Ο «Γάλλος Μέρντοκ» χτίζει το δικό του Fox News με το βλέμμα στην Ακροδεξιά

Ο «Γάλλος Μέρντοκ» χτίζει το δικό του Fox News με το βλέμμα στην Ακροδεξιά

Διαθέτοντας στο «οπλοστάσιό» του περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια ευρώ, ο αποκαλούμενος «Γάλλος Μέρντοκ» ενισχύει την παρουσία του στα μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη, αλλά και πέρα ​​από αυτή

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική τηλεοπτική σειρά «The Loudest Voice» για τον Ρότζερ Έιλς, τον εγκέφαλο πίσω από την εξέλιξη του Fox News του Ρούπερτ Μέρντοκ σε ένα βαθιά συντηρητικό δίκτυο στις ΗΠΑ, βρήκε έναν ένθερμο υποστηρικτή στη Γαλλία: τον δισεκατομμυριούχο Βενσάν Μπολορέ.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται άτομο από το περιβάλλον του Μπολορέ, η σειρά είχε απήχηση στον Γάλλο βαρόνο των μέσων ενημέρωσης. Ο Μπολορέ έστρεψε το δικό του τηλεοπτικό δίκτυο, CNews, απότομα προς τα δεξιά, υιοθετώντας τη φόρμουλα που λειτούργησε για τον Μέρντοκ: την «τροφοδοσία» του συντηρητικού κοινού.

Διαθέτοντας στο «οπλοστάσιό» του περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια ευρώ, ο αποκαλούμενος «Γάλλος Μέρντοκ» ενισχύει την παρουσία του στα μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη, αλλά και πέρα ​​από αυτήν. Η εταιρεία του, Bollore SE, -ένας όμιλος αξίας 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που σύμφωνα με το Bloomberg ουσιαστικά ελέγχει τον κολοσσό των μέσων ενημέρωσης Vivendi, με την κινηματογραφική και τηλεοπτική εταιρεία Canal+, το ειδησεογραφικό κανάλι CNews και τον Hachette, τον τρίτο μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο στον κόσμο- διευρύνει τις δραστηριότητές του στον τομέα της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ο Μπολορέ υποστηρίζει ότι η στρατηγική του για τα μέσα ενημέρωσης βασίζεται αποκλειστικά στους αριθμούς. Ωστόσο, πολλοί βλέπουν μια βαθιά συντηρητική ιδεολογική ατζέντα πίσω από τις κινήσεις του.

«Ενώ ο Ρούπερτ Μέρντοκ αναγνώριζε πάντα ότι έβαζε ιδεολογικούς στόχους πάνω από τις επιχειρήσεις, ο Μπολορέ είναι γνωστός ως καθολικός, συντηρητικός, αλλά δεν είχε εμπλακεί σε ιδεολογικό αγώνα», ανέφερε ο πρώην επιχειρηματικός σύμβουλος του Γάλλου μεγιστάνα, Αλέν Μινκ, προσθέτοντας: «Έχει αλλάξει πρόσφατα». Μέχρι στιγμής, ούτε ο Μπολορέ, ούτε η εταιρεία Vivendi έχουν προβεί σε κάποιο σχόλιο σχετικά με τα σχέδια του δισεκατομμυριούχου για την επέκταση του ομίλου.

Ο Μπολορέ εισήλθε στη γαλλική πολιτική αρένα κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο, με τη μηχανή των μέσων ενημέρωσής του να υποστηρίζει τον Ακροδεξιό Ερίκ Ζεμούρ. Ο Ζέμουρ, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ του CNews του Μπολορέ πριν διεκδικήσει την προεδρία, είπε σε συνέντευξή του ότι ο δισεκατομμυριούχος «είναι πολύ ενήμερος για τον κίνδυνο πολιτισμού που μας απειλεί, της αντικατάστασης του πολιτισμού. Θέλει να κληροδοτήσει στα παιδιά και τα εγγόνια του τη Γαλλία που του κληροδοτήθηκε».

Αν και ο Μπολορέ δεν έχει επί του παρόντος επεκταθεί στην πολιτική αρένα εκτός Γαλλίας -όπως έκανε ο Αυστραλός Μέρντοκ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ- βρίσκει άλλους τρόπους να επηρεάσει τον κοινωνικό διάλογο στην Ευρώπη, την Αφρική και αλλού. Από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο του Canal+ πριν από περίπου έξι χρόνια, το διαμόρφωσε σε πλατφόρμα τύπου Netflix και εξαγόρασε ανταγωνιστές στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, δίνοντάς του σχεδόν 24 εκατομμύρια συνδρομητές σε περισσότερες από 40 χώρες. Το Bloomberg σχολιάζει ότι, όπως η αυτοκρατορία του Μέρντοκ έχει την τάση να προωθεί συντηρητικές ιδέες, έτσι και στα μέσα ενημέρωσης του Μπολορέ υπάρχει μια κλίση προς τον «Θεό και τη χώρα».

Καθώς επεκτείνεται σε αγορές όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Πολωνία και άλλες χώρες στην Ευρώπη, η στροφή στα μέσα ενημέρωσής του στη Γαλλία μπορεί να δείξει τι προμηνύεται για τις διεθνείς πλατφόρμες του. Υπερσυντηρητικά προγράμματα έχουν εισχωρήσει στο Canal+, στο CNews προβάλλεται ακροδεξιά επιχειρηματολογία, ενώ στο κανάλι C8 προβλήθηκε πέρσι μια αμφιλεγόμενη ταινία κατά των αμβλώσεων, παρά την αντίθεση του υπουργείου για τα δικαιώματα των γυναικών.

Αυτόν τον μήνα, το γαλλικό περιοδικό Paris Match που έχει ενταχθεί στον όμιλο Vivendi, πρόβαλε στο εξώφυλλό του έναν υπερσυντηρητικό καρδινάλιο, τον Ρομπέρ Σαρά από τη Γουινέα, ο οποίος έχει εκφραστεί εντόνως στο παρελθόν ενάντια στις «δυτικές ιδεολογίες σχετικά με την ομοφυλοφιλία και τις αμβλώσεις και τον ισλαμικό φανατισμό». Η στροφή των μέσων ενημέρωσης του Μπολορέ έχουν φέρει αντιδράσεις από πλευράς δημοσιογράφων, αλλά και αποχωρήσεις συγγραφέων από τον εκδοτικό οίκο Hachette.

Ο Μπολορέ είναι σχετικά νέος στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης. Γεννήθηκε σε ένα πλούσιο προάστιο του Παρισιού και προέρχεται από οικογένεια που είχε δημιουργήσει μια εταιρεία χαρτιού πριν από 200 χρόνια στη Βρετάνη. Ξεκίνησε την καριέρα του ως τραπεζίτης και εντάχθηκε στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Edmond de Rothschild πριν αναδιαμορφώσει το οικογενειακό εργοστάσιο χαρτιού, εισάγοντας την εταιρεία στο χρηματιστήριο. Εν συνεχεία, αγόρασε μερίδια σε εταιρείες όπως οι Lazard, Havas, Ubisoft και Bouygues. Με τα χρόνια, ο όμιλός του μεγάλωσε, δίνοντάς του μια καθαρή περιουσία περίπου 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα του περιβάλλοντός του, η ανάμιξή του στον τομέα των μέσων ενημέρωσης έχει ωθηθεί από τη βαθιά καθολική του πίστη και την επιθυμία του να διατηρηθεί μια συγκεκριμένη ιδέα για τη Γαλλία και την Ευρώπη.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή