«Η πίεση γύρισε μπούμερανγκ στον Πούτιν»

«Η πίεση γύρισε μπούμερανγκ στον Πούτιν»

Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήθελε τη φινλανδοποίηση της Ευρώπης και παίρνει νατοποίηση της Φινλανδίας

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο κόσμος έχει αλλάξει» σε σχέση με πριν από δώδεκα χρόνια, όταν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν το προηγούμενο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου κορυφής. Στο στρατηγικό δόγμα του 2010, υπενθύμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, η Ρωσία αναφερόταν ως «εταίρος», ενώ δεν υπήρχε καμία αναφορά στην Κίνα.

«Ο Πούτιν θεωρούσε ότι μπορούσε να λυγίσει τη Διατλαντική Συμμαχία… Πήρε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιθυμούσε: ήθελε τη φινλανδοποίηση της Ευρώπης· αντ’ αυτού παίρνει νατοποίηση της Φινλανδίας», είπε ο κ. Μπάιντεν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαρίθμησε τα είδη οπλισμού που έχει παραδώσει και που πρόκειται να παραδώσει η χώρα του στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Σημείωσε ότι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο επί θητείας του έχει φθάσει τα 7 δισ. δολάρια και ότι τις προσεχείς ημέρες θα εγκριθεί περαιτέρω βοήθεια ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Απολογισμός της συνόδου

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στη συμφωνία των συμμάχων να «υποστηρίξουν μακροπρόθεσμα» την Ουκρανία, αλλά και στη νέα πολιτική αποτροπής που θα συνοδευθεί από «σημαντική αύξηση» της κοινής χρηματοδότησης της Συμμαχίας με ορίζοντα το 2030.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε και πάλι στον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου με τον ναυτικό αποκλεισμό της Ουκρανίας. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ενημέρωσε ότι μπορεί να διαθέσει πλοία για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Και είπε ότι οι σύμμαχοι συζήτησαν χθες για τον κίνδυνο που εγκυμονεί η απόπειρα της Κίνας και της Ρωσίας να επεκτείνουν την επιρροή στις νότιες παρυφές του ΝΑΤΟ (Βαλκάνια).

O γ.γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε επίσης ότι το πρωτόκολλο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα υπογραφεί την προσεχή Τρίτη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Χρονοδιάγραμμα

O γ.γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε επίσης ότι το πρωτόκολλο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα υπογραφεί την προσεχή Τρίτη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Η τελετή υπογραφής θα λάβει χώρα στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χάβιστο (Euronews), οι δύο σκανδιναβικές χώρες προσδοκούν ότι η διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντας προέβλεψε ότι στην επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα λάβει χώρα στο Βίλνιους τον Ιούνιο του 2023, η Φινλανδία και η Σουηδία θα συμμετάσχουν ως πλήρη μέλη. Ανέφερε επίσης ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι, στην παρέμβασή του προχθές στη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης, προέβη στην εκτίμηση ότι μπορέσει να συμμετάσχει στη σύνοδο του Βίλνιους διά ζώσης.

Η ρωσική απειλή

Ο κ. Ναουσέντας προειδοποίησε ότι αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν «πετύχει στρατιωτικά στην Ουκρανία» θα θέσει νέους στόχους – τις χώρες της Βαλτικής ή και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. «Δεν βλέπω πολλές χώρες τις οποίες να μην έχει απειλήσει το Κρεμλίνο», ανέφερε. «Αρα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλο το δυναμικό που παρέχει το ΝΑΤΟ ως ένας οργανισμός συλλογικής άμυνας». Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», ο κ. Ναουσέντας είπε ότι η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει στο έβδομο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στο οποίο πρέπει να συμπεριληφθεί το εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και η κατάργηση των εξαιρέσεων στο εμπάργκο στο πετρέλαιο που αποφασίστηκε με το έκτο πακέτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT