Γαλλία – Αυστραλία: Προς μια «νέα αρχή» με το βλέμμα στο μέλλον

Γαλλία – Αυστραλία: Προς μια «νέα αρχή» με το βλέμμα στο μέλλον

Εμανουέλ Μακρόν και Άντονι Αλμπανέζι συναντήθηκαν σήμερα στο Παρίσι, συμφωνώντας να αφήσουν πίσω την κρίση που είχε πλήξει τις σχέσεις Γαλλίας - Αυστραλίας το 2021 με φόντο τότε την AUKUS και τα υποβρύχια.

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι, συμφώνησαν σήμερα στο Παρίσι να αποκαταστήσουν την «εμπιστοσύνη» μεταξύ των δύο χωρών, που επλήγη σοβαρά από την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει – με φόντο τη συμφωνία AUKUS που είχε υπογραφεί πέρυσι μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ – ένα κολοσσιαίο συμβόλαιο αγοράς 12 γαλλικών υποβρυχίων.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Οκτώβριο, η Γαλλία του Μακρόν είχε κατηγορήσει τους Αυστραλούς – την τότε κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον – ότι την μαχαίρωσαν πισώπλατα όταν η Αυστραλία επέλεξε να αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια με τεχνολογία ΗΠΑ και Βρετανίας εγκαταλείποντας όμως έτσι την προγενέστερη συμφωνία που είχε υπογράψει με τη Γαλλία για ένα άλλο πρόγραμμα υποβρυχίων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Αλμπανέζι διαβεβαίωσε στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο ότι η επίσκεψή του εκεί σηματοδοτεί «μια νέα αρχή» για τις διμερείς σχέσεις Αυστραλίας – Γαλλίας, υπογραμμίζοντας ότι «η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η ειλικρίνεια έχουν σημασία».

Ο Μακρόν εξέφρασε από την πλευρά του τη βούληση «να ανοικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό». «Θα μιλήσουμε για το μέλλον, όχι για το παρελθόν», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος έχοντας στο πλευρό του τον νέο Αυστραλό πρωθυπουργό. 

Σύμφωνα με τη γαλλική πλευρά, Μακρόν και Αλμπανέζι επρόκειτο να συζητήσουν αμυντικά και γεωστρατηγικά θέματα αλλά και «νέα πρότζεκτ» στα μέτωπα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των μεταλλευμάτων, του διαστήματος και της Ανταρκτικής.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή