Γαλλία: Ρήγματα και αρρυθμίες στο «στρατόπεδο» του Ζαν Λικ Μελανσόν

Γαλλία: Ρήγματα και αρρυθμίες στο «στρατόπεδο» του Ζαν Λικ Μελανσόν

Το στοίχημα για τον Ζαν Λικ Μελανσόν ήταν εξαρχής δύσκολο. Ωστόσο πλέον, παρά τις επιτυχίες που προηγήθηκαν, η «ένωση» NUPES αρχίζει να παρουσιάζει ρήγματα και να μετρά απώλειες.

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον 70χρονο (71χρονο τον Αύγουστο) Ζαν Λικ Μελανσόν, το 2022 ήταν μάλλον «επιτυχές» παρά την περιρρέουσα κρίση (ή μήπως λόγω αυτής;).

Μέσα σε ολίγους μήνες, από τον περασμένο Απρίλιο και έπειτα, ο πολύπειρος πολιτικός της γαλλικής αριστεράς κατάφερε:

  • Να επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο με το 22% που εξασφάλισε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών
  • Να «ενώσει» υπό την ηγεσία του – για πρώτη φορά – Σοσιαλιστές (PS), Οικολόγους (EELV), Κομμουνιστές (PCF) κ.ά… στον δρόμο προς τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου
  • Να στερήσει από τον Εμανουέλ Μακρόν την πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση των 577 εδρών (αν και σε αυτό, βέβαια, «βοήθησε» και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν με τη δική της παράταξη)
  • Και να ανεβάσει τις βουλευτικές έδρες της δικής του παράταξης – Ανυπότακτη Γαλλία (La France Insoumise) – από 17 σε περισσότερες από 70.  

Όχι κι άσχημα, λοιπόν, όλα όσα προηγήθηκαν, ειδικά για έναν πολιτικό όπως ο Μελανσόν, που έχει μεν περάσει πάρα πολλά τις περασμένες δεκαετίες (ως στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπουργός του Ζοσπέν, θιασώτης του «όχι» κάτα του ευρωπαϊκού Συντάγματος στο δημοψήφισμα του 2005, γερουσιαστής, ευρωβουλευτής και ηγέτης/ιδρυτής κομμάτων) αλλά σαφώς θα ήθελε και πολλά άλλα (να γίνει πρωθυπουργός, κάνοντας δύσκολη τη ζωή του Μακρόν στην προεδρία).

Με φόντο τις προαναφερθείσες επιτυχίες, ο Μελανσόν θα πανηγύριζε πίσω στις 19 Ιουνίου, έπειτα από τον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, επειδή «επέτυχε», όπως είπε, «τους πολιτικούς στόχους που είχε θέσει» με τη Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ενωση (NUPES), όπως ονομάζεται η – ομολογουμένως ιστορική – εκλογική σύμπραξη Σοσιαλιστών, Οικολόγων, Κομμουνιστών κ.ά., μια σύμπραξη που απέκτησε σάρκα και οστά στον δρόμο προς τις βουλευτικές του 2022.

«Το μεγάλο ερώτημα πλέον, είναι εάν αυτή η σύμπραξη της αριστεράς θα καταφέρει να παραμείνει ενωμένη…», γράφαμε στην «Κ» πίσω στις 20 Ιουνίου.

«Ο συνασπισμός… των δυνάμεων που συμφώνησαν να συσπειρωθούν γύρω από τον Μελανσόν, ενδέχεται να ανέβει, στερώντας έδρες από το στρατόπεδο Μακρόν… Οπότε το επόμενο ερώτημα… είναι εάν ο Μελανσόν θα καταφέρει να ενώσει τη γαλλική Αριστερά;», γράφαμε, σε ανάλογο πνεύμα, τον περασμένο Μάιο, επικαλούμενοι τότε τον βετεράνο Αγγλοβέλγο δημοσιογράφο (άλλοτε ανταποκριτή του Independent στο Παρίσι) Τζον Λίχφιλντ, στα μάτια του οποίου ο Μελανσόν είχε «διχαστικά» χαρακτηριστικά ως προσωπικότητα και η ένωση NUPES έναν αέρα «ελλιπούς συνοχής».

Πλέον, σχεδόν ένα μήνα μετά τις κάλπες του Ιουνίου, εκείνα το ερωτήματα επανέρχονται… ενισχυμένα από τις τελευταίες εξελίξεις.

Η πρόταση του Μελανσόν περί σύστασης κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας από τις παρατάξεις που συμμετέχουν στην ένωση NUPES απορρίφθηκε, πίσω στα τέλη του περασμένου μήνα, από Σοσιαλιστές, Οικολόγους και Κομμουνιστές.  

«Η NUPES δίνει αγώνα να κρατηθεί ενωμένη μετά τις εκλογές», έγραφε χαρακτηριστικά η Le Monde πίσω στα τέλη Ιουνίου.

Σε άρθρο του για το New Statesman, o Ντέιβιντ Μπρόντερ παρατηρεί πως ο Φαμπιάν Ρουσέλ του κομμουνιστικού PCF, αλλά και ο Γιανίκ Ζαντό των Πρασίνων επιθυμούν μετεκλογικά να κρατήσουν κάποιες αποστάσεις από το εγχείρημα που ακούει στο όνομα NUPES, ένα εγχείρημα το οποίο οι ίδιοι δεν προσεγγίζουν με ενθουσιασμό, ή τουλάχιστον όχι με τον ενθουσιασμό του Μελανσόν.

Ειρήσθω εν παρόδω, παρά τις πρόσφατες εκλογικές συμπράξεις, ο Μελανσόν εξακολουθεί να αποτελεί κόκκινο πανί και για πολλά, άλλοτε κορυφαία, στελέχη (Φρανσουά Ολάντ, Αν Ινταλγκό κ.ά.) των – κατά τα λοιπά απαξιωμένων – Σοσιαλιστών.

Αλλά ακόμη και εντός της ιδίας της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) του Μελανσόν, πλέον αναδύονται – αποκτώντας πιο κεντρικό και περισσότερο προβεβλημένο ρόλο – άλλα νεότερα σε ηλικία στελέχη: ο 32χρονος Αντριέν Κατενάνς, ο 36χρονος Μανουέλ Μπομπάρ και η 33χρονη Ματίλντ Πανό.

Όσο για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που προώθησε προς ψήφιση στην εθνοσυνέλευση η πλευρά του Μελανσόν, εκείνη καταψηφίστηκε στις 11 Ιουλίου, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως έτσι τελειώνουν και τα προβλήματα για την πλευρά των Εμανουέλ Μακρόν και Ελιζαμπέτ Μπορν.

Από τους συνολικά 577 βουλευτές, την εν λόγω πρόταση τελικώς στήριξαν μόνο οι 146, πλην όμως η NUPES δεν διαθέτει 146 αλλά συνολικά 151 έδρες. Με άλλα λόγια, υπήρξαν κάποιες – ολίγες – διαρροές ακόμη και από την δεξαμενή της αριστεράς. Ποιοι είναι εκείνοι που δεν ψήφισαν την πρόταση μομφής μεταξύ των αριστερών; Έξι βουλευτές του Σοσιαλιστικού κόμματος, όπως σημειώνει η Le Monde… Και ποιοι είναι εκείνοι που την ψήφισαν; Οι 145 υπόλοιποι βουλευτές της ένωσης NUPES και μαζί τους ένας βουλευτής της ακροδεξιάς: ο Νικολά Ντιπόν Αινιάν της παράταξης Debout la France. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή