Ιταλία – Εκλογές: Ψηφοφόροι μιλούν στην «Κ»

Ιταλία – Εκλογές: Ψηφοφόροι μιλούν στην «Κ»

Λίγες ώρες πριν ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα, τρεις ψηφοφόροι διαφορετικών κομμάτων μίλησαν στην «Κ»

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες πριν ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα, η «Κ» μίλησε με Ιταλούς ψηφοφόρους για τον τρόπο που ψήφισαν και τις απόψεις τους για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία και την Ευρώπη.

«Οι συντηρητικές ιδέες και πολιτικές δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν», σχολιάζει η Σίλβια, η οποία διαμένει στο εξωτερικό, αλλά ψήφισε με επιστολική ψήφο. Η Σίλβια επέλεξε να στηρίξει τον συνασπισμό Italia Viva – Azione των Ματέο Ρέντσι και Κάρλο Καλέντα αφού, σύμφωνα με την ίδια, έχουν το πιο ρεαλιστικό σχέδιο. «Είναι λυπηρό που οι Ιταλοί αισθάνονται πως δεν έχουμε καλύτερη επιλογή από το κόμμα της Μελόνι. Το χειρότερο είναι ότι τα κόμματα της αριστεράς απέτυχαν να σχηματίσουν μια ισχυρή συνεργασία για το όφελος της χώρας μας», εξηγεί. «Δεν μπόρεσαν να προσφέρουν μια ικανοποιητική απάντηση, για αυτό προτίμησα να δώσω την ψήφο μου σε ένα κόμμα που δεν είναι το μεγαλύτερο, αλλά διαθέτει ικανούς πολιτικούς», προσθέτει. «Τα αριστερά κόμματα δείχνουν ότι δεν έχουν την δυνατότητα να σταθούν αξιοπρεπώς και να εξηγήσουν στους πολίτες τους λόγους που πρέπει να τους στηρίξουν, επιτρέποντας την άνοδο της Μελόνι, κάτι το οποίο μπορεί να πλήξει την αξιοπιστία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο», καταλήγει.

Αντίθετα ο Αλεσάντρο, ψηφοφόρος του Δημοκρατικού Κόμματος, επέλεξε να δώσει την ψήφο του στην κεντροαριστερά, καθώς βλέπει στο πρόσωπο του Ενρίκο Λέτα έναν αξιόπιστο ηγέτη, που θα μπορούσε να συνεχίσει το έργο του πρώην προέδρου της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και απερχόμενου πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι. «Πιστεύω πως με επικεφαλής έναν ακαδημαϊκο με το προφίλ του Λέτα, το Δημοκρατικό Κόμμα αποτελεί εγγύηση ικανότητας και σταθερότητας για το μέλλον της Ιταλίας», λέει. «Ένιωσα ότι η απόφαση του Κινήματος 5 Αστέρων του Κόντε, του Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και της Λέγκας του Σαλβίνι να οδηγήσουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας σε κατάρρευση ήταν πράξη ανευθυνότητας», προσθέτει, τονίζοντας ότι κατά την γνώμη του ο Ντράγκι πέτυχε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. «Το πρόγραμμα συνασπισμού της Μελόνι βασίζεται σε μη ρεαλιστικές προεκλογικές υποσχέσεις και οι υποστηρικτές της θα το συνειδητοποιήσουν σύντομα», τονίζει. «Ο Μπερλουσκόνι εξακολουθεί να βλέπει τον εαυτό του ως βασιλιά, αλλά είναι απλώς μια πηγή αμηχανίας, λόγω της φιλίας του με τον Πούτιν, και ο Σαλβίνι έλαβε κεφάλαια από τη Ρωσία – η Μελόνι που προσπαθεί να δείξει μετριοπαθής παρά την στήριξη της στις ιδέες του Μπενίτο Μουσολίνι θα τα βρει δύσκολα», συμπληρώνει.

Ο Πιέτρο, νεαρός ψηφοφόρος των Αδελφών της Ιταλίας από το Μιλάνο, θεωρεί ότι η Τζόρτζια Μελόνι μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις. «Νομίζω ότι πρέπει να φροντίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Πιστεύω στο “made in Italy”», αναφέρει. «Η πίστη στο έθνος μας σημαίνει επίσης αύξηση του ποσοστού των γεννήσεων επειδή νιώθω ότι πρέπει να λύσουμε το δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο έχει πολλές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, και το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης γιατί πρέπει να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας», εξηγεί. Στην ερώτηση γιατί εμπιστεύεται περισσότερο την Μελόνι από τα άλλα κόμματα της δεξιάς, ο Πιέτρο απαντά ότι οι Αδελφοί τις Ιταλίας ποτέ δεν υπήρξαν μέρος κυβέρνησης με το Κίνημα Πέντε Αστέρων ή το Δημοκρατικό Κόμμα. «Θεωρώ ότι ήταν σωστό που διάλεξαν να μείνουν στη αντιπολίτευση», υποστηρίζει.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή