Φινλανδία: Δεν συζητήσαμε για την έκδοση συγκεκριμένων ατόμων στην Τουρκία

Φινλανδία: Δεν συζητήσαμε για την έκδοση συγκεκριμένων ατόμων στην Τουρκία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ φαίνεται να έχει ακόμη κάποιες δυσκολίες μπροστά της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η πρόσκληση πρέπει να επικυρωθεί στο κοινοβούλιο και από τους 30 συμμάχους, και φαίνεται να υπάρχει ακόμα κάποια σύγκρουση μεταξύ των σκανδιναβικών χωρών και της Τουρκίας σχετικά με όσα συμφωνήθηκαν νωρίτερα την εβδομάδα στη Μαδρίτη.

Η Τουρκία είχε απειλήσει να ασκήσει βέτο στις υποψηφιότητες για ένταξη. 
 
Το Reuters αναφέρει ότι σήμερα το πρωί ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο είπε ότι η Φινλανδία και η Τουρκία δεν συζήτησαν την έκδοση συγκεκριμένων ατόμων ή ομάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Συμφωνήσαμε ότι τώρα έχουμε ένα υπογεγραμμένο κείμενο και όλα όσα έχουμε υπογράψει είναι στο κείμενο», είπε ο Χααβίστο σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι. «Δεν συζητήσαμε, στη Μαδρίτη, για κανένα άτομο», πρόσθεσε. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι η Φινλανδία και η Σουηδία πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις για εκδόσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, διαφορετικά η επικύρωση των μελών των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ δεν θα σταλεί στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Μετά από τέσσερις ώρες διαπραγματεύσεων στη Μαδρίτη, την Τρίτη, η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέγραψαν κοινό μνημόνιο για τα μέτρα ασφαλείας με αντάλλαγμα την άρση του βέτο από την Τουρκία στις ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, που επέβαλε η Άγκυρα τον Μάιο λόγω των ανησυχιών της για την τρομοκρατία.

Το υπογεγραμμένο υπόμνημα δεν αναφέρει πρόσωπα προς έκδοση.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή