Το γρήγορο βάδισμα θωρακίζει την υγεία

Το γρήγορο βάδισμα θωρακίζει την υγεία

Καθημερινό ταχύ περπάτημα επί 30 λεπτά αρκεί για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου, άνοιας και θανάτου.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην τιμητική τους είχαν στη νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ τα «ρολόγια» που μετρούν δραστηριότητές μας, όπως για παράδειγμα τα βήματα που κάνουμε. Αναλύοντας τα δεδομένα τέτοιων συσκευών, τις οποίες φόρεσαν 78.500 εθελοντές για χάρη της πρώτης έρευνας του είδους, οι Αυστραλοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το καθημερινό ταχύ βάδισμα επί 30 λεπτά αρκεί για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου, άνοιας και θανάτου, συγκριτικά με το περπάτημα επί επίσης μισή ώρα, αλλά με βραδύτερο βηματισμό. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν σε δύο εργασίες, στις επιθεωρήσεις JAMA Internal Medicine και JAMA Neurology.

Για τις μελέτες χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τη βάση δεδομένων Uk Biobank, τα οποία αφορούσαν άτομα με μέση ηλικία τα 61 έτη, που έφεραν πάνω τους καταγραφείς δραστηριότητας επί επτά ημέρες και νύχτες. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας τους, όπως αν εμφάνισαν καρδιακά νοσήματα, καρκίνο, άνοια, ή αν απεβίωσαν τα επόμενα έξι έως οκτώ χρόνια.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι κάθε επιπλέον 2.000 βήματα –μέχρι τα 10.000– σε καθημερινή βάση μείωναν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, καρδιαγγειακού προβλήματος, καρκίνου και άνοιας κατά 10%. Οσον αφορά την άνοια, τα 9.800 βήματα συνδέονταν με μείωση του κινδύνου κατά 50%. Μείωση κατά 25% ήταν ορατή μετά τα 3.800 βήματα ημερησίως. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι όσοι κινούνταν με μεγαλύτερη ταχύτητα, κάνοντας 80 έως 100 βήματα ανά λεπτό επί μισή ώρα καθημερινά, είχαν καλύτερη εξέλιξη στην υγεία τους συγκριτικά με εκείνους που περπατούσαν για ανάλογο χρόνο καθημερινά, αλλά με βραδύτερο ρυθμό.

Οσοι περπατούσαν με βήμα ταχύ διέτρεχαν κατά 35% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και καρκίνου και 30% μικρότερο κίνδυνο άνοιας συγκριτικά με εκείνους που βάδιζαν με βραδύτερους ρυθμούς. Οπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, πρακτικά το συμπέρασμα της μελέτης τους είναι ότι ένας άνθρωπος που πραγματοποιεί 2.400 έως 3.000 γρήγορα βήματα ημερησίως μπορεί να θωρακίσει σημαντικά την υγεία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT