Στόλτενμπεργκ: Σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία αν κάνει χρήση πυρηνικών

Στόλτενμπεργκ: Σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία αν κάνει χρήση πυρηνικών

«Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων είναι απολύτως απαράδεκτη» δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποίηση προς τη Ρωσία απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας πως οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από την πλευρά της Μόσχας θα ήταν απαράδεκτη. Ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία.

«Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων είναι απολύτως απαράδεκτη, θα αλλάξει εντελώς τη φύση του πολέμου και η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Όταν βλέπουμε αυτό το είδος ρητορικής για τα πυρηνικά ξανά και ξανά από τη Ρωσία, από τον πρόεδρο Πούτιν, είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη – και ως εκ τούτου μεταφέρουμε το σαφές μήνυμα ότι αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία», συμπλήρωσε.

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε ότι συζητήθηκε η περαιτέρω υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της ανακοίνωσης των πρώτων αποτελεσμάτων των δημοψηφισμάτων που έγιναν σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας για την προσάρτηση στη Ρωσία.

Ο κ. Ζελένσκι ευχαρίστησε τον κ. Στόλτενμπεργκ για την καταδίκη του στα δημοψηφίσματα τα οποία το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του αποκαλούν παράνομα και ψευδή.

«Συζητήσαμε τις τρέχουσες εξελίξεις στο πεδίο της μάχης και την περαιτέρω υποστήριξη των κρατών μελών της Συμμαχίας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του.

Νέα προειδοποίηση Μεντβέντεφ

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ απηύθυνε νέα αυστηρή προειδοποίηση για τα πυρηνικά προς την Ουκρανία και τη Δύση, καθώς ξεκίνησε η έκδοση των πρώτων αποτελεσμάτων από τα δημοψηφίσματα που πραγματοποίησε η Ρωσία για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Η προειδοποίηση του Μεντβέντεφ διέφερε από τις προηγούμενες, καθώς προέβλεψε για πρώτη φορά ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διακινδύνευε έναν πυρηνικό πόλεμο, συμμετέχοντας απευθείας στις συγκρούσεις στην Ουκρανία, ακόμη και αν η Μόσχα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα.

Προσάρτηση στη Ρωσία «δείχνουν» τα «δημοψηφίσματα», λέει η Μόσχα

Οι φιλορωσικές αρχές τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο της Ρωσίας ανακοίνωσαν πως το «ναι» κερδίζει, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, στα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης από τη Ρωσία που έχουν καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα ως στημένα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ψηφοφορία διεξήχθη από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου σε τέσσερις περιοχές -Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα- που αποτελούν περίπου το 15% του ουκρανικού εδάφους.

Η Ρωσία λέει πως επαφίεται στους λαούς των τεσσάρων περιοχών να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θέλουν να τεθούν υπό τη διακυβέρνηση της Μόσχας. Στο διάστημα που προηγήθηκε των ψηφοφοριών, προσπάθησε να «ρωσοποιήσει» τα κατεχόμενα εδάφη, περιλαμβανομένης της έκδοσης ρωσικών διαβατηρίων και της συγγραφής εκ νέου των σχολικών εγχειριδίων.

Μέσω των «δημοψηφισμάτων», ανοίγει ο δρόμος για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να προσαρτήσει τις τέσσερις περιοχές και να αποκαλέσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Ουκρανίας να τις ανακαταλάβει ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία. Είχε δηλώσει στις 21 Σεπτεμβρίου πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα προκειμένου να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από REUTERS

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή