Βρετανία: Στο κόκκινο οι διεργασίες για «έξοδο» Τζόνσον – Τα σενάρια και οι ημερομηνίες-κλειδιά

Βρετανία: Στο κόκκινο οι διεργασίες για «έξοδο» Τζόνσον – Τα σενάρια και οι ημερομηνίες-κλειδιά

Η σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της 1922 Committee, οι «επισκέψεις» στον Τζόνσον, οι εκλογές της 13ης Ιουλίου και η προοπτική του «βλέπουμε από Σεπτέμβριο»

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το εν εξελίξει μπαράζ των υπουργικών-στελεχικών παραιτήσεων που γιγαντώνεται όσο περνά η ώρα, και σε πείσμα των εσωκομματικών επικρίσεων που οξύνονται σε βάρος του, ο πρωθυπουργός και ηγέτης του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, παραμένει προς το παρόν «προστατευμένος».

Βάσει όσων ισχύουν σήμερα, ο 58χρονος Μπόρις Τζόνσον δεν μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με μια νέα εσωκομματική πρόταση μομφής/δυσπιστίας έως και τον Ιούνιο του 2023. Κι αυτό διότι με βάση τους ισχύοντες κανόνες, όταν ένας πρωθυπουργός/ηγέτης των Τόρις βγει νικητής μέσα από μια τέτοια ψηφοφορία, τότε εκείνος αυτομάτως μπαίνει στο απυρόβλητο για τους 12 μήνες που θα ακολουθήσουν.  

Βρετανία: Στο κόκκινο οι διεργασίες για «έξοδο» Τζόνσον – Τα σενάρια και οι ημερομηνίες-κλειδιά-1
(AP Photo/Matt Dunham)

Υπενθυμίζεται πως ο Μπόρις Τζόνσον «υπεβλήθη» σε πρόταση μομφής πίσω στις αρχές Ιουνίου και επιβίωσε. Σύμφωνα με τα αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που είχε λάβει χώρα στις 6 Ιουνίου, υπέρ της παραμονής του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία είχαν ψηφίσει 211 βουλευτές, έναντι 148 που είχαν ψηφίσει κατά. «Αυτό σημαίνει ότι για τουλάχιστον 12 μήνες δεν θα μπορεί να κατατεθεί άλλη πρόταση μομφής εναντίον του», γράφαμε στην «Κ» το βράδυ της 6ης Ιουνίου.

Ωστόσο, ακριβώς έναν μήνα μετά (6 Ιουνίου – 6 Ιουλίου), ο Μπόρις Τζόνσον βλέπει πλέον κάποιους από τους βουλευτές της παράταξής του να βγαίνουν δημοσίως και να ζητούν από την αρμόδια κομματική επιτροπή (1922 Committee) να αλλάξει τους κανόνες κατά τρόπο που θα ανοίγει τον δρόμο για μια νέα εσωκομματική κίνηση μομφής πριν από τον Ιούνιο του 2023.

Πόσο πιθανό είναι όμως πρακτικά κάτι τέτοιο, στην σκιά πια των τελευταίων επεισοδιακών εξελίξεων;

Η παράταξη των Τόρις διανύει περίοδο πρωτοφανούς εσωκομματικής κρίσης, με «θρυαλλίδα» τον ίδιο τον Βρετανό πρωθυπουργό που έχει φτάσει πια να αποτελεί εστία ολοένα μεγαλύτερης πόλωσης, ολοένα βαθύτερου διχασμού και εκτεταμένων εσωκομματικών αναταράξεων. Αυτό είναι πια κάτι παραπάνω από προφανές.

Όσο για τους κομματικούς κανόνες, εκείνοι υπάρχουν… για να αλλάζουν… ανάλογα με τις συνθήκες και όσα εκείνες υπαγορεύουν.   

Πόσο πιθανό είναι να αλλάξουν τώρα;

Το 50% των βουλευτών θα κρίνει

Ένα σενάριο που κυκλοφορεί επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο θέλει τον επικεφαλής της 1922 Committee Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι να ανοίγει εκ νέου τον δρόμο για μια νέα πρόταση μομφής κατά του Τζόνσον αλλά με μια προϋπόθεση: Μόνο στην περίπτωση που η 1922 Committee λάβει σχετικές επιστολές δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού από το τουλάχιστον 50% των Συντηρητικών βουλευτών. Εάν οι μισοί από τους συνολικά περίπου 360 βουλευτές των Τόρις ζητήσουν να διεξαχθεί άμεσα μια νέα ψηφοφορία κατά του Τζόνσον, τότε αυτή η ψηφοφορία θα μπορούσε όντως να δρομολογηθεί, όπως λέγεται, καθώς η αρμόδια επιτροπή θα θεωρούσε πως έτσι έχει τη νομιμοποίηση που απαιτείται ώστε να τροποποιήσει τους κανόνες.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τους ισχύοντες κομματικούς κανόνες, ψηφοφορίες μομφής πραγματοποιούνται το πολύ μία φορά κάθε 12 μήνες, και μόνο αφότου το ζητήσει το τουλάχιστον 15% των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Αντιπροσωπείες επισκέπτονται τον Τζόνσον 

Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο που κυκλοφορεί, αντιπροσωπεία της 1922 Committee αναμένεται να επισκεφθεί δια ζώσης τον Μπόρις Τζόνσον θέτοντας ενώπιόν του δύο επιλογές: την επιλογή της παραίτησης και την επιλογή της υποβολής σε μια νέα χρονικά άμεση ψηφοφορία δυσπιστίας.

Σε ανάλογο πνεύμα, λέγεται πως ομάδα εν ενεργεία υπουργών ετοιμάζεται και εκείνη να επισκεφθεί τον πρωθυπουργό, ζητώντας του να παραιτηθεί, με το αιτιολογικό πως μόνο μια τέτοια παραίτηση θα εκτόνωνε την κρίση στην οποία βυθίζεται η κυβερνώσα παράταξη. 

Η συνεδρίαση της Τετάρτης, οι εκλογές της 13ης Ιουλίου και οι θερινές διακοπές 

Τα μέλη της 1922 Committee αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα το βράδυ (6 Ιουλίου), στην σκιά πια των νέων ραγδαίων εξελίξεων. Σημειωτέων πως μιλάμε για μια επιτροπή με συνολικά 18 μέλη (όλοι τους εν ενεργεία βουλευτές, χωρίς υπουργικό πόστο), η σύνθεση της οποίας αναμένεται όμως να αλλάξει την επόμενη εβδομάδα.

Σε ακριβώς επτά ημέρες από σήμερα, στις 13 Ιουλίου, οι Τόρις θα κληθούν να εκλέξουν τα 18 νέα μέλη της 1922 Committee, και από το αποτέλεσμα αυτής της επερχόμενης ψηφοφορίας αναμένεται, όπως σημειώνει ο Guardian, να κριθούν πολλά: ο χρόνος διεξαγωγής μιας ενδεχόμενης νέας πρότασης δυσπιστίας κατά του Τζόνσον και, συνακόλουθα, το ίδιο το μέλλον του νυν πρωθυπουργού στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και την πρωθυπουργία.

Ο Ρόμπερτ Πέστον του itvNEWS υπογραμμίζει, πάντως, με νόημα, πως στα μέσα Ιουλίου, το βρετανικό κοινοβούλιο «φεύγει» για καλοκαιρινές διακοπές, όπερ σημαίνει πως εάν δεν γίνει κάτι μέσα στις επόμενες ημέρες, τότε το νήμα της όλης συζήτησης αναφορικά με το πολιτικό μέλλον του Μπόρις Τζόνσον θα το ξαναπιάσουν οι αρμόδιοι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και έπειτα…

Κρίσιμες επόμενες ημερομηνίες:

  • η 6η Ιουλίου (αναμένεται να φανεί εάν θα ακολουθήσει κάποια σχετική ανακοίνωση από την 1922 Committee ή και από τον ίδιο τον Τζόνσον τον οποίο λέγεται πως επισκέπτεται σήμερα ομάδα δυσαρεστημένων υπουργών στη Ντάουνινγκ Στριτ)
  • και η 13η Ιουλίου (αναμένεται η ψηφοφορία για τη σύνθεση της νέας 1922 Committee)

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT