρειάζονται, αλλά φανερώνει σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Με δικομματική υποστήριξη, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστέρηση. Ας το φέρουμε σε πέρας», σχολίασε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μέσω twitter.

«Το σχέδιό μας σώζει ζωές ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τα συνταγματικά δικαιώματα των νομοταγών Αμερικανών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα των γερουσιαστών, με επικεφαλής τον Δημοκρατικό Κρις Μέρφι και τον Ρεπουμπλικάνο Τζον Κόρνιν. «Ανυπομονούμε να εξασφαλίσουμε ευρεία, δικομματική υποστήριξη και η λογική μας πρόταση να γίνει νόμος», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από Washington Post, New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή