Τζο Μπάιντεν: Οι ίδιοι οι Δημοκρατικοί του γυρίζουν την πλάτη ενόψει 2024

Τζο Μπάιντεν: Οι ίδιοι οι Δημοκρατικοί του γυρίζουν την πλάτη ενόψει 2024

Μόλις το 26% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων δηλώνει πως θα ήθελε να ξαναδεί τον Μπάιντεν να είναι υποψήφιος για την προεδρία. Μόλις το 27% των Δημοκρατικών θεωρεί πως η χώρα «είναι στον σωστό δρόμο».

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, στην πλειονότητά τους οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών δεν θα ήθελαν ο Τζο Μπάιντεν να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2024.

Ο 79χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, βρίσκεται πια αντιμέτωπος με ένα ανησυχητικά πολυπληθές κύμα αμφισβήτησης εντός του ιδίου του Δημοκρατικού κόμματος, όπως σημειώνει σε άρθρο του για τους New York Times ο Σέιν Γκόλντμαχερ, επικαλούμενος τα στοιχεία πρόσφατης δημοσκόπησης.

Πιο συγκεκριμένα, το 64% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα προτιμούσε έναν άλλον υποψήφιο για την προεδρία στις εκλογές του 2024, σύμφωνα με δημοσκόπηση των New York Times/Siena College. Στον αντίποδα, μόλις το 26% δηλώνει πως θα ήθελε να ξαναδεί τον Μπάιντεν να είναι υποψήφιος.

Το ποσοστό, ωστόσο, εκείνων που γυρίζουν την πλάτη στον Μπάιντεν είναι ακόμη μεγαλύτερο μεταξύ των νεότερων σε ηλικία ψηφοφόρων του Δημοκρατικού κόμματος: Το 94% των Δημοκρατικών κάτω των 30 ετών δηλώνει πως θα ήθελε να δει έναν άλλον υποψήφιο για την προεδρία και όχι τον Μπάιντεν.

Συνολικότερα, δε, εάν ληφθούν υπόψη οι απαντήσεις όλων εκείνων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση και όχι μόνο των Δημοκρατικών, τότε το σώμα των εκλογέων στις ΗΠΑ διακατέχεται επί του παρόντος από ένα έντονο αίσθημα απαισιοδοξίας, το οποίο μάλιστα διαπερνά τις κοινωνικές/ταξικές διαφορές αγγίζοντας συνολικά όλες τις ομάδες του πληθυσμού και όλες τις περιοχές, αστικές και μη.

«Προς τη λάθος κατεύθυνση»

Πάνω από τα ¾ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων θεωρούν πως η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Στον αντίποδα, μόλις το 13% θεωρεί πως τα πράγματα ακολουθούν σωστή πορεία, ενώ το ποσοστό εκείνων που εγκρίνουν το έργο του Μπάιντεν στην προεδρία πλέον δεν ξεπερνά το 33%. Ακόμη και μεταξύ των Δημοκρατικών ψηφοφόρων, μόλις το 27% θεωρεί πως η χώρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ειδικά σε ό,τι αφορά στον Μπάιντεν, δεν είναι μόνο η ηλικία του που προβληματίζει τους ψηφοφόρους, αλλά και η απόδοσή του (job performance) που θεωρείται κατώτερη των προσδοκιών.

Οικονομία και… αμβλώσεις 

Για την πλειονότητα των ψηφοφόρων, το σημαντικότερο θέμα είναι εκείνο της οικονομίας και όσων σχετίζονται με αυτήν (αγορά εργασίας, πληθωρισμός κ.ά.).

Όσο για το θέμα των αμβλώσεων, εκείνο αντιμετωπίζεται ως «το πιο σημαντικό ζήτημα» μόνο από το 5% των ερωτηθέντων (από το 1% των ανδρών και το 9% των γυναικών).

Η δημοσκόπηση των New York Times/Siena College πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ 5 και 7 Ιουλίου, σε δείγμα 849 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Πηγή: New York Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή