Ανασχηματισμός στη Γαλλία: Χωρίς εκπλήξεις η νέα κυβέρνηση – Παραμένει η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου

Ανασχηματισμός στη Γαλλία: Χωρίς εκπλήξεις η νέα κυβέρνηση – Παραμένει η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου

Εκτός κυβέρνησης βρέθηκε ο μέχρι πρότινος υπουργός Αλληλεγγύης, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Xωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ή μεγάλες αλλαγές και με τις ισορροπίες να παραμένουν ανάμεσα στους πιο συντηρητικούς και τους πιο φιλελεύθερους υπουργούς, ανακοινώθηκε σήμερα ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης στη Γαλλία.

Οι σημαντικές υπουργικές θέσεις παραμένουν αμετάβλητες. «Αλώβητοι» είναι δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, και ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, όπως επίσης και οι υπουργοί Παιδείας, Δικαιοσύνης, Άμυνας, Εξωτερικών, Εργασίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Γεωργίας, Αθλητισμού και άλλοι.

Στη θέση της ως υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Σχέσεων, παραμένει και η Ελληνικής καταγωγής Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, η οποία είναι αντιμέτωπη με δικαστική έρευνα έπειτα από καταγγελίες για βιασμό κατά τη διάρκεια γυναικολογικής εξέτασης από πρώην ασθενείς της.

Αντίθετα, τον δρόμο της εξόδου από την κυβέρνηση Μακρόν είδε ο Νταμιέν Αμπάντ, ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος υπουργός Αλληλεγγύης και αντιμετωπίζει επίσης σοβαρές κατηγορίες για σεξουαλικής φύσεως εγκλήματα. Τη θέση του παίρνει ο Ζαν-Φρανσουά Κομπ, γενικός διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού.

Όσον αφορά στα πρόσωπα που άλλαξαν χαρτοφυλάκια, ο πρώην υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, αναλαμβάνει χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου στη θέση της Ολίβια Γκρεγκουάρ η οποία αναβαθμίζεται σε υπουργό Εμπορίου, Βιοτεχνίας και Τουρισμού.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η αλλαγή πόστου του Κλεμέν Μπον, ο οποίος από υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων πηγαίνει πλέον στο υπουργείο Μεταφορών. Την μέχρι πρότινος θέση του αναλαμβάνει η Λοράνς Μπουν, πρώην οικονομικός σύμβουλος του Φρανσουά Ολάντ και επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Τέλος, πέρα από τον Αμπάντ, εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν τρεις γυναίκες – η Αμελί ντε Μονσαλέν, η Μπριτζίτ Μπουργκινιόν και η Ζουστίν Μπενάν – οι οποίες έχασαν τις έδρες τους κατά τις βουλευτικές εκλογές.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, πρόκειται να πραγματοποιήσει ομιλία την Τετάρτη και ενδέχεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για το νέο της υπουργικό συμβούλιο μετά την ομιλία.

Με πληροφορίες από Francetvinfo

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή