Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 112η ημέρα ρωσικής εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-όλες-οι-εξελίξε-561909607
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 112η ημέρα ρωσικής εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
14:55

Τουρκία: Ζητεί «γραπτή απάντηση» από Σουηδία, Φινλανδία 

«Διαβιβάσαμε τα γραπτά αιτήματά μας σε αυτές τις δύο χώρες» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

14:02

Βερολίνο: Πολιτική απόφαση η μείωση της ροής αερίου από Gazprom

«Πολιτική απόφαση» χαρακτήρισε η Γερμανία τη μείωση της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Gazprom.

13:56

Φιλορώσος αυτονομιστής: Έως και 1.200 άμαχοι ίσως βρίσκονται στο εργοστάσιο Αζότ του Σεβεροντονέτσκ

Έως 1.200 άμαχοι ίσως βρίσκονται στα καταφύγια του εργοστασίου χημικών Αζότ στην πόλη της ανατολικής Ουκρανίας όπου μαίνεται μια από τις σφοδρότερες μάχες του πολέμου μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων, δήλωσε φιλορώσος αυτονομιστής.

13:42

Ζελένσκι: Αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία για να μην επιτεθεί σε άλλες χώρες

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προέτρεψε την Ε.Ε. να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας και προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας θα μπορούσαν να επιτεθούν και σε άλλες χώρες, αφού εισέβαλαν στη δική του.

Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της Τσεχίας, ο κ. Ζελένσκι επανέλαβε τις εκκλήσεις προς την Ε.Ε. να επιτρέψει στην Ουκρανία να ξεκινήσει την πορεία ένταξης, λαμβάνοντας καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Ο κ. Ζελένσκι σημείωσε: «Όπως και στο παρελθόν, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι το πρώτο βήμα που χρειάζεται η ρωσική ηγεσία για να ανοίξει τον δρόμο σε άλλες χώρες, προς την κατάκτηση άλλων λαών.

13:38

Κισίντα: Ο πρώτος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας που θα παρευρεθεί σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα δήλωσε ότι σχεδιάζει να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο κ. Κισίντα θα γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας που θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

13:36

Επικοινωνία Πούτιν - Σι

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Κίνας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό δίκτυο CCTV.

13:35

ΝΑΤΟ: Βοήθεια στην Ουκρανία για μετάβαση από σοβιετικά σε δυτικά όπλα

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αναμένεται να συμφωνήσει σε ένα πακέτο ενίσχυσης για την Ουκρανία που θα βοηθήσει τη χώρα να μεταβεί από τα παλιά όπλα της σοβιετικής εποχής στον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους Ουκρανούς να μεταβούν από τη σοβιετική εποχή, από παλιό εξοπλισμό σε πιο σύγχρονο εξοπλισμό στα πρότυπα του ΝΑΤΟ», είπε.

12:59

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν αλλάζει στάση για Σουηδία και Φινλανδία

Ο Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε ότι η Τουρκία δεν θα αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μέχρι οι δύο χώρες να κάνουν «καθαρά, συγκεκριμένα, αποφασιστικά βήματα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

11:46

Μακρόν: Κάποια στιγμή ο Ζελένσκι θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία

 

Την άποψη ότι κάποια στιγμή ο Ζελένσκι θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε Ρουμανία και Μολδαβία 

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι αύριο, Πέμπτη, ο Γάλλος πρόεδρος ενδέχεται να μεταβεί στο Κίεβο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

11:42

Η Ρωσία λέει ότι κατέστρεψε αποθήκη με όπλα από το ΝΑΤΟ

Οι ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι κατέστρεψαν αποθήκη στη δυτική Ουκρανία, στην οποία φυλάσσονταν όπλα προερχόμενα από το ΝΑΤΟ.

11:38

Σε Ρουμανία και Μολδαβία ο Μακρόν - Ίσως αύριο μεταβεί στο Κίεβο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετέβη στη Ρουμανία, όπου επισκέφθηκε γαλλικά και συμμαχικά στρατεύματα σε βάση του ΝΑΤΟ. Ο Γάλλος πρόεδρος θα ταξιδέψει στη γειτονική Μολδαβία αργότερα σήμερα.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι αύριο, Πέμπτη, ενδέχεται να μεταβεί στο Κίεβο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

11:22

Σεβεροντονέτσκ: Φόβοι και σκεπτικισμός για τον ανθρωπιστικό διάδρομο

Η Ρωσία έχει δεσμευτεί για την απομάκρυνση εκατοντάδων αμάχων που έχουν βρει καταφύγιο σε εργοστάσιο χημικών στην πόλη Σεβεροντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Τα ρωσικά στρατεύματα ισχυρίζονται ότι θα «ανοίξει» ένα παράθυρο 12 ωρών για να αποχωρήσουν άμαχοι. Ωστόσο, στον απόηχο της πολιορκίας της Μαριούπολης, υπάρχει φόβος και σκεπτικισμός, όπως αναφέρει το BBC.

11:12

Η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία έχασε 250 στρατιώτες σε 24 ώρες

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι περίπου 250 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες. Περίπου 32.750 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, αναφέρει σε ενημέρωση το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

10:59

Μόσχα: «Χιλιάδες αιτήσεις» για ρωσική υπηκοότητα στη Χερσώνα

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti μετέδωσε ότι χιλιάδες αιτήσεις για ρωσική υπηκοότητα έχουν υποβληθεί στην υπό ρωσική κατοχή Χερσώνα της Ουκρανίας. Η Χερσώνα βρίσκεται βόρεια της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Σύμφωνα με το RIA Novosti, ο αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής - πολιτικής διοίκησης που επιβλήθηκε από τη Ρωσία στην περιοχή, Κίριλ Στρεμούσοφ, δήλωσε ότι έχουν ήδη υποβληθεί περισσότερες από δέκα χιλιάδες αιτήσεις για ρωσική υπηκοότητα. Τα πρώτα διαβατήρια εκδόθηκαν στις 11 Ιουνίου.

10:55

Λβιβ: Για κατάρριψη ρωσικού πυραύλου κάνουν λόγο οι Ουκρανοί - Τραυματίες από τα συντρίμμια

Σειρήνες ήχησαν τη νύχτα στο Λβιβ, με τις ουκρανικές δυνάμεις να καταρρίπτουν ρωσικό πύραυλο πάνω από την περιοχή, όπως δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, έξι άτομα -ανάμεσά τους ένα παιδί- τραυματίστηκαν από τα συντρίμμια, ενώ 26 κτίρια κατοικιών υπέστησαν ζημιές.

10:51

Ομαλά λειτουργεί το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Η Energoatom, η οποία επιβλέπει τις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας στην Ουκρανία, ανέφερε σήμερα το πρωί ότι

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια λειτουργεί κανονικά, σύμφωνα με την ουκρανική κρατική επιχείρηση Energoatom. Οι εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια βρίσκονται σε περιοχή που ελέγχεται από ρωσικές δυνάμεις.

10:49

Για ουκρανικά πυρά σε ρωσικό έδαφος μιλούν οι Ρώσοι

Ο κυβερνήτης του Κουρσκ της Ρωσίας έκανε λόγο για ουκρανικά πυρά σε σημείο ελέγχου πλησίον των συνόρων της χώρας του με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπήρξαν θύματα, ενώ Ρώσοι συνοριοφύλακες απάντησαν στα πυρά. 

09:53

Ισραήλ - E.E.: Συμφωνία για εξαγωγές φυσικού αερίου

Το Ισραήλ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπογράψουν σήμερα συμφωνία για εξαγωγές φυσικού αερίου, ανακοινώθηκε από το ισραηλινό υπουργείο Ενέργειας.

Οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει πως το Ισραήλ μπορεί να αποτελέσει μια νέα πηγή αερίου καθώς η Ε.Ε. προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.

09:52

Σχεδόν 10.000 οι ανήλικοι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επικαλούμενο στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (14/06/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 375 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 115 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα 142
  • Από Ευζώνους 47
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα 84
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 54, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 12 και στα λοιπά αεροδρόμια 36.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 38.846 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 9.734 ανήλικοι.

09:11

Ο πρόεδρος Μπάιντεν τάσσεται υπέρ της κατασκευής προσωρινών σιλό αποθήκευσης των σιτηρών στα σύνορα της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι προσωρινά σιλό αποθήκευσης σιτηρών θα κατασκευαστούν κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, σε μια προσπάθεια αύξησης των εξαγωγικών ποσοτήτων και προκειμένου να αντιμετωπιστεί μία σταδιακά εντεινόμενη επισιτιστική κρίση.

09:01

Σύνοψη

  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της μάχης για την περιοχή του Ντονμπάς θα καθορίσει την πορεία του πολέμου, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας υφίστανται «οδυνηρές απώλειες» στο Σεβεροντονέτσκ και το Λισιτσάνσκ.
  • Η Ρωσία κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο χημικό εργοστάσιο Azot του Σεβεροντονέτσκ να καταθέσουν τα όπλα μέχρι σήμερα το πρωί.
  • Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ανθρωπιστικό διάδρομο σήμερα για εγκλωβισμένους αμάχους που επιδιώκουν να φύγουν από το Σεβεροντονέτσκ. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Λουγκάνσκ, περίπου 500 άμαχοι, εκ των οποίων 40 παιδιά, έχουν βρει καταφύγιο στο χημικό εργοστάσιο Azot
  • Ο Ζελένσκι επανέλαβε την έκκλησή του προς τη Δύση για αποστολή περισσότερων βαρέων όπλων στην Ουκρανία. Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ ανέφερε ότι η χώρα έχει λάβει μόνο το 10% από τα όπλα που ζήτησε και δεν υπήρχε δρόμος για τη νίκη χωρίς τη βοήθεια.
  • Το ΝΑΤΟ πρέπει να αναπτύξει «ακόμη μεγαλύτερη ετοιμότητα» και να ενισχύσει τις οπλικές του ικανότητες κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
  • Οι ηγέτες επτά ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στη συμμαχία.
  • Η Ρωσία απαγόρευσε σε Βρετανούς δημοσιογράφους και στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας την είσοδο στη χώρα.
  • Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πιθανότατα θέλει ακόμα να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι ολόκληρη την Ουκρανία, αλλά χρειάστηκε να περιορίσει τους τακτικούς του στόχους στον πόλεμο, δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Κόλιν Καλ.
08:16

Εκατοντάδες άμαχοι στο εργοστάσιο Azot στο Σεβεροντονέτσκ

Μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και αρκετές εκατοντάδες άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο σε υπόγειες αποθήκες στο χημικό εργοστάσιο Azot στην πόλη Σεβεροντονέτσκ, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της ουκρανικής πόλης, σύμφωνα με το Λονδίνο. Η Ρωσία έχει καλέσει τις ουκρανικές δυνάμεις που παραμένουν στο χημικό εργοστάσιο να καταθέσουν τα όπλα μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης.

08:06

Παράδοση Ουκρανών μαχητών ζητούν οι Ρώσοι

Τα ρωσικά στρατεύματα είχαν θέσει μέχρι χθες περίπου το 80% του Σεβεροντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, υπό τον έλεγχό τους, με τους αμυνομένους να έχουν απωθηθεί στη βιομηχανική ζώνη, στα περίχωρα της πόλης, και να κινδυνεύουν άμεσα να περικυκλωθούν.

08:05

Οι ΗΠΑ παρατείνουν την εξαίρεση από τις κυρώσεις των συναλλαγών της Ευρώπης που σχετίζονται με την ενέργεια της Ρωσίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να επιτρέπει συναλλαγές που συνδέονται με την αγορά ρωσικής ενέργειας ως τον Δεκέμβριο, όχι ως τα τέλη του Ιουνίου όπως προβλεπόταν, για να δώσει χρόνο στις χώρες της Ευρώπης να μειώσουν τις εισαγωγές τους, καθώς αποφάσισαν πρόσφατα την επιβολή προοδευτικού εμπάργκο.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών «ανανέωσε την έγκρισή του για τις συναλλαγές που σχετίζονται με την ενέργεια ώστε να ευθυγραμμίσουμε τις ρυθμίσεις μας με το χρονοδιάγραμμα της απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού αργού που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπός του.

Η εξαίρεση στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα εξέπνεε την 24η Ιουνίου, πάντως παρατάθηκε ως την 5η Δεκεμβρίου 2022.

Η παράταση «θα επιτρέψει την ομαλή μετάβαση», σκοπός είναι «να βοηθήσουμε τον μεγάλο συνασπισμό εταίρων μας να μειώσει την εξάρτησή του από τη ρωσική ενέργεια καθώς προσπαθούμε να περιορίσουμε τις πηγές εσόδων του Κρεμλίνου», πρόσθεσε η εκπρόσωπος. Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ παραμένουν απαγορευμένες.

08:04

Ευρωπαίος αξιωματούχος εκφράζει ανησυχία για τις πτήσεις αεροσκαφών δυτικής κατασκευής στη Ρωσία

Ο επικεφαλής του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) δήλωσε χθες Τρίτη ότι είναι «πολύ ανήσυχος» για την ασφάλεια των αεροσκαφών δυτικής κατασκευής που συνεχίζουν να πετούν στη Ρωσία, παρότι οι αεροπορικές εταιρείες στη χώρα αυτή δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε ανταλλακτικά και σωστή συντήρηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν λάβει μέτρα για να περιορίσουν την πρόσβαση των αεροπορικών εταιρειών της χώρας στα ανταλλακτικά αεροπλάνων δυτικής κατασκευής εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

«Αυτό είναι πολύ ανασφαλές», τόνισε ο Πατρίκ Κι, ο εκτελεστικός διευθυντής της EASA, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης του κλάδου στην Ουάσινγκτον, επισημαίνοντας ακόμη ότι οι εποπτικοί φορείς δεν έχουν στη διάθεσή τους επαρκή δεδομένα για πολλά από τα αεροσκάφη που εκτελούν πτήσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία.

08:04

Ζελένσκι: Η έκβαση της μάχης του Ντονμπάς «ένδειξη» για την πορεία του πολέμου

Η υπεράσπιση από τον ουκρανικό στρατού του Ντονμπάς –της ανατολικής Ουκρανίας–, στόχου προτεραιότητας για τα στρατεύματα της Μόσχας, είναι «ζωτική» για το Κίεβο και θα «δώσει μια ένδειξη» για την πορεία του πολέμου με τη Ρωσία, είπε χθες Τρίτη το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουμε στο Ντονμπάς (...). Η υπεράσπιση της περιοχής αυτής είναι καίρια για να δοθεί μια ένδειξη για το ποιος θα κυριαρχήσει (στα πεδία των μαχών) τις εβδομάδες που θα έρθουν», είπε ο κ. Ζελένσκι στο καθημερινό μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram. «Πρέπει να αντέξουμε», επέμεινε, μπροστά στο κτίριο της προεδρίας στο Κίεβο, την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν, αργά αλλά σταθερά, στο Ντονμπάς, κοντεύουν να κυριεύσουν ολόκληρη την περιφέρεια Λουγκάνσκ.

«Όσο περισσότερες απώλειες υφίσταται ο εχθρός, τόσο λιγότερη δύναμη θα έχει να συνεχίσει την επίθεσή του», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι ο στρατός του «υφίσταται βαριές απώλειες στην περιφέρεια του Χαρκόβου (ανατολικά), όπου ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση του».

Άλλη περιοχή όπου μαίνονται μάχες είναι η Χερσώνα, στον νότο, πρόσθεσε. «Συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση στις δυνάμεις κατοχής» εκεί, διαβεβαίωσε ο κ. Ζελένσκι. «Ο στόχος κλειδί είναι η απελευθέρωση της Χερσώνας», της πρωτεύουσας της περιοχής, την οποία κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα ήδη στα τέλη του Φεβρουαρίου, και «θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα ώσπου να τον επιτύχουμε», υποσχέθηκε.

08:03

Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία χρειάζεται «περισσότερα βαριά όπλα»

Οι δυτικές χώρες πρέπει να στείλουν στο Κίεβο περισσότερα βαριά όπλα για να το βοηθήσουν να πολεμήσει τον ρωσικό στρατό, ο οποίος προελαύνει στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε χθες βράδυ ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ναι, η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα βαριά όπλα», είπε ο Νορβηγός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες επτά ευρωπαϊκών χωρών, μελών του NATO, την παραμονή σημαντικής συνόδου.

08:02

Το μοναστήρι των λυγμών στον πόλεμο της Ουκρανίας

Ρωσικά πυρά στη μονή του Σβιατοχίρσκ