Και η δεύτερη νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης αντιμέτωπη με κλείσιμο της ιστοσελίδας της

Και η δεύτερη νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης αντιμέτωπη με κλείσιμο της ιστοσελίδας της

Πήρε Νόμπελ για την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά οι αρχές των Φιλιππινών έδωσαν εντολή να κλείσει ο ιστότοπος της Maria Ressa.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νικητές του Νόμπελ Ειρήνης για το 2021, δύο πλήγματα για την ελευθερία του Τύπου. Μετά το κλείσιμο της Νovaya Gazeta του Ντμίτρι Μουράτοφ, και η άλλη νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης, η Μαρία Ρέσα (Maria Ressa), έλαβε εντολή από τις αρχές των Φιλιππίνων να κλείσει την ενημερωτική ιστοσελίδα Rappler, της οποίας είναι συνιδρύτρια.

Το Rappler, το οποίο έχει λάβει τα εύσημα για την κριτική και τον έλεγχο που ασκεί στην κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, έχει αντιμετωπίσει πολυάριθμες νομικές προκλήσεις και έρευνες.

Το τελευταίο πλήγμα για την ενημερωτική ιστοσελίδα είναι μια καταγγελία ότι παραβίασε περιορισμούς για ξένη ιδιοκτησία στα μέσα ενημέρωσης – κάτι που το ίδιο το Rappler αρνείται.

Και η δεύτερη νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης αντιμέτωπη με κλείσιμο της ιστοσελίδας της-1

Την Τρίτη, λίγες μέρες πριν αναλάβει ο «διάδοχος» του Ντουτέρτε, Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Φιλιππινών αποφάσισε να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας του Rappler, ουσιαστικά «σφραγίζοντας» την ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το Rappler αποδέχτηκε χρηματοδότηση από το Omidyar Network, μια φιλανθρωπική εταιρεία του ιδρυτή της eBay, παραβιάζοντας έτσι «συνταγματικούς και νομοθετικούς περιορισμούς για την ξένη ιδιοκτησία στα μέσα ενημέρωσης».

Η συνιδρύτρια του Rappler και νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης, Μαρία Ρέσα, δεσμεύθηκε ότι θα «πολεμήσει» την κυβερνητική απόφαση για το κλείσιμο της ιστοσελίδας.

Ισχυρίστηκε ότι η χρηματοδότηση που έλαβε η ιστοσελίδα δεν παραβιάζει το σύνταγμα, αλλά πως όλο το διάστημα της προεδρίας του Ντουτέρτε το Rappler υπήρξε στόχος «εκφοβισμού» και «παρενοχλήσεων».

Η ίδια η Ρέσα έχει κληθεί να απολογηθεί σε επτά υποθέσεις, που αφορούν από φοροδιαφυγή μέχρι διαδικτυακές συκοφαντίες.

Η προεδρία του Ντουτέρτε δεν υπήρξε ιδανική για την ελευθερία του Τύπου. Το 2020, το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο των Φιλιππίνων, το ABS-CBN, έκλεισε με κυβερνητική εντολή. Την περασμένη εβδομάδα, αποκλείστηκε η πρόσβαση σε 28 ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Υπάρχουν φόβοι ότι ο διωγμός αυτός των μέσων ενημέρωσης θα συνεχιστεί και κατά την προεδρία του Μάρκος Τζούνιορ. Ο πατέρας του, εξάλλου, είχε υπάρξει δικτάτορας τη δεκαετία του 1980 και είχε κλείσει πολλά μέσα ενημέρωσης.

Με πληροφορίες από Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή