Συμφωνία για την ένταξη Σουηδίας, Φινλανδίας

Συμφωνία για την ένταξη Σουηδίας, Φινλανδίας

Ποιες δεσμεύσεις εξασφάλισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να δώσει τη συγκατάθεσή του

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πράσινο φως για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ άναψε χθες βράδυ, έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις και την τετραμερή συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη μεταξύ των δύο χωρών, της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που συμμετείχε στη συνάντηση, είπε ότι οι δύο χώρες θα προσκληθούν επισήμως να γίνουν μέλη της Συμμαχίας στη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει σήμερα.

«Η διαδικασία αυτή ποτέ δεν έχει ολοκληρωθεί ταχύτερα», τόνισε. Είναι, όπως είπε, ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την εναντίωσή του στην περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ. «Θα έχει πλέον περισσότερο ΝΑΤΟ στα σύνορά του», τόνισε. Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης από τους πρέσβεις των κρατών-μελών, απομένει η κύρωσή του από τους 30 συμμάχους για να γίνουν επισήμως μέλη οι δύο χώρες. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δεν έκανε κάποια εκτίμηση για το πόσο καιρό θα χρειαστεί αυτό.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέγραψαν μνημόνιο με την Τουρκία, στο οποίο δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν πλήρως με την Αγκυρα στη μάχη κατά του PKK και των συνεργαζόμενων οργανώσεων, αλλά και να άρουν τις απαγορεύσεις στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία. «Καμία χώρα-σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερο από τρομοκρατικές επιθέσεις όσο η Τουρκία». Η Φινλανδία και η Σουηδία, είπε, δεσμεύθηκαν να τροποποιήσουν τη νομοθεσία τους όσον αφορά την τρομοκρατία, να πάρουν μέτρα για την καταστολή των δραστηριοτήτων του PKK και να συνάψουν συμφωνίες με την Αγκυρα για την έκδοση καταζητουμένων για τρομοκρατία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε βέβαιος ότι οι όποιες εκδόσεις καταζητουμένων προς την Τουρκία θα γίνουν με σεβασμό στο κράτος δικαίου και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Εκδοσης.

Δέσμευση απελάσεων

Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την εναντίωσή του στην περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στο πρωτόκολλο που υπέγραψαν οι τρεις χώρες αναφέρεται ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα διαχειριστούν «τα εκκρεμή αιτήματα της Τουρκίας για απελάσεις και εκδόσεις ταχέως και διεξοδικά», λαμβάνοντας υπόψη πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία που θα παρέχουν οι τουρκικές αρχές. Επιπλέον αναφέρεται ότι θα «συστήσουν τα αναγκαία διμερή νομικά πλαίσια, που θα διευκολύνουν τις εκδόσεις και τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας με την Τουρκία».

Η τουρκική προεδρία εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή της για το περιεχόμενο της συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε επιτυχία του κ. Ερντογάν. Πηγές της προεδρίας σημείωναν ότι η Αγκυρα «πήρε αυτό που ήθελε» και ερμηνεύοντας τη συμφωνία έδιναν ιδιαίτερη σημασία στα εξής σημεία: «Πλήρης συνεργασία όλων με την Τουρκία στον αγώνα κατά του PKK και των προεκτάσεών του, επίδειξη αλληλεγγύης προς την Αγκυρα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της, και δημιουργία δομημένου μηχανισμού συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ενεργειακή ασφάλεια

Στην ομιλία του στο φόρουμ που διεξήχθη χθες παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε εξάλλου στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας. «Είναι πλέον προφανές σε όλους ότι τα κράτη της Ευρώπης δεν έπρεπε να βρεθούν σε τέτοια ευάλωτη κατάσταση απέναντι στη Ρωσία», είπε σχετικά με την ευρωπαϊκή εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. «Πρέπει να έχουμε υπόψη μας τον ίδιο κίνδυνο σχετικά με την Κίνα», πρόσθεσε, αναφερόμενος ειδικά στην εξάρτηση της Δύσης από κινεζικές σπάνιες γαίες.

«Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να γίνει πράσινο για να διατηρήσει το στρατιωτικο-τεχνολογικό του πλεονέκτημα», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι το νέο στρατηγικό δόγμα θα αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή ως «την καθοριστική πρόκληση της εποχής μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT