Explainer: Γιατί οι ρωσικοί πύραυλοι δεν θα επηρεάσουν την έκβαση του πολέμου

Explainer: Γιατί οι ρωσικοί πύραυλοι δεν θα επηρεάσουν την έκβαση του πολέμου

Δυτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι οι ρωσικές επιθέσεις της Δευτέρας είχαν τεράστιο κόστος για τη Μόσχα, καθώς εξάντλησαν τα ήδη περιορισμένα αποθέματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρόσφατα εναέρια πλήγματα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, που ήταν και τα σοβαρότερα από την αρχή του πολέμου, είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 19 άνθρωποι, ενώ ανάγκασαν χιλιάδες άλλους να κρυφτούν σε καταφύγια. Επιπλέον, προκάλεσαν διακοπές ρεύματος σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά.

Οι επιθέσεις, οι οποίες σύμφωνα με τη Δύση στόχευαν σκόπιμα αμάχους, έχουν χαρακτηριστεί από τα «γεράκια» της Μόσχας ως ένα «σημείο καμπής» στον πόλεμο, που δείχνει την αποφασιστικότητα της Ρωσίας σε αυτό που αποκαλούν ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Ωστόσο, δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι οι επιθέσεις αυτές είχαν τεράστιο κόστος για τη Μόσχα, καθώς εξάντλησαν τα ήδη περιορισμένα αποθέματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, δεν έπληξαν σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους και δεν είναι πιθανό να αλλάξουν την πορεία του πολέμου, ο οποίος δεν πηγαίνει καλά για τη Μόσχα.

«Η Ρωσία δεν διαθέτει τους πυραύλους για να πραγματοποιεί συχνά τέτοιου είδους επιθέσεις, καθώς ξεμένει από προμήθειες, τη στιγμή που οι Ουκρανοί σημειώνουν σημαντικές επιτυχίες στην αναχαίτιση εκείνων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί», υποστηρίζει ο Λόρενς Φρίντμαν, επίτιμος καθηγητής στον τομέα των Πολεμικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου.

«Δεν πρόκειται, επομένως, για μια νέα στρατηγική που έχει ως στόχο να κερδίσει τον πόλεμο, αλλά για μια έκρηξη οργής ενός κοινωνιοπαθούς».

Μπορεί η Ρωσία να συνεχίσει αυτές τις επιθέσεις;

Η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία εκτόξευσε 83 πυραύλους Κρουζ τη Δευτέρα και πως οι δυνάμεις του Κιέβου κατέρριψαν τουλάχιστον 43 από αυτούς.

Από την πλευρά της, η Μόσχα λέει ότι εκτόξευσε πάνω από 70 πυραύλους και πως κατάφερε να πλήξει όλους τους στόχους της. Και οι δύο πλευρές αναφέρουν ότι επρόκειτο για μια επίθεση τεράστιας κλίμακας, που παρόμοιά της έχει να λάβει χώρα από το πρώτο κύμα εναέριων επιθέσεων της Ρωσίας την πρώτη νύχτα του πολέμου. 

Κάθε ένας από τους πυραύλους Κρουζ «Kalibr» εκτιμάται ότι κοστίζει πάνω από 6,5 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι οι χθεσινές επιθέσεις κόστισαν στη Μόσχα περίπου μισό δισεκατομμύριο.

Οι δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές δεν έχουν συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με το πόσοι πύραυλοι έχουν μείνει στο οπλοστάσιο της Ρωσίας, αλλά όπως επισημαίνουν εδώ και μήνες, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αποθέματα είναι περιορισμένα. 

Όπως ανέφεραν από τον Ιούλιο οι Τζόζεφ Ντέμπσεϊ και Ντάγκλας Μπάρι του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, η Ρωσία χρησιμοποιούσε όλο και συχνότερα πυραύλους σχεδιασμένους για επιθέσεις σε πλοία, προκειμένου να πλήξουν στόχους στην ξηρά. Αυτό «δείχνει ότι η Μόσχα είναι αναγκασμένη να αξιοποιεί πιο προσεκτικά τους εναπομείναντες πυραύλους που προορίζονται για επιθέσεις στην ξηρά», τόνισαν.

Μπορεί να αμυνθεί η Ουκρανία;

Οι στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι η Ουκρανία ίσως να μην καταφέρει ποτέ να υπερασπιστεί όλα τα εδάφη της από επιθέσεις σε διάσπαρτους στόχους χαμηλής προτεραιότητας.

Οι εναέριες αμυντικές δυνάμεις, όπως το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα Patriot, είναι σχεδιασμένο κυρίως για να προστατεύουν συγκεκριμένους στόχους υψηλής προτεραιότητας. Άλλοι παρέχουν ευρύτερη προστασία αλλά σε μια σχετικά περιορισμένη έκταση, όπως ο «Σιδηρούν Θόλος» του Ισραήλ, ένα σύστημα που θωρακίζει περίπου το ένα εικοστό της Ουκρανίας.

«Το συμπέρασμα είναι το εξής: Έτσι όπως ήταν δύσκολο να εμποδιστεί ο Σαντάμ από το να εκτοξεύσει πυραύλους SCUD, και όσο και αν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν πλήρως όλα τα εγκλήματα πολέμου του Πούτιν που δυστυχώς συμπεριλαμβάνουν τις εκτοξεύσεις πυραύλων με στόχο αμάχους», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μαρκ Χέρτλινγκ, πρώην διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Ωστόσο, οι επιθέσεις της Δευτέρας δείχνουν ότι η Ουκρανία δεν είναι καθόλου ανήμπορη να αμυνθεί. Παρά το γεγονός ότι είναι αδύνατο να επαληθευτούν οι ισχυρισμοί του Κιέβου ότι κατέρριψε πάνω από τους μισούς ρωσικούς πυραύλους, η Ρωσία δεν έπληξε κανέναν από τους στόχους με τη μεγαλύτερη στρατηγική αξία, όπως κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα προστατεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τι ακολουθεί;

Ακόμα και μετά τις επιθέσεις της Δευτέρας, η Ρωσία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ίδιες στρατηγικές δυσκολίες, δηλαδή το χαμηλό ηθικό και τον ελλιπή εξοπλισμό των στρατευμάτων της, τα οποία είναι ανεπτυγμένα σε ένα μέτωπο 1.000 χιλιομέτρων, με μεγάλο μάλιστα μέρος των εφοδιαστικών αλυσίδων τους να είναι ευάλωτο σε ουκρανικές επιθέσεις.

Τα αρχικά πλεονεκτήματα της Ρωσίας, με πρώτο και κύριο το ισχυρό πυροβολικό της, της επέτρεπαν να καταστρέφει και να θέτει υπό τον έλεγχό της πόλεις τον Μάιο και τον Ιούνιο. Αλλά από τον Σεπτέμβρη και μετά, οι δυνάμεις του πυροβολικού αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για την άμυνα των κατεχόμενων εδαφών απέναντι στις κινητές και καλά εξοπλισμένες ουκρανικές μονάδες.

Επιπλέον, η Μόσχα συνεχίζει να μην έχει τον έλεγχο του ουκρανικού εναέριου χώρου, κάτι που θα της επέτρεπε να πραγματοποιήσει επιθέσεις με αεροσκάφη και ελικόπτερα, όπως εκείνες που τη βοήθησαν να κατατροπώσει τους αντάρτες στη Συρία και την Τσετσενία. 

Ο Μπεν Χότζες, ένας άλλος πρώην διοικητής των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στην Ευρώπη, δήλωσε ότι παρά τις επιθέσεις της Δευτέρας, η Ουκρανία φαίνεται να έχει ένα «μη αναστρέψιμο μομέντουμ» στο πεδίο της μάχης.

«Τα λογιστικό σύστημα της Ρωσίας έχει εξαντληθεί και κανένας Ρώσος δεν θέλει να συμμετέχει στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία», έγραψε στο Twitter.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT