WP: Απόρρητες πληροφορίες για Κίνα και Ιράν στα έγγραφα που βρέθηκαν στην οικία Τραμπ

WP: Απόρρητες πληροφορίες για Κίνα και Ιράν στα έγγραφα που βρέθηκαν στην οικία Τραμπ

Εάν αυτές οι πληροφορίες διαρρεύσουν, τότε θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν μέθοδοι συγκέντρωσης πληροφοριών που οι ΗΠΑ επιθυμούν να διατηρήσουν μυστικές

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μερικά από τα απόρρητα έγγραφα που κατάσχεσε το FBI από την πολυτελή έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο συμπεριλάμβαναν πληροφορίες εξαιρετικά ευαίσθητης φύσεως σχετικά με το Ιράν και την Κίνα, αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος. Εάν αυτές οι πληροφορίες διαρρεύσουν, δήλωσαν οι πηγές, τότε θα μπορούσαν να αποκαλύψουν μεθόδους συγκέντρωσης πληροφοριών που οι ΗΠΑ επιθυμούν να διατηρήσουν μυστικές από τον υπόλοιπο κόσμο.

Τουλάχιστον ένα από τα έγγραφα που κατάσχεσε το FBI, περιέχει λεπτομέρειες για το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Επιπλέον, υπήρχαν και άλλα απόρρητα έγγραφα που αναφέρονταν στην Κίνα, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη συγκεκριμένων πληροφοριών στα έγγραφα θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια των ατόμων που στηρίζουν τις προσπάθειες των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, ενώ θα μπορούσαν επίσης να τεθούν σε κίνδυνο οι μέθοδοι συλλογής πληροφοριών. Επιπλέον, άλλες χώρες αλλά και αντίπαλοι των ΗΠΑ θα μπορούσαν να προβούν σε αντίποινα για ενέργειες που έχουν πραγματοποιήσει παρασκηνιακά.

Τα απόρρητα έγγραφα για το Ιράν και την Κίνα θεωρούνται μερικά από τα πιο ευαίσθητα στοιχεία που έχει συλλέξει μέχρι σήμερα το FBI στο πλαίσιο των ερευνών του για τον Τραμπ και τους βοηθούς του για πιθανή κακή διαχείριση πληροφοριών, για καταστροφή κρατικών αρχείων καθώς και για παρεμπόδιση της πρόσβασης σε αυτά, ανέφεραν οι πηγές.

Ο Στιβ Μπάνον καταδικάστηκε σε 4 μήνες φυλάκιση

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην έρευνα για την εισβολή στο Καπιτώλιο, ομοσπονδιακός δικαστής καταδίκασε τον πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου, Στιβ Μπάνον, σε τέσσερις μήνες φυλάκιση καθώς αψήφησε κλήτευση από την επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που είναι αρμόδια για την εν λόγω υπόθεση.

Ο δικαστής Καρλ Νίκολς επέβαλε επίσης χρηματικό πρόστιμο ύψους 6.500 δολαρίων στον άλλοτε στενό συνεργάτη του Τραμπ.

Μετά την ανακοίνωση της ποινής, ο δικαστής είπε ότι ο Μπάνον δεν έχει αποδεχτεί την ευθύνη για τις πράξεις του. «Ο σεβασμός στο Κογκρέσο είναι φυσικά ένα σημαντικό κομμάτι του συνταγματικού μας συστήματος», είπε, προσθέτοντας ότι η ποινή έχει σκοπό να στείλει ένα μήνυμα στο ευρύτερο κοινό.

Ο Νίκολς συμφωνεί να καθυστερήσει την εκτέλεση της ποινής του Μπάνον, εφόσον η έφεση που θα κάνει θα είναι «έγκαιρη». Αυτό σημαίνει ότι ο Μπάνον δεν θα οδηγηθεί άμεσα στη φυλακή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάνον αγνόησε την κλήτευση από την επιτροπή του Κογκρέσου να καταθέσει για την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, την αμερικανική έδρα της νομοθετικής εξουσίας, τον Ιανουάριο του 2021.

Με πληροφορίες από Washington Post, BBC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή