Λαβρόφ: Η Ρωσία έτοιμη να διαπραγματευτεί με Ουκρανία και Τουρκία για τα σιτηρά

Λαβρόφ: Η Ρωσία έτοιμη να διαπραγματευτεί με Ουκρανία και Τουρκία για τα σιτηρά

Σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20, ο κ. Λαβρόφ απέρριψε την κριτική της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία και την Τουρκία για τα σιτηρά, αλλά δεν είναι σαφές πότε μπορεί να διεξαχθούν συνομιλίες, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20, ο κ. Λαβρόφ απέρριψε την κριτική της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δυτικοί εταίροι απέφυγαν να ακολουθήσουν την εντολή της G20, να ασχοληθούν με ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας», είπε ο κ. Λαβρόφ.

Πρόσθεσε ότι η συζήτηση από την πλευρά της Δύσης «ξέφυγε σχεδόν αμέσως, μόλις πήραν τον λόγο». «Επιτιθέμενοι, εισβολείς, κατακτητές, ακούσαμε πολλά πράγματα σήμερα», συνέχισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ουκρανία: Οργή για το ρωσικό πλοίο με τα σιτηρά

Υπενθυμίζεται ότι την οργή του Κιέβου προκάλεσε η απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει τον απόπλου από το λιμάνι του Καράσου ενός ρωσικού πλοίου που μεταφέρει σιτηρά.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, μέσω Twitter ότι θα κληθεί για εξηγήσεις ο πρέσβης της Τουρκίας στο Κίεβο.

«Λυπούμαστε που επετράπη στο ρωσικό πλοίο Zhibek Zholy, το οποίο ήταν γεμάτο κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, να αποπλεύσει από το λιμάνι του Καράσου παρά το γεγονός ότι αποδείξεις ότι παρανομεί παρουσιάστηκαν στις τουρκικές αρχές», ανέφερε ο Νικολένκο, χαρακτηρίζοντας το όλο γεγονός «απαράδεκτο».

Το ρωσικό πλοίο απέπλευσε αργά το βράδυ της Τετάρτης από το τουρκικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

Την Κυριακή, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία είχε δηλώσει πως οι τουρκικές αρχές ακινητοποίησαν το πλοίο. Το Reuters είχε μεταδώσει νωρίτερα πως η Ουκρανία είχε ζητήσει από την Τουρκία να συλλάβει το πλοίο.

Χθες, Τετάρτη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε ως ψευδείς τις πληροφορίες ότι το πλοίο έχει ακινητοποιηθεί από τις τουρκικές αρχές.

Το Κίεβο έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι κλέβει σιτηρά από εδάφη τα οποία κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή τους στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου.

Το Κρεμλίνο, το οποίο αποκαλεί την εισβολή «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», είχε προηγουμένως αρνηθεί πως η Ρωσία έχει κλέψει ουκρανικά σιτηρά.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή